Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
Ελπίζω αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και η άνοιξη να αποφασίσει να μας επισκεφθεί επιτέλους γιατί, νισάφι πια, μας μούλιασε από τη βροχή και την υγρασία!!! Εν τω μεταξύ, οι μέρες κυλούν, το Πάσχα πλησιάζει κι ο νους τρέχει στα πασχαλιάτικα πιάτα και τις πασχαλινές διακοσμήσεις! Σήμερα το πρωί, ένας ολόλαμπρος ήλιος μας καλημέρησε και... ακόμα κι αν η υγρασία έχει παντού τα ίχνη της, νομίζω ότι θα μας φτιάξει το κέφι! 'Ισως, τελικά, η άνοιξη ήρθε για να μείνει!!! Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει αυτή η εποχή με τις εναλλαγές της! Είναι σαν άνθρωπος της σύγχρονης εποχής με τα "πάνω του και τα κάτω του"!!! Πάμε όμως τώρα στη σημερινή πρόταση.
Αφράτα ταχινορολάκια
Περιγραφή: Μικρά, αφράτα ταχινορολάκια ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό για μικρούς και μεγάλους.
Μερίδες: 12 - 15 ρολάκια
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
- 6 γρ. (2/3 από 1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
- 3 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 3 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη, καστανή ή καρύδας)
- 190 ml χλιαρό γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα τζίντζερ
Για τη γέμιση
- 160 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
- 90 γρ ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύσμα, την κανέλα, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
- Ρίχνουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα.
- Ύστερα, προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει ομοιογενής και να κολλάει λίγο στα χέρια.
- Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι το μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα (περίπου) ή μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει διπλάσιο όγκο.
- Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη, βάζουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Αφού η ζύμη φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε, κάνουμε 2-3 διπλώματα (όχι ζύμωμα) για να κρατήσει μέσα αέρα και να γίνει πολύ αφράτη και την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο με πάχος περίπου 1-1,5 εκατοστά.
- Απλώνουμε επάνω το μείγμα του ταχινιού, το στρώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.
- Κόβουμε σε κομμάτια με μια κλωστή ή με ένα μαχαίρι πριονωτό για να μην πιέζουμε τα ρολάκια.
- Τοποθετουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τα ρολάκια, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα πιέζουμε ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα ακόμα έτσι ώστε τα ταχινορολάκια να ξαναφουσκώσουν.
- Όση ώρα ξαναφουσκώνουν, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 175 ή 180 βαθμούς Κελσίου.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και ελέγχουμε ότι έχουν ψηθεί από κάτω και δεν χρειάζονται άλλο ψήσιμο.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1- Στη ζύμη...
- Αντί για ελαιόλαδο στη ζύμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σησαμέλαιο, ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.
- Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φυτικό γάλα με χυμό πορτοκαλιού αλλά και νερό.
- Εάν δεν μας ενδιαφέρει τα ταχινοπιτάκια να είναι νηστίσιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικό γάλα και να τα αλείψουμε από πάνω με λίγο αβγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά με 2 κ.σ. νερό.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 2-3 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα.
- Αντί για ζάχαρη μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ταχινιού 3-4 κ.σ. μέλι (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε) και να ανακατέψουμε καλά.
Καλημέρα και καλό σου μήνα πληθωρική Κική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πλούσια σε γεύση και ενέργεια ταχινοπιτάκια που σερβίρεις είναι ότι πρέπει για πρωινό και για συνοδευτικό καφέ. Φουσκωτά και αφράτα έχουν τις προδιαγραφές για να γίνουν αγαπημένα μου!!
Σε φιλώ!
Καλή σου μέρα γλυκιά μου Χρυσαυγή!! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα να έχετε!!
ΔιαγραφήΕίναι πράγματι νοστιμότατα τα ταχινοπιτάκια, πολύ υγιεινά, θρεπτικά και χορταστικά! Σαν συνοδευτικό δε είναι καταπληκτικά αλλά και σαν κολατσιό για τα πιτσιρίκια!!!
Χαίρομαι που σου άρεσαν! -:))
Φιλιά!
Κουίζ: Τι έχεις αν συνδυάσεις το υπέροχο ταχίνι και μια γυναίκα που παίζει την κουζίνα στα δάχτυλα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντηση: Την απόλυτη γεύση ή αλλιώς υπέροχα ταχινοπιτάκια!
Μπράβο Κική μου! Φαίνονται απίθανα!
υ.γ. Γλυκά "σαλιγκαράκια" φτιάχνω κι εγώ για τις μέρες της νηστείας. Θα στα δείξω προσεχώς. (Όχι ότι μπορούν να συναγωνιστούν τα εκπληκτικά ταχινοπιτάκια σου βέβαια...)
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!
Είναι πράγματι νοστιμότατα και πολύ αφράτα τα ταχινοπιτάκια αυτά Αναστασία μου... κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΔιαγραφήΕγώ πάντως περιμένω τα γλυκοσαλιγκαράκια σου γιατί, ό,τι κι αν λες, ξέρω εκ των προτέρων ότι θα είναι άπαιχτα και με πολύ καλύτερη παρουσίαση και φωτό από τα δικά μου που αρνούνταν να ...φωτογραφηθούν!!! Έτσι κι αλλιώς μας έχεις συνηθίσει σε υπέροχες συνταγές και παρουσιάσεις!
Καλή σου μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!!
Φιλάκια!
Μμμ, φοβερά φαίνονται τα ταχινοπιτάκια σου! Το γάλα καρύδας το καθιέρωσες βλέπω και φτιάχνεις όλα τα αγαπημένα γλυκά σε νηστίσιμη εκδοχή χωρίς κανένα πρόβλημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδανικά για πρωινό πράγματι, τα σκέφτομαι μαζί με έναν πλούσιο, αρωματικό ελληνικό καφέ και ξερογλείφομαι! ;)
Καλό μήνα!
Πράγματι Έφη, μου έγινε ..."βίτσιο" να κάνω τα αρτύσιμα ...νηστίσιμα κι έχει πλάκα η αντίδραση όλων αν και τώρα πια ...με πήρανε χαμπάρι και δεν τους τρομάζω!!!! χαχαχαχα
ΔιαγραφήΣε λίγο θα τους λέω ότι δεν είναι νηστίσιμα και δεν θα με πιστεύουν!!! Παρόλα αυτά, έτσι γίνονται και πιο ελαφρά (χωρίς αυγά και γάλα εννοώ)αλλά εξίσου νόστιμα!
Είναι ιδανικά για πρωινό και πανεύκολα...δοκίμασέ τα!!!
Φιλιά!
Καλό μήνα, καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα! -:))
Καλό μήνα Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικά και κάτι τέτοια σνακς, προσωπικά τα λατρεύω, ειδικά όταν μιλάμε για ένα όμορφο και απολαυστικό πρωϊνό ή δεκατιανό.
Φιλιά πολλά.
Επίσης καλό μήνα και καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΕίναι τέλεια για σνακ για μικρούς και μεγάλους!
Φιλάκια και καλή σου μέρα! -:))
Από τα υλικά που γράφεις, μόνο το τζίντζερ μου λείπει, αλλά νομίζω πως μπορώ να παραλείψω...
ΑπάντησηΔιαγραφήθέλω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
Καλό μήνα, Κική μου!!!
Σε φιλώ!!!
Φυσικά και μπορείς να το παραλείψεις Ιωάννα μου... να τα δοκιμάσεις γιατί θα σου αρέσουν ...είμαι σίγουρη!
ΔιαγραφήΚαλό σου μήνα, καλή σου εβδομάδα και καλή σου μέρα!
Φιλιά!
Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Ξανθή, καλό μήνα, καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα!
ΔιαγραφήΑχ! Κική μου πολύ μου αρέσουν την αντιγράφω και πάω να πάρω ταχίνι...Σε παρακαλώ..βγάλε από κάτω τη διαφήμιση με τα ..κιλά και το αδυνάτισμα..με κομπλάρει..άντε εγώ τώρα να φτιάξω και να φάω ταχινοπιτάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις προχθές συζητούσα για ταχινόπιτες και μου έλεγαν πόσο νόστιμες είναι. Προσωπικά δεν έχω ιδέα τί γεύση έχει το ταχίνι γενικότερα. Πράγματι φαίνονται πολύ αφράτα! Θα προτιμήσω το χυμό πορτοκαλιού όταν αποφασίσω να τα φτιάξω, γιατί με την καρύδα είμαστε τσακωμένες! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά Κική μου! Καλή εβδομάδα κι εύχομαι να έχεις έναν πολύ χαρούμενο και δημιουργικό μήνα!
δεν εχω φαει ποτε ταχινοπιτα, και πολλες φορες εχω πει να κανω την προσπαθεια!θα την κανω και θα ειναι και νηστισιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι φανταστικός τρόπος να ξεκινήσει η εβδομάδα μας!! Σκέτη τρέλα φαίνονται τα πιτάκια σου! Αφράτα σαν τσουρεκάκια, με σούπερ γέμιση και νηστίσιμα!
Πολλά φιλιά!
Καλο μηνα Κικη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρα πολυ γευστικη η προταση σου σημερα!
Μου αρεσει πολυ το ταχινι, καθε μερα μια κουταλιτσα το πρωι ομολογω οτι την τρωω..Οποτε τωρα εχω κ το καταλληλο γλυκισμα!
Μου αρεσει πολυ που αντι για το 'ταδε' υλικο προτεινεις το 'δεινα' για ολα τα γουστα...δε θα μεινει κανεις ανικανοποιητος!:-)
Να εχεις πολυ γλυκια εβδομαδα!
σε φιλω ευη
Κικίτσα μου εγώ να σου πω την αμαρτία μου το ταχίνι δεν το πολυσυμπαθώ (κακώς βέβαια... το ξέρω), αλλά τα αφράτα όλο γλύκα ταχινοπιτάκια σου ευχαρίστως θα τα τιμούσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλό μήνα!
Καλό μήνα Κική μου, υπέροχα είναι τα ταχινοπιτάκια και πολύ εμφανίσιμα! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλο μηνα Κικη μου..επιτελους απο χθες αρχισα κ λειτουργω τον υπολογιστη μου..σε θαυμαζα τοσο καιρο αλλα λογω αγνοιας δεν ειχα επιχειρησει κατι..εσυ κ καποιες αλλες κοπελες με εχετε καταπληξει με τις μοναδικες σας δημιουργιες κ σας ακολουθουσα πιστα αφανης τοσο καιρο..ειμαι ευτυχισμενη που απο σημερα σας βρηκα επιτελους live..ελπιζω να τα λεμε και απο το δικο μου σπιτακι που μολις χθες μπηκε στην μπλογκογειτονεια σας,,,συγχαρητηρια να πω???το βρισκω πολυ λιγο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλό μήνα Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις άφθαστες συνταγές που μας προσφέρεις και αφορούν τα νηστίσιμα εδέσματα.Πολυποίκιλλες,ευφάνταστες,πεντανόστιμες έτσι που αισθάνομαι τύψεις κάποιες φορές από τον ΄΄μαγειρικό οργασμό΄΄που αντικρύζω.
Φυσικά τα ταχινένια τσουρεκάκια δεν λείπουν επ'ουδενί από τον μακρύ κατάλογο των υπέροχων προτάσεων.Ευκαιρία να τα δοκιμάσω μιας που το γάλα καρύδας ακόμα δεν το έχω γευτεί...Φαντάζομαι τα αρώματα όταν ψήνονται...
Φιλάκια πολλά,πολλά.
Καλησπέρα Κική και καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά αφράτα!Δείχνουν φανταστικά!Ένα πολύ ωραίο σνακ!Γεια στα χέρια σου!!!
Φιλάκια πολλά!
Φανταστικοϋπέροχα και λίγα λέω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Κική :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα ταχινοπιτάκια σου. Δυναμωτικά και μοσχομυριστά.
Φιλιά πολλά
ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΕΨΑΧΝΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ.ΤΟ ΦΎΛΛΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΟ Ή ΧΟΝΤΡΟ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Κική μου!!! Τι όμορφα και υγιεινά τα ταχινοπιτάκια σου!!! Θα τα φτιάξω σίγουρα. Είναι κ όμορφη ιδέα για κολατσιό στο σχολείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα τα tips. Αν θέλω να τα κάνω νηστίσιμα αλλά δεν θέλω να βάλω γάλα καρύδας, μπορώ να βάλω νερό ή χυμό ; Γι'αυτό τα γράφεις στην παρένθεση;