Αφράτα ταχινοπιτάκια

Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
Ελπίζω αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και η άνοιξη να αποφασίσει να μας επισκεφθεί επιτέλους γιατί, νισάφι πια, μας μούλιασε από τη βροχή και την υγρασία!!! Εν τω μεταξύ, οι μέρες κυλούν, το Πάσχα πλησιάζει κι εγώ αρχίζω να σκέφτομαι πασχαλιάτικα πιάτα και πασχαλινές διακοσμήσεις!
Σήμερα το πρωί, ένας ολόλαμπρος ήλιος μας καλημέρησε και... ακόμα κι αν η υγρασία έχει παντού τα ίχνη της, νομίζω ότι θα μας φτιάξει το κέφι! 'Ισως, τελικά, η άνοιξη ήρθε για να μείνει!!! Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει αυτή η εποχή με τις εναλλαγές της! Είναι σαν άνθρωπος της σύγχρονης εποχής με τα "πάνω του και τα κάτω του"!!!
Ας ξεκινήσουμε, για μια ακόμη φορά γλυκά αλλά υγιεινά την εβδομάδα μας με ένα γλυκοσνάκ που είναι μια βόμβα ενέργειας αλλά και νοστιμιάς. Υπέροχο σνακ για μικρούς και μεγάλους, με δύο όψεις ...νηστίσιμη αλλά και αρτύσιμη με μια πολλή απλή αλλαγή, με την απλή χρήση ζωϊκού γάλακτος αντί για γάλα καρύδας. 
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και το γάλα καρύδας είναι πολύ θρεπτικό, έχει καλά λιπαρά και μεγάλη διατροφική αξία μιας και μειώνει την κακή χοληστερίνη, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τον μεταβολισμό και καταπολεμά τη γήρανση (έτσι λένε τουλάχιστον και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο!!!).
Για το ταχίνι δεν θα μιλήσω σήμερα γιατί είναι τόσο αξιόλογο σαν τροφή που του αξίζει μια ολόκληρη ξεχωριστή ανάρτηση!
Το θέμα είναι υπέροχα τα ταχινοπιτάκια και αξίζει να τα δοκιμάσετε!
ΥΛΙΚΑ για 14 ταχινοπιτάκια
Για τη ζύμη
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη 
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαργαρίνη
1/2 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη, καστανή ή καρύδας)
180 ml χλιαρό γάλα καρύδας (χυμό πορτοκαλιού ή νερό)
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα τζίντζερ
Για τη γέμιση
120 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση)
4-5 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
4-5 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. κανέλα
Για το ζύμωμα και την επικάλυψη
30 γρ. μαργαρίνη (ή αραβοσιτέλαιο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το λάδι, το ξύσμα, την κανέλα, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το μισό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια (ίσως ελάχιστα).
Εάν η ζύμη μας κολλάει, ζυμώνουμε βρέχοντας τα χέρια μας με λίγη από τη λιωμένη μαργαρίνη (ή το αραβοσιτέλαιο).
Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο το μπολ και αφήνουμε εκεί τη ζύμη, σκεπασμένη με βρεγμένη πετσέτα μέχρι να φουσκώσει τόσο ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και το αραιώνουμε αλλά όχι πολύ.
Αρχίζουμε την προετοιμασία του γεμίσματος
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε με το χέρι μας, τη ζυμώνουμε ελάχιστα και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο.

Απλώνουμε επάνω τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμε σε 14 φέτες,με πάχος 2.5-3 εκατοστών, και αφού καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψί τοποθετούμε τις φέτες.
Τις αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις δούμε το ταψί να γεμίζει και οι φέτες να ακουμπούν η μία στην άλλη, 
αλείφουμε τα ταχινοπιτάκια με λίγη μαργαρίνη λιωμένη και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου ροδοψηθούν και πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Ελέγχουμε εάν τα ταχινοπιτάκια έχουν ψηθεί και από κάτω και τα βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσουν καλά και μετά τα ξεχωρίζουμε γιατί είναι τόσο αφράτα που σπάζουν, αν προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε από το ταψί ζεστά.
Τα απολαμβάνουμε χλιαρά ή κρύα, σκέτα ή με καφέ, γάλα ή τσάι!
TIPS
* Eάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο.
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικό γάλα και βούτυρο εάν δεν μας ενδιαφέρει τα ταχινοπιτάκια μας να είναι νηστίσιμα. 
Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να τα αλείψουμε από πάνω με λίγο αβγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά με 2 κ.σ. νερό.

26 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό σου μήνα πληθωρική Κική!
    Τα πλούσια σε γεύση και ενέργεια ταχινοπιτάκια που σερβίρεις είναι ότι πρέπει για πρωινό και για συνοδευτικό καφέ. Φουσκωτά και αφράτα έχουν τις προδιαγραφές για να γίνουν αγαπημένα μου!!

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα γλυκιά μου Χρυσαυγή!! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχετε!!
      Είναι πράγματι νοστιμότατα τα ταχινοπιτάκια, πολύ υγιεινά, θρεπτικά και χορταστικά! Σαν συνοδευτικό δε είναι καταπληκτικά αλλά και σαν κολατσιό για τα πιτσιρίκια!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Κουίζ: Τι έχεις αν συνδυάσεις το υπέροχο ταχίνι και μια γυναίκα που παίζει την κουζίνα στα δάχτυλα;
    Απάντηση: Την απόλυτη γεύση ή αλλιώς υπέροχα ταχινοπιτάκια!
    Μπράβο Κική μου! Φαίνονται απίθανα!
    υ.γ. Γλυκά "σαλιγκαράκια" φτιάχνω κι εγώ για τις μέρες της νηστείας. Θα στα δείξω προσεχώς. (Όχι ότι μπορούν να συναγωνιστούν τα εκπληκτικά ταχινοπιτάκια σου βέβαια...)
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατα και πολύ αφράτα τα ταχινοπιτάκια αυτά Αναστασία μου... κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Εγώ πάντως περιμένω τα γλυκοσαλιγκαράκια σου γιατί, ό,τι κι αν λες, ξέρω εκ των προτέρων ότι θα είναι άπαιχτα και με πολύ καλύτερη παρουσίαση και φωτό από τα δικά μου που αρνούνταν να ...φωτογραφηθούν!!! Έτσι κι αλλιώς μας έχεις συνηθίσει σε υπέροχες συνταγές και παρουσιάσεις!
      Καλή σου μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Μμμ, φοβερά φαίνονται τα ταχινοπιτάκια σου! Το γάλα καρύδας το καθιέρωσες βλέπω και φτιάχνεις όλα τα αγαπημένα γλυκά σε νηστίσιμη εκδοχή χωρίς κανένα πρόβλημα!
    Ιδανικά για πρωινό πράγματι, τα σκέφτομαι μαζί με έναν πλούσιο, αρωματικό ελληνικό καφέ και ξερογλείφομαι! ;)
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έφη, μου έγινε ..."βίτσιο" να κάνω τα αρτύσιμα ...νηστίσιμα κι έχει πλάκα η αντίδραση όλων αν και τώρα πια ...με πήρανε χαμπάρι και δεν τους τρομάζω!!!! χαχαχαχα
      Σε λίγο θα τους λέω ότι δεν είναι νηστίσιμα και δεν θα με πιστεύουν!!! Παρόλα αυτά, έτσι γίνονται και πιο ελαφρά (χωρίς αυγά και γάλα εννοώ)αλλά εξίσου νόστιμα!
      Είναι ιδανικά για πρωινό και πανεύκολα...δοκίμασέ τα!!!
      Φιλιά!
      Καλό μήνα, καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα Κική μου!
    Εξαιρετικά και κάτι τέτοια σνακς, προσωπικά τα λατρεύω, ειδικά όταν μιλάμε για ένα όμορφο και απολαυστικό πρωϊνό ή δεκατιανό.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό μήνα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
      Είναι τέλεια για σνακ για μικρούς και μεγάλους!
      Φιλάκια και καλή σου μέρα! -:))

      Διαγραφή
  5. Από τα υλικά που γράφεις, μόνο το τζίντζερ μου λείπει, αλλά νομίζω πως μπορώ να παραλείψω...
    θέλω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Καλό μήνα, Κική μου!!!
    Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς να το παραλείψεις Ιωάννα μου... να τα δοκιμάσεις γιατί θα σου αρέσουν ...είμαι σίγουρη!
      Καλό σου μήνα, καλή σου εβδομάδα και καλή σου μέρα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Επίσης Ξανθή, καλό μήνα, καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Αχ! Κική μου πολύ μου αρέσουν την αντιγράφω και πάω να πάρω ταχίνι...Σε παρακαλώ..βγάλε από κάτω τη διαφήμιση με τα ..κιλά και το αδυνάτισμα..με κομπλάρει..άντε εγώ τώρα να φτιάξω και να φάω ταχινοπιτάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόλις προχθές συζητούσα για ταχινόπιτες και μου έλεγαν πόσο νόστιμες είναι. Προσωπικά δεν έχω ιδέα τί γεύση έχει το ταχίνι γενικότερα. Πράγματι φαίνονται πολύ αφράτα! Θα προτιμήσω το χυμό πορτοκαλιού όταν αποφασίσω να τα φτιάξω, γιατί με την καρύδα είμαστε τσακωμένες! :)
    Πολλά φιλιά Κική μου! Καλή εβδομάδα κι εύχομαι να έχεις έναν πολύ χαρούμενο και δημιουργικό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν εχω φαει ποτε ταχινοπιτα, και πολλες φορες εχω πει να κανω την προσπαθεια!θα την κανω και θα ειναι και νηστισιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
    Τι φανταστικός τρόπος να ξεκινήσει η εβδομάδα μας!! Σκέτη τρέλα φαίνονται τα πιτάκια σου! Αφράτα σαν τσουρεκάκια, με σούπερ γέμιση και νηστίσιμα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλο μηνα Κικη μου!!
    Παρα πολυ γευστικη η προταση σου σημερα!
    Μου αρεσει πολυ το ταχινι, καθε μερα μια κουταλιτσα το πρωι ομολογω οτι την τρωω..Οποτε τωρα εχω κ το καταλληλο γλυκισμα!
    Μου αρεσει πολυ που αντι για το 'ταδε' υλικο προτεινεις το 'δεινα' για ολα τα γουστα...δε θα μεινει κανεις ανικανοποιητος!:-)
    Να εχεις πολυ γλυκια εβδομαδα!
    σε φιλω ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κικίτσα μου εγώ να σου πω την αμαρτία μου το ταχίνι δεν το πολυσυμπαθώ (κακώς βέβαια... το ξέρω), αλλά τα αφράτα όλο γλύκα ταχινοπιτάκια σου ευχαρίστως θα τα τιμούσα!
    Φιλιά πολλά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα Κική μου, υπέροχα είναι τα ταχινοπιτάκια και πολύ εμφανίσιμα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλο μηνα Κικη μου..επιτελους απο χθες αρχισα κ λειτουργω τον υπολογιστη μου..σε θαυμαζα τοσο καιρο αλλα λογω αγνοιας δεν ειχα επιχειρησει κατι..εσυ κ καποιες αλλες κοπελες με εχετε καταπληξει με τις μοναδικες σας δημιουργιες κ σας ακολουθουσα πιστα αφανης τοσο καιρο..ειμαι ευτυχισμενη που απο σημερα σας βρηκα επιτελους live..ελπιζω να τα λεμε και απο το δικο μου σπιτακι που μολις χθες μπηκε στην μπλογκογειτονεια σας,,,συγχαρητηρια να πω???το βρισκω πολυ λιγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα και καλό μήνα Κική μου!
    Ευχαριστούμε για τις άφθαστες συνταγές που μας προσφέρεις και αφορούν τα νηστίσιμα εδέσματα.Πολυποίκιλλες,ευφάνταστες,πεντανόστιμες έτσι που αισθάνομαι τύψεις κάποιες φορές από τον ΄΄μαγειρικό οργασμό΄΄που αντικρύζω.
    Φυσικά τα ταχινένια τσουρεκάκια δεν λείπουν επ'ουδενί από τον μακρύ κατάλογο των υπέροχων προτάσεων.Ευκαιρία να τα δοκιμάσω μιας που το γάλα καρύδας ακόμα δεν το έχω γευτεί...Φαντάζομαι τα αρώματα όταν ψήνονται...
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Κική και καλό μήνα!!!
    Πραγματικά αφράτα!Δείχνουν φανταστικά!Ένα πολύ ωραίο σνακ!Γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φανταστικοϋπέροχα και λίγα λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλό μήνα Κική :)

    Υπέροχα τα ταχινοπιτάκια σου. Δυναμωτικά και μοσχομυριστά.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΕΨΑΧΝΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ.ΤΟ ΦΎΛΛΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΟ Ή ΧΟΝΤΡΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό μήνα Κική μου!!! Τι όμορφα και υγιεινά τα ταχινοπιτάκια σου!!! Θα τα φτιάξω σίγουρα. Είναι κ όμορφη ιδέα για κολατσιό στο σχολείο.
    Διάβασα τα tips. Αν θέλω να τα κάνω νηστίσιμα αλλά δεν θέλω να βάλω γάλα καρύδας, μπορώ να βάλω νερό ή χυμό ; Γι'αυτό τα γράφεις στην παρένθεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!