Κολοκυθάκια φούρνου με τέσσερα τυριά

Le temps des cerises... λένε οι Γάλλοι... δηλαδή "η εποχή των κερασιών" κι εγώ λέω "le temps des courgettes" με άλλα λόγια ...η εποχή των κολοκυθιών!!! Σκούρο ή πιο ανοιχτό πράσινο, μικρούλικα ή λίγο μεγαλύτερα... τα κολοκυθάκια αποτελούν τον δικό μου θησαυρό της εποχής. 
Μια φορά κι έναν καιρό, μια 25χρονη γυναίκα ανακαλύπτει ότι περιμένει το πρώτο της παιδί! Μπαίνει στο διάβα του νέου της ρόλου με μεγάλη χαρά και ...μόλις περνούν οι πρώτες εβδομάδες από τότε που έμαθε το χαρμόσυνο νέο... αρχίζουν τα ...στομαχικά προβλήματα! Ως εδώ τίποτε το περίεργο... όμως... υπάρχει πάντα ένα όμως (κι αν όχι πάντα τουλάχιστον κάποιες φορές)! Η νέα γυναίκα χειροτερεύει συνεχώς και χάνει βάρος αντί να παίρνει!!! Αδύνατον να φάει!!! Όλοι προσπαθούν, προσπαθούν να την πείσουν να φάει κάτι... εκείνη όμως το φωνάζει... κι επιμένει... α-δύ-να-τον!!!!!!!!!!! Ώσπου μια μέρα, η μανούλα της που έλιωνε μαζί της, είχε μια φαεινή ιδέα!!! Κολοκυθάκια βραστά με μπόλικο λεμόνι και λίγο λάδι!!! Ο άντρας της που τη φρόντιζε της μετέφερε την ιδέα και... σαν από θαύμα, εκείνη δέχτηκε να δοκιμάσει!!! Ήταν τότε στον έκτο μήνα!!! Τα κολοκυθάκια έγιναν ευχαρίστως αποδεκτά από το στομάχι της που δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου!!!!!! Κι από τότε, η γυναίκα και τα βραστά κολοκυθάκια έγιναν αχώριστοι φίλοι!! Η φιλία τους κράτησε και τους εννέα μήνες αλλά και αφού η γυναίκα απέκτησε το πολυπόθητο και λατρεμένο της κοριτσάκι, δεν ξέχασε τα ...κολοκυθάκια!!! Τα έφτιαχνε σαλάτα, τα έκανε γεμιστά ή γιαχνί, ψητά ή τηγανιτά αλλά, πάντως, όταν ήταν η εποχή τους, τα κολοκυθάκια δεν έλειπαν από το οικογενειακό τραπέζι... απλά... άλλαζαν "μορφή"...
Λένε ότι τα μωρά θέλουν να τρώνε ό,τι έτρωγε πολύ και η μαμά τους όταν ήταν έγκυος... δεν ξέρω μπορεί και να έχουν δίκιο, αν κρίνω από μένα που υπήρξα το λατρεμένο κοριτσάκι που ταλαιπώρησε τόσο τη μαμά του, μέχρι να έρθει σ' αυτόν τον κόσμο!! Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι μπορώ όλη την εβδομάδα να τρώω κολοκυθάκια αδιαμαρτύρητα... ιδίως όταν τα αντικρύζω από το μπαλκόνι και με καλημερίζουν κάθε πρωϊ από τον κήπο!!! Μπορεί η... γευστική μνήμη... ίσως...
Η σημερινή συνταγή είναι νόστιμη αλλά ήπια! Όχι με δυνατή και καταπιεστική προσωπικότητα αλλά με μια παρουσία που ισχυροποιείται από τη στιγμή που νιώθεις τη μπουκιά να εισβάλει στο στόμα!! Το κρεμμύδι και το κολοκύθι, μαζί με τα τυριά και ειδικά το καπνιστό τους δίνουν μια καταπληκτική επίγευση και η μπεσαμέλ...λιώνει στο στόμα. Όσο για το άρωμα του δυόσμου και του άνηθου είναι, ξεκάθαρα, δύο μεσογειακές υπέροχες γεύσεις που σε δροσίζουν και σε κάνουν να μη θέλεις να σταματήσεις να το γεύεσαι!!!
Η συνταγούλα παλιά και άγνωστης προέλευσης!!! Κοιμόταν εκεί, στο γνωστό και παλιοκαιρίσιο τετράδιο συνταγών... εκείνο το τετράδιο που μοιάζει με σεντούκι γεμάτο "διαμάντια και μπριλάντια" που λέει και το τραγούδι. Από κει "είδε το φως της μέρας" και σας τη χαρίζω... 
Δοκιμάστε την και δεν θα το μετανιώσετε...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
6 μεγάλα κολοκυθάκια
3-4 κ.σ. γαλέτα ή φρυγανιά τριμμένη
ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο 
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 
150 γρ. μετσοβόνε τριμμένο (ή άλλο καπνιστό τυρί)
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
21 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για τη μπεσαμέλ
300 ml γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
1 αβγό 
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και βράζουμε για 5-6 λεπτά τα κολοκυθάκια ολόκληρα (προσοχή: ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το μέγεθος των κολοκυθιών. Θα πρέπει να μην μαλακώσουν για να μπορούμε να τα αδειάσουμε και να τα γεμίσουμε).
Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση, αλλά κατά μήκος και τα αδειάζουμε από τη σάρκα τους.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στη σειρά.
Λίγο πριν τα γεμίσουμε θα τα πασπαλίσουμε με τη γαλέτα ή τη φρυγανιά.
Βάζουμε τη γέμισή τους στο multi και την πολτοποιούμε.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να είναι χλιαρό προς ζεστό όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστεί για λίγο.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και μόλις η μπεσαμέλ πήξει ελαφρά την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να "κρυώσει" για λίγο.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αβγό και το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ανάβουμε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να μαραθεί (3-4 λεπτά περίπου).
Προσθέτουμε και τη σάρκα των κολοκυθιών και αφήνουμε το μίγμα έως ότου εξατμιστούν τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το μίγμα, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο και τα τέσσερα τυριά.
Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα, πασπαλισμένα με γαλέτα, κολοκυθάκια.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει το φαγητό μας!
Απολαμβάνουμε με μια ωραία ντοματοσαλάτα και μια κρύα μπίρα!! 
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!

38 σχόλια:

  1. ωραία ιστορία και η συνταγή καλοκαιρινή, θα μου επιτρέψεις να προσθέσω και ένα ποτηράκι μπύρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι η πραγματικότητα Μαρία μου... καλέ δεν θέλεις τη δική μου μπύρα ή προτιμάς κι άλλο ποτήρι;;;; -:))))
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  2. Και αυτά φαίνονται υπέροχα!!
    Προσεχώς λοιπόν και αυτά στο μενού!
    Χτες έκανα τα κουλουράκια βουτύρου, έγιναν πολύ νόστιμα και ελαφριά, δεν έμεινε ούτε ένα!!!
    Απλή και νόστιμη συνταγή για να έχεις κουλουράκια στο πι και φι!!
    Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές!!!
    Καλή μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μπισκοτάκια... είδες ...εύκολα και νοστιμότατα... ένα γρήγορο μπισκοτάκι για ξαφνικές επισκέψεις και καφεδάκι.
      Και τα κολοκυθάκια όμως είναι νοστιμότατα!
      Καλή σου μέρα!!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κική μου!!
    Σήμερα έκανες μία συνταγή η οποία έμπαινε τακτικά στο πατρικό μου σπίτι.Την έκανε η μητέρα μου και τώρα και εγώ με τη σειρά μου την έχω καθιερώσει σαν μία από τις πιο αγαπημένες μας.Αγαπάμε και εμείς βλέπεις τα κολοκυθάκια!!
    Πληροφοριακά να αναφέρω ότι η μητέρα μου την είχε μάθει από την μεγάλη μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης την Μάγδα.Ρώτησε τη μανούλα σου..είμαι σίγουρη ότι τη θυμάται,γιατί στην εποχή τους ήταν αυτή που μεσουρανούσε στα μεγάλα αστικά σπίτια της Θεσσαλονίκης ,όταν αυτά είχαν καλέσματα.
    Είναι μία από τις πιο νόστιμες συνταγές με κολοκυθάκια!Ειδικά τώρα που είναι στην εποχή τους και είναι πεντανόστιμα!
    Μπράβο που την ανέσυρες απο το ξεχασμένο χρονοντούλαπο!Αξίζει πραγματικά!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου θύμισα όμορφες στιγμές στο πατρικό σου Φωτεινή μου! Πράγματι η Μάγδα ήταν σταρ!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Με πόσους πολλούς αλήθεια τρόπους, σαν τον νόστιμο δικό σου, μπορούμε να μαγειρέψουμε τα αγαπημένα κολοκυθάκια!!
    Λατρεύω όλες τις κολοκυθο-συνταγές, μιας και εγώ τα αγαπώ πολύ!
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με άπειρους νομίζω Ελενάκι μου και για μένα, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γίνονται λιχουδιές!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Τα κολοκυθάκια σου πρέπει να είναι θαύμα! θα τα φτιάξω σίγουρα γιατί το μποστάνι μας έχει μπόλικα! χθες είχα φτιάξει κολοκυθοκεφτέδες και έγινε πιρουνοπόλεμος! Με την δική σου εκδοχή νομίζω θα γίνει πανικός! Ευχαριστούμε πολύ Κικίτσα και για την ιστορία και για την συνταγή! φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραιότατα Κατερίνα μου...δοκιμάστε τα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. pinasa :D

    des kai to diko mou teleuteo look :) ebala kai ena megalo shopping haul online sto blog mou, pes mou tin gnomh sou gia tis kainourgies agores mou :)

    Lady-Pa

    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την τιμητική τους έχουν οι κολοκυθοσυνταγές αυτόν τον καιρό και καλά κάνουν! Αγαπώ κι εγώ πολύ τα κολοκυθάκια, τόσο που μέχρι και παγωτό κολοκυθάκι έχω φτιάξει, χε χε!
    Εννοείται όμως πως και οι παραδοσιακοί τρόποι μαγειρέματός τους, π.χ. γεμιστά με ρύζι ή με τυριά όπως τα έκανες σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενοι!
    Η δική μου η μαμά μετά τη γέννα έπαθε διάφορα στομαχικά και δε μπορούσε να φάει αρκετά φαγητά. Και όντως, τα βραστά κολοκυθάκια με λαδολέμονο δεν την πείραξαν ποτέ. Μα δεν είναι από τα πιο καλά λαχανικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσύ εεεεε;;; Μη με βάζεις σε πειρασμό με το παγωτό σου γιατί με βλέπω να το φτιάχνω!!! -:)) Τελικά κάποιες εγκυμοσύνες δεν περνούν εύκολα!
      Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί είμαι ...προκατειλημμένη!!!

      Διαγραφή
  8. ΄A, αυτή η συνταγή μου αρέσει πολύ !
    ΄Εχω δυο τεράστια κολοκύθια από τον κήπο,
    θα μπορούσα, ίσως, να τα κάνω με αυτόν τον τρόπο?
    Φιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Σοφία...αξίζει. Όσο για τα τεράστια κολοκύθια φυσικά και μπορούν να γίνουν έτσι!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Καλά επειτιδες το κάνεις Κική??
    Εξοργιστικά τέλειο το φαγητό σου!! Τόσα τυριά δεν έφταναν, έβαλες και μπεσαμέλ από πάνω με την φοβερή της κρούστα για να μας στείλεις τελείως???

    Θέλωωωωωωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο πιάτο Χρυσαυγή μου! Αξίζει!!! Να σου στείλω;;;; -:)))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Α, έτσι εξηγείται η εμμονή στα κολοκυθάκια Κική μου! Εδώ δεν είναι αγάπη από κούνια, είναι αγαάπη από κοιλιά! Νοστιμότατα πάντως, εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι θα μπορούσα να τρώω συνεχώς κολοκυθάκια!!! -:))

      Διαγραφή
  11. Απολαυστικότατη συνταγή Κική!
    Τα αγαπημένα και καλοκαιρινά κολοκυθάκια σε ένα σούπερ λαχταριστό πιάτο!
    Πολύ καλή πρόταση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι λαχταριστό πιάτο Ερμιόνη μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Κολοκυθάκια = Λατρεμένα!!!!
    Και αυτή η πρόταση είναι νοστιμότατη Κική μου.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολο και νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο!
      Χαίρομαι Ρούλα που σου άρεσε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη Ιδέα!
    Εύκολη κ νοστιμοτατη.
    Παω για κολοκυθάκια αυριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Κate και περιμένω εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  14. Καταπληκτικό πιάτο αλλά για μένα απαγορευμένο! Τόσα τυριά πρέπει μόνο να τα ονειρεύομαι!!!
    Αχ, Κική μου, με βάζεις σε πειρασμό!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ!! Δεν πειράζει Ελένη μου ...υπάρχουν τόσα άλλα φαγητά νοστιμότατα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Τι τέλειο το φαγάκι σου, Κική!!! Τα κολοκυθάκια έχουν την τιμητική τους και τα τιμώ κι εγώ ιδιαιτέρως! Μου αρέσουν πολύ πολύ! Και η εκδοχή σου φαίνεται θεσπέσια! :)
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίο πιάτο Τίνα μου ...αξίζει να το φτιάξεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Τώρα ξέρω τι έκανες από έμβρυο! χαχαχα!
    Υπέροχα τα κολοκυθάκια σου! Πρέπει ν αείναι καταπληκτικά όπως τα έφτιαξες! Βλέπω τις φωτογραφίες και ενθουσιάζομαι!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Αγγελική μου... δεν ξέρεις μόνον την πορεία μου ως blogger αλλά πολύ πιο πριν... χαχαχαχαχα Γι αυτό, όταν έρθεις στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη πρέπει να σε κεράσω καφέ και λιχουδιές!!! Περιμένω!! -:))
      Είναι νοστιμότατο πιάτο!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Από τις πιο αγαπημένες μας συνταγές! Μου στέλνεις το πιατάκι της τελευταίας φωτογραφίας με ότι περιέχει μέσα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετοιμάζω πακέτο κι έφτασεεεεεε!!!! -:))

      Διαγραφή
  18. Καλά, τα λατρεύω τα κολοκύθια βραστά με λάδι και λεμόνι αλλά και με τη συνταγή που μας δίνεις φαίνονται νοστιμότατα!!!! Θα δοκιμαστούν οσονούπω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχα, αρωματικά, νόστιμα και πολύ εύκολα!!
      Φιλάκια και περιμένω εντυπώσεις Φιλία μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  19. Κική μου, τελευταία έχεις μεγάλη ρέντα με τα κολοκυθάκια! Πρώτα, αυτά τα υπέροχα κολοκυθάκια στο φούρνο που μοιάζουν να έχουν τηγανιστεί (τα οποία εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ από το τραπέζι μου...) και τώρα αυτός ο τυροπειρασμός! Μπράβο σου, κορίτσι μου! Πάντα τέτοια!
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με έκανες να αγαπήσω τα κολοκυθάκια με αυτη την ανάρτηση!
    Αυριο κιόλας θα δοκιμάσω τη συνταγη...Θα επανέλθω με εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!