Καλημέρα σας!! Τί κάνετε αγαπημένοι μου μπλογκογείτονες;;; Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Ο Αύγουστος προχωρά ακάθεκτος, η ζέστη και τα μπάνια στο φόρτε τους και φυσικά χρειαζόμαστε περισσότερη ώρα για μας τους ίδιους, για βολτίτσες και χαλάρωση παρά για να μαγειρέψουμε.
Τώρα, όσοι με ξέρετε θα σκέφτεστε... τί μας λέει;;;;; Αφού όλοι ξέρουμε καλά ότι το να μαγειρέψουμε ειδικά αν έχουμε οικογένεια είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό. Ναι, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μαγειρεύουμε πολύπλοκα φαγητά που απαιτούν πολύ χρόνο στην κουζίνα εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να μαγειρεύουμε νόστιμα και καλοκαιρινά φαγητά που μας χορταίνουν, μας ευχαριστούν αλλά και μαγειρεύονται γρήγορα. Θέλετε να δείτε τη σημερινή μου πρόταση;;; Διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά! Είναι προσαρμογή από μια συνταγή της Α. Μπαρμπαρίγου, σ' ένα απ΄ αυτά τα σπιράλ βιβλιαράκια και δεν γράφω ποιό, γιατί τη συγκεκριμένη συνταγή την γράφω από το χωριό μου και το βιβλιαράκι είναι στη Θεσσαλονίκη!!! Ας πάμε όμως στη συνταγή, χωρίς να χάνουμε στιγμή...
Τώρα, όσοι με ξέρετε θα σκέφτεστε... τί μας λέει;;;;; Αφού όλοι ξέρουμε καλά ότι το να μαγειρέψουμε ειδικά αν έχουμε οικογένεια είναι κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό. Ναι, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να μαγειρεύουμε πολύπλοκα φαγητά που απαιτούν πολύ χρόνο στην κουζίνα εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να μαγειρεύουμε νόστιμα και καλοκαιρινά φαγητά που μας χορταίνουν, μας ευχαριστούν αλλά και μαγειρεύονται γρήγορα. Θέλετε να δείτε τη σημερινή μου πρόταση;;; Διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά! Είναι προσαρμογή από μια συνταγή της Α. Μπαρμπαρίγου, σ' ένα απ΄ αυτά τα σπιράλ βιβλιαράκια και δεν γράφω ποιό, γιατί τη συγκεκριμένη συνταγή την γράφω από το χωριό μου και το βιβλιαράκι είναι στη Θεσσαλονίκη!!! Ας πάμε όμως στη συνταγή, χωρίς να χάνουμε στιγμή...
ΥΛΙΚΑ
12 φέτες ψωμί τοστ (κατά προτίμηση ψίχα αλλά και κανονικό μια χαρά είναι)
13 φέτες τυρί γκούντα (ή άλλο κίτρινο που σας αρέσει)
400 γρ. μοτσαρέλα (ή άλλο τυρί για πίτσα) τριμμένη
13 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομματάκια
2/3 φλ.τσ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
3 φλ. τσ. γάλα
4-5 αυγά
1 κ.σ. πέστο βασιλικού
λίγο τρίχρωμο πιπέρι
λίγη πάπρικα
λίγη ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και το πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη μοτσαρέλα.
Με το υπόλοιπο βούτυρο, αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού και από τις δύο πλευρές και στρώνουμε τις 6 φέτες στο ταψί.
Πασπαλίζουμε και πάλι με τριμμένη μοτσαρέλα και κατόπιν βάζουμε επάνω τη φέτα του γκούντα και του ζαμπόν.
Την έβδομη φέτα του ζαμπόν και του τυριού την κόβουμε και καλύπτουμε τα κενά που άφησαν οι άλλες φέτες όταν σκεπάσαμε το ψωμί.
Μετά ρίχνουμε τα κυβάκια ντομάτας.
Προσθέτουμε λίγη ρίγανη κι ελάχιστο αλάτι και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα.
Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες 6 φέτες ψωμιού.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και το πέστο βασιλικού με το σύρμα ή απλά με πηρούνι.
Προσθέτουμε λίγη πάπρικα και λίγο πιπέρι και αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα μέσα στο ταψάκι.
Αφήνουμε το σουφλέ να σταθεί για 40-60 λεπτά, περίπου, ώστε να φουσκώσει το ψωμί.
Βάζουμε να ψηθεί για 40 λεπτά ή έως ότου ροδίσει καλά η επιφάνειά του (στον δικό μου φούρνο εδώ στο εξοχικό η ώρα ψησίματος είναι πολύ σχετική γιατί είναι ...αργοκίνητο καράβι μιας και είναι κουζίνα αρκετών ετών και δεν έχει ούτε αέρα).
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε με μια χορταστική χωριάτικη.
Ό,τι καλύτερο για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα που, φυσικά, θέλουμε να είναι χορταστικό και νόστιμο.
TIPS
* Μπορούμε να βάλουμε το γκούντα και το ζαμπόν ψιλοκομμένα αντί φέτες ολόκληρες, κυρίως εάν θέλουμε να κόψουμε το σουφλέ σε μικρότερα κομμάτια.
Προσωπικά, τα έβαλα σε ολόκληρη φέτα γιατί έβαλα σε κάθε μερίδα μια φέτα ψωμιού δηλαδή σαν τοστ.
* Οι παραλλαγές στη γέμιση του συγκεκριμένου σουφλέ είναι πολλές... ανάλογα με τη φαντασία μας αλλά και το γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
* Πάντως είναι ένα σουφλέ που είναι πολύ νόστιμο ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύο από το ψυγείο (αν μας αρέσουν τα κρύα φαγητά... προσωπικά τώρα το καλοκαίρι μου αρέσουν κάποια φαγητά κατ' ευθείαν από το ψυγείο!!!).
Και τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπημένη μπλογκοφίλη Νάσια του http://lacasitadeamistad.blogspot.gr/ για το δωράκι της (από το giveaway) και την καρτούλα που έλαβα μόλις σήμερα γιατί μου το έφεραν από τη Θεσσαλονίκη! Είναι πραγματικά όπως το φανταζόμουν... ΥΠΕΡΟΧΟ, ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ και φοβερά ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΟ το τυρκουάζ φορεματάκι. Οι ανιψούλες μου το λάτρεψαν κι εγώ θα το στολίσω στο σαλόνι μου στη Θεσσαλονίκη φυσικά.
Προς το παρόν, το ξαναέβαλα προσεκτικά στο κουτί του για να το μεταφέρω με ασφάλεια, όταν θα φύγω σε λίγες μέρες.
ΝΑΣΙΟΥΛΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ! Να είσαι πάντα καλά, να φτιάχνεις αριστουργήματα με τα χρυσά σου χεράκια!!!