Αφράτα ταχινοπιτάκια


Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!

Αφράτα ταχινοπιτάκια

Ελπίζω αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και η άνοιξη να αποφασίσει να μας επισκεφθεί επιτέλους γιατί, νισάφι πια, μας μούλιασε από τη βροχή και την υγρασία!!! Εν τω μεταξύ, οι μέρες κυλούν, το Πάσχα πλησιάζει κι ο νους τρέχει στα πασχαλιάτικα πιάτα και τις πασχαλινές διακοσμήσεις! Σήμερα το πρωί, ένας ολόλαμπρος ήλιος μας καλημέρησε και... ακόμα κι αν η υγρασία έχει παντού τα ίχνη της, νομίζω ότι θα μας φτιάξει το κέφι! 'Ισως, τελικά, η άνοιξη ήρθε για να μείνει!!! Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει αυτή η εποχή με τις εναλλαγές της! Είναι σαν άνθρωπος της σύγχρονης εποχής με τα "πάνω του και τα κάτω του"!!! Πάμε όμως τώρα στη σημερινή πρόταση.

Αφράτα ταχινοπιτάκια

Ας ξεκινήσουμε, γλυκά αλλά υγιεινά την εβδομάδα μας με ένα σνακ-λιχουδιά ή ακόμα καλύτερα ένα ιδιαίτερα νόστιμο πρωινό που είναι, κυριολεκτικά, μια βόμβα ενέργειας. Κατάλληλα και πεντανόστιμα για μικρούς και μεγάλους, νηστίσιμα ή όχι αυτά τα αφράτα ρολάκια με ταχίνι είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το ταχίνι είναι μια σπουδαία υπερτροφή γεμάτη βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Αφράτα ταχινοπιτάκια

Αφράτα ταχινορολάκια
                 Αφράτα ταχινοπιτάκια                      Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Μικρά, αφράτα ταχινορολάκια ιδανικά για πρωινό ή κολατσιό για μικρούς και μεγάλους.
Μερίδες: 12 - 15 ρολάκια 
ΥΛΙΚΑ
    Για τη ζύμη
    • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
    • 6 γρ. (2/3 από 1 φακελάκι) μαγιά ξηρή
    • 3 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο  
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • 3 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη, καστανή ή καρύδας)
    • 190 ml χλιαρό γάλα καρύδας ή αμυγδάλου 
    • 1/2 κ.γλ. κανέλα
    • 1 πρέζα τζίντζερ 

    Για τη γέμιση
    • 160 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης 
    • 90 γρ ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύσμα, την κανέλα, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
        2. Ρίχνουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα. 
        3. Ύστερα, προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει ομοιογενής και να κολλάει λίγο στα χέρια.
        4. Αλείφουμε με ελάχιστο λάδι το μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
        5. Καλύπτουμε  με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα (περίπου) ή μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει διπλάσιο όγκο.
        6. Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη, βάζουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
        7. Αφού η ζύμη φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε, κάνουμε 2-3 διπλώματα (όχι ζύμωμα) για να κρατήσει μέσα αέρα και να γίνει πολύ αφράτη και την ανοίγουμε σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο με πάχος περίπου 1-1,5 εκατοστά.
        8. Απλώνουμε επάνω το μείγμα του ταχινιού, το στρώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.
        9. Κόβουμε σε κομμάτια με μια κλωστή ή με ένα μαχαίρι πριονωτό για να μην πιέζουμε τα ρολάκια.
        10. Τοποθετουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τα ρολάκια, το ένα δίπλα στο άλλο.
        11. Τα πιέζουμε ελαφρά και τα πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη.
        12. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα ακόμα έτσι ώστε τα ταχινορολάκια να ξαναφουσκώσουν.
        13. Όση ώρα ξαναφουσκώνουν, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 175 ή 180 βαθμούς Κελσίου.
        14. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρώμα.
        15. Βγάζουμε από τον φούρνο και ελέγχουμε ότι έχουν ψηθεί από κάτω και δεν χρειάζονται άλλο ψήσιμο.
        16. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        1- Στη ζύμη...
        • Αντί για ελαιόλαδο στη ζύμη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σησαμέλαιο, ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.
        • Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φυτικό γάλα με χυμό πορτοκαλιού αλλά και νερό.
        • Εάν δεν μας ενδιαφέρει τα ταχινοπιτάκια να είναι νηστίσιμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικό γάλα και να τα αλείψουμε από πάνω με λίγο αβγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά με 2 κ.σ. νερό.
        2- Στη γέμιση...
        • Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση 2-3 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα.
        • Αντί για ζάχαρη μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ταχινιού 3-4 κ.σ. μέλι (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε) και να ανακατέψουμε καλά.

        Αφράτα ταχινοπιτάκια
        Tante Kiki
        26 Comments
        No