Μαφινάκια ντόνατς ή αλλιώς doughnut muffins

Καλησπέρα σας (τί καλησπέρα σας δηλαδή...καλό βράδυ θα έπρεπε να πω και το γιατί θα το διαβάσετε παρακάτω!!!!) και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!  

Μια νέα εβδομάδα αρχίζει και μια που είναι η τελευταία του Αυγούστου... θέλω να την αρχίσω γλυκά. 'Ετσι για να έχουμε ένα ήρεμο και γλυκό φθινόπωρο (που, φοβάμαι, πώς δεν θα έχουμε, αλλά λέμε τώρα, ας κάνουμε την ευχή μήπως και ...πιάσει!). Είχα πολύ καιρό να φτιάξω κέικ!!! Τόσο που μέχρι και οι ανιψούλες μου ...επαναστάτησαν!!!χαχαχαχα. Τί να κάνω, λοιπόν, κι εγώ, ως σωστή θεία πήρα τα βιβλία μου κι έψαξα για ιδέες. Και μέσα σε κάποιο από τα αγγλικά βιβλιαράκια μου βρήκα την παραπάνω συνταγή, την οποία ετοίμασα το Σαββατοκύριακο που ήμασταν στο χωριό και συγκεκριμένα για το ευλογημένο Κυριακάτικο πρωινό που όλοι είμαστε χαλαροί.
Αποφάσισα να την φτιάξω κι επειδή δεν είναι  και για να το σκεφτόμαστε πολύ πολύ, όταν η "επανάσταση" των μικρών που ζητούσαν κέικ, είναι ...εν εξελίξει και για να κατευνάσω τα "εξεγερμένα" πνεύματα... πέρασα αμέσως στην εφαρμογή!!!
Υπέροχο το αποτέλεσμα, τέρψη του ουρανίσκου και θρέψη των μικρών, απίστευτο άρωμα και φανταστική υφή, κρύα ή ζεστά αλλά και απόλυτα δικαιολογημένο το λογότυπο στο εξώφυλλο "Τriple tested recipes". Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα καμία συνταγή από το συγκεκριμένο βιβλίο και να μην γίνει καταπληκτική και χωρίς αλλαγές, μάλιστα!!!
Τώρα, βέβαια, αν με ρωτήσετε γιατί τα λένε doughnut muffins θα σας απαντήσω ...δεν ξέρω... ίσως επειδή είναι γεμισμένα με μαρμελάδα. Ελπίζω να μην γίνει καμία παρεξήγηση με το συνδυασμό των ονομάτων και δεχθώ πάλι ...αυστηρά σχόλια για το όνομά τους αλλά σας ...ορκίζομαι ότι "νονός" τους είναι το περιοδικό GoodFood και όχι εγώ...χαχαχα. Πάντως, ντόνατς δεν είναι...κεκάκια είναι και μάλιστα κεκάκια γεμάτα με σπιτική μαρμελάδα ροδάκινο που όμως ...κάθισε θυμωμένη στον πάτο και δεν κατάφερα με τίποτε να την πείσω να "σταθεί" εκεί που την ήθελα ...δηλαδή στη μέση των "μαφινακίων". Κι επειδή τσατίστηκα, άλλη φορά θα τα γεμίζω με μαρμελάδα μετά το ψήσιμο, κατά τον κλασσικό τρόπο... εκτός κι αν κάποια φίλη γνωρίζει κανένα κόλπο και μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.
Δεν συνεχίζω, όμως την πολυλογία, γιατί αυτή η συνταγούλα θα "έσκαγε" μύτη στον αέρα μια ώρα πριν και μόλις μπήκα για να βάλω απλώς τις φωτογραφίες που δεν είχα "κατεβάσει" από τη μηχανή ...ανακάλυψα, "όλο χαρά" ότι το κείμενο της ανάρτησης που έγραφα χθές το βράδυ μεταξύ 12.30 και 1.10 είχε εξαφανιστεί κι όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα...δεν μπορώ να καταλάβω τί συνέβη!!!!!!!!! Έτσι, το ξαναγράφω... (γλυτώσατε και τη γνωστή μου φλυαρία!!!-:))))) και πάμε στη συνταγούλα...
ΥΛΙΚΑ για 10-12 μαφινάκια
140 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
140 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 καψουλάκια βανιλίνη (ή 2 φακελάκια ζάχαρη με βανίλια)
110 γρ. γιαούρτι παραδοσιακό ("ζωντανό" όπως λέω)
2 μεγάλα αυγά
10-12 κ.γλ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσουμε, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε χάρτινες θήκες για κεκάκια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το μπέικιν και τη σόδα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 8-9 λεπτά έως ότου φουσκώσουν και αποκτήσουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ, προσθέτουμε και τη ζάχαρη.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, βάζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το λιωμένο βούτυρο.
Μετά, γεμίζουμε τα φορμάκια μας με τα 2/3 του μείγματος.
Ρίχνουμε από 1 κ.γλ. μαρμελάδα σε κάθε φορμάκι και ισομοιράζουμε το υπόλοιπο μείγμα σε όλα τα φορμάκια.
Ψήνουμε για 16-20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος και τον φούρνο) και αφού βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε τα κεκάκια για 5-6 λεπτά να κρυώσουν.
Ύστερα, βγάζουμε από τα φορμάκια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά, χλιαρά ή κρύα... είναι το ίδιο νόστιμα και αρωματικά και προσοχή... εξαφανίζονται απίστευτα γρήγορα!!!!
Πηγή: GoodFood, Easy baking recipes, BBC Books

21 σχόλια:

  1. Καλησπέρα γλυκιά Βασιλική με τα τόσο λαχταριστά κεκάκια/μαφινάκια!

    Μου άρεσαν πάρα πολύ και σου έγιναν πολύ όμορφα! Μου άρεσε και η ιδέα με τη μαρμελάδα. Ευκαιρία να καταναλώσουμε κάποιες, που συσσωρεύονται στα ντουλάπια μας.

    Δεν την έβαζες τη μαρμελάδα εκ των υστέρων; Καλύτερα θα στεκόταν στο εσωτερικό τους! Πάντως από νοστιμιά δεν το συζητώ.

    Από την πολυλογία μου θα κατάλαβες ότι δεν μου κάνει καρδιά να φύγω και να μην τα κοιτάζω...Αααααχ! :):):)

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα ντόνατς..Τα λατρεύω έτσι μικρά που είναι!
    Τα απολαμβάνω χωρίς τύψεις!
    Καλό σου βράδυ!
    (πάω να σημειώσω τη συνταγή!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό ακούγεται. Θα το επιχειρήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μας τρέλανες πάλι Κικίτσα μου!!!Τέλεια φαίνονται!!Ποιός μπορεί να αντισταθεί;;!! Εγώ πάντως όχι!! φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστικά Κική μου και ας μην κάθισε εκεί που ήθελες η μαρμελάδα! Μάλλον λόγω μαρμελάδας το όνομα...σιγά μη κολλήσουμε εκεί..χιιχιχι! Κερνιέμαι ένα και εύχομαι καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω, πω, από την πρώτη φωτογραφία σου τα ερωτεύτηκα!
    Πολλά ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Κική μου
    Πρωί, με την απολαυστική δροσερή ανάσα που μας χάρισε επιτέλους τούτο το ατελείωτο,πεισματάρικο και κακότροπο καλοκαίρι,έκανα στην κυριολεξία βουτιά πρώτα στα καταγάλανα νερά της απάνεμης θάλασσας σας-απρόσκλητος επισκέπτης-και μετά σερβιρίστηκα-άνετος εισβολέας-τη λιχουδιά που προκλητικά και γαλήνια ταυτόχρονα, ρέμβαζε τα ξεψυχίσματα του καλοκαιριού,τις επίμονες προσπαθειες του καυτού ήλιου να λιώσουν το αχνοσκέπαστο σαν χιόνι αγκάλιασμα..Μισοδαγκωμένη,αφράτη λιχουδιά,τριφτή λαχταριστή γλυκα με περίσσια νοστιμάδα,σπιτίσια προσθήκη μαρμελάδας-έτσι για να κακομαθαίνουμε-..πόσο άραγε ν΄αντεξει ο ουρανίσκος στην γευστική ,σαρωτική εισβολή??Πόσο νόστιμη και γλυκειά μπορεί να γίνει η μέρα ,όταν κάποιος μας φροντίζει τόσο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ό,τι πρέπει για τα πρωινά του σαββατοκύριακου που είμαστε πιο χαλαροί!θα έτρωγα 2 με γάλα και μετά 1 με καφέ!Από τώρα το φαντάζομαι!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κική μου, και μόνο που είναι τόσο αφράτα και τριφτά (έτσι όπως διακρίνω δηλαδή από τις φωτογραφίες) είναι χάρμα. Τι κι αν η μαρμελάδα σου κάθησε στον πάτο? Από γεύση θα σκίζουν, είμαι σιγουρη!!!

    Ευτυχώς δηλαδή που έχουμε και τις μικρές επαναστάτριες και μπαίνεις στην κουζίνα θες δεν θες για να φτιάξεις ένα σωρό νοστιμιές. Ελπίζω άμεσα να επαναστατήσουν και για κανένα παγωτό!! χιχιχι

    Καλημέρες πολλές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή εβδομάδα Κική μου ... υπέροχα τα μαφινάκια σου !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαινονται τοσο αφρατα παντως που νομιζω ετσι να κανω θα ζουλιχτουν...
    Πολυ ωραια ιδεα και με τη μαρμελαδα ακομα καλυτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιαμ γιαμ! Θα το κεραστώ το κομματάκι μου! Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εξαιρετικά δεν το συζητώ καλή μου Κική.
    Προσωπικά όταν βάζω μαρμελάδα μέσα, προσπαθώ να είναι από αυτές που είναι πιο "σφυχτές" σε υφή και την βάζω σχεδόν πάνω πάνω. Έτσι δεν πολύ-πάει τελικά στον πάτο.
    Πολλές καλημέρες να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετική η ιδέα σου, Κική μου!
    Καταγράφω τη συνταγή και, βέβαια, δεν φεύγω χωρίς κέρασμα!
    Φιλιά, καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αχ βρε Κική και προσπαθώ να χάσω τα κιλά των διακοπών!!!!!!!!!! Τί μου έκανες τώρα!!! Πόσο θα ήθελα ένα τέτοιο αυτή την στιγμή να το κατασπαράξω!!!!!!
    Καταπληκτική συνταγή!!!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαίνονται τόσο λαχταριστά και νόστιμα!! Κι ας κάθισε στον πάτο η μαρμελάδα, τί πειράζει; Γεύση θα πήρανε και όσο για το αν φαγωθήκανε είμαι απόλυτα σίγουρη!! Παίρνω κι εγώ ένα κομμάτι!! χιχι!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. επειδη το μειλ που εχει δεν μου το αναγνωριζει στειλε μου ενα μειλ στο tiamoypo@yahoo.gr γιατι θελουμε την βοηθεια σου για κατι σοβαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναι Κική έτσι γίνεται πάντα με τη μαρμελάδα, κάθεται στον πάτο. Δεν πειράζει όμως, η γεύση είναι ίδια και έτσι μικρό το κακό!!!! Είναι φανταστικά για τον απογευματικό καφέ στη βεράντα, κι αν βλέπει η βεράντα προς τη θάλασσα.....ακόμη καλύτερα!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ωραία ειναι Κική μου, δεν με πειράζει η μαρμελάδα στον πάτο. Αν θες τα γεμίζεις μετά κάνοντας τρύπα απο πάνω. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!