Πίτσα με σπιτικές πίτες για σουβλάκια, μαυρομάτικα φασόλια και κιμά

Πίτσες για σήμερα!!! Και τί πίτσες!!! Χειροποίητες από την αρχή ως το τέλος και μάλιστα με... ανακυκλωμένα υλικά!! Η επιτομή του σπιτικού φαγητού (εκτός από την μπάμπεκιου... κάποια στιγμή, βέβαια, θα σας δείξω και τη δική μου σάλτσα μπάρμπεκιου) αλλά και της νοστιμιάς.
Δεν πετάμε τίποτε πια...και καλά κάνουμε!! 'Οχι μόνον από άποψη οικονομίας (πάντα σκέφτομαι ...κάποιοι είναι άνεργοι και στερούνται ακόμα και τα βασικά κι εγώ θα πετάξω φαγητά;;;; Με πιάνουν τύψεις ...πώς να το κάνουμε;;;;) αλλά και από άποψη δημιουργικότητας και φαντασίας αλλά και ικανοποίησης γιατί με τα γνωστά υλικά "στήνεις" νέους συνδυασμούς!!!! Και η αλήθεια είναι ότι όσο το κάνεις τόσο το συνηθίζεις και οι ιδέες ...έρχονται ακάλεστες, αβίαστα κι όσο οι αγαπημένοι σου ευχαριστιούνται το αποτέλεσμα κι εσύ γεμίζεις ικανοποίηση... τόσο περισσότερο θέλεις να το κάνεις. Πράγματι, το να προσφέρεις χαρά στους άλλους είναι ...εθιστικό (ευτυχώς όχι άσχημα εθιστικό).
Ας μην πετάμε ή, τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε να μην πετάμε φαγώσιμα. Υπολογίζοντας σωστά τις ποσότητες που μας χρειάζονται για τις ανάγκες τις δικές μας και της οικογένειάς μας και χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας για να δημιουργήσουμε κάτι νέο, ορεκτικό στην εμφάνιση και νόστιμο στη γεύση. 
Στις πίτσες αυτές υπάρχουν δύο ...ενδιαφέροντα σημεία... οι σπιτικές πίτες για σουβλάκια που είναι από μια συνταγή της Αρ. Μπαρμπαρίγου που υπάρχει ΕΔΩ και η γέμιση που είναι προϊόν της δικής μου εφευρετικότητας για να μην πετάξω τα μαυρομάτικα που συχνά πυκνά (σχεδόν κάθε 'βδομάδα) επισκέπτονται την κουζίνα μου και τα πιάτα μας (κατόπιν παραγγελίας της μικρής μας Ιωάννας που τα ...λατρεύει).
Το αποτέλεσμα; Καθόλου απογοητευτικό, με δική του προσωπικότητα και, ειδικά αν μας αρέσει η σάλτσα μπάρμπεκιου, πεντανόστιμο. 
Αν πάλι δεν μας αρέσει η σάλτσα μπάρμπεκιου μπορούμε να δώσουμε στις πίτσες μια άλλη νότα αντικαθιστώντας τη σάλτσα μπάρμπεκιου με σάλτσα τσίλι.
ΥΛΙΚΑ
Για τις  πίτες για 8-10 πίτες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
2 φλ.τσ. φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
10 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πιπεριές, κόκκινη σε καρεδάκια
2 πιπεριές, πράσινη σε καρεδάκια
2 ώριμες ντομάτες σε κυβάκια
2 κρεμμύδια, σε κυβάκια 
3/4 φλ.του τσαγιού ουίσκυ 
1 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Αλάτι
2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
Τρίχρωμο πιπέρι
4-5 κ.σ. σάλτσα μπάρμπεκιου έτοιμη
350 γρ. μείγμα κίτρινων τυριών της αρεσκείας μας, τριμμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τις  πίτες
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (ειδικά αυτές τις μέρες είναι πολύ εύκολο να βρούμε ζεστό μέρος) για 1 ώρα, έτσι ώστε να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει, την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια και κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε με τον πλάστη, σε φύλλο με διάμετρο 16-18 εκατοστά, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανοίγουμε έτσι όλα τα πιτάκια και τα αλευρώνουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές.
Τα βάζουμε σε ένα πιάτο για να τα ψήσουμε όλα μαζί.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 16-18 εκατοστά στην εστία της κουζίνας και το ζεσταίνουμε χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
Βάζουμε το κάθε πιτάκι στο τηγάνι και το ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά έτσι ώστε να κάνει καστανές κηλίδες στην επιφάνειά του.
Δεν έλουμε να παραψηθούν γιατί θα τις χρησιμοποιήσουμε για πίτσα.
Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, έως ότου αυτός αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. νερό και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει.
Εν τω μεταξύ κόβουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. 
Μόλις ο κιμάς μαλακώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα φασόλια.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να σοταριστούν για λίγο και σβήνουμε με το ουίσκυ.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το ουίσκυ και προσθέτουμε το κόλιανδρο, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Βάζουμε 4 πίτες σε μια λαμαρίνα καλυμένη με αντικολλητικό χαρτί και τις αλείφουμε με σάλτσα μπάρμπεκιου.
Απλώνουμε  επάνω λίγο από το μείγμα των τριμμένων τυριών, μετά λίγα κυβάκια ντομάτας, από το μείγμα της γέμισης με τον κιμά και τα μαυρομάτικα και τέλος πάλι από το μείγμα των κίτρινων τυριών.
Μοιράζουμε σε όλα τα πιτάκια το μείγμα της γέμισης και βάζουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή έως ότου λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε τις πίτσες ζεστές κι αν θέλουμε με λίγη επιπλέον σάλτσα μπάρμπεκιου.
Καλή εβδομάδα να έχουμε!

22 σχόλια:

  1. Πολύ πρωτότυπη ιδέα!!!!!!λατρεύω τα μαυρομάτικα.....και φυσικά την πίτσα στα άμεσα μαγειρικά μου σχέδια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν λατρεύεις τα μαυρομάτικα... πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις αυτή την πίτσα... και αν την θέλεις καθαρά μεσογειακή μπορείς να βάλεις απλή κέτσαπ. Πάντως γίνεται πολύ νόστιμη γέμιση και σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη πίτσα είναι ...μούρλια!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Προσπαθώντας να συγκεντρώσω το μυαλό μου από το αδιάκοπο βουητό της ξεχασμένης τηλεόρασης,απο την ανάλαφρη κουβέντα πατέρα και γυιού στο διπλανό δωμάτιο-πολύτιμες οικογενειακές στιγμές-σερφάριζα τη βραδινή μοναξιά σε αγαπημένα μονοπάτια,στα πρωτότυπα scones της λατρεμένης Κικής και στις στρογγυλές, ξεροψημένες πιτσούλες με το καθαρά ελληνικό ταμπεραμέντο.Τραγανή ,χρυσαφένια ζύμη προστατευμένη απο πολύχρωμα ,μεσογειακά υλικα,λιωμένα μαστιχωτά τυρια-δαγκωματιές ανείπωτης απόλαυσης-,μυρωδικά μαγευτικά ανατολίτικα..ανακυκλώσιμες εκρηξεις νοστιμάδας και χαράς,στιγμιαίες μικρές απολαύσεις που κανουν τη ζωή μας πιο πιπεράτη,λίγο πιο ..αμαρτωλή..Κική μου σου στέλνω φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Φωτεινή μου...ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές! Αυτά τα σχόλιά σου με την απίστευτη ροή του εκπληκτικού σου λόγου δεν σταματούν να με γοητεύουν!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η πίτσα που "στέκεται" κι αυτή επάξια στο τραπέζι για να "συνοδεύσει" ακόμη περισσότερες και εξ ίσου πολύτιμες οικογενειακές στιγμές.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλή η ιδέα σου για πίτσα επί το ελληνικότερον, με όσπριο για περισσότερη υγεία και κιμά για περισσότερη νοστιμιά. Η συνταγή σου θα έλεγα μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα γκουρμέ για την πρωτοτυπία των υλικών της και των συνδυασμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε σαν ιδέα Φλώρα μου και η γεύση της, είμαι σίγουρη, ότι θα σου αρέσει! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  4. Φασόλια μαυρομάτικα σε πίτσα δεν έχω ξαναδεί.
    Σίγουρα είναι μια πρωτότυπη συνταγή για πίτσα που μας βάζει σε πειρασμό να την δοκιμάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Σωσώ!! Κι εγώ δεν είχα ξαναφάει... χαχαχα και δεν την έφτιαξα ούτε καν υπό την επήρεια του λικέρ...χαχαχα
      Αξίζει να την δοκιμάσεις πάντως... περιμένω νέα...
      Φιλιά

      Διαγραφή
  5. πολύ μου άρεσε η πρόταση, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα με τα μαυρομάτικα.. προς το παρόν εγώ μόνο τα κόκκινα φασόλια έχει τύχει να δοκιμάσω σε πίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι με κόκκινα φασόλια είναι σε μεξικάνικο στυλ αλλά και με τα μαυρομάτικα είναι υπέροχη... ειδικά αν σου αρέσει η γεύση τους!
      Φιλιά

      Διαγραφή
    2. μπράβο, ναι!! σε pizza mexicana!! χιχι.. αν μοιάζει σα γεύση πιστεύω θα μου αρέσει! :)

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία ιδέα!Γιατί να μην εκμετάλευτούμε κάτι που φυτρώνει και καλλιεργείται στον τόπο μας!Ευχαριστούμε!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Πινελιά μου κι αν το σκέφτονταν και οι παραγωγοί δεν θα κάναμε εισαγωγές από όσπρια, λεμόνια και τόσα άλλα προϊόντα ενώ έχουμε έναν ευλογημένο τόπο με ευλογημένο κλίμα.
      Πάντως η πίτσα γίνεται υπέροχη!! Αξίζει να την δοκιμάσεις!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Δεν χορταινω να παρακολουθω τις απιθανες συνταγες σου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν Ειρήνη μου!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  8. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙΣ λέμεεεεεεε.
    Σα Λαχματζούν ένα πράγμα αλλά σαφώς πιο γευστικό Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Πηνελόπη μου!!! Ακριβώς... πολύ πιο γευστικό και ειδικά αν σου αρέσουν τα μαυρομάτικα, η πίτσα γίνεται εκπληκτική!

      Διαγραφή
  9. Απίστευτα πρωτότυπη συνταγή!!! Πολύ μου αρέσουν τα μαυρομάτικα φασόλια! Αλλά σε πίτσα πρώτη φορά βλέπω!! Θέλω πολύ να τη δοκιμάσω την πίτσα σου! Είμαι σίγουρη θα είναι απίθανη!!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα μαυρομάτικα Taelia να την δοκιμάσεις την πίτσα και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!!! Περιμένω τις εντυπώσεις σου!!
      Φιλιά και καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  10. Κική, συμφωνώ μαζί σου. Δεν πετάμε τίποτα που μπορεί να αξιοποιηθεί. Μια χαρά ταίριαξαν τα μαυρομάτικα φασόλια στην πίτσα, διαφορετική πρόταση αυτή, σίγουρα. Και με σπιτική πίτα μάλιστα, ακόμα πιο νόστιμα. Δεν αγαπώ ιδιαιτέρα τα μαυρομάτικα, αλλά έτσι θα τα έτρωγα ευχαρίστως.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Ειρήνη μου χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου και, φυσικά, αν δεν αγαπάς τα μαυρομάτικα μπορείς να τα αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο όσπριο που σου αρέσει.
    Να είσαι καλά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κική μου η πίτσα είναι το αγαπημένο μου φαγητό. Θα μπορούσα να ζήσω μόνο τρώγοντας πίτσα! Εξαιρετική η ιδέα σου και οι πιτσούλες σου είναι λαχταριστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!