Μεσόγειος, η θάλασσα με τα νοστιμότερα ψάρια! Τα ψάρια που (αν κι εγώ κάποιες φορές δεν τα προτιμώ), οφείλω να ομολογήσω, μοσχοβολούν θάλασσα όπως τους πρέπει! Δεν είναι άνοστα, είναι φρεσκότατα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι στα παραθαλάσσια χωριά μας και είναι μια πολύ υγιεινή τροφή.
Τα ψάρια που άρχισα, σχετικά πρόσφατα, να τρώω είναι οι τσιπούρες, άλλοτε θαλάσσης και άλλοτε εκτροφής. Είναι νόστιμες και ταιριάζουν απίστευτα με λαδολέμονο αρωματισμένο με λίγη μουστάρδα αλλά ταιριάζουν ακόμη περισσότερο με πέστο φρέσκων μυρωδικών (αφήστε που ακόμα κι εγώ τα τρώω ευχαρίστως έτσι γιατί υπερισχύει η μοσχοβολιά των μυρωδικών).
Μυρωδικά, φρέσκα σε γλάστρες ακόμη και στο πιο στενό μπαλκόνι, στον κήπο, στο κτήμα. Τα φρέσκα μυρωδικά, λένε, έχουν καλύτερη και εντονότερη μοσχοβολιά στη Μεσόγειο! Αυτή τη μοσχοβολιά τους, μαζί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το σκόρδο, το σκληρό τυρί (όποιο κι αν είναι αυτό) και το κουκουνάρι ή τους ξηρούς καρπούς δανείστηκαν οι γνωστές σάλτσες πέστο για να εκπληρώσουν μια πολύ σημαντική αποστολή... να χαρίσουν γεύση και άρωμα σε ό,τι συνοδεύουν!
Ας δούμε όμως το συγκεκριμένο πέστο που αν και απλό... χαρίζει απίστευτη νοστιμιά σε όλα τα ψητά ψάρια.
ΥΛΙΚΑ Για το πέστο
150 γρ. φύλλα από μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
50 γρ. κουκουνάρι ελαφρώς ψημένο
4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
Χυμό από ένα λεμόνι
Για τα ψάρια
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. εστραγκόν
Αλάτι και πιπέρι
1 φέτα πράσινη πιπεριά + 1 φέτα λεμόνι για το κάθε ψάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα ψάρια στη σχάρα στο ταψί ή τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα αν θέλουμε να κρατήσουν όλο το θαλασσινό άρωμά τους.
Ανοίγουμε τα ψάρια και τα πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και εστραγκόν, πρώτα εσωτερικά και μετά εξωτερικά.
Βάζουμε στο εσωτερικό των ψαριών μια φέτα λεμόνι και από μία φέτα πιπεριάς.
Ετοιμάζουμε το πέστο
Βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο στο multi και τα αλέθουμε τόσο όσο να έχουμε μια σχετικά λεία σάλτσα.
Σερβίρουμε τα ψάρια με λίγο κρεμμύδι και σάλτσα πέστο και τα συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα.
Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο!!
Καλή σας μέρα!!!