"Φρουτάλια" με πατάτες και τυρί

Καλησπέρα σας!! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να περνάτε καλά!
Ομελέτα, φρουτάλια, σφουγγάτο... όλα έχουν ένα κοινό συστατικό ...το αβγό! Ουσιαστικά είναι όλα μια ομελέτα, στο τηγάνι ή στο φούρνο. Γρήγορο φαγητό και πολύ νόστιμο, εύκολο ακόμα και για όσους μπαίνουν στην κουζίνα ελάχιστες φορές αλλά και γι αυτούς που δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστό ή χλιαρό, από μικρούς και μεγάλους, μεσημέρι ή βράδυ!

Μια από τις πιο έντονες αναμνήσεις μου είναι, όταν πρωτοετής φοιτήτρια και καλομαθημένη κόρη (κυρίως του μπαμπά), μη γνωρίζοντας να μαγειρεύω έφτιαχνα άπειρες ομελέτες (άλλοτε στο τηγάνι κι άλλοτε στο φούρνο) με ό,τι υλικό σκεφτόμουν (κυρίως όμως με πατάτες, τυρί και ζαμπόν). Είχα γίνει εξπέρ!!! χαχαχα αλλά ταυτόχρονα είχα πήξει στην ...ομελέτα!!!!!-:))))
Τελικά, όμως, μια ομελέτα μπορεί να "ξελασπώσει" μια νοικοκυρά σε πάρα πολλές περιπτώσεις... όταν "βαριέται" να μαγειρέψει (άνθρωποι είναι και οι νοικοκυρές, γιατί όχι;), όταν έχει ξαφνικές επισκέψεις, όταν τα παιδιά δεν θέλουν να φάνε κάτι άλλο αλλά κι όταν "επιστρέφει", Κυριακή βράδυ από τις διακοπές και στο ψυγείο υπάρχουν ελάχιστα "πράγματα"!!! 
Κι όταν όμως περιμένουμε επισκέψεις μια ωραία ομελέτα, κομμένη σε τετράγωνα, τρίγωνα ή ακόμα και με κουπ πατ για μπισκότα, μπορεί να γίνει ένα ωραίο μεζεδάκι ή ένα ωραίο κι ευπαρουσίαστο πρώτο πιάτο (π.χ. το mille feuilles με κατίκι που υπάρχει ΕΔΩ).
Ας δούμε, λοιπόν, μια ακόμα εκδοχή ομελέτας φούρνου αυτή τη φορά, έτσι για να είναι και λίγο πιο ...ελαφριά...
Κι αν θέλουμε ένα, πιο "πλούσιο", πιάτο... δεν έχουμε παρά να συνοδέψουμε τη φρουτάλια μας με μια ωραία σάλτσα ντομάτας!
ΥΛΙΚΑ
4 πατάτες, τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
2 κρεμμύδια, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
2 πράσινες πιπεριές κέρατα, ψιλοκομμένες
150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
6 αβγά
1 φλ.τσ. γάλα
1/2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
Ελάχιστο αλάτι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
μερικά φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο και 1/2 φλ. τσ. νερό και τα σοτάρουμε έως ότου τελειώσει το νερό τους και μαραθούν .
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
Μόλις το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα, το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, ελάχιστο αλάτι, το πιπέρι και το μπέικιν με το σύρμα ή με μίξερ χειρός, έως ότου το μείγμα φουσκώσει λίγο.
Προσθέτουμε το μαϊντανό και, αν θέλουμε, δυόσμο.
Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα, αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο (ή ελαιόλαδο αν προτιμάμε) και βάζουμε μέσα το μείγμα της γέμισης.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή έως η φρουτάλια μας στερεοποιηθεί και ροδοκοκκινήσει.
Προσωπικά επειδή τη θέλω καλά ψημένη, τη δοκιμάζω με ένα μαχαίρι αν μέσα έχει "στεγνώσει" (όπως τα κέικ) και μετά την βγάζω από το φούρνο.
Ζητώ συγγνώμην γιατί με κάποιο τρόπο και χωρίς να το θέλω "εξαφανίστηκε" ή μάλλον "έσβησα" ένα κομμάτι του κειμένου της διαδικασίας. Τώρα είναι ΟΚ.
Καλό σας απόγευμα!

22 σχόλια:

  1. Αυτό, Βασιλική μου, είναι ολόκληρο βασιλικό πιάτο!
    Και τι συνδυασμοί αρωμάτων και γεύσεων!

    Το δικό μου πιάτο, με λίγη πράσινη σαλάτα, παρακαλώ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαμπία μου αν και ...είχε "σβηστεί" το τελευταίο μέρος της διαδικασίας -:(((((((
      Μέ όση σαλάτα θέλεις... σου σερβίρω αμέσως!!!-:)))
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα μου θύμισες τη μαμά μου τώρα αυτή μας το έφτιαχνε αυτό αλλά όχι με τόσα πολλά υλικά μόνο αυγά αλέυρι φέτα,γάλα και δε θυμάμαι τι άλλο και το έλεγε έτσι,σφουγγάτο,νάσαι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου έφερα μνήμες και που σου άρεσε η φουρτάλια!!

      Διαγραφή
  3. Κική, αν έχω φτιάξει ομελέτες και ομελέτες, με ότι θέλεις μέσα. Η φρουτάλια και αλλού φουρτάλια, είναι μια από τις ωραίες συνταγές που συναντά κανείς στις Κυκλάδες. Προσθέτουν και λούζα, ωραιότατο τοπικό έδεσμα, από χοιρινό κρέας.
    Μου άνοιξες την όρεξη Κική!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου καλημέρα! Τη λέξη φουρτάλια δεν την ήξερα...όσο για τη λούζα φαντάζομαι ότι γίνεται νοστιμότατη!
      Χαίρομαι που σου άρεσε Ειρήνη μου κι ευχαριστώ για την πληροφορία.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Απολαυστικά χορταστική και για τους πιο δύσκολους καταναλωτές :-))
    Τι να λέμε τώρα καλή μου Κική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Πηνελόπη... φιλενάδα ...επιστρέψατε;;; Περάσατε καλά;;;; Χαίρομαι που σου άρεσε η πρόταση, απλή κι εύκολη αλλά και νόστιμη!
      Φιλιά και να πω...καλό χειμώνα!!!

      Διαγραφή
  5. Είτε στο φούρνο, είτε στο τηγάνι η ομελέτα είναι πολυαγαπημένο φαγητό! Και η συγκεκριμένη φαίνεται πεντανόστιμη! Δεν ήξερα πως η ομελέτα φούρνου λέγεται φρουτάλια! Ωραίο όνομα! χιχι!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Taelia είναι πεντανόστιμη. Ναι, η φρουτάλια και το σφουγγάτο είναι ομελέτες φούρνου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Τέλειο!Να ρωτήσω κάτι ως εκολλαπτόμενη μαγείρισσα?Στην αρχή τις πιπεριές μήπως πρέπει να τις σοτάρουμε ξεχωριστά επειδή θέλουν περισσότερη ώρα?Ή όλα τα λαχανικά μαζί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το κάνεις αλλά δεν είναι απαραίτητο γιατί καλό είναι οι πιπεριές να "κρατούν" λίγο περισσότερο από τα κρεμμύδια. Προσωπικά βάζω όλα τα λαχανικά μαζί αλλά εάν θέλεις πολύ μαραμένες τις πιπεριές μπορείς να βάλεις πρώτα τις πιπεριές και μετά τα υπόλοιπα.
      Ξαναέγραψα και όσα έλειπαν και είναι ΟΚ.
      Ελπίζω να σε βοήθησα Πινελιά μου!
      Καλημέρα

      Διαγραφή
  7. Μια πάρα πολύ ωραία ομελέτα και με υλικά που μου αρέσουν. Πόση ώρα την αφήνουμε στο φούρνο και στους πόσους βαθμούς την ψήνουμε;
    Πολλές καλημέρες Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Selcouth και ζητώ συγγνώμην για το ακούσιο "κόψιμο" του τελευταίου μέρους της διαδικασίας.
      Ευχαριστώ που ρώτησες γιατί δεν θα το πρόσεχα.
      Μόλις το διόρθωσα!!!
      Πολλά φιλιά! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  8. Μου αρεσουν κι εμενα οι ομελέτες, και κανω συχνα βάζοντας οπως λες οτι εχει το ψυγείο.
    Αυτη η συνταγή σου παντως φαινεται πολυ ωραία και θα τη δοκιμάσω
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Αντριάνα και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!!!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  9. Για σας και συνχαριτηρια για το blog σας. Σας εχω παρακολουθησει καποιες φορες οταν εχω την ευκερια αλλα πρωτη φορα σας γραφω. Το φαγητο σας φαινεται πολυ νοστημο αλλα φουρταλια δεν ειναι....... Ειμαι απο την Ανδρο και τη φουρταλια τη ξερω απο τοτε που γεννηθηκα.Ειναι η παραδοσιακη ομελετα της Ανδρου. Παρασκευαζετε με πατατες τυρι διοσμο αυγα τα ντοπια χοιρινα λουκανικα πα'ι'δακι και λουζα [το δερμα του χοιρου].... Χωρις αυτα τα λουκανικα δεν φτιαχνεις φουρταλια αλλα απλη ομελετα. Αν ερθετε στο νησι αξιζει να τη δοκιμασετε για να καταλαβαιτε τη διαφορα.... Ειμαι σιγουρη οτι φευγοντας θα αγορασετε λουκανικα για μελλοντικη χρηση.... Καλα μαγειρεματα και να ειστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρουλίτσα μου. Χαίρομαι που βρήκες την ευκαιρία να μου γράψεις όπως επίσης και για τα συγχαρητήρια που μου δίνεις!! Στην Άνδρο έχω έρθει πριν πολλά χρόνια, λουκάνικα δοκίμασα αλλά όχι λούζα!! Τί εννοείς ...το δέρμα του χοίρου;;;
      Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει λούζα ή του τελείωσαν τα λουκάνικα δεν κάνει φρουτάλια;;; Εντάξει κάνει απλή ομελέτα... αν και δεν νομίζω ότι είναι κακό που έγραψα μια παραλλαγή της γιατί ανάμεσα στους καλεσμένους που είχα και την σέρβιρα υπήρχε και κάποια από την Άνδρο (καταγωγή του παππού της) αλλά δεν ...παρεξηγήθηκε!
      Ξέρεις κάποιες φορές χρησιμοποιούμε κάποια ονόματα όχι για να θίξουμε τα τοπικά "φαγητά". Εξ άλλου γι αυτό δεν έγραψα "Φρουτάλια Ανδριώτικη" όπως λέγεται κανονικά η ομελέτα σας.
      Και στο χωριό μου κάνουν "ντολμαδάκια με γέμιση θαλασσινών" και δεν είναι τα κανονικά παραδοσιακά ντολμαδάκια αλλά ...ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί κάποια ονόματα.
      Δεν έγινε κανένα κανκόοοο!
      Καλό σου βράδυ και χάρηκα που τα είπαμε!!!

      Διαγραφή
  10. τέλεια φαίνεται Κική μου!! τρελαίνομαι για κάθε τύπου συνταγές με αβγό οπότε....έφυγα να τη φτιάξω!!! φιλιάααααααααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Πέλα μου, θα σου αρέσει είναι ωραία γεύση!!
      Φιλιά και καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!