Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
Ελπίζω αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και η άνοιξη να αποφασίσει να μας επισκεφθεί επιτέλους γιατί, νισάφι πια, μας μούλιασε από τη βροχή και την υγρασία!!! Εν τω μεταξύ, οι μέρες κυλούν, το Πάσχα πλησιάζει κι ο νους τρέχει στα πασχαλιάτικα πιάτα και τις πασχαλινές διακοσμήσεις! Σήμερα το πρωί, ένας ολόλαμπρος ήλιος μας καλημέρησε και... ακόμα κι αν η υγρασία έχει παντού τα ίχνη της, νομίζω ότι θα μας φτιάξει το κέφι! 'Ισως, τελικά, η άνοιξη ήρθε για να μείνει!!! Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει αυτή η εποχή με τις εναλλαγές της! Είναι σαν άνθρωπος της σύγχρονης εποχής με τα "πάνω του και τα κάτω του"!!! Πάμε όμως τώρα στη σημερινή πρόταση.
Αφράτα ταχινορολάκια
Περιγραφή: Μικρά, αφράτα ταχινορολάκια ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό για μικρούς και μεγάλους.
Μερίδες: 12 - 15 ρολάκια
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
- 6 γρ. (2/3 από 1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
- 3 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 3 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη, καστανή ή καρύδας)
- 190 ml χλιαρό γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα τζίντζερ
Για τη γέμιση
- 160 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
- 90 γρ ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύσμα, την κανέλα, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
- Ρίχνουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα.
- Ύστερα, προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει ομοιογενής και να κολλάει λίγο στα χέρια.
- Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι το μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα (περίπου) ή μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει διπλάσιο όγκο.
- Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη, βάζουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Αφού η ζύμη φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε, κάνουμε 2-3 διπλώματα (όχι ζύμωμα) για να κρατήσει μέσα αέρα και να γίνει πολύ αφράτη και την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο με πάχος περίπου 1-1,5 εκατοστά.
- Απλώνουμε επάνω το μείγμα του ταχινιού, το στρώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.
- Κόβουμε σε κομμάτια με μια κλωστή ή με ένα μαχαίρι πριονωτό για να μην πιέζουμε τα ρολάκια.
- Τοποθετουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τα ρολάκια, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα πιέζουμε ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα ακόμα έτσι ώστε τα ταχινορολάκια να ξαναφουσκώσουν.
- Όση ώρα ξαναφουσκώνουν, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 175 ή 180 βαθμούς Κελσίου.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και ελέγχουμε ότι έχουν ψηθεί από κάτω και δεν χρειάζονται άλλο ψήσιμο.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1- Στη ζύμη...
- Αντί για ελαιόλαδο στη ζύμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σησαμέλαιο, ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.
- Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φυτικό γάλα με χυμό πορτοκαλιού αλλά και νερό.
- Εάν δεν μας ενδιαφέρει τα ταχινοπιτάκια να είναι νηστίσιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικό γάλα και να τα αλείψουμε από πάνω με λίγο αβγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά με 2 κ.σ. νερό.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 2-3 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα.
- Αντί για ζάχαρη μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ταχινιού 3-4 κ.σ. μέλι (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε) και να ανακατέψουμε καλά.