Καλησπέρα σας! Μια τούρτα σήμερα... η τούρτα που έφτιαξα για τα γενέθλια της μικρής μου αδερφής, στις 13 Αυγούστου και που ξεχάστηκε έως σήμερα που την ξαναείδα σε φωτογραφία!!!!!!! Τί να γίνει;;; Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, όπως συνηθίζουμε να λέμε... Μια τούρτα black forest που είχα καημό να φτιάξω γιατί λατρεύω εκείνον τον γλυκόξινο συνδυασμό βύσσινου, σαντιγύ και σοκολάτας. Ήθελα να την φτιάξω αλλά την φοβόμουν ταυτόχρονα... τελικά, όμως, δεν ήταν βουνό, όπως την φανταζόμουν, αλλά λοφάκι (όπως λέω και στους μαθητές μου) κι όσοι έχετε φτιάξει αυτή την τούρτα μπορείτε να το επιβεβαιώσετε. Είναι μια τούρτα που ακόμη και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα μπορεί να την ετοιμάσει με λίγη υπομονή.
Μια τούρτα που αξίζει τον λίγο κόπο που χρειάζεται και μας ανταμείβει με την απίστευτη νοστιμιά της αλλά και που κάνει περήφανα την εμφάνισή της σ' ένα φιλικό ή πιο επίσημο τραπέζι. Αξίζει, λοιπόν, την προσοχή μας!
Μια τούρτα που αξίζει τον λίγο κόπο που χρειάζεται και μας ανταμείβει με την απίστευτη νοστιμιά της αλλά και που κάνει περήφανα την εμφάνισή της σ' ένα φιλικό ή πιο επίσημο τραπέζι. Αξίζει, λοιπόν, την προσοχή μας!
Εάν, κι εσείς αγαπάτε αυτόν τον γλυκόξινο συνδυασμό φρούτου, σοκολάτας και σαντιγύ, μην αργείτε... ελάτε μαζί μου στην κουζίνα για να το ετοιμάσουμε παρέα!
Το σοκολατένιο παντεσπάνι με συνταγή προσαρμοσμένη από την Χρ. Παραδείση, έγινε τέλειο!!! Όσο χρειάζεται αφράτο και ταυτόχρονα "δεμένο" έτσι ώστε να κόβεται πολύ εύκολα σε 2 λεπτές φέτες, μιας και ετοίμασα 2 παντεσπάνια σε 2 ξεχωριστά ταψάκια.
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό), κοσκινισμένο
1/2 φλ.τσ. κακάο, κοσκινισμένο μαζί με το αλεύρι
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
12 κ.σ. γάλα
3 κ.σ. κοφτές μαργαρίνη (ή βούτυρο)
3 αβγά μεγάλα
1 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη
1 φακελάκια βανίλια (με ζάχαρη) ή 1 βανιλίνη
Για τη γέμιση
2 φακελάκια σαντιγύ με γεύση βανίλια σε σκόνη (ή 1.300-1.400 γρ. σαντιγύ)
400 ml κρύο γάλα
200 γρ. μαρμελάδα βύσσινο**
1 βάζο βύσσινο κομπόστα (ή 800-900 γρ. σπιτική κομπόστα βύσσινο)
100 γρ. νιφάδες ή ξύσμα κουβερτούρας
Για το σιρόπι
2-3 κ.σ. μαρμελάδα βύσσινο
1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
1 1/2 φλ.τσ. από το ζουμί της κομπόστας
2 κ.σ. λικέρ βύσσινο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο και το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη μαργαρίνη (ή το βούτυρο) να λιώσει.
Στο μπολ του μίξερ (ή με το μίξερ χειρός), χτυπάμε τα αβγά έως ότου φουσκώσουν, πήξουν και αποκτήσουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.
Μετά από 4-5 λεπτά, όταν το μείγμα έχει πια ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ.
Τώρα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα του αλεύρου με το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και το μείγμα του γάλακτος με το βούτυρο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη (με ένα πινέλο), αλευρώνουμε και βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο, δύο ταψάκια με 22-24 εκατοστά διάμετρο.*
Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και βάζουμε να ψηθούν για 40 περίπου λεπτά.
Ελέγχουμε, βάζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του παντεσπανιού, και αν αυτή είναι καθαρή (όταν θα την βγάλουμε από το κέικ) τότε είναι έτοιμο, αλλιώς χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.
Όταν το παντεσπάνι είναι έτοιμο, το αφήνουμε στη φόρμα (ταψάκι) να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά, ώστε να κρυώσει καλά, και μετά το κόβουμε σε 4 φέτες για να φτιάξουμε την τούρτα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά, μια μικρή κατσαρόλα με το ζουμί της κομπόστας, τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαρμελάδα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Τέλος, προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε και το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Για τη γέμιση
Βγάζουμε τα βύσσινα από το βάζο και τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τελείως τα υγρά τους.
Ελέγχουμε με τη μύτη ενός ψαλιδιού κουζίνας, μήπως σε κάποιο από τα βύσσινα που θα χρησιμοποιήσουμε υπάρχει κουκούτσι.
Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε, για 4-5 λεπτά, τα 2 φακελάκια της σαντιγύ σε σκόνη με το κρύο γάλα έως ότου πήξει.
Βάζουμε στο ψυγείο έως ότου ετοιμάσουμε το παντεσπάνι.
Σύνθεση της τούρτας
Σε μια πιατέλα, βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι και τον βρέχουμε καλά με το σιρόπι (χρησιμοποιώντας ένα πινέλο).
Καλύπτουμε το παντεσπάνι με μια στρώση κρέμας σαντιγύ.
Γεμίζουμε την επιφάνεια με βυσσινάκια** κομπόστα και από πάνω πασπαλίζουμε με νιφάδες σοκολάτας.
Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπανιού και τον ξαναβρέχουμε με σιρόπι.
Ύστερα, στρώνουμε μια καλή στρώση μαρμελάδας βύσσινου.
Πασπαλίζουμε και πάλι με νιφάδες σοκολάτας (προαιρετικά).
Τοποθετούμε τον τρίτο δίσκο παντεσπανιού και τον καταβρέχουμε κι αυτόν με το σιρόπι.
Καλύπτουμε, και πάλι, με σαντιγύ.
Τοποθετούμε πάλι βύσσινα κομπόστα και πασπαλίζουμε με λίγες νιφάδες.
Τέλος βάζουμε και τον τέταρτο και τελευταίο δίσκο παντεσπανιού.
Στρώνουμε επάνω την υπόλοιπη σαντιγύ και με ένα κορνέ φτιάχνουμε μερικά σχεδιάκια (όπως στη φωτό) όπου θα τοποθετήσουμε βυσσινάκια.
Καλύπτουμε τα πλάγια και την επιφάνεια με νιφάδες σοκολάτας και τοποθετούμε μερικά βυσσινάκια επάνω στο σχέδιο που φτιάξαμε.
Γίνεται μια υπέροχη τούρτα που έχει τα πάντα... σοκολάτα, βανίλια, γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα αλλά και την πιο υπόξινη γεύση της κομπόστας.
TIPS
* Μπορούμε να βάλουμε το παντεσπάνι σε μια βαθιά φόρμα (καλύτερα με σούστα) με διάμετρο 24-26 εκατοστά και να το κόψουμε μετά σε 4 φέτες.
** Ελέγχουμε τα βυσσινάκια προσεκτικά με τη μύτη ενός ψαλιδιού μήπως έχουν κάποιο κουκούτσι. Εγώ, βρήκα 3 που είχαν κουκούτσια και φυσικά τα έβγαλα!! Γι αυτό πρέπει να είμαστε από προσεκτικοί έως σχολαστικοί.
** Φυσικά, εάν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το παντεσπάνι σε 3 φέτες και να παραλείψουμε τη στρώση με τη μαρμελάδα, η οποία κάνει πιο γλυκό το γευστικό αποτέλεσμα.
Εάν, λοιπόν, θέλουμε να υπερισχύει η υπόξινη γεύση δεν βάζουμε τη στρώση με τη μαρμελάδα ή την αντικαθιστούμε με μια ακόμη στρώση σαντιγύ με βύσσινα και νιφάδες σοκολάτας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να τα ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ αδερφούλα!!! Να είσαι καλά και του χρόνου κι όλοι εμείς που σε λατρεύουμε να σε χαιρόμαστε.
![](https://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png)
Κική μου να ζήσει η αδελφούλα σου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα αυτή είναι από τις γεύσεις που λατρεύω!!!!!!!Να την φτιάξω εγώ; Ούτε να το σκεφτώ...Μπράβο σου!!!!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ Έφη μου κι όσο για την τούρτα είναι εύκολη ό,τι κι αν φαίνεται!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Φαίνεται τρομερή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε Νίκη μου!
ΔιαγραφήΦαίνεται νόστιμα κέικ σοκολάτας με κεράσια και πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται νόστιμα κέικ σοκολάτας με κεράσια και πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε tatlilar!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Η πιο ελαφριά τούρτα κατά την άποψή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κακό είναι ότι ένα μόνο κομμάτι δεν φτάνει.
Πράγματι ελαφριά Φλώρα μου κι έχεις απόλυτο δίκιο... ένα κομμάτι ποτέ δεν είναι αρκετό!
ΔιαγραφήΤέλεια Τούρτα! Να χαίρεσαι την αδερφή σου! Δυστυχώς όμως ούτε κι εγώ θα την φτιάξω. Δεν μπορώ να δω το λοφάκι... παραμένει ΒΟΥΝΟ για μένα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ! Πάντως η τούρτα δεν είναι καθόλου δύσκολη... είναι πράγματι ...λοφάκι!!! Δοκίμασε και θα δεις!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Ξεχνιέται μωρέ Κική τέτοιο αριστούργημα;;;!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι την αδερφούλα σου αλλά να σε χαίρεται κι εκείνη με τέτοιες τούρτες!!!!
Τί θεϊκό είναι αυτό το πράγμα!!!! Αχ βρε Κική τί μας έκανες... γειά στα χέρια σου!!!!
Ευχαριστώ πολύ Ειρήνη μου! Χαίρομαι που σου αρέσει η black forest γιατί κι εγώ την λατρεύω!!!
ΔιαγραφήΜου τρέχουν τα σάλια. Από τα αγαπημένα μου γλυκά! Μπράβο μπράβο, γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά και χαίρομαι που αγαπάς κι εσύ αυτή την τούρτα!
ΔιαγραφήM' αρέσει πολύ αυτή η τούρτα! Όμως για τα ζαχαροπλαστικά μου δεδομένα μου φαίνεται κομματάκι δύσκολη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι την αδελφή σου κι εύχομαι η ζωή της να είναι γλυκιά και όμορφη όπως αυτή η τούρτα!
Γειά στα χέρια σου Κική μου!
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, Selcouth μου! 'Οσο για την τούρτα είμαι σίγουρη ότι εάν "καταπιαστείς" θα την φτιάξεις μια χαρά!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Μόλις είδα black forest,βολεύτηκα αναπαυτικά στον καναπέ μου..Να μην πάρω ενα κομματάκι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η μοναδική που τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση!
Γειά στα χεράκια σου*
φιλιά..
Πάρε όση θέλεις, σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κι εγώ την λατρεύω!!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
μια από τις αγαπημένες μου τούρτες!!!! πω πω, μπράβο!!!! μιαμ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΜπραβο Κικη η συνταγή σου είναι παρα πολυ καλή...μας ανοίξεις την όρεξη και αύριο το πρωί φτιάχνουμε τουρτα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την φτιάξετε... είναι πεντανόστιμη και δεν θα το μετανιώσετε! Καλό βράδυ!
ΔιαγραφήΤέλεια η τούρτα Κική να χαίρεσαι την αδερφούλα σου να τα εκατοστήσει,πήρα το κομματάκι μου κι έφυγα,φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά έκανες Ροδάνθη μου, ευχαριστώ για την ευχή και χαίρομαι που σου άρεσε η αγαπημένη μου τούρτα!
ΔιαγραφήΠρώτα απ΄όλα θέλωνα ευχηθώ χρόνια πολλά στην αδελφούλα σου!Να είναι πάντα χαρούμενη και υγιής.Κατά δεύτερον είναι δυνατόν να προσπεράσει κάποιος την black forest???Και ειδικά όταν είναι τόσο τέλεια παρασκευασμένη??Σχεδον επαγγελματικά!!Στρώματα αφρατης εναναλλασόμενης νοστιμάδας,γεύσεις ανάλαφρης κρέμας με μικρές αλλά όχι ασήμαντες σοκολατένιες αναφορές,διακριτική παρουσία και ισοπποπημένος συνδυασμός γλυκού και ξινού,ένας μικρός παραμυθένιος πύργος νοστιμιάς..το μόνο που μας απομένει είναι να τον πολιορκήσουμε -κατακτητές ανυπόμονοι και διεκδικητικοί-.Φιλιά,πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, να είσαι καλά Φωτεινή μου! Σ'ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια και για τα υπέροχα σχόλιά σου!
ΔιαγραφήΦιλιά
βυσσινοσοκαλατοκολαση!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή;)
Χαίρομαι που σου άρεσε Ντόρα και καλώς ήρθες!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Τι λοφάκι, εμένα βουνό μου φαίνεται;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως είναι υπέροχη, συγχαρητήρια!
Να χαίρεσαι την αδελφούλα σου, να είναι πάντα καλά!
Μαρία μου...λοφάκι είναι, το συνειδητοποιείς όταν μπεις στην διαδικασία να την φτιάξεις!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές αλλά και για τα καλά σου λόγια.
Φιλιά
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι την έχεις κάνει τέλεια Κική μου.
Να την χαίρεστε την αδελφούλα σου καλή μου.
Κι εγώ την λατρεύω αυτή την τούρτα Πηνελόπη μου... κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ευχαριστώ και για τις ευχές κι εσύ ό,τι ποθείς.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Να την χαίρεσαι την αδερφή σου, Κική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα που της ετοίμασες απίστευτη!!!! Φαίνεται τόσο αφράτη, τόσο νόστιμη!!! Δεν περίσσεψε κανένα κομματάκι, έτσι;; χιχι!
Φιλιά!!
Ευχαριστώ πολύ Taelia μου! Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα!!! Όχι, η αλήθεια είναι ότι δεν περίσσεψε τίποτε...χαχαχα
ΔιαγραφήΦιλιά και καλό βράδυ!
Γλυκιά μου Κική να την χαιρεσαι την αδερφούλα σου να είναι πάντα καλά και ευτυχισμένη! Αγαπώ όλες τις ρετρό συνταγές και η black Forest βρίσκεται στην κορυφή της λίστας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλό ΣΚ!
Ευχαριστώ πολύ Έρη μου καλή! Και για μένα η black forest έχει διαχρονική αξία και μόνον ένα μειονέκτημα...ότι θέλω να την φάω όλη!!! χαχαχα (ευτυχώς δεν το κάνω...σνιφφφφ!).
ΔιαγραφήΦιλιά κι επίσης καλό Σ/Κ!
Πώ!πώ! τέλειο γλυκό!...αχ!και νάχα ένα κομάτι....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύχρονη η αδερφούλα σου!
Να περνάτε όμορφα!
Έλα να σε κεράσω Χρυσούλα μου... μην μείνεις με την λαχτάρα!-:)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές κι εσύ να είσαι πάντα καλά!
Καλό βράδυ!
Προσκυνώ μπροστά σε μια black forest! Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά και δεν θα πω όχι για μια μερίδα, όσο σκασμένη κι αν είμαι από το φαϊ! Μπράβο Κική μου! Τώρα κάτι έπαθα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ...κι εγώ! Τη λατρεύω αυτή την τούρτα! Πάρε όσες μερίδες θέλεις!!!
ΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ! -:)))
Κικίτσα μου να χαίρεσαι την αδελφούλα σου!! Η τούρτα φαίνεται και είμαι σίγουρη ότι θα είναι φανταστική!! Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μάνια μου ...μόλις επέστρεψα από σένα!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα γιατί πράγματι είναι πολύ νόστιμη!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Κική μου να τη χαίρεσαι εύχομαι ότι καλύτερο!Η Black Forest νομίζω πως είναι απο τις ωραιότερες τούρτες και αυτή που της έφτιαξες εσύ είναι φοβερή, μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Καλώς ήρθες Ελένη μου...ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές σου! Κι εγώ λατρεύω τη Black Forest και μάλιστα με βύσσινο... είναι τόσο νόστιμη και δροσερή!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά!
Φιλιά!
Εξαιρετική τούρτα, Κικίτσα μαου χρυσοχέρα, πολύ αγαπημένο γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα βυσσινάκια λαχταριστά.
Πολλές ευχές στην αδελφούλα σου, πολύχρονη κι ευτυχισμένη!
Φιλάκια!
Γειά σου Ελένη μου... ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια... κι εσύ να είσαι πάντα καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα που κι εγώ λατρεύω!
ΔιαγραφήΦιλάκια και καλό βράδυ!
Κλασσική τούρτα η black forest, από τις καλύτερες και τις πιο απολαυστικές!! Πολύ καλή επιλογή για τα γενέθλια της αδελφής σου. Να τη χαίρεστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Γεια σου Ειρήνη μου, κλασσική και δροσερή τούρτα χωρίς να είναι ιδιαίτερα λιγωτική! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές κι εσύ να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και φιλιά!
Καλημέρα και καλό μήνα!Βλέπω ότι έφτιαξες την αγαπημένη μου τούρτα!Μου αρέσει κι εμένα πολύ,αυτή η γλυκόξινη γεύση της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι την αδελφούλα σου!
Λάτρεψα τη συνταγή σου! Θα την φτιάξω το Σάββατο που έχει γενέθλια ο γιος μου και λατρεύει αυτή την τούρτα! Σ' ευχαριστώ που μοιράστηκες τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΥΠΕΡΟΧΗ.ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΑ...ΓΛΥΚΑ ΑΦΑΙΡΕΣΑ1/2ΦΛ.ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΚΑΘΟΛΟΥ . ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφή