Λικέρ βύσσινο από... γλυκό βύσσινο ή φράουλα

Καλησπέρα σας!! Αλήθεια, τί το κάνετε το σιρόπι που περισσεύει από τα γλυκά του κουταλιού;;; Το ξέρετε ότι μπορείτε να το κάνετε λικέρ;;; 
Μέχρι πριν δύο χρόνια το σιρόπι αυτό το κρατούσα και το έβαζα σε σιρόπι που έφτιαχνα για να "μουσκεύω" το παντεσπάνι όταν έκανα τούρτα ή για να σερβίρω παγωτό. Κάποιες φορές, όταν ήταν σιρόπι από γλυκό φράουλα ή βύσσινο, το έβαζα μέσα στο παγωτό βανίλια για να το "εμπλουτίσω" με ακόμα μια γεύση ή πολύ απλά τα έβαζα σ' ένα ποτήρι με κρύο νερό κι έφτιαχνα, στη στιγμή, φραουλάδα ή πολυαγαπημένη βυσσινάδα!
Ένα βράδυ που επέστρεψα στο σπίτι μετά τα μαθήματα και κάθισα να φάω, είδα μπροστά μου ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με ένα σιρόπι μέσα, σκούρου χρώματος, κάτι ανάμεσα σε μαύρο, πράσινο και καφέ. Φυσικά, το άνοιξα και τη μύτη μου γαργάλισε το άρωμα του γαρίφαλου που η μαμά μου βάζει στο γλυκό καρύδι (είναι το παραδοσιακά "φημισμένο" γλυκό της γιαγιάς μου κι όλοι στο σόι μας όταν πήγαιναν στο σπίτι της το "τιμούσαν". Όσο για μένα... το "αποδεκάτιζα"!! -:))) που φτιάχνει υπέροχα!!!
Γεμάτη απορία και πριν δοκιμάσω τη ρωτάω: "Μαμά, τί είναι αυτό;;;; Να δοκιμάσω;;;;" 
"Φυσικά, μου απαντάει, είναι λικέρ από το σιρόπι του γλυκού με τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο".
Στην αρχή, απόρησα και μετά το δοκίμασα!!! Τέλειοοοοο!!!!! Καμία διαφορά με το κανονικό λικέρ!!! Θα μου πείτε γιατί να έχει διαφορά, αφού είναι κανονικό λικέρ.
Να λοιπόν ακόμα μια χρήση για τα σιρόπια από τα γλυκά του κουταλιού...όταν αυτά περισσεύουν.
Προσωπικά όταν κάνω γλυκά του κουταλιού φτιάχνω αρκετό σιρόπι κι έτσι σχεδόν πάντα περισσεύουν έστω και σε μικρή ποσότητα.
Η αναλογία σιροπιού με αλκοόλ είναι συνήθως 1 ποτήρι σιρόπι με 1 ποτήρι αλκοόλ (+ λίγο ακόμη σιρόπι κάποιες φορές). Κάποια γλυκά του κουταλιού με ελαφρύ άρωμα εξαιρούνται και έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σιροπιού από αλκοόλ π.χ. για το γλυκό μελιτζανάκι ( 1 δόση σιρόπι με 1/2 δόση κονιάκ) και το γλυκό φιστίκι (3 δόσεις σιρόπι με 1/2 δόση τσίπουρο).
Εάν, κι εσείς θέλετε να δοκιμάσετε (με σιρόπι βύσσινο ή φράουλας) διαβάστε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1 1/4 δόση σιρόπι (π.χ. 1 ποτήρι)
1 δόση τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο*
1 ξυλάκι κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε το σιρόπι με το τσίπουρο και ελέγχουμε εάν μας φαίνεται αρκετά γλυκό ή όχι.
Προσθέτουμε και το ξυλάκι κανέλας.
Εάν το λικέρ μας φανεί πολύ γλυκό, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα αλκοόλ.
Εάν, πάλι, μας φανεί δυνατό τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα σιρόπι.
Αφήνουμε το λικέρ να αναπαυθεί για 15-20 μέρες και ...στην υγειά μας!!!!
TIPS
* Εάν χρησιμοποιήσουμε βότκα τότε βάζουμε ίση ποσότητα σιροπιού και βότκας, εκτός αν δεν το θέλουμε τόσο δυνατό, οπότε αυξάνουμε το σιρόπι ...έως ότου "φτάσουμε" στο γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε!
Καλό σας βράδυ!

26 σχόλια:

  1. Φέτος ανακάλυψα και εγώ αυτόν τον τρόπο παρασκευής λικέρ. Μάλιστα λίγο πριν μπω στην ανάρτησή σου έγραφα στην Ζαμπία ότι από την φραουλάδα -που φτιάχνω κάθε χρόνο-φέτος έφτιαξα λικέρ φράουλας με την προσθήκη βότκας και κατόπιν γευστικής δοκιμής, κατέληξα στην αναλογία 1 μέρος βότκα , 2 μέρη φραουλάδα.
    Ένα παγάκι και ένα φυλλαράκι δυόσμου στο ποτήρι και....στην υγειά μας.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την λογοδιάρροια.....χικ!!!

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Σωσώκα μου... τί σύμπτωση!!! Λες να μπεκροπίνουμε όλο τον χειμώνα με την ανακάλυψή μας;;;;;
      Εγώ με το τσίπουρο έβαλα λίγο παραπάνω από 1 δόση σιρόπι και 1 δόση τσίπουρο... με τη βότκα συνήθως βάζω 1 προς 1 αλλά έχεις δίκιο που λες ότι η γευστική δοκιμή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε!
      Πολλά φιλιά και στην υγειά μας!!!

      Διαγραφή
  2. υπέροχη ιδέα?? ούτε που το φανταζόμουν!! κι εγώ παιδευόμουν με τα κουκούτσια για να φτιάξω λικέρ βερίκοκο!!! σούπερ!! και μιας και λατρεύω τα γλυκά του κουταλιού, καταλαβαίνεις πως έχω και πολλών ειδών σιρόπια!! οπότε ποιος με πιάνει!!! χι χι.. ευχαριστούμε, φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι είναι εύκολο και γρήγορο!!! Δοκίμασέ το και θα δεις. Επίσης, ανάλογα με το γλυκό, μπορείς να προσθέσεις φλούδα λεμονιού ή βανίλια ή κανέλα ή και τίποτε!!!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Τόσο καιρό πετούσα τα σιρόπια!Τι κρίμα!Ευχαριστούμε πολύ!Μου αρέαουν τα γλυκά του κουταλιού και σίγουρα προβλέπεται να φτιάξω μεγάλη συλλογή από λικέρ!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ τί κρίμα!!!!!!! Διάβασες και τις άλλες χρήσεις τους εκτός από λικέρ;;; Καλή μου Πινελιά μην τα πετάς!!! Όλα σχεδόν μπορούν να ανακυκλωθούν...
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Κική, σε βιβλίο που έχω για γλυκά του κουταλιού αναφέρεται ως παρατήρηση σε όλα η παρασκευή λικέρ με το σιρόπι τους.
    Μια φορά δοκίμασα μιας κι εμένα μου περισσεύουν πολλά σιρόπια. Μπορεί να μην είναι όπως ακριβώς τα λικέρ με το φρούτο στον ήλιο αλλά είναι ένα σπιτικό λικέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως είναι πολύ ωραίο και σαφώς μια ακόμα χρήση για τα σιρόπια!!!

      Διαγραφή
  5. Εγώ κάποιες φορές είχα δοκιμάσει να προσθέσω μερικές κουταλιές σιρόπι περίσσευμα από γλυκό κουταλιού σε κοκτέιλ που φτιάχνω αυτοσχέδιο με τριμμένο πάγο στο μπλέντερ, βότκα, φρούτα, παγωτό κτλ, και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε αρκετά, γιατί όχι λοιπόν και ένα αυτοσχέδιο σπιτικό λικέρ?
    Πολύ καλή και αυτή σου η ιδέα!
    Καλό Π/Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ έξυπνο. Πάω αμέσως να το κάνω. Έχω περσινή βυσσινάδα και μου έχει ζαχαρώσει λιγάκι. Όμως μέσα στο τσίπουρο σίγουρα θα διαλυθεί το ζαχάρωμα. Να είσαι καλά με τις συμβουλές σου και συ και η πολύτιμη μαμά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλώρα μου ελπίζω να σε πρόλαβα. Μην βάλεις ζαχαρωμένη τη βυσσινάδα στο αλκοόλ γιατί δεν ξέρω αν θα λιώσει (μπορεί ναι) αλλά μπορείς να την βράσεις λίγο, να την αφήσεις να κρυώσει και μετά να προσθέσεις το αλκοόλ.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Χαχαχα!
    Καλά δεν παίζεστε!
    Ταυτίζεστε βρε και στα λικέρια, χωρίς να με κερνάτε; Θα σας τιμωρήσω!
    Για τιμωρία: Από ένα λικεράκι εκάστη λίαν επιεικώς...

    Άντε καλό Σ/Κ, μεθυστικό! (προσοχή:όχι μεθυσμένο, ε!;)
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί φιλενάδα;;;; Αρνηθήκαμε να σε κεράσουμε;;;; εεεε;;; Κι όχι ένα που θέλεις αλλά όσα θέλεις...μέχρι να δούμε τον κόσμο...ροζ!!!!! χαχαχα Με όλη μας την καρδιά...καλά ας έρθω στην Αθήνα ή ελάτε στη Θεσ/νίκη και θα τα πούμε... χαχαχα
      Φιλιά και καλό Σ/Κ!

      Διαγραφή
  8. Στην Υγειά σας!!!
    Έχω έτοιμη σπιτική βυσσινάδα και λέω να κάνω ένα μπουκαλάκι (μ' ακούς Ζαμπία...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο μπουκαλάκια. Τι, τσάμπα πήρες τον τίτλο του "Επίσημου Προμηθευτή"; Αλλιώς μπορεί να σου αφαιρεθεί...και θα λυπηθείς! :)

      Διαγραφή
  9. 'Αντε να μαζευτούμε όλες να τα συγκρίνουμε με...γευστική δοκιμή εννοώ φυσικά...χαχαχα
    Στην υγειά σου Πηνελοπάκι!!!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απίθανη ιδέα!! Μπράβο στην μητέρα!! Έχω και μπόλικο τσιπουράκι, δεν θα αφήσω γλυκό για γλυκό! χαχαχα!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ μου αρέσει η ιδέα σου, αλλά αυτή την εποχή δεν έχω σιρόπι, μπορώ να την δοκιμάσω με έτοιμο του εμπορίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς να δοκιμάσεις με σιρόπι του εμπορίου απλά δοκίμασε προσεκτικά τις αναλογίες.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!Θα το δοκιμάσω και θα σου πω πώς πήγε!

      Διαγραφή
  12. Κορίτσια αντί για τσίπουρο να βάλω ουζο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κ πρέπει να βράσω το αλκοόλ με το σιρόπι από γλυκο του κουταλιού? ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα
      μόλις είδα τα μηνύματά σας! Όχι δεν βράζουμε το αλκοόλ με το σιρόπι γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ. Απλά τα αναμιγνύουμε και το αφήνουμε για μερικές μέρες να αναμιχθεί, ανακινώντας το κάθε μέρα.
      Επίσης, αντί για τσίπουρο μπορείτε να βάλετε βότκα. Το ούζο έχει γλυκάνισο (συνήθως) και καμιά φορά και άλλα αρώματα οπότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Επίσης, καθώς έχει πιο χαμηλούς βαθμούς οινοπνεύματος θα πρέπει να προσδιορίσετε εσείς την ποσότητα που θα βάλετε γιατί δεν θα είναι η ίδια με αυτή του τσίπουρου.
      Καλή επιτυχία και αν θέλετε, πείτε μας την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε αν βάλετε ούζο.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  14. Ευχαριστώ για το email με τις Πληροφορίες σας αλλά τελικά εκανα του κεφαλιού μου...έβαλα ούζο...δόση όσο σιρόπι ειχα τα ίδια ml κ ούζο...πρόσθεσε λίγη ζάχαρη όμως κ το άφησα να πάρει μια βράση ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη. ...Στο ποτήρι με 2 παγάκια η κ τριμμένο πάγο είναι τέλειο...σκέτο σε χτυπάει λίγο στο κεφάλι που λέμε...θεωρώ είναι πιο βαρύ...Αλλά γενικά αυτά τα ποτάκια δεν είναι κ για πολλά.....Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!