Παντσέτες χοιρινές με φουρνιστή σάλτσα ντομάτας

... η απόλυτη καλοκαιρινή γεύση!
Κόκκινο... το χρώμα της φωτιάς, του πάθους και της αγάπης, της δράσης, της ζωντάνιας, της παπαρούνας που προαναγγέλει τον ερχομό της άνοιξης αλλά και το χρώμα που "εκνευρίζει" τον ταύρο. Κόκκινο... το χρώμα της επαναστατικότητας, του πολέμου αλλά και της ευτυχίας και του κινδύνου.
Ζεστό χρώμα που σου φτιάχνει το κέφι ακόμη κι όταν το βλέπεις στα λαχανικά. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;;; Όχι βέβαια γιατί τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν τη χαρά και τη ζωή μετά την Ανάσταση!
Κόκκινο, γιατί όχι και στα λαχανικά!! Ένα νόστιμο πιάτο γίνεται πιο λαχταριστό όταν έχει χρώμα (έστω κι αν έχει ξεχαστεί κάπου εκεί στο... σεντούκι των φωτογραφιών... -:)))!!! 
Στο συγκεκριμένο πιάτο η κατακόκκινη ντομάτα δεν χαρίζει μόνον το ζωντανό χρώμα της αλλά και την υπέροχη, καλοκαιρινή, μελωμένη γεύση της. Κι εκείνες οι μικρές καστανές, λιωμένες σκελίδες του σκόρδου που ..."μπερδεύονται στα πόδια της", σαν... μικρούλια γύρω από το πόδια της μαμάς, της τονίζουν τη νοστιμιά και την κάνουν πικάντικη και εθιστική για τον ουρανίσκο.
Ένα Κυριακάτικο πιάτο γεμάτο γήινα χρώματα...καφέ της γης, κόκκινο του ηλιοβασιλέματος και ανοιχτό μπεζ της λευκής άμμου που, είμαι σίγουρη, ότι θα σας κατακτήσει με τη γεύση του, την ομορφιά του και την ευκολία της παρασκευής του.
Κι ενώ ο ήλιος παίζει κρυφτούλι με τα σύννεφα και τα δέντρα, απέναντί μου, παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, κι ενώ ο ουρανός προς τη Δύση είναι θυμωμένος, μαύρος από το κακό του και μας απειλεί με μια ακόμη καλοκαιρινή καταιγίδα, εγώ αφήνω τη πολυλογία και σας δίνω τη συνταγούλα για το Κυριακάτικο τραπέζι που πλησιάζει!!!
Εάν δεν βρέχει... συνδυάστε τη συγκεκριμένη σάλτσα με παντσέτες ψητές στα κάρβουνα... αν πάλι βρέχει... η γάστρα είναι μια πολύ καλή λύση.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για τις παντσέτες
8 χοιρινές παντσέτες με κόκκαλο
2 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. κέτσαπ
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα λεμονοθύμαρο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
Για τη σάλτσα
4-5 μεγάλες ώριμες, σφιχτές ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί + 3-4 κ.σ. για επάνω στις ντομάτες
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα ζάχαρη
1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα εκτός αν χωράνε η γάστρα και το ταψί μαζί στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε στο ταψί το ελαιόλαδο.*
Κόβουμε σε 8 κομμάτια τη κάθε ντομάτα και βάζουμε τις φέτες στο ταψί.
Βάζουμε ανάμεσα ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου, την πιπεριά (εφόσον θέλουμε) και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, τη ζάχαρη, τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, να κάνουν ελαφριά κρούστα και να καραμελώσουν οι ντομάτες.
Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο και λιώνουμε με το πιρούνι τις σκελίδες του σκόρδου, ανακατεύουμε ελαφρά και προσεκτικά για να μη διαλυθούν οι ντομάτες.
Διατηρούμε τη σάλτσα χλιαρή  ή την ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο πριν τη σερβίρουμε με τις παντσέτες και τον πουρέ πατάτας.
Ετοιμάζουμε τις παντσέτες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε καλά τις παντσέτες και τις βάζουμε στη γάστρα.
Ρίχνουμε στη γάστρα και 1 φλ.τσ. νερό.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μουστάρδα, την κέτσαπ, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το λεμονοθύμαρο, τη ρίγανη, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Εάν το μίγμα μας είναι πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο νεράκι.
Με ένα κουτάλι (ή ένα πινέλο) απλώνουμε το μισό από το μίγμα αυτό στις παντσέτες.
Κλείνουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι. 
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε με τη γάστρα ανοιχτή τις παντσέτες για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τις αλείφουμε με το υπόλοιπο μίγμα και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να καλοψηθούν και απ' αυτή την πλευρά.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και τη φουρνιστή σάλτσα.
TIPS
* Εάν θέλουμε τη σάλτσα με λιγότερο λάδι δεν έχουμε παρά να καλύψουμε το ταψί που θα βάλουμε τις ντομάτες με αντικολλητικό χαρτί, αλείψουμε με ένα πινέλο το αντικολλητικό χαρτί με ελάχιστο ελαιόλαδο και μετά να "λούσουμε" τις ντομάτες με ελάχιστο ακόμη ελαιολάδο.
*Και κάτι που δεν έκανα εγώ... όταν σερβίρετε το πιάτο ρίξτε μερικά φύλλα βασιλικού από πάνω για να συμπληρωθεί η γήινη ομορφιά του!
Πηγή: Η αρχική ιδέα της φουρνιστής σάλτσας ανήκει στο βιβλίο "Ζεστές Σάλτσες" της σειράς "Βιβλιοθήκη Γεύσης" της Καθημερινής και του Γαστρονόμου.
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!!!

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική μου με τα μερακλίδικα φαγητά σου!!!
    Φουρνιστή σάλτσα..!!!!Αυτό πολύ θα μ'αρέσει!!Ακριβώς γιατί η ώριμη τομάτα αποκτά χρώμα,αφυδατώνεται και η κρούστα που δημιουργείται θυμίζει αμαρτωλό μπάρμπεκιου.
    Για τις παντσέτες τι να πει κανείς....όταν ψηθούν σωστά,όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση,η απόλυτη νοστιμιά..
    Εξαιρετική ιδέα για το κυριακάτικο τραπέζι μας!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου και σένα Φωτεινή μου!!! Γίνεται πολύ νόστιμη η σάλτσα αυτή! Δοκίμασέ την και δεν θα χάσεις!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, βρε Κική!
    Εκπληκτικό φαίνεται!!!
    'Γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάω να φάω! Με ξελίγωσες!
    Τι φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αγγελική μου ...αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  5. Πανσέτες στα κάβουνα .... τι άλλο να πει κανείς για την νοστιμιά τους??
    Και μαζί με την υπέροχη σάλτσα που ετοίμασες, γίνεται ένα φαγάκι σπέσιαλ!
    Καλό μεσημέρι Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατος συνδυασμός Έλενά μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχο φαγάκι, σούπερ χορταστικό με την αγαπημένη μου ντομάτα σε πρωταγωνιστικό ρόλο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοστιμότατο και χορταστικό Ερμιόνη μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Για γάστρα με βλέπω, πάλι βρέχει εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι εεεε;;;; Κι εδώ έτσι πάει... λίγος ήλιος και πάλι βροχή!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχες και οι πανσέτες και η σαλτσούλα!!!
    Εξαιρετικό φαγάκι Κική μου.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ρούλα μου... αξίζουν!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία συνταγή Κική καί πολύ νόστιμο πιάτο!!!Θά τήν δοκιμάσω!!
    Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Δήμητρα...αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Και οι παντσετες ειναι υπεροχα ψημενες, αλλα ξετρελλαθηκα με τις φουρνιστες ντοματες!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παντσέτες νόστιμες αλλά οι φουρνιστές ντομάτες το κάτι άλλο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Κική μου υπέροχο το φαγάκι σου....γιαμι γιαμι!!!!!Ξελιγώθηκα!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου ...αξίζει!!!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία συνταγή και πολύ χρήσιμο το tip για να περιορίσουμε το λάδι, μιας και έρχεται το καλοκαιράκι και πρέπει να περιορίσουμε τα λιπαρά.... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι νοστιμότατη και ελαφριά σάλτσα... αξίζει!

      Διαγραφή
  13. Σλουρπ!!! Τι πιάτο εξαίσιο είναι αυτό; Μόνο να το κοιτάζεις ζηλεύεις!
    Τις σκέφτομαι στα κάρβουνα...με τη σαλτσούλα τους...

    Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι νοστιμότατο!

      Διαγραφή
  14. Κυρία Κική,
    αρκετά συχνά εμπιστεύομαι τις συνταγές σας και μπορώ να πώ οτι αγγίζουν το τέλειο ειδικά το κότσι που είχατε αναρτήσει έχει γίνει συνήθες φαγητό την Κυριακή. Όμως δεν έχω λόγια να περιγράψω την νοστιμιά της πανσέτας και της ντομάτας...μέχρι και η εγγονή μου [6 ετών] έγλυφε τα δάχτυλα της. Ευχαριστούμε γι' αυτά που μοιράζεστε μαζί μας, ειλικρινά εξαιρετικό πιάτο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κυρία Κική, ακολουθώ πολύ συχνά τις συνταγές σας με πρωταγωνιστή το κότσι που είχατε κάνει με πατάτες και καρότα, όμως οι πανσέτες έγιναν θεσπέσιες μέχρι και η εγγονή μου έγλυφε τα δάχτυλα της [6 ετών]ειλικρινά εξαίσιο το πιάτο σας, καλοκαιρινό, ελαφρύ και νοστιμότατο...ιδέα για το Κυριάκατικο τραπέζι και όχι μόνο.....
    Ευχαριστώ για τις συνταγές που μοιράζεστε μαζί μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτο το φαγακι ειναι μιλαμε γλυκισμα. Οτι πρεπει για Σαββατο ή Κυριακη και μεγαλο οικογενειακο τραπεζι. Δεν παιζει να μου γλυτωσει η συνταγη αυτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!