Ντομάτες προβενσάλ


Καλησπέρα σας! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να αποφεύγετε την πολύωρη παραμονή εκτός σπιτιού ή να είστε για αρκετές ώρες κάπου δροσερά. Τί ζέστη κι αυτή!!!! Λιώσαμε κυριολεκτικά κι ας είμαστε δίπλα στη θάλασσα. Σήμερα το πρωί, ξύπνησα και είδα συννεφιά... "θα βρέξει" σκέφτηκα.
Κατά τις 9, άνοιξα την μπαλκονόπορτα για να μπει φρέσκος αέρας από τη θάλασσα, μιας και όλη τη νύχτα δούλευε το κλιματιστικό, κι αντί για δροσερό αεράκι εισέβαλε ένας καυτός λίβας... Σαν να βρισκόμουν μπροστά σε αερόθερμο!!!!!!! Είναι απίστευτο... δύο μερόνυχτα τώρα είμαστε συνεχώς με κλιματιστικό!!!! Φυσικά, ούτε λόγος για βροχή κι ευτυχώς που η θάλασσα ήταν υπέροχη, καθαρή και καταγάλανη και την απολαύσαμε ακόμα μια μέρα. 
Για σήμερα ένα μεζεδάκι, που μπορεί να πάρει τη θέση ενός ελαφρού κυρίως πιάτου με τη συνοδεία ζεστού ζυμωτού ψωμιού. Μπορούν να συνοδεύσουν ψητό κρέας, ψάρι ή ακόμα και κοφτό μακαρονάκι. Είναι νοστιμιά μεσογειακή... τώρα δεν γνωρίζω ακριβώς εάν η συνταγή έχει κάποια σχέση με την Προβηγκία και γι αυτό την ονομάζουν έτσι αλλά δεν νομίζω ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία... αυτό που μετράει είναι ότι είναι μια λιχουδιά πρώτης τάξεως! 
Κι αν τις θέλουμε νηστίσιμες... δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε το τυρί από τη γέμιση! Πιστέψτε με και χωρίς τυρί είναι το ίδιο νόστιμες. 
Αν θέλετε να τις δοκιμάσετε ...ελάτε μαζί μου να τις ετοιμάσουμε...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
12 ντομάτες μέτριες, κόκκινες και σφιχτές
4 κ.σ. ζάχαρη
400 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
4 κ.σ. τυρί γκούντα τριμμένο
120 γρ. φρυγανιά τριμμένη
2/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις αδειάζουμε από το περιεχόμενό τους.
Τις βάζουμε ανάποδα για να στραγγίσουν και μετά τις τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με λάδι και τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με ζάχαρη, αλάτι, ρίγανη και πιπέρι.
Πολτοποιούμε στο multi το εσωτερικό από τις ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν έως ότου γίνουν διάφανα και μαραθούν.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και προσθέτουμε τη μισή φρυγανιά, το μαϊντανό, το εσωτερικό από τις ντομάτες και το τριμμένο τυρί.
Ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά και το μοιράζουμε στις ντομάτες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο για 40-50, περίπου ή έως ότου ψηθούν οι ντοματούλες.
Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά έτσι ώστε να ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά τους.
Τις σερβίρουμε επάνω σε μαρουλόφυλλα, χλιαρές ή και σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή είναι προσαρμογή από συνταγή του περιοδικού OLIVE, Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2012.
Tante Kiki
22 Comments
No