Καλή σας μέρα! Το σημερινό φαγητό έχει χώρα καταγωγής, απ' όσο γνωρίζω, την αγαπημένη μας Κύπρο.
Είναι νηστίσιμο αλλά δεν του λείπει η νοστιμιά κι από διατροφικής άποψης είναι κάτι περισσότερο από πλήρες. Είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός ρυζιού με όσπρια αλλά και λαχανικά είναι από τους καλύτερους διατροφικά. Βέβαια, αν έχετε πιτσιρίκια δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το εκτιμήσουν όσο του αξίζει (με τα δικά μας πάντως αυτό συμβαίνει... δεν το ...πλησιάζουν!!!) αλλά τα "μεγαλύτερα παιδάκια" (ξέρετε τί εννοώ!!!) είμαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσουν.
Είναι νηστίσιμο αλλά δεν του λείπει η νοστιμιά κι από διατροφικής άποψης είναι κάτι περισσότερο από πλήρες. Είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός ρυζιού με όσπρια αλλά και λαχανικά είναι από τους καλύτερους διατροφικά. Βέβαια, αν έχετε πιτσιρίκια δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το εκτιμήσουν όσο του αξίζει (με τα δικά μας πάντως αυτό συμβαίνει... δεν το ...πλησιάζουν!!!) αλλά τα "μεγαλύτερα παιδάκια" (ξέρετε τί εννοώ!!!) είμαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσουν.
Έχει όμως κι ένα άλλο καλό... μπορεί να γίνει με περισσεύματα από το ρύζι που συνόδεψε άλλο πιάτο ή από φακές που ...ξέμειναν.
Είναι ένα πιάτο που τα μπαχαρικά του σε ταξιδεύουν στην Ανατολή και αναφέρομαι στο αγαπημένο κύμινο αλλά και στην κανέλα που το απογειώνουν μαζί με τη γλύκα των κρεμμυδιών και του πράσου.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 φλ.τσ. φακές
200 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή όποιο είδος θέλουμε)
3 μέτρια κρεμμύδια (1 ψιλοκομμένο για το ριζότο και 2 σε φέτες)
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα κύμινο
Αλάτι και λευκό πιπέρι
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις φακές σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό αυτό, βάζουμε άλλο και τις αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν.
Ύστερα, τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να σοταριστεί για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντάς το συνεχώς.
Προσθέτουμε και το ρύζι και το γυρνάμε 1-2 φορές με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και νερό όσο γράφει η συσκευασία. Προσωπικά, προσθέτω όσο λέει η συσκευασία και 1/2 φλ.τσ. ακόμα γιατί το θέλω λίγο πιο χυλωμένο.
Επίσης, εάν πρόκειται για ρύζι που βράζει σε 10 λεπτά, εγώ το αφήνω 12-13 για να γίνει όσο μαλακό ακριβώς το θέλω.
Στο μεταξύ, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο.
Αφήνουμε να τηγανιστούν έως ότου μαραθούν και γίνουν καστανά.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη και μόλις ετοιμαστούν σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε και τις φακές μέσα στο ζεστό ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε το φακόρυζο με λίγα καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια.