Οι μαρινάδες για BBQ και μια μαρινάδα με λεμόνι και σκόρδο

Καλησπέρα σας! Καλοκαιράκι ακόμα κι όσο ο Αύγουστος με τις υπερβολικές του ζέστες προχωρά προς το τέλος του και πριν έρθουν οι συχνές φθινοπωρινές μπόρες πολλοί είναι αυτοί που απολαμβάνουν το μπάρμπεκιου ή επί το ελληνικότερον... το ψήσιμο κρεάτων και λαχανικών στα κάρβουνα.
Προσωπικά, από μικρή είχα μια μεγάλη αδυναμία στη γεύση του ψημένου στα κάρβουνα λαχανικού ή κρέατος (με μια σταθερή προτίμηση στα μανιτάρια, μπιφτέκια, παϊδάκια και παντσέτες). Βέβαια, δεν θα αρνηθώ ντομάτες και πιπεριές ή μελιτζάνες ψημένες στα κάρβουνα και ραντισμένες με πολύ λεμόνι... Μοναδική γεύση και επίγευση... δεν συμφωνείτε;;;; 
Μια παγκόσμια και ίσως πολύ πολύ παλιά μαγειρική τέχνη (ας μην ξεχνάμε ότι πολύ πριν ανακαλυφθούν τα σκεύη ο άνθρωπος έψηνε στα κάρβουνα) που κατέληξε σε μια γευστική συνήθεια με φανατικούς οπαδούς αν και υπάρχουν πάντα οι πολέμιοι του συγκεκριμένου τρόπου ψησίματος (για λόγους υγείας και, μάλιστα, χωρίς να έχουν εντελώς άδικο).
Φυσικά, με τη σύγχρονη τεχνολογία και τις φορητές ψησταριές, το μπάρμπεκιου έγινε συνήθεια παντός καιρού και παντός τόπου αλλά το ψήσιμο στον κήπο ή στην βεράντα, με τον ήλιο να λάμπει εξακολουθεί να είναι το απόλυτα ιδανικό ψήσιμο για απόλαυση και παρέα.
Η επιτυχία ενός μπάρμπεκιου εξαρτάται από τις γνώσεις αυτού που θα ψήσει, τον εξοπλισμό αλλά και την προετοιμασία της "τροφής" που θα ψήσουμε. Υπάρχουν πολλά μυστικά για κάθε ένα από αυτά αλλά εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για τις μαρινάδες, που δίνουν μια ξεχωριστή νοστιμιά στα ψητά αλλά και μας βοηθούν να αποφύγουμε το πολύ αλάτι.
Οι μαρινάδες αποτελούνται κυρίως από ελαιόλαδο, λαχανικά, αρωματικά, ξίδι ή λεμόνι και μπαχαρικά.
Ο χρόνος που θα μείνουν, το κρέας ή τα λαχανικά, μέσα στη μαρινάδα είναι πολύ σημαντική παράμετρος γιατί επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα των ψητών.
Το σκεύος, επίσης, πρέπει να είναι γυάλινο, καλής ποιότητας πλαστικό, κεραμικό  ή ανοξείδωτο καλής ποιότητας γιατί ένα σκεύος π.χ. αλουμίνιο, μπορεί να υποστεί αλλοιώσεις που θα περάσουν στο τρόφιμο και θα είναι επιβαρυντικές για την υγεία μας.
Το σκεύος με τη μαρινάδα και το τρόφιμο για ψήσιμο, πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και όταν βάζουμε το τρόφιμο να ψηθεί και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαρινάδα σαν συνοδευτική ή να την βάλουμε μέσα στην συνοδευτική σάλτσα πρέπει πάντα να την βάλουμε πρώτα να βράσει για 10-15 (για να σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που έχουν περάσει από το ωμό κρέας σ' αυτήν) και μετά να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τη σάλτσα.
Όταν, βέβαια, πρόκειται για μαρινάδα λαχανικών "τα πράγματα" είναι πιο απλά γιατί τα λαχανικά μας πάντα τα βάζουμε σε μαρινάδα καλά πλυμένα και καθαρισμένα.
Και τώρα μια συνταγούλα για μαρινάδα, που ταιριάζει και σε κρέατα και σε λαχανικά και είναι η πρώτη μιας σειράς που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πολύ πιο νόστιμα όχι μόνον τα ψητά στα κάρβουνα αλλά και τα ψητά σε ηλεκτρική ψηστιέρα, στο γκριλ ή στο φούρνο. 
ΥΛΙΚΑ
1/2 φλ.τσ. ελαφρύ ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γλ. αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο ή 1 κ.γλ. ξερό βασιλικό
1 κ.γλ. ψιλοκομμένη ή 1 πρέζα ξερή μαντζουράνα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και αφήνουμε τη μαρινάδα να "σταθεί" για μισή ώρα.
Μετά περιχύνουμε με τη μαρινάδα το κρέας ή τα λαχανικά μας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, ανακινώντας το μπολ 3-4 φορές έως ότου τα ψήσουμε.
Συνεχίζεται...
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ  &   ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!


17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!Ωραίο το ψήσιμο,θα συμφωνήσω!!Μαρινάδες για να πω την αλήθεια δεν συνηθίζω να φτιάχνω,αλλά ποτέ δεν είναι αργά για μία αρχη!!Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Θα δεις ότι αν ξεκινήσεις δεν θα σταματάς γιατί δίνουν ...άλλη νοστιμιά στα ψητά κι επιπλεόν είναι εύκολες!
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα!!!Λατρεύω τις μαρινάδες!!!Η συνταγή σου φαίνετε υπέροχη, την κρατώ και θα την χρησιμοποιήσω στο επόμενο ψήσιμο!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Σπυριδούλα μου, χαίρομαι που σου άρεσε η μαρινάδα. Σε επόμενες αναρτήσεις έχω να σας δώσω και κάποιες άλλες πολύ πιο πρωτότυπες!
      Καλή εβδομάδα και φιλάκια!!

      Διαγραφή
  3. Η μαρινάδα δίνει άλλη γεύση όπου και να μπεί ,το κρέας παίρνει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις απο τα υλικά της και γίνεται ασύγκριτο.'Πολύ μου αρέσουν άν και για να πώ την αλήθεια τις χρησιμοποιούσα κατα κόρον όταν ο συζυγος μου ,πήγαινε για κυνήγι.Καλή συνέχεια kiki...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η μαρινάδα χαρίζει νοστιμιά και στο κυνήγι είναι ωραία ...το γνωρίζω γιατί πήγαινε ο θείος μου για κυνήγι.
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Kική μου δεν φαντάζεσαι τι ωραία ιδέα μου έδωσες,το Σαββατο θα κάνω μπάρμπεκιου οπότε θα τα φτιάξω έτσι,να είσαι καλά καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά μέχρι το επόμενο Σάββατο θα έχω "αναρτήσει" κι άλλη μαρινάδα όπότε μείνε σε ...επαφή!!!! -:))))
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Να σαι καλα βρε κικη με τις νοστιμιες σου!!!!!θα το δοκιμασω,να σαι σιγουρη ,μιας και το μπαρμπεκιου ειναι συχνο στο σπιτι μου!πολλα φιλια και καλη εβδομαδααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Μισιρλού μου... τί κάνεις;;; Πέρασες καλά στις διακοπές;;; Ξεκουράστηκες;;;;
      Χαίρομαι που σου άρεσε και η επόμενη θα είναι πιο εντυπωσιακή... Και σε μας αρέσει πολύ το μπάρμπεκιου...
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  6. εννοείται πως εκτυπώνω και δημιουργώ τις μαρινάδες σου.....

    σε φιλώ... καληνύχτα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ζαχαρούλα, περιμένω εντυπώσεις...-:)))
      Καληνύχτα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Τέλεια συνταγή!! Για κρέατα κάπως έτσι είναι κι αυτή που φτιάχνω εγώ, όμως βάζω δεντρολίβανο αντί για μαντζουράνα και δεν βάζω καθόλου αλάτι!! Αναμένω την συνέχεια!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με το δεντρολίβανο γίνεται ΥΠΕΡΟΧΗ και ειδικά για κοτοπουλάκι...μούρλια!!! Και το αλάτι δεν είναι και απαραίτητο κι εγώ προσωπικά βάζω ελάχιστο!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε...
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Κική καλή εβδομάδα. Εμείς είμαστε φανατικοί του ψησίματος και έχω αγοράσει ψησταριά υγραερίου τελευταία.
    Από τη μικρή εμπειρία μου σε αυτή το σημαντικότερο είναι η θερμοκρασία ψησίματος και τα κρέατα ή ψάρια να μην έχουν πολλά υγρά πάνω τους.
    Χρησιμοποιώ μαρινάρισμα στα ψάρια και κρεατικά και μετά τα στραγγίζω καλά. Πολύ ωραία η ιδέα που δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Ξανθή μου είναι κι αυτός ένας σημαντικός παράγοντας που όμως ανάγεται στην εμπειρία του ψήστη. Η σωστή θερμοκρασία είναι απαραίτητη για το ομοιόμορφο ψήσιμο αν και μερικές φορές μπορεί να εξισορροπηθεί με την διάρκεια ψησίματος. Έτσι κι αλλιώς στο μπάρμπεκιου (ειδικά με κάρβουνα γιατί δεν γνωρίζω από ψησταριές υγραερίου μήπως έχουν κάτι σαν θερμοστάτες κλπ) υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που κάνουν την πείρα πολύτιμη!
    Χαίρομαι που σου άρεσε η απλή αυτή μαρινάδα!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιαμ, γιαμ! Άνοιξε η όρεξη με τόσες νοστιμιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!