Μπιφτέκια με μελιτζάνες και κόκκινη σάλτσα βασιλικού στο φούρνο

Καλοκαιρινό φαγητό μιας και οι μελιτζάνες είναι τώρα στα καλύτερά τους. Έχοντας την τύχη να ζω σε προαστιακό δήμο της Θεσσαλονίκης, σε σπίτι με μικρό κήπο, κάθε χρόνο, ο μπαμπάκας μου, που δεν μπορεί να ξεχάσει το επάγγελμά του γεωπόνου, αν και συνταξιούχος πια, φυτεύει διάφορα λαχανικά.
Κατακόκκινες ντομάτες, καταπράσινες αρωματικές πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ρόκα, άνηθος, μαϊντανός, είναι μερικά από τα φυτά που νοστιμίζουν το καλοκαιρινό μας τραπέζι... κι όλα δικά μας, βιολογικά (μιας και δεν ραντίζει) και φυσικά νοστιμότατα... όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί όταν τα μαζεύεις σου φαίνονται πιο νόστιμα. Ο μπαμπάκας μου δε, καμαρώνει τη σοδειά του (έστω και μικρή). Βέβαια, μην νομίζετε ότι είναι όλα τόσο ειδυλλιακά γιατί κάθε χρόνο όταν φεύγουμε για διακοπές έχουμε την, μόνιμη πια διαφωνία, για το πόσο συχνά θα ερχόμαστε να κόβουμε λαχανικά και να ποτίζουμε (μιας και αρνείται πεισματικά να βάλει αυτόματο πότισμα), χαχαχα! Όλα, όμως, μέσα στο πρόγραμμα είναι...
Ουχχχχ! έπιασα πάλι την φλυαρία!!! Όχι, δεν καθυστερώ άλλο και περνάω στο σημερινό φαγάκι που είμαι σίγουρη ότι όποιος το φτιάξει, θα το λατρέψει μιας και είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο (η αρχική του ιδέα γεννήθηκε από την γκρίνια του μπαμπάκα μου για το κρέας που δεν το θέλει ιδιαίτερα ενώ τον κιμά τον τρώει!!!) με όλη τη νοστιμιά του μεσογειακού καλοκαιριού...
Δεν μπορώ, βέβαια, να πω ότι δεν έχει την διαδικασία του αλλά αξίζει τον κόπο, το αποτέλεσμα αποζημιώνει όποιον το γευτεί! Είναι ένα καταπληκτικό πιάτο που θα ικανοποιήσει όλους τους αγαπημένους μας αλλά και μας, αν το παρουσιάσουμε σε τραπέζι καλεσμένων! Είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις, αν και ...οι δικές μου φωτογραφίες το αδικούν (χωρίς να το θέλω βέβαια!).
Ελάτε, πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες της παρασκευής του...
ΥΛΙΚΑ
8 μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές μακρόστενες φέτες
6 πιπεριές πράσινες κέρατα, κομμένες στη μέση
Για τα μπιφτέκια
1/2 κιλό κιμά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. κέτσαπ (προαιρετικά)
1 κ.γλ. σουμάκ
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μουστάρδα  (έτοιμη)
1 πρέζα πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. νερό
Για τη σάλτσα ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες
1 μέτριο καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
400 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (2x200γρ. pumarrò)
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)
2 φύλλα φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1 ποτήρι νερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε νερό με αλάτι και τις αφήνουμε για 30-40 λεπτά, για να ξεπικρίσου,.
Ύστερα, τις βγάζουμε από το αλατόνερο, τις ξεπλένουμε καλά και τις τηγανίζουμε ή τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς έως ότου μαλακώσουν.
Μπορούμε, επίσης, να τις "τηγανίσουμε" στο τηγάνι-ψηστιέρα με ή χωρίς λιπαρή ουσία.
Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές.
Μελιτζάνες και πιπεριές τις αφήνουμε στην άκρη ή μπορούμε να τις ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο*.
Για τα μπιφτέκια
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 6-7 λεπτά και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια στο μέγεθος που θέλουμε.
Καλό θα είναι να φροντίσουμε ώστε το κάθε σουτζουκάκι να έχει τέτοιο μέγεθος που να τυλίγεται με μια φέτα μελιτζάνας ή λίγο μεγαλύτερο ώστε να τυλίγεται με δύο φέτες μελιτζάνας.
Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Μόλις ετοιμαστούν τα μπιφτέκια, τα αφήνουμε να κρυώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Βάζουμε τις ντομάτες, το καρότο και τη πιπεριά στο multi και τα πολτοποιούμε.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το πέστο βασιλικού, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, τα φύλλα φρέσκου βασιλικού, το νερό και το ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 2-3 βράσεις χωρίς όμως να βράσει εντελώς.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε κι αυτή να κρυώσει.
Σύνθεση του φαγητού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τυλίγουμε τα μπιφτεκάκια με 1 ή 2 φέτες μελιτζάνας και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο.
Ανάμεσα στα τυλιγμένα με τις μελιτζάνες μπιφτεκάκια, τοποθετούμε τις πιπεριές.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, περίπου, ή έως ότου εξατμιστούν τα υγρά της σάλτσας.
Σερβίρουμε προαιρετικά με λίγη θρυμματισμένη φέτα ή κεφαλοτύρι ή αφήνουμε σκέτο με ψωμάκι για ...καλοκαιρινές βουτιές στην αρωματική σάλτσα.
TIPS
* Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές 4-5 μέρες πριν και να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη. Όταν θελήσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να τις βγάλουμε και να τις βάλουμε στο ψυγείο αποβραδίς έτσι ώστε να ξεπαγώσουν μέχρι να τις μαγειρέψουμε ή να τις ξεπαγώσουμε στο φούρνο μικροκυμμάτων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

21 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι τέλειο!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι φωτογραφίες σου Κική μου είναι υπέροχες και ίσα-ίσα που αναδεικνύουν το πιάτο και το κάνουν να φαίνεται απίστευτα λαχταριστό!
    Τέλεια τα βιολογικά σας προϊόντα, είναι ότι καλύτερο!!
    Το φαγάκι σου το ονειρεύομαι με λίγο δροσερό γιαουρτάκι από δίπλα, φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια Ερμιόνη μου δεν μου άρεσαν οι φωτό αλλά μου άρεσε πολύ το φαγητό... Πράγματι όταν τα λαχανικά είναι δικά σου νομίζεις ότι έχουν άλλη νοστιμιά! -:(((
      Με το γιαουρτάκι είναι ωραίο και το προτιμάει ο μπαμπάς μου αλλά εγώ το θέλω σκέτο... γιατί μ' αρέσει πολύ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική η συνταγή!!Υπέροχες οι φωτογραφίες!!!!! :) Καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε και η συνταγή και οι φωτό! Να είσαι καλά! -:))))

      Διαγραφή
  4. Καλέ πες στον πατερούλη να βάλει αυτόματο πόστισμα!!
    Εμείς φέτος βάλαμε και στην Αθήνα και σωθήκαμε, για χρόνια τσακωνόμουν με τους γιους μου όταν φεύγαμε για διακοπές, ποιος θα ποτίζει. Τώρα ησύχασα και δεν τους έχω ανάγκη χα χα χααα!!
    Για το φαγητό δεν έχω να πω πολλά, παίρνω το ταψί ως έχει και εξαφανίζομαι!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ Έλενά μου τα λέω αλλά ποιός με ακούει;;;; Κι εμείς έτσι τσακωνόμαστε και το αυτόματο είναι ό,τι καλύτερο (για να μην σου πω ακόμη κι όταν είμαστε εκεί.
      Χαίρομαι που σου άρεσε το φαγάκι και το ταψί ...χαλάλι σου, με όλη μου την καρδιά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Φαίνονται θεσπέσια!!! Θα δοκιμάσω σίγουρα την συνταγή! Αντικολλητικό χαρτί για να μην πλένω ταψιά κι όλα εντάξει!! χιχι! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Taelia και με το αντικολλητικό είναι ευκολία! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Αυτό σου το πιάτο Βασιλική έπρεπε να είχε υπότιτλο αφιερωμένο στον μπαμπά σου!

    Μπιφτέκια τυλιγμένα σε μελιτζάνα και με νόστιμες πιπερίτσες στο φούρνο, το σίγουρο είναι ότι οι ευωδιές θα πλημμυρίζουν την κουζίνα όσο μαγειρεύονται!
    Αν κερνάς και κρύα μπυρίτσα, έρχομαι!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα Ζαμπία μου γιατί είναι πράγματι αφιερωμένο σ'εκείνον μιας και δεν τρώει κρέας!! Πάντως, είναι πράγματι νόστιμο και μοσχοβολιστό φαγητό...
      Φυσικά και κερνάω κρύα μπυρίτσα κι όχι μόνον, και καφέ και γλυκάκι μετά το φαγητό... έτσι για κουβεντούλα...
      Έλα σε περιμένω!!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Λοιπον Κικη μου,ειναι η τριτη φορα που προσπαθω να γραψω το σχολιο μου και ελπιζω να τα καταφερω..μια πατω κατα λαθος αλλο πληκτρο και η ΄'εκθεση ιδεων' χαθηκε στο ιντερνετικο απειρο μαζι με τον εκνευρισμο μου,μια πεφτει το ιντερνετ και ξαναχανεται ,παιρνοντας μαζι του και την υπομονη μου!!!Πατωντας απεγνωσμενα και με περισση ανυπομονησια πληκτρα ,στην προσπαθεια μου να σωσω το κειμενο,παραιτηθηκα..Εκεινο που θελω να πω αδιστακτα, ειναι οτι το πιατο αυτο με τις μικρες,ατρακτοειδεις,παχουλες,κιμαδενιες μπουκιες οχυρωμενες σε πρασινες και μελιτζανι αποχρωσεις λαχανικων,να κολυμπουν σε κατακοκκινη,πορφυρενια ,μυρωδατη θαλασσα και να στρατοπεδευουν ησυχα,με ιντριγκαρει να το δοκιμασω,να το φιλοξενησω και στη δικη μου κουζινα,να το προσφερω και εγω στα πολυαγαπημενα μου προσωπα και να το παινευτω!Καλο βραδυ με φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή Φωτεινή...να δεις τί περνάω εγώ με την σύνδεση εδώ στο χωριό!!!!!!!!!! Θέλει πολλή υπομονή, επιμονή και γερά νεύρα για να κάνω ανάρτηση!!! Τέλος πάντων, χαίρομαι που σου άρεσε το φαγάκι και ναι να το φτιάξεις... είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο το φαγητό σου Κική μου και οι φωτογραφίες σου καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μαράκι μου! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ.ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ,ΕΓΩ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΑΛΛΑ Η ΙΔΕΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟΝ ΚΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το προτιμώ έτσι Γιασμίν. Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Επίσης καλό μήνα και φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Κικιτσα μου, εαν γινοτανε να διαλέξω επαγγελμα και να αρχιζα τώρα την καριέρα μου το σίγουρο ήταν ότι θα γινομουνα γεωπόνος. Οταν ήμουν στην εφηβεία δεν μου είχε περάσει ποτέ απο το μυαλό. Στην πορεία όμως που ασχολήθηκα με ότι έχει σχεση με αυτα έχω πει πολλές φορές ότι θα ήθελα να είμαι γεωπόνος. !!!

    οσο για το μποστανι και για τον μπαμπα τι μπορώ να πω, δώστου ενα μεγαλο φιλί απο εμενα και ας μην με ξέρει !!!!

    βεβαια και εσύ περιποιήθηκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δημιουργίες του, πιστεύω να ευχαριστήθηκε πολύ!! γεια στα χεράκια σου !!!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα κι εγώ για ένα διάστημα ήθελα να γίνω γεωπόνος Μαρία μου γιατί έχω και μια αδυναμία στον πατέρα. :))))
      Προσπαθώ να τον περιποιηθώ Μαράκι μου γιατί ακόμα και τώρα δεν μου χαλάει χατήρια...
      Χαίρομαι που σου άρεσε το πιάτο αυτό και να είσαι καλά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!