Μανιτάρια φούρνου με μαρέγκα

Καλημέρα! Ένα πιάτο με αβγά, λίγο διαφορετικό από τα άλλα... κάτι ανάμεσα σε πίτα χωρίς φύλλο και σε ...μουσακά (ως προς το στύλ). Ένα πιάτο που, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο που ήμουν στο χωριό (γι αυτό και το ταψάκι μιας χρήσεως...χεχεχεχε), το έφτιαξα και το "τσακίσαμε" σαν κύριο πιάτο ενώ ουσιαστικά είναι ένας ωραίος  μεζές. Είναι άκρως χορταστικό, αρωματικό αλλά και ελαφρύ. Ενα πιάτο, κυριολεκτικά, τεσσάρων εποχών που θα τέρψει τους λάτρεις των μανιταριών και των αβγών.
Αυτή είναι μια από τις πιο παλιές συνταγές που έχω στο τετράδιό μου κι έτσι δεν μπορώ να αναφέρω την πηγή της... γιατί δική μου δεν είναι... απλά βρισκόταν θαμμένη σ' αυτό το τετράδιο για πάνω από μια δεκαετία!!! Την έχω διαβάσει άπειρες φορές κι έχω, εξίσου άπειρες φορές, αποφασίσει να την φτιάξω. Πάντα όμως κάτι συνέβαινε κι έφτιαχνα κάτι άλλο... πάντα μετά μετάνιωνα που δεν την έφτιαξα και συνέχιζα να την ...σκέφτομαι. Να, όμως, που έφτασε η ώρα της... καλοκαιρινό πρωινό του Σαββάτου και το μυαλό μου συνέχεια στη θάλασσα... μηδενική όρεξη για κρεατικό και ταυτόχρονα όρεξη για κάτι ελαφρύ, έτσι ώστε να πάω και το απόγευμα για μπανάκι. Ανοίγοντας το τετράδιο των συνταγών μου, για πολλοστή φορά έπεσα επάνω στη συγκεκριμένη ιδέα, πέρασα αμέσως στην πράξη (έχει τα υλικά που σχεδόν ποτέ δεν λείπουν από την κουζίνα) και δεν το μετάνιωσα καθόλου γιατί πρόκειται για έναν εύκολο συνδυασμό, που αρέσει σε πολλούς γιατί δεν είναι δύσκολη γεύση. Μανιτάρια, με κρεμμύδι και μαϊντανό, τυρί κι από πάνω κάτασπρη μαρέγκα τυριού με 3 κατακίτρινες λαχταριστές "κηλίδες"!!! Ακόμα και τώρα που γράφω το άρωμα και η γεύση του συγκεκριμένου πιάτου "ταλαιπωρούν" τους σιελογόνους αδένες μου... με μια λέξη: ΜΟΥΡΛΙΑΑΑ!!
Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε για να καταλάβετε τί εννοώ... Ένα σας λέω πάντως... είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει και θα εισβάλλει για τα καλά στην κουζίνα σας!
ΥΛΙΚΑ
700 γρ μανιτάρια κομμένα, κατεψυγμένα ή κονσέρβας
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φέτες λιαστής ντομάτας, κομμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
10 γρ. μαργαρίνη
4-5 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 αβγά
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Τετραπίπερο
Ρίγανη
Πάπρικα γλυκιά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-210 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό για να μπορέσουν να βράσουν.
Μόλις το νερό εξατμιστεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κομμάτια της λιαστής ντομάτας, ελάχιστο αλάτι, λεμονοπίπερο, ρίγανη και γλυκιά πάπρικα και αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου δούμε τα μανιτάρια να αρχίσουν να "ψήνονται".
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Αλείφουμε το ταψάκι με τη μισή μαργαρίνη και βάζουμε μέσα το μείγμα.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγμα και προσθέτουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί (εκτός από 1 κ.σ.), ανακατεύοντας με το κουτάλι.
Ύστερα, τη μαρέγκα την τοποθετούμε επάνω στο μείγμα με τα μανιτάρια.
Με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού της σούπας, φτιάχνουμε 4 λακουβίτσες και τοποθετούμε μέσα τους 4 κρόκους.
Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, λίγη πάπρικα και το τυρί και βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

18 σχόλια:

  1. Μέχρι εκεί που βάζεις τη μαρέγκα πολύ καλό μου φαίνεται. Μετά η μαρέγκα και οι κρόκοι, επειδή δεν τρώω το αυγό παρά μόνο σαν ομελέτα, δεν με ενθουσιάζουν.
    Βρες μου άλλο τρόπο για να το κάνω. Προσπαθώ κι εγώ να σκεφθώ μήπως χτυπώντας τα αυγά σαν ομελέτα, ή βάζοντας και κρέμα γάλακτος... Αν βρεις κάτι πές μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Φλώρα μου... για να καταλάβω σε σταματούν οι κρόκοι;;; Αν ναι, μην τους βάζεις καθόλου, δεν είναι απαραίτητοι.
      Αν πάλι χτυπήσεις τα αβγά και βάλεις 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος θα γίνει μεν σαν ομελέτα... αλλά, πιστεύω, ότι θα σου αρέσει και δεν νομίζω ότι θα χάσει από τη νοστιμιά του... δοκίμασέ το!

      Διαγραφή
  2. Κική μόλις έφαγα φρούτο για βραδινό και τώρα πείνασα με αυτό που διαβάζω!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ξανθή... έλα να σε φιλέψω-:)))

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται λαχταριστό από τον υπολογιστή!Φαντάσου από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου νομίζω ορισμένες στιγμές ότι βρίσκομαι σε αγώνα δρόμου και αντοχής για να προλάβω τις υπέροχες συνταγες σου!!Τρέχω,τρέχω και δεν σε φτάνω!Μου φαίνεται αδιανόητο να μη περάσω έστω και ένα λιτό σχόλιο, όταν αντιλαμβάνομαι το μεράκι και τον κόπο σου να αναρτείς κάθε μέρα νέες προτάσεις.Πραγματικά πρέπει να οργανώνεις πολύ σωστά τον χρόνο σου..μπορώ να καταλάβω τις υποχρεώσεις μιας εργαζόμενης γυναίκας,αλλά μπορώ να θαυμάσω ταυτόχρονα και τη θέληση να δίνει χαρά,φρεσκάδα και φαντασία μέσα από το blog της!!Εύχομαι να είσαι πάντα δημιουργική,κεφάτη,νοσταλγός της παράδοσης και των ακριβών οικογενειακών συνταγών!Η γνώμη μου για το πεντανόστιμο φαγάκι που με τόση χαρά μας παρουσίασες,εμπεριέχονται φυσικά στα παραπάνω σχόλια.Φιλάκια πολλά,πολλά, με την ευχή για όλους να έχουμε ένα καλό και δυνατό ξεκίνημα στη χαραυγή του φθινοπώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος βιάζεται..σκονταφτει!Συγνώμη για το λάθος..σχετικά με την γνώμη μου που φυσικά εμπεριέχεται στα παραπάνω σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τιμά το σχόλιό σου Φωτεινή και χαίρομαι, όχι που κάνεις αγώνα δρόμου και αντοχής για να προλάβεις τις συνταγές μου αλλά που σου αρέσουν και με επισκέπτεσαι. Για μια ακόμη φορά σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Καλό βράδυ!
      Καλό μήνα!
      Καλό φθινόπωρο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Παλιά συνταγή;
    Εγώ ούτε που το φανταζόμουν ότι μπορούσαν να γίνουν έτσι ....ευπαρουσίαστα τα μανιτάρια.
    Φιλιά και καλό μήνα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, την έχω από τότε που ήμουν φοιτήτρια Σωσώ... σκέψου υπομονή που είχε να ...περιμένει μέχρι τώρα να την φτιάξω!!! χαχαχα
      Και ξέρεις, δεν είναι μόνον ευπαρουσίαστο πιάτο αλλά και πολύ νόστιμο!
      Φιλιά και καλό μήνα και καλό φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  7. Κική μου πρέπει να είναι πεντανόστιμο χωρίς καμία αμφιβολία!!!!!!
    Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου. Δοκίμασέ το και θα καταλάβεις τί εννοώ!
      Επίσης καλό μήνα και φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Μμμ! Πραγματικά μούρλια φαίνεται!!! Επειδή το μυαλό μου είναι συνέχεια στις παρασπονδίες, εκεί που προσθέσαμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα κομμάτια της λιαστής ντομάτας μπορούμε να προσθέσουμε και ψιλοκομμένο μπέικον, έτσι;; Πιστεύω θα ταιριάζει!! Έχω συνδυάσει αυγά/μανιτάρια/μπέικον μαζί!!! Μου τελειώσανε τα μανιτάρια αλλιώς θα το δοκίμαζα αύριο!! Θέλω!!!!
    Καλό σ/κο να έχεις, φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και ταιριάζει, Χριστίνα μου κι εξάλλου όρεξη και φαντασία να έχουμε και αλλαγές μπορούν να γίνουν πολλές!!!! Γίνεται ακόμα πιο νόστιμο!
      Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Τρελλαίνομαι για τα μανιτάρια και για τα αυγά! Φαίνεται τέλειο και σχετικά εύκολο, και δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο! Ευχαριστούμε για τις μοναδικές συνταγές σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι εύκολο Ρένα μου και πολύ νόστιμο! Δοκίμασέ το και είμαι σίγουρη ότι αφού σου αρέσουν τα υλικά...θα σου αρέσει και το πιάτο!
    Εγώ ευχαριστώ για τα σχόλια και τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα κυρία χρυσοχέρα μου!!!! Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο σου εύχομαι, με πολλούς πολλούς μαθητές και φυσικά με πολύ και καλό φαγητό!!!! Σε φιλώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!