Ντιπ με ροκφόρ και γιαούρτι


Καλησπέρα σας! Για σήμερα ένα καλοκαιρινό ντιπ, με έντονη προσωπικότητα αλλά και με δροσιστικό γιαούρτι. Ιδανικό για ωμά λαχανικά (ταιριάζει απίστευτα με ροδέλες ή βαρκούλες αγγουριού) αλλά και με κρακεράκια ή ξαπλωμένο νωχελικά πάνω σε φέτες ψωμιού που είναι αποφασισμένες να καλύψουν μια ξαφνική απογευματινή λιγούρα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ... το ερωτεύτηκα αμέσως... αυτό θα πει έρωτας με την πρώτη ματιά. Φαντασιώθηκα την υπέροχη πικάντικη γεύση του κι έτρεξα αμέσως στην κουζίνα... ευτυχώς είχα όλα τα υλικά και να το αποτέλεσμα... μικρές ροδέλες γιαουρτιού, λίγο σκαμμένες στο κέντρο ο θρόνος του γιαουρτένιου ντιπ με μπλε τυρί. Μοσχοβόλισε η κουζίνα, είναι αδύνατον να μην βάλεις κουτάλι για να το γευτείς από την πρώτη στιγμή που το βλέπεις ελαφρά πρασινομπλε μέσα στο μπολ. Καλές οι ροδέλες αγγουριού, δροσερές και νόστιμες αλλά με το κουτάλι ...γεμίζει το στόμα γεύση... και ο νους απόλαυση!
Πάμε να δούμε γιατί ...Κυριακή αύριο, δοκιμάστε το σαν ορεκτικό ή σαν μεζέ...
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
100 γρ. γιαούρτι σταγγιστό με 2% λιπαρά
100 γρ. κρέμα γάλακτος light
80 γρ. μπλε τυρί ή ροκφόρ λιωμένο με πηρούνι
3 κ.σ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο άνηθο για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Λιώνουμε το μπλε τυρί με το πηρούνι.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το λάδι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά έως ότου έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές (αν χρειάζεται, μπορούμε να το χτυπήσουμε και με το μίξερ χειρός).
Μόλις ετοιμαστεί, το βάζουμε στο ψυγείο.
Για να το σερβίρουμε, κόβουμε τα αγγουράκια σε χοντρές ροδέλες.
Με ένα κουταλάκι, αφαιρούμε λίγο από το κέντρο του αγγουριού, σχηματίζοντας μια λακούβα, που τη γεμίζουμε με το ντιπ.
Άλλος τρόπος είναι να κόψουμε ένα αγγουράκι στα τρία και μετά στη μέση.
Αδειάζουμε και πάλι λίγο από το κέντρο του, σχηματίζοντας μια βαρκούλα και γεμίζουμε με το ντιπ.
Πασπαλίζουμε με άνηθο.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πηγή: Κουζίνα και Ποιότητα ζωής, Απρίλιος - Μάιος 2008
Tante Kiki
17 Comments
No