ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ακολουθεί ανάρτηση και συνταγή ΕΘΙΣΤΙΚΗ!!! Όσοι δεν μπορούν να αντισταθούν γιατί ανήκουν στο σωματείο των λιχούδηδων καλύτερα να ...απομακρυνθούν (αν μπορούν βέβαια). Εάν διαβάσουν παρακάτω... η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους!!!!!!!!!!! -:)))
Οι σάλτσες, γλυκές ή αλμυρές είναι η αλχημεία του μάγειρα ή του ζαχαροπλάστη για να δυναμώνει την υπέροχη γεύση ενός πιάτου ή ενός γλυκού... λέει ο διάσημος Μισέλ Ρου, ο οποίος πιστεύει ότι η μαγειρική είναι σαν ένα εκατοντάχρονο δέντρο που γεμάτο ζωή απλώνει τα κλαδιά του προς κάθε κατεύθυνση καθώς ο κορμός του μπορεί και τα τρέφει όλα. Μια από τις ρίζες αυτού του δέντρου, εκεί βαθιά στη γη, είναι οι σάλτσες, γλυκές και αλμυρές, απλές η πιο σύνθετες.
Καθώς το σκέφτομαι, μου φαίνεται ότι έχει κάποιο δίκιο... εσείς τί λέτε;;; Οι σάλτσες πράγματι συμπληρώνουν αλλά και εντείνουν τη νοστιμιά ενός πιάτου ή ενός γλυκού. Είναι το ίδιο ένα ψητό κοτόπουλο σκέτο με ένα άλλο που συνοδεύεται από μια υπέροχη κόκκινη ή άσπρη σάλτσα;;; Είναι ίδιο ένα παγωτό βανίλια σκέτο με ένα παγωτό βανίλια που συνοδεύεται από μια σάλτσα καραμέλας ή ακόμα καλύτερα σοκολάτας ή ακόμα πιο τέλεια μια σάλτσα καραμέλας με σοκολάτα;;;;
Η τελευταία νομίζω ότι θα ήταν η αγαπημένη του Λιχούδη αν κι η Στρουμφίτα θα την απολάμβανε μια φορά το μήνα ίσως... εκτός κι αν δεν είχε πρόβλημα! -:)) Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο θα την απολάμβαναν... όπως την απολαύσαμε κι εμείς και γι αυτό αποφάσισα να σας την χαρίσω!
Καραμέλα, σοκολάτα δύο γεύσεις που είναι πολυλατρεμένες αλλά και εθιστικές!!! Δεν συμφωνείτε;;; Γνωρίζετε πολλούς που μπορούν να πουν ανενδοίαστα ότι δεν αγαπούν αυτές τις δύο γεύσεις;;; Κι αν γνωρίζετε, σίγουρα δεν είναι πολλοί και ίσως (λέω ίσως) ανήκουν κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό γιατί στον γυναικείο πληθυσμό αυτές οι γεύσεις κάνουν ...θραύση!!!!
Σκεφτείτε, λοιπόν, τον συνδυασμό τους!!! Νοστιμιά και απόλαυση (μάλλον ηδονή) επί δύο ή μάλλον στην δευτέρα για να θυμηθώ και λίγο τα μαθηματικά!!!!
Αν, δε, σας πω ότι η συνταγή για την καραμέλα είναι του διάσημου Μισέλ Ρού κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να προσθέσω την κουβερτούρα...εεεεεεεεεε, τότε, νομίζω ότι θα υποκύψετε χωρίς δεύτερη κουβέντα!!!!
Μια σάλτσα θεσπέσια για παγωτό, τηγανίτες ή pancakes, λουκουμάδες, γιαούρτι αλλά και αυγόφετες!!! Μια σάλτσα που έχει υπέροχη υφή, ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ πηχτή (όταν κρυώσει, φυσικά) και ακόμα πιο υπέροχη καραμελοσοκολατένια γεύση!!!
Ξέρω ή μάλλον φαντάζομαι... δεν μπορείτε να περιμένετε άλλο κι εγώ δεν θα σας έχω σκοπό να σας κάνω να υποφέρετε άλλο, γι αυτό πάμε στη συνταγή!!!!!!!!!
ΥΛΙΚΑ για 600 γρ. περίπου σάλτσα
100 γρ. ζάχαρη
70 γρ. βούτυρο
400 ml κρέμα γάλακτος φυτική
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις το βούτυρο λιώσει, αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και η ζάχαρη τελείως.
Το επόμενο στάδιο είναι το μίγμα μας να γίνει όπως γίνεται το σιμιγδάλι όταν φτιάχνουμε χαλβά.
Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μίγμα που αρχίζει να λιώνει και να γίνεται καραμέλα.
Εν τω μεταξύ σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή, επίσης, φωτιά χωρίς όμως να την αφήσουμε να βράσει.
Αυτό το κάνουμε για να ενσωματωθεί πιο εύκολα και να πιτσιλάει λιγότερο όταν θα την ρίξουμε μέσα στην καραμέλα.
Μόλις έχουμε στην πρώτη κατσαρόλα μας μια, ωραίου χρώματος, καραμέλα, με προσοχή προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνέχεια και γρήγορα.
Η καραμέλα στερεοποιείται στην αρχή αλλά μετά, όπως συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, λιώνει.
Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα μας να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η καραμέλα και μετά, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε και τα κομμάτια της κουβερτούρας και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Ανακατεύουμε και πάλι με την ξύλινη κουτάλα και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εάν χρειάζεται (συνήθως δεν χρειάζεται) μπορούμε να περάσουμε το μίγμα από σουρωτήρι για να είναι τέλειο σε υφή.
Βάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, αφήνουμε ανάποδα να κρυώσει και μετά, διατηρούμε τα βάζα στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Κική μου, όπως τα λες!! Άκρως εθιστικό, το καραμελοσοκολατένιο σου σιροπακι!! Σκέψου το δε, πάνω σε παγωτάκια!!! Κάνει και τόση ζέστη σήμερα! Είναι να μην "εθιστεί" κανείς, σε τέτοια λιχουδιά;;!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Πράγματι και πολύ χρήσιμο για χειμώνα και καλοκαίρι)
ΔιαγραφήΚαλημέρα!
Θα μας καταστρέψειςςςςςςςςςς!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καραμέλα και σοκολάτα;;;; Είσαι αδίστακτη! Οτι πρέπει πάνω σε παγωτάκι....σταματώ τις σκέψεις γιατί γίνονται επικίνδυνες...
Φιλάκια!!!!
Αδύνατον να αντισταθώ σε τέτοια σιρόπια Εφούλα !!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!
Κική μου φοβερή!!!!Παίρνω κουτάλι και έρχομαι, μας κατέστρεψες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!!
Έλα, έλα Ελένη!!! Το παγωτό περιμένει...
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Οσοι προσπαθήσουν να στρέψουν τα μάτια μακρυά ΔΕΝ θα το καταφέρουν!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Ευγενία μου!!
ΔιαγραφήΑ θα συμφωνήσω απολύτως με τον διάσημο συνάδελφο (ψώνιο Dark!! :p) για τις σάλτσες, γλυκές & αλμυρές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κάνει κι εγώ παρόμοια σος σοκολάτας που βασίζεται στην καραμέλα γάλακτος, γίνεται όντως υπέροχη και βασικά το μεγαλύτερο πρόβλημά της είναι ότι την τρως με το κουτάλι και δε μένει για να βάλεις σε άλλα γλυκά! :)
Πράγματι είναι υπέροχο σιρόπι!! Αυτό είναι πράγματι το πρόβλημα κι εγώ έτσι κάνω Έφη!!! -:))
ΔιαγραφήΤην προειδοποίηση επρέπε να την βάλεις πριν την φωτογραφία, γιατί από κάτω έναι πολύ αργά, εχουμε ήδη φανταστεί την σος να μπαίνει στο στόμα και να κολλάει στον ουρανίσκο, αφήνοντας πλούσια γεύση σοκολατοκαραμέλας.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον το ευχαριστηθήκατε;;; -:)))
ΔιαγραφήΑπό το πρωί κάνω ότι δεν σε βλέπω,και περνάω και ξαναπερνάω έξω από την πόρτα σου όσπου η λιχούδο (το κλαμπ που έλεγες)δεν άντεξα και μπήκα!!!!Πάλι θα χαλάσω τη δίαιτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα Μαρία κι εγώ λιχούδω είμαι ...δεν πειράζει!! Με μια κουταλιά... δυναμώνεις το μεταβολισμό... τί λες ...συμφωνείς;;;;; -:))
ΔιαγραφήΘα την αποφύγω, γιατί σκέφτηκα αμέσως με τον ίδιο τρόπο που περιγράφει η Dark Shef, στο σχόλιό της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι επειδή τα αγόρια ότι σοκολατένιο το "κουταλιάζουν" αδίστακτα δεν είμαστε για πολλές-πολλές τέτοιες δημιουργίες Κική μου!
Δεν θα τους προλαβαίνω με τίποτε μετά :-)))
Φιλιά πολλά.
Άντε καλά εσύ να την αποφύγεις φιλενάδα αλλά κάνε ένα καλό για τα αγόρια σου, φιλενάδα!!! Θα σε ευγνωμονούν!!! -:)))
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, χρησιμότατη σάλτσα και όντως πολύ εθιστική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Κική μου!
Φιλιά
Πράγματι Ελένη μου και ξέρεις μετά την πρώτη μέρα στο ψυγείο στερεοποιείται και γίνεται ό,τι πρέπει για "κουτάλιασμα" που λέει και η Πηνελόπη!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Τι μας κάνεις βρε Κική πάνω που προσπαθούμε να χάσουμε κανένα κιλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόλαση σκέτη φαίνεται!
Φιλάκια πολλά!!
Μια κουταλιά μόνον δεν χαλάει τη δίαιτα... μάλλον βοηθάει τον μεταβολισμό!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Θέλω αυτή τη σάλτσα... θα τη φάω πρώτα με το κουταλάκι και μετά θα τη βάλω πάνω στο παγωτό μου... και στο γιαούρτι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πράγματι Ερμιόνη μου, είναι ό,τι πρέπει...
ΔιαγραφήΦιλιά!
Θα προλάβουμε να συνοδεύσουμε μ' αυτήν το παγωτάκι μας?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ θα την εξαφανίσουμε κουταλίζοντάς την??
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Προσωπικά επιδόθηκα στην αρχή στο δεύτερο σπορ και μετά στο σπορ Έλενά μου!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Εθιστική? Δρόμο γρήγορα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκιαααααα
Ναι, αλλά για παγωτό ό,τι πρέπει!!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
εδώ λιχούδης...πως να αντισταθώ πα πα πα....υπέροχη...να σαι καλά ορμάωωωωω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου στείλω ένα βαζάκι;;;; Έτσι για να βρίσκεται... αχρείαστο να είναι!!
ΔιαγραφήΕθιστική δε λες τίποτε, Κική μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι υπέροχη και πολύ σοκολατοκαραμελένια!!!
ΔιαγραφήΗ απολυτη αμαρτια. 4 μερες διατηρειται? προλαβαινει ή τελειωνει την πρωτη???
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μας τελείωσε την πρώτη!!!!! Αλλά είναι τόσο εύκολο που ξαναέφτιαξα!!!
Διαγραφή