Ριζότο με λιαστές ντομάτες και ρόκα

Μη μου πείτε ότι δεν θέλετε ένα πιάτο νόστιμο και γρήγορο;; Μη μου πείτε ότι μόνον εγώ έχω αδυναμία σε τέτοια πιάτα;;; Ελπίζω όχι ...έτσι όπως τρέχουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι ό,τι καλύτερο για μέσα στην εβδομάδα. Εάν αυτό το πιάτο είναι και υγιεινό και εύκολο, τότε το λατρεύω!!! 
Το συγκεκριμένο ριζότο έχει αρώματα από καλοκαίρι και χειμώνα... τουλάχιστον εγώ έτσι το ένιωσα. Το ...σχεδόν πέστο ρόκας με ταξίδεψε στην άνοιξη και το καλοκαίρι και οι λιαστές ντομάτες στο χειμώνα σ' ένα μοναδικό συνδυασμό από άρωμα και γεύση.
Προσπαθώ ακόμα να θυμηθώ και να εντοπίσω τη στιγμή που είχα την πρώτη μου γνωριμία με τη ρόκα και την πικάντικη γεύση της και κάτι με ...εμποδίζει. Είναι σαν να την γευόμουν από πάντα! Μια γεύση που την αποζητώ πάρα πολύ συχνά είτε σε ντοματοσαλάτα, είτε σε πράσινη σαλάτα είτε σε ζυμαρικά ή ριζότο. 
Από την άλλη, θυμάμαι πολύ ξεκάθαρα την γνωριμία μου με τις λιαστές ντομάτες, σε κάποια επίσκεψή μου σε συγγενικό σπίτι όταν αντίκρυσα έναν πάγκο και πάμπολλα κατακόκκινα "ρουμπίνια" ξαπλωμένα νωχελικά πάνω του. Τα συγκεκριμένα "ρουμπίνια" τότε δεν έκαναν καμμιά ιδιαίτερη εντύπωση στα νεανικά μου μάτια. Φάνηκαν μάλλον σαν μια συνήθεια του χωριού πολύ μα πολύ κοινότυπη!!! Πολύ αργότερα, κάποια άλλα λιαστά "ρουμπίνια" που όμως είχαν ήδη βαπτιστεί μέσα σε λάδι με διάφορα αρωματικά με έκαναν να καταλάβω την γευστική τους προσφορά! Υπέροχη, μοναδική γεύση που τη χαρίζουν απλόχερα σε όποιο άλλο υλικό καταδέχονταν να κάνουν παρέα.
Ο συνδυασμός της πικάντικης ρόκας με τη γλυκόξινη λιαστή ντομάτα κάνει το ριζότο που σας προτείνω σήμερα πολύ νόστιμο και πολύ αρωματικό... γευστική πανδαισία!
Ο μόνος λόγος για να μην το δοκιμάσετε είναι αν δεν σας αρέσει κάποιο από τα υλικά του! -:))
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
140 γρ. ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο 
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 γρ. ρόκα 
40 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο (ή κομμάτι)
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ελάχιστα ψημένα
20 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
6 φετούλες λιαστής ντομάτας (σε λάδι)
1 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι τα αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς καμία λιπαρή ύλη και τα αφήνουμε για λίγο να καβουρδιστούν χωρίς όμως να σκουρύνουν.
Ετοιμάζουμε πρώτα το "σχεδόν" πέστο, βάζοντας στο multi τη ρόκα (εκτός από μερικά φυλλαράκια που κρατούμε για το γαρνίρισμα του πιάτου), τα αμύγδαλα, το τυρί και το λάδι από τις λιαστές ντομάτες και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι. 
Αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά ή έως ότου οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διαφανείς και προσθέτουμε τα κομματάκια της λιαστής ντομάτας. Σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό.
Βράζουμε το ριζότο σε μέτρια φωτιά έως ότου να εξατμιστεί το νερό και προσθέτουμε κι άλλο μισό ποτήρι νερό.
Συνεχίζουμε να βράζουμε το ριζότο μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό και μετά ελέγχουμε εάν είναι έτοιμο.
Εφόσον το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το έτοιμο πέστο και τη μαργαρίνη.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το νερό.
Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε έτσι το ριζότο για 5-6 λεπτά και μετά σερβίρουμε και στολίζουμε το πιάτο μας με ρόκα.
Καλή σας συνέχεια!!!

44 σχόλια:

  1. Καλημερα Κικη μου!
    Υπεροχο φαινεται το ριζοττο σου, τοσο που μπορει να ετρωγα και την ροκα! Δεν ξερω γιατι, αλλα δεν πολυσυμπαθω την ροκα και γι'αυτο αλλωστε την χρησιμοποιω και σπανια. Ως "πεστο" ομως αλλαζει το πραγμα και θα την δοκιμασω, κατι μου λεει οτι θα μου αρεσει!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Μαρίνα μου... η γεύση της ρόκας μετριάζεται με το τυρί και τα αμύγδαλα.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται τέλειο, αν και δεν είμαι πολύ του ρυζιού!!! θα το φτιάξω σίγουρα μόλις έχω τα υλικά!!!
    Το κοριτσάκι μου τρελαίνεται για ρύζι!!!
    Καλή σου μέρα Κική, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειο φαίνεται και θα είναι σίγουρα!!!!!Αφού δεν έχει και κρέας....

    Πολύ όμορφη φωτό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοστιμότατο είναι Γεωργία μου! Αξίζει να το δοκιμάσεις. Χαίρομαι που σου άρεσε η φωτό! -:))

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ρούλα μου... αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  5. Τέλειο ρυζότο με χρώμα και πολλή γεύση!
    Υπερπαραγωγή θα έλεγα, Κική μου!
    Καλό απόγευμα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατο Ελένη μου, αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Γειά σου Κική μου!
    Επειδή όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει στο πιάτο σου σήμερα μου αρέσουν, όχι μονο θα το δοκίμαζα, αλλά θα το καταβρόχθιζα κιόλας! Η πικάντικη ρόκα είναι αγαπημένη μου. Το πιάτο σου μου αρέσει τρελά και το θεωρώ άκρως πετυχημένο. Φαντάζομαι το απολαύσατε πολύ, έτσι?

    Μπράβο σου Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αγαπάς τη ρόκα Χρυσαυγή μου... να το δοκιμάσεις θα ...ξετρελλαθείς! Αν το απολαύσαμε λέει;;; Το τσακίσαμε...-:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Ένα ανοιξιάτικο ,τουλάχιστον στα χρώματα,ρυζότο.Ανοιχτόκαρδο και φιλικό στις γεύσεις.Μια γευστική καλημέρα στην άνοιξη που όλοι επιθυμούμε να υποδεχτούμε.Ένα καλλιτεχνικό ,πολύχρωμο πιάτο ,καλωσόρισμα ευεργετικό μετά την κούραση της ημέρας.
    Με διακριτικές κεντημένιες πινελιές από την ρόκα και κατακόκκινα αποτυπώματα από την υπέροχη λιαστή ντομάτα.Τις θρεπτικές γευστικές αποχρώσεις του ξηρού καρπού και τις πικάντικες αναφορές του τυριού,έρχεται να κουρσέψει τις αισθήσεις μας και να τις πολιορκήσει.Και εμείς να αφεθούμε αμαχητί στην απαλή και φίνα γεύση του,στη νοστιμιά που καραδοκεί,στο χάδι του ζεστού πιάτου που περιμένει να μας απαλλάξει από τις κακές εικόνες της καθημερινότητας.
    Φιλιά πολλά,πολλά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσει η ρόκα Φωτεινή μου... αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλάκια καλή μου!! -:))

      Διαγραφή
  8. Α, τι έκανες πάλι! Νόμιζα ότι θα έβαζες τη ρόκα κατευθείαν μέσα στο ρύζι αλλα εσύ την έκανες πέστο! Μπράβο, μπορώ να φανταστώ αυτό το πιάτο να μοσχομυρίζει αρώματα μεσογειακά και αγαπημένα! Με κόκκινο κρασάκι είναι γεύμα φοβερό!
    Φιλιά Κική, καλό απόγευμα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Dark μου... είναι υπέροχο πιάτο... αφού σου αρέσουν τα υλικά αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  9. Μα τι λόγο να βρούμε να μην το δοκιμάσουμε??
    Προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν, όλα τα υλικά αγαπημένα!!
    Φιλιά Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Έλενά μου... αξίζει ...αφού σου αρέσουν και τα υλικά! -:)))
      Φιλιά καλή μου!!!

      Διαγραφή
  10. Κική μου έχω φτιάξει ένα παρόμοιο ριζότο, οπότε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι γευστικά είναι άπαιχτο!
    Πολύ μου αρέσει η πρώτη φώτο της ανάρτησης σου, πραγματικά λαχταριστή και αξιοζήλευτη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έχεις ήδη δοκιμάσει κάτι παρόμοιο Ερμιόνη μου γιατί πράγματι αξίζει το ριζότο αυτό αλλά και γιατί σου άρεσε η φωτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Λατρέυω πάσης φύσεως ριζότο!! Ας έχει οτι να ναι μέσα, εγώ θα το φάω!! Μπαίνει στις αγαπημένες για να την δοκιμάσω!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και αξίζει ...δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις!
      Επίσης καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Εννοείται οτι έχω αδυναμία στα γρήγορα αλλά πεντανόστιμα πιάτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα υλικά Λίλα μου αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  13. Μπράβο Κική!...μου έλυσες το πρόβλημα για το τι θα μαγειρέψω αύριο...
    δεν έχω κάνει ποτέ τέτοιο ρυζότο...αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μας αρέσει γιατί αυτά τα υλικά μας αρέσουν..
    Να είσαι καλά!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Χρυσούλα μου... αξίζει! Εάν το φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Βασιλική μου, κι εγώ σαν τη Μαρίνα. Ενώ το βλέπω το απόλυτης νοστιμιάς πιάτο σου του ριζότο και το λαχταρώ όμως η ρόκα δεν...
    Ίσως πάλι να είναι μια ευκαιρία να ξεπεράσω την προκατάληψη μου φτιάχνοντάς πέστο. :))

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε... η ρόκα δεν φαίνεται έντονα γιατί έχει το τυρί και το αμύγδαλο!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Τέλειο φαγάκι Κική μου και πάρα πολύ εύκολο, μου αρέσουν αυτές οι γρήγορες συνταγούλες!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο και νόστιμο με μεσογειακά αρώματα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Φαίνεται λαχταριστό....!!!!καλώς σε βρήκα Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Δέσποινα... χαίρομαι που σου άρεσε το ριζότο!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  17. Ποιος θα έλεγε όχι σε τέτοιο πιάτο;; Μιαμ μιαμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να το δοκιμάσεις γιατί αξίζει! -:))

      Διαγραφή
  18. μοσχομυριστό το ρυζότο σου!! φιλάκια!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Εβονίτα μου! -:))
      Χαίρομαι που σου άρεσε και καλό βράδυ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Πολύ νόστιμο το πιάτο σου Κική μου, με όλα τα αγαπημένα μου υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, πράγματι, νόστιμο Μαρία μου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  20. Υπέροχο πιάτο !!! Το έχω ήδη κάνει με ρόκα αλλά χωρίς τις λιαστές ντομάτες. Θα το δοκιμάσω κι έτσι, αρέσουν πολύ στον άντρα μου!

    Φιλάκια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσθεσε και τις λιαστές ντομάτες Marie-Anne μου και αφού σου άρεσε έτσι θα σου αρέσει και η παραλλαγή του!!
      Αλήθεια, το βιβλίο το πήρες;;;;;

      Διαγραφή
  21. Υπέροχο, Κική μου! Οι λιαστές ντομάτες του δίνουν σίγουρα πολύ ιδιαίτερη γεύση και το κάνουν να ξεχωρίζει! Perfect!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά ο συνδυασμός ρόκας με τις λιαστές ντομάτες είναι ωραιότατος!!! Αξίζει!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!