Ντιπ με ροκφόρ και γιαούρτι

Καλησπέρα σας! Για σήμερα ένα καλοκαιρινό ντιπ, με έντονη προσωπικότητα αλλά και με δροσιστικό γιαούρτι. Ιδανικό για ωμά λαχανικά (ταιριάζει απίστευτα με ροδέλες ή βαρκούλες αγγουριού) αλλά και με κρακεράκια ή ξαπλωμένο νωχελικά πάνω σε φέτες ψωμιού που είναι αποφασισμένες να καλύψουν μια ξαφνική απογευματινή λιγούρα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ... το ερωτεύτηκα αμέσως... αυτό θα πει έρωτας με την πρώτη ματιά. Φαντασιώθηκα την υπέροχη πικάντικη γεύση του κι έτρεξα αμέσως στην κουζίνα... ευτυχώς είχα όλα τα υλικά και να το αποτέλεσμα... μικρές ροδέλες γιαουρτιού, λίγο σκαμμένες στο κέντρο ο θρόνος του γιαουρτένιου ντιπ με μπλε τυρί. Μοσχοβόλισε η κουζίνα, είναι αδύνατον να μην βάλεις κουτάλι για να το γευτείς από την πρώτη στιγμή που το βλέπεις ελαφρά πρασινομπλε μέσα στο μπολ. Καλές οι ροδέλες αγγουριού, δροσερές και νόστιμες αλλά με το κουτάλι ...γεμίζει το στόμα γεύση... και ο νους απόλαυση!
Πάμε να δούμε γιατί ...Κυριακή αύριο, δοκιμάστε το σαν ορεκτικό ή σαν μεζέ...
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
100 γρ. γιαούρτι σταγγιστό με 2% λιπαρά
100 γρ. κρέμα γάλακτος light
80 γρ. μπλε τυρί ή ροκφόρ λιωμένο με πηρούνι
3 κ.σ. ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο άνηθο για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Λιώνουμε το μπλε τυρί με το πηρούνι.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το λάδι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά έως ότου έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές (αν χρειάζεται, μπορούμε να το χτυπήσουμε και με το μίξερ χειρός).
Μόλις ετοιμαστεί, το βάζουμε στο ψυγείο.
Για να το σερβίρουμε, κόβουμε τα αγγουράκια σε χοντρές ροδέλες.
Με ένα κουταλάκι, αφαιρούμε λίγο από το κέντρο του αγγουριού, σχηματίζοντας μια λακούβα, που τη γεμίζουμε με το ντιπ.
Άλλος τρόπος είναι να κόψουμε ένα αγγουράκι στα τρία και μετά στη μέση.
Αδειάζουμε και πάλι λίγο από το κέντρο του, σχηματίζοντας μια βαρκούλα και γεμίζουμε με το ντιπ.
Πασπαλίζουμε με άνηθο.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πηγή: Κουζίνα και Ποιότητα ζωής, Απρίλιος - Μάιος 2008

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,νοστιμο και δροσερό φαίνεται ,πολυ ωραία πράγματα βρηκα εδω ,καλως σας βρήκα ,τα λεμε φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό και μια μπυρίτσα και δε θέλεις τίποτα άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λατρεύω το ροκφόρ! Πεντανόστιμο φαίνεται!!! Το κρατώ στο αρχείο μου!!!!!!
    Καλησπέρα Kiki μου!!! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κικίτσα,
    χτύπησες διάνα...
    λατρεύουμε ροκφόρ και δροσερά καλοκαιρινά ντιπάκια...
    φιλιά - ακόμα - διακοπέυοντα και θαλασσινά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό και δροσερό Σ/Κ.
    Το μπλε τυρί το αγαπώ πολύ, ωραία ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εικονα τελειως παραπλανητικη..αν δεν διαβαζα τον τιτλο που συνοδευε την αναρτηση,θα μπορουσα να κανω πολλες υποθεσεις σχετικα με το μυστηριωδες πιατο..γιατι ετσι φανταζε στα ματια μου..το εκανα πιο πολυ για γλυκακι με αφρατη κρεμα τυριου,με μπερδεψε ομως η ..πρασινη βαση-θα μπορουσε να ειναι απαλη ζυμη με βαση το φιστικι-ομως δεν με ικανοποιησε αυτη η εκδοχη.Ισως η πολυπραγμων Κικη να εφτιαξε κατι με ακτινιδιο και να το γαρνιρισε με μια χιονατη σαντιγυ..αλλα εκεινα τα μικροσκοπικα τριματα στην επιφανεια της κρεμας τι ειναι?Πιθανον λιγη σοκολατα..ομως οχι,σημερα η Κικη μας, δεν ειχε σαν σκοπο να κατευνασει τα υπογλυκαιμικα μας επεισοδια..σκοπο ειχε να μας ταξιδεψει με πιο καλοκαιρινη διαθεση στον κοσμο της απολαυσης με μια προταση που απο μονη της μυριζει θαλασσα,φρεσκαδα,δροσια.Ιδανικο για τις ζεστες,σεληνοφωτες βραδιες στη βεραντα η για τα καυτα απομεσημερα κατω απο μια καλαμωτη με παρεα το αδιακοπο βουητο απο τα τζιτζικια.Καλο βραδυ Κικη μου να περνας καλα.Φιλια πολλα.πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπώ όλα τα τυριά και ιδιαίτερα το ροκφόρ.Έτσι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ..τι κάνεις γλυκιά μου σε επιθύμησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ κακώς έμπλεξα εδώ καλή μου!!
    Μου αρέσει το ροκφόρ, το κρύο γιαουρτάκι τώρα το Καλοκαίρι, βάλε και τα υπόλοιπα, διακόσια κιλά αηδία θα με κάνεις!! χαχαχα

    Καλό σου βράδυ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. poly kalo! ayto xriazomai gia ayrio to proi me ena kommataki Smyrnaiko koulouri. telio =)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαλό και γευστικό στον ουρανίσκο.Εύκολο αλλά και γρήγορο τόσο στην εκτέλεση όσο και στην....κατανάλωση.
    Καλή Κυριακή να έχεις. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αμάν βρε Κική με λίγοσες,εγω ιδιαίτερη αγάπη για το ροκφόρ δεν έχω αλλά με τέτοια περιγραφή πως να μην δοκιμάσω.Να είσαι καλά καλή Κυριακή φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τί ωραίο ντιπ! Θα τους... ροκφοριάσω όλους! Με το αγγούρι πρέπει να είναι πάρα πολύ δροσιστικό! Το σκέφτομαι όμως και το χειμώνα απάνω σε βρασμένο κουνουπίδι... Μιαμ!
    Άλλη μια συνταγή σου καταγράφεται! Να έχεις μια υπέροχη Κυριακή Κική μου! Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φανταστικό!!!
    Ευχαριστούμε Κική, καλό μήνα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ξέρεις την αδυναμία μου για το ροκφόρ!
    Ηταν δυνατόν να μην μου αρέσει το δροσερό ντιπ σου???
    Παίρνω κριτσινάκια και έρχομαι να ντιπάρω!
    Φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξαιρετικός συνδυασμός υλικών, Κική μου, και το αποτέλεσμα δροσερό και νοστιμότατο! Σε ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξαιρετικά γευστικό και συνοδεία με το αγγουράκι είναι πραγματικά δροσιστικό Κική μου. Βάζεις δίπλα και άλλα ωραία μεζεδάκια και τα "τσακίζεις" με καλή παρέα κόντα στο πείσμα των καιρών :-))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στο ροκφόρ και το γιαούρτι δεν λέμε ποτέ όχι!
    Δροσερό αλλά και με έντονο χαρακτήρα ντιπ που αναμφίβολα αξίζει να δοκιμαστεί!
    Θα μου άρεσε πολύ και σαν σος σε μπέργκερ!
    Φιλιά πολλά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!