Πίτσα με σπιτικές πίτες για σουβλάκια, μαυρομάτικα φασόλια και κιμά


Πίτσες για σήμερα!!! Και τί πίτσες!!! Χειροποίητες από την αρχή ως το τέλος και μάλιστα με... ανακυκλωμένα υλικά!! Η επιτομή του σπιτικού φαγητού (εκτός από την μπάμπεκιου... κάποια στιγμή, βέβαια, θα σας δείξω και τη δική μου σάλτσα μπάρμπεκιου) αλλά και της νοστιμιάς.
Δεν πετάμε τίποτε πια...και καλά κάνουμε!! 'Οχι μόνον από άποψη οικονομίας (πάντα σκέφτομαι ...κάποιοι είναι άνεργοι και στερούνται ακόμα και τα βασικά κι εγώ θα πετάξω φαγητά;;;; Με πιάνουν τύψεις ...πώς να το κάνουμε;;;;) αλλά και από άποψη δημιουργικότητας και φαντασίας αλλά και ικανοποίησης γιατί με τα γνωστά υλικά "στήνεις" νέους συνδυασμούς!!!! Και η αλήθεια είναι ότι όσο το κάνεις τόσο το συνηθίζεις και οι ιδέες ...έρχονται ακάλεστες, αβίαστα κι όσο οι αγαπημένοι σου ευχαριστιούνται το αποτέλεσμα κι εσύ γεμίζεις ικανοποίηση... τόσο περισσότερο θέλεις να το κάνεις. Πράγματι, το να προσφέρεις χαρά στους άλλους είναι ...εθιστικό (ευτυχώς όχι άσχημα εθιστικό).
Ας μην πετάμε ή, τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε να μην πετάμε φαγώσιμα. Υπολογίζοντας σωστά τις ποσότητες που μας χρειάζονται για τις ανάγκες τις δικές μας και της οικογένειάς μας και χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας για να δημιουργήσουμε κάτι νέο, ορεκτικό στην εμφάνιση και νόστιμο στη γεύση. 
Στις πίτσες αυτές υπάρχουν δύο ...ενδιαφέροντα σημεία... οι σπιτικές πίτες για σουβλάκια που είναι από μια συνταγή της Αρ. Μπαρμπαρίγου που υπάρχει ΕΔΩ και η γέμιση που είναι προϊόν της δικής μου εφευρετικότητας για να μην πετάξω τα μαυρομάτικα που συχνά πυκνά (σχεδόν κάθε 'βδομάδα) επισκέπτονται την κουζίνα μου και τα πιάτα μας (κατόπιν παραγγελίας της μικρής μας Ιωάννας που τα ...λατρεύει).
Το αποτέλεσμα; Καθόλου απογοητευτικό, με δική του προσωπικότητα και, ειδικά αν μας αρέσει η σάλτσα μπάρμπεκιου, πεντανόστιμο. 
Αν πάλι δεν μας αρέσει η σάλτσα μπάρμπεκιου μπορούμε να δώσουμε στις πίτσες μια άλλη νότα αντικαθιστώντας τη σάλτσα μπάρμπεκιου με σάλτσα τσίλι.
ΥΛΙΚΑ
Για τις  πίτες για 8-10 πίτες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
2 φλ.τσ. φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
10 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πιπεριές, κόκκινη σε καρεδάκια
2 πιπεριές, πράσινη σε καρεδάκια
2 ώριμες ντομάτες σε κυβάκια
2 κρεμμύδια, σε κυβάκια 
3/4 φλ.του τσαγιού ουίσκυ 
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Αλάτι
2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
Τρίχρωμο πιπέρι
4-5 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου έτοιμη
350 γρ. μείγμα κίτρινων τυριών της αρεσκείας μας, τριμμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τις  πίτες
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (ειδικά αυτές τις μέρες είναι πολύ εύκολο να βρούμε ζεστό μέρος) για 1 ώρα, έτσι ώστε να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει, την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια και κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε με τον πλάστη, σε φύλλο με διάμετρο 16-18 εκατοστά, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανοίγουμε έτσι όλα τα πιτάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
Τα βάζουμε σε ένα πιάτο για να τα ψήσουμε όλα μαζί.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 16-18 εκατοστά στην εστία της κουζίνας και το ζεσταίνουμε χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
Βάζουμε το κάθε πιτάκι στο τηγάνι και το ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά έτσι ώστε να κάνει καστανές κηλίδες στην επιφάνειά του.
Δεν έλουμε να παραψηθούν γιατί θα τις χρησιμοποιήσουμε για πίτσα.
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, έως ότου αυτός αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. νερό και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει.
Εν τω μεταξύ κόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. 
Μόλις ο κιμάς μαλακώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα φασόλια.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να σοταριστούν για λίγο και σβήνουμε με το ουίσκυ.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το ουίσκυ και προσθέτουμε το κόλιανδρο, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Βάζουμε 4 πίτες σε μια λαμαρίνα καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί και τις αλείφουμε με σάλτσα μπάρμπεκιου.
Απλώνουμε  επάνω λίγο από το μείγμα των τριμμένων τυριών, μετά λίγα κυβάκια ντομάτας, από το μείγμα της γέμισης με τον κιμά και τα μαυρομάτικα και τέλος πάλι από το μείγμα των κίτρινων τυριών.
Μοιράζουμε σε όλα τα πιτάκια το μείγμα της γέμισης και βάζουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή έως ότου λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε τις πίτσες ζεστές κι αν θέλουμε με λίγη επιπλέον σάλτσα μπάρμπεκιου.
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Tante Kiki
22 Comments
No