Κρέμα καραμελέ με μπισκότα κανέλας ή speculoos

Μια κρέμα καραμελέ λίγο διαφορετική ή μάλλον η κλασσική κρέμα καραμελέ με μπισκοτένια γεύση κανέλα που την κάνει ιδιαίτερη. Τα μπισκότα κανέλας ή τα μπισκότα speculoos παίρνουν ενεργά μέρος στην αλλαγή της γεύσης της. Προσωπικά χρησιμοποίησα μπισκότα Goody κανέλας γιατί δεν βρήκα speculoos (!!!) αλλά η αλήθεια είναι ότι θα το προτιμούσα με τα κανονικά speculoos.
Η συνταγή είναι προσαρμογή από ένα γαλλικό βιβλιαράκι με τίτλο "Petits-beurre et speculoos" και που έχει συνταγές μ'αυτά τα μπισκότα.
Αυτή τη φορά, οι γνωστοί άγνωστοι του τριωρόφου που αποτελούν και την ...κριτική επιτροπή, μαζί με κάποιους επιπλέον "κριτές" που κατέφθασαν ξαφνικά διχάστηκαν. Σε σύνολο 10 κριτών οι 7 ήταν θετικοί και οι 3 (μεταξύ των οποίων και η αδελφούλα μου) αρνητικοί μιας και είναι "κολλημένοι" με την κλασσική γεύση της συγκεκριμένης κρέμας.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μου άρεσε (αν και θα πρότιμουσα να είχα βάλει τα μπισκότα speculoos μιας και η γεύση τους είναι ελαφρώς πιο κανελάτη και πιο έντονη).
Εάν, λοιπόν, σας αρέσει ο γευστικός συνδυασμός καραμέλας - κανέλας σε μια κρέμα δοκιμάστε την... νομίζω ότι δεν θα απογοητευτείτε... εκτός κι αν σας αρέσει μόνον η κλασική κρέμα καραμελέ!
Πάντως η ετοιμασία της είναι εύκολη με μόνη "δυσκολία" την καραμέλα που, απλώς, θέλει λίγη προσοχή. Πάμε να την φτιάξουμε μαζί;;;
YΛΙΚΑ για 4 άτομα
150 γρ ζάχαρη άχνη
400 ml γάλα
3 αβγά
6 μπισκότα κανέλας speculoos, θρυμματισμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε 60 γρ. από την ζάχαρη με 2 κ.σ. νερό και φτιάχνουμε την καραμέλα.
Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη ρίχνουμε 2 ακόμα κουταλιές της σούπας βραστό νερό (με προσοχή γιατί κοχλάζει έντονα).
Μόλις σταματήσει η καραμέλα να κοχλάζει, την ισομοιράζουμε σε 4 μπολάκια μεταλλικά ή πυρίμαχα (ή μιας χρήσεως από αλουμινόχαρτο).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το γάλα να βράσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν.
Ρίχνουμε το βραστό γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών προσεκτικά, ανακατεύουμε με το σύρμα και μετά προσθέτουμε και τα μπισκότα.
Αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά χτυπάμε το μείγμα με σύρμα ή μίξερ χειρός.
Βάζουμε τα μπολάκια σε βαθύ ταψί που έχουμε γεμίσει κατά το ήμισυ με νερό.
Ψήνουμε τις κρέμες για 35-40 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο ή έως ότου πήξουν.
Ελέγχουμε εάν οι κρέμες έχουν ψηθεί, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο τους κι αν είναι καθαρό όταν το βγάλουμε τότε είναι έτοιμες.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Έπειτα, βάζουμε για 3 ώρες ή έως ότου σφίξει και κρυώσει εντελώς, στο ψυγείο.
Σερβίρουμε είτε μέσα στο μπολάκι είτε με ένα μαχαίρι ξεκολλούμε γύρω γύρω την κρέμα και αναποδογυρίζουμε σε πιάτο.
Καλό Σαββατοκύριακο!

14 σχόλια:

  1. Υπέροχο γλυκό!!!Σίγουρα η καραμέλα με την κανέλα δένουν απίστευτα!!!Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη επαφή, αν έχεις δοκιμάσει μόνον την κλασσική γεύση σε "φρενάρει" λίγο, Σπυριδούλα μου, αλλά μετά νομίζω ότι αρέσει... προσωπικά μου άρεσε πολύ!
      Φιλάκια και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι το γλυκάκι σου θα μας δίχαζε κι εμάς οικογενειακώς!
    Εγώ δεν θα χα την παραμικρή αντίρρηση να το δοκιμάσω, πάντα είμαι ανοιχτή σε νέες γεύσεις.
    Ο άντρας μου όμως που η καραμελέ είναι το γλυκό του (και κάθε μέρα μπορεί να την τρώει) είμαι σίγουρη ότι θα ήθελε την κλασσική γεύση.
    Δεν μπορώ να μην θαυμάσω πόσο υπέροχη και λαχταρτιστή δείχνει η καραμελέ σου Κικίτσα μου!!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μας μας δίχασε αλλά ευτυχώς όχι σημαντικά! Μου φαίνεται Ελενάκι μου ότι ο άντρας σου είναι σαν την αδερφούλα μου και τον καλό μου...των κλασσικών γεύσεων και δύσκολοι στις δοκιμές και γευστικές περιπέτειες...χαχαχα
      Εγώ πάλι θέλω να είμαι "ανοιχτή" σε γευστικές περιπέτειες...
      Η συγκεκριμένη είναι ωραία αλλά εκείνη που θέλω να φτιάξω είναι αυτή η παραλλαγή με τον καφέ!!!!!
      Φιλάκια και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  3. Ενα ηφαιστειο γευσεων,χρωματων και αρωματων ειναι η κρεμουλα σου Κικη μου!!Με καραμελενια λαβα να αργοκυλα βασανιστικα και να καταλαμβανει με τη νοστιμια της το πιατο.Προσωπικα βρισκω θαυμασια την προσθηκη των μπισκοτων απο κανελα,πιθανον ομως να προβληματισει τους λατρεις των κλασσικων γευσεων,οπως επισημανες.Θαυμασα την τρεμουλιαστη οψη της και την μεγαλη γκαμα χρωματων που αναπτυχτηκε[με παραπεμπει στα υπεροχα χρωματα του ηλιοβασιλεματος],οπως επισης την καραμελενια σαλτσα που αναμφισβητητα χαριζει την φινα γευση στο γλυκο αυτο.Φιλια πολλα,πολλα για ενα ακομα ομορφο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η κρέμα καραμελέ με κανέλα και πράγματι οι λάτρεις των κλασσικών γεύσεων μπορεί να "σταματήσουν" και να διστάσουν να την δοκιμάσουν, κακώς κατά τη γνώμη μου γιατί αν δεν δοκιμάσεις δεν μπορείς να γνωρίσεις το αποτέλεσμα και γιατί πρέπει να είμαστε "ανοιχτοί" σε νέες γεύσεις.
      Πάντως, υπάρχουν πλέον πολλές παραλλαγές γεύσης στην κλασσική κρέμα καραμελέ και είμαι σίγουρη ότι το γνωρίζεις καλά!
      Καλή Κυριακή Φωτεινή μου και φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλο απόγευμα ,εγω πρώτη φορά ακουώ να υπάρχει κι άλλη κρέμα καραμελέ εκτός απο τη γνωστή οπότε θα τη φτιάξω να έχω δική μου άποψη ,μόνο επειδή δε μου πολυαρέσει η κανέλλα μπορώ να βάλω μπισκότο με άλλη γεύση?Καλό Σαββατοκύριακο ,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό απόγευμα Νέλη μου.
      Ναι,υπάρχουν πολλές γαλλικές συνταγές με παραλλαγές στη γεύση της κλασσικής κρέμας καραμελέ... π.χ.κρέμα καραμελέ με σοκολάτα, λιώνοντας κακάο μέσα στο μείγμα γάλακτος - αυγών ή κρέμα καραμελέ καφέ λιώνοντας στιγμιαίο καφέ ή λεμόνι, βάζοντας ξύσμα λεμονιού κλπ.
      Πειραματίσου με όποιο μπισκότο σου αρέσει, μην φοβάσαι γιατί η βασική συνταγή είναι η ίδια...
      Καλή Κυριακή και φιλιά...περιμένω νέα σου!

      Διαγραφή
  5. Kι εγώ την ίδια απορία με τη Neli έχω... Άλλο μπισκοτάκι εκτός της κανέλας μπορούμε να βάλουμε; Φαντάζομαι ότι και να μπορούμε δεν θα πρέπει να είναι κάτι πολύ γλυκό.
    Η κρέμα καραμελέ μου αρέσει και θα ήθελα να δοκιμάσω και κάποια άλλη παραλλαγή!
    Καλό απόγευμα Κική μου! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορούμε να βάλουμε κι άλλο μπισκοτάκι ...ανάλογα με τη γεύση που επιθυμούμε...γιατί όχι;;; Εγώ, ας πούμε, τη φαντάστηκα και με μπισκότα Μιράντα...
      Παραλλαγές ωραίες επίσης είναι η κρέμα καραμελέ με κακάο ή καφέ, που μπορούμε να κάνουμε λιώνοντας κακάο ή στιγμιαίο καφέ μέσα στο κλασσικό μείγμα γάλακτος - αυγών.
      Φιλιά, καλή δοκιμή και περιμένω εντυπώσεις!!!
      Καλή Κυριακή να έχεις!

      Διαγραφή
  6. Πω! πω! Φαίνεται τέλεια!!!! Σίγουρα πιστεύω θα μου αρέσει!! Αν και έχω μια επιφύλαξη με την καραμέλα.. ποτέ δεν μου πετυχαίνει όπως πρέπει... Θα είναι πρόκληση!! χιχι!
    Καλό σ/κο!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Taelia και μην φοβάσαι την καραμέλα... Ξαναπροσπάθησέ την και διάβασε την ανάρτηση για την κλασσική κρέμα καραμελέ που έχει αναλυτικές οδηγίες για την καραμέλα!
      Φιλιά και περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  7. Μια καραμελέ οτι ώρα και ότι γευση και να έχει ειναι ευπροσδεκτη...Κική μου ..ελαφρια και δροσερή για το καλοκαιρακι..αλλα και οι ντοματες σου στην προηγούμενη αναρτησή σου μου άρεσαν...ειμαι παντα υπέρ των νέων γευσεων.....καλό Σ,Κ καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ρούλα μου κι εμένα μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέες γεύσεις. Πάντως και τα δύο είναι νόστιμα ...αξίζουν μια δοκιμή! Φιλιά και καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!