Η νηστίσιμη μελιτζανοσαλάτα της μαμάς μου...

Καλησπέρα σας, για σήμερα μια σαλατούλα με τί άλλο...μελιτζάνες! Η μελιτζανοσαλάτα της μαμάς μου, που, αν και ξέρω, ότι δεν είναι μια πρωτότυπη συνταγή, παρόλα αυτά είναι πολύ πολύ νόστιμη.
Φυσικά, με αυτή τη βάση μπορούμε να κάνουμε και παραλλαγές ανάλογα με την επιθυμία μας... δηλαδή, να αυξομειώσουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το λεμόνι, να προσθέσουμε κομματάκια πράσινης μοσχοβολιστής πιπεριάς ή κομματάκια ντομάτας και, αν δεν είναι νηστεία, φέτας.
Όμως, μια που είμαστε μέσα στη νηστεία και πολύ κοντά στη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου που για μένα, σχεδόν πάντα σηματοδοτούσε, το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου μιας και πάντα τελείωνε η άδεια των γονιών μου και αργότερα η άδεια της αδερφής μου (εγώ έτσι κι αλλιώς καλοκαιρινά μαθήματα γαλλικών σπάνια είχα, οπότε για μένα η σχολική περίοδος αρχίζει από την πρώτη Σεπτεμβρίου) ας την αφήσουμε νηστίσιμη... Δεν χάνει καθόλου από τη νοστιμιά της και φαντάζει προκλητικά υπέροχη πάνω σε μια φετούλα ψωμί για σνακ ή σαν ντιπ με κρακεράκια.
Θυμάμαι, όταν ήμουν στο γυμνάσιο, την έβαζα σαν ...πέστο (!!!!) επάνω σε σπαγγέτι... μοναδική νοστιμιά κι αν είχε και φέτα... ήταν το καλύτερό μου!!!
Όποιος την έχει δοκιμάσει... δεν απογοητεύθηκε και μάλιστα σε μέρες νηστείας μπορεί να μας χορτάσει και να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για κάτι απλό, παραδοσιακό και νόστιμο.
Αν μάλιστα και 1 από τις τρεις μελιτζάνες (ή και οι τρεις) είναι ψημένη στα κάρβουνα, εεεεε, τότε είναι μοναδική καπνιστή νοστιμιά!!!!
Ας δούμε τη συνταγή, γιατί καλές οι σύγχρονες και οι πρωτότυπες αλλά και οι παραδοσιακές έχουν τη θέση τους και αποτελούν διαχρονικές αξίες της ελληνικής διατροφής.
ΥΛΙΚΑ
3 μελιτζάνες φλάσκες, ψημένες στο φούρνο και ξεφλουδισμένες
2 μεγάλες φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε νερό και στραγγισμένες καλά
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
4-5 κ.σ. μηλόξιδο
Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
αλάτι και άσπρο πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ και τη μουσκεύουμε με νερό.
Ύστερα τη στραγγίζουμε πολύ καλά.
Βάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο, με το μαχαίρι τη ψιλοκόβουμε  και τη βάζουμε στο μπολ του μίξερ.
Τη χτυπάμε για 3-4 λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα, έως ότου πολτοποιηθεί εντελώς.
Ύστερα προσθέτουμε, το χυμό λεμονιού και το ψωμί και ξαναχτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Βάζουμε αλάτι και λίγο πιπέρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε εναλλάξ, ελαιόλαδο και ξίδι, χτυπώντας πάντα το μείγμα με το μίξερ χειρός  έως ότου γίνει αφράτο και πικάντικο όσο θέλουμε.
Στην περίπτωση αυτή, λίγο πριν να βγάλουμε τη μελιτζανοσαλάτα από το μπολ του μίξερ, δοκιμάζουμε εάν είναι όσο πικάντικη θέλουμε.
Τη βάζουμε σε μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Πριν τη σερβίρουμε, εάν θέλουμε, της προσθέτουμε ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές, θρυμματισμένη φέτα ή κύβους ντομάτας.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό και ελιές.

20 σχόλια:

  1. Πολυαγαπημενη,νοστιμοτατη,δροσατη σαλατουλα,-προσωπικα προτιμω τη νηστισιμη εκδοχη της-,συνοδευει υπεροχα καθε καλοκαιρινο πιατο μας!Αν δε ψηθουν οι μελιτζανες-οπως ανεφερες-στα καρβουνα,τοτε η νοστιμια ειναι ασυναγωνιστη.Καλο ΣΚ Κικη μου με φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μένα Φωτεινή μου αρέσουν και οι δύο εκδοχές... κάθε μια έχει την ιδιαίτερη νοστιμιά της... Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Σταθερές αξίες αυτές οι συνταγές Κικίτσα μου!!
    Θα σου ομολογήσω ότι από τότε που δοκίμασα μελιτζανοσαλάτα με φέτα, δεν την αλλάζω με τίποτα.
    Δεν είναι νηστίσιμη βέβαια, αλλά νομίζω η φέτα δένει υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά!
    Μπράβο στην μανούλα για την ωραία συνταγή.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου... εγώ πάντως λατρεύω και τις δύο εκδοχές!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Κική μου αγαπημένη γεια σου και καλό μήνα! Επιτέλους μπορώ να αφήσω σχόλιο, όμως μπορούσα να σε διαβάζω και έτσι δεν έχασα τις αναρτήσεις σου.

    Είμαι αλλεργική στην μελιτζάνα, αλλά φτιάχνω για τον σύζυγο που του αρέσουν. Μάλιστα του έφτιαξα σαν την δική σου σαλάτα με υλικά με το μάτι, ψημένες στο bbq αλλά δεν έβαλα ψωμί. Την επομένη φορά θα ακολουθήσω την συνταγή σου.

    Να είσαι καλά και με το καλό το Δεκαπενταύγουστο.

    Φιλιά από ένα καυτερό Τορόντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα καλή μου Εύη... Χαίρομαι για την επίσκεψή σου και τί κρίμα να είσαι αλλεργική στη μελιτζάνα!! Είναι πολύ ωραία σαλάτα και μάλιστα η νηστίσιμη δεν χάνει πολύ από τη νοστιμιά της κι έτσι για τον Δεκαπενταύγουστο είναι μια καλή νοστιμιά!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα,
    θέλω να σε συγχαρώ για τις νοστιμιές που ετοιμάζεις, έχω πάρει αρκετά από το blog σου και έχω φτιάξει , ειδικά γλυκά και πραγματικά μου βγήκαν όπως τα γράφεις!
    Τώρα το καλοκαίρι ειδικά κάθε Κυριακή που ψήνουμε στα κάρβουνα , μια και είναι η εποχή τους θα ψήσω οποσδήποτε 3 φλάσκες και θα φτιάξω μελιτζανοσαλάτα, μόνο που δεν βάζω ψωμί και τις λυώνω όσο πιο καλά γίνεται μέσα στο σουρωτηρι με το πηρούνι για να κρατάει λιγάκι η ψύχα τους.
    Μετά βάζω λαδόξυδο, αλατάκι, σκορδάκι όπως το γράφεις και είναι πολύ ωραίες και με ψιλοκομμένη ντοματούλα και φρέσκο μαιντανό αν υπάρχει.

    Να είσαι καλά και εύχομαι
    ένα καλό Σαββατοκύριακο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Levina! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι νοστιμιές μου και που δεν έχεις συναντήσει κανένα πρόβλημα στην πραγματοποίησή τους γιατί κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτό πάντα ό,τι φτιάχνω το δοκιμάζω για να είμαι σίγουρη για τις αναλογίες. Και η δική σου μελιτζανοσαλάτα είναι ΥΠΕΡΟΧΗ!! Μου θυμίζει την αγιορείτικη! Φιλιά κι επίσης καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  5. Μελιτζάνες; Δεν το συζητώ! Όπως και να 'ναι μαγειρεμένες τις λατρεύω! Ωραία η μελιτζανοσαλάτα της μαμάς! Μπαίνει στα αγαπημένα κι αυτή!
    Ααα! Να μην το ξεχάσω! Θεϊκό το κοτόπουλο με τη σάλτσα ροκφόρ, το έφτιαξα προ ημερών!

    Καλό βράδυ Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το κοτόπουλο και τώρα η μελιτζανοσαλάτα! Κι εγώ τις λατρεύω τις μελιτζάνες...
      Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  6. Τρελλαίνομαι για μελιτζανοσαλάτα!!!!! Ότι καλύτερο μπορούσες να μας δείξεις!!! Πανεύκολη...θα την φτιάξω λίαν συντόμως!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου, μπορείς να την φτιάξεις και σκέτη αν δεν θέλεις να προσθέσεις το ψωμί αλλά έτσι είναι υπέροχηζ! Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  7. Τρελαίνομαι για μελιτζάνες και ειδικά για μελιτζανοσαλάτα!!Πολύ καλοκαιρινή!!Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χριστίνα! Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία!Μου αρέσει πολύ!Όντως κάποια φαγητά μας πάνε πίσω σε ανμνήσεις όμορφες και ξεγνοιασιάς!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι σε ταξιδεύουν στο παρελθόν αλλά η μελιτζανοσαλάτα με ταξιδεύει και στα μονοπάτια της γεύσης... Χαίρομαι που σου άρεσε! Καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  9. ¸.•♫°`♡彡
    Hummmmmmm... sou apaixonada por receitas com berinjela.
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    ¸.•♫°`♡彡✿⊱╮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή Κική
    Θα ήθελα να δοκιμάσω τη συνταγή σου για τη μελιτζανοσαλάτα - μπορείς να μου πείς πόση ώρα αφήνεις τις μελιζάνες στο φούρνο και σε τι θερμοκρασία;

    Σ' ευχαριστώ πολύ!

    Διον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διον μου καλησπέρα...
      Τις ψήνω στους 200 βαθμούς έως ότου τις τρυπάω με το πηρούνι και είναι μαλακές ή στο γκριλ πάλι έως ότου υπάρξουν καστανές κηλίδες στη φλούδα τους. Ο ακριβής χρόνος ποικίλει ανάλογα με την "δύναμη" του φούρνου αλλά αν την πρώτη φορά προσέξεις (μπορείς να ανοίγεις το φούρνο και να ελέγχεις με ένα πηρούνι, τότε θα ξέρεις ακριβώς τον χρόνο που χρειάζονται στη δική σου κουζίνα). Σκέψου ότι στο φούρνο της κουζίνας του εξοχικού μας σπιτιού κάνουν 40-45 λεπτά περίπου ενώ στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης κάνουν γύρω στα 20-25 λεπτά.
      Ελπίζω να σε βοήθησα.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!