Φακόρυζο με καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια

Καλή σας μέρα! Το σημερινό φαγητό έχει χώρα καταγωγής, απ' όσο γνωρίζω, την αγαπημένη μας Κύπρο.
Είναι νηστίσιμο αλλά δεν του λείπει η νοστιμιά κι από διατροφικής άποψης είναι κάτι περισσότερο από πλήρες. Είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός ρυζιού με όσπρια αλλά και λαχανικά είναι από τους καλύτερους διατροφικά. Βέβαια, αν έχετε πιτσιρίκια δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το εκτιμήσουν όσο του αξίζει (με τα δικά μας πάντως αυτό συμβαίνει... δεν το ...πλησιάζουν!!!) αλλά τα "μεγαλύτερα παιδάκια" (ξέρετε τί εννοώ!!!) είμαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσουν.
Έχει όμως κι ένα άλλο καλό... μπορεί να γίνει με περισσεύματα από το ρύζι που συνόδεψε άλλο πιάτο ή από φακές που ...ξέμειναν.
Είναι ένα πιάτο που τα μπαχαρικά του σε ταξιδεύουν στην Ανατολή και αναφέρομαι στο αγαπημένο κύμινο αλλά και στην κανέλα που το απογειώνουν μαζί με τη γλύκα των κρεμμυδιών και του πράσου.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 φλ.τσ. φακές
200 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή όποιο είδος θέλουμε)
3 μέτρια κρεμμύδια (1 ψιλοκομμένο για το ριζότο και 2 σε φέτες)
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα κύμινο
Αλάτι και λευκό πιπέρι
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις φακές σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό αυτό, βάζουμε άλλο και τις αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν.
Ύστερα, τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να σοταριστεί για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντάς το συνεχώς.
Προσθέτουμε και το ρύζι και το γυρνάμε 1-2 φορές με μια ξύλινη κουτάλα.
Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και νερό όσο γράφει η συσκευασία. Προσωπικά, προσθέτω όσο λέει η συσκευασία και 1/2 φλ.τσ. ακόμα γιατί το θέλω λίγο πιο χυλωμένο.
Επίσης, εάν πρόκειται για ρύζι που βράζει σε 10 λεπτά, εγώ το αφήνω 12-13 για να γίνει όσο μαλακό ακριβώς το θέλω.
Στο μεταξύ, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο.
Αφήνουμε να τηγανιστούν έως ότου μαραθούν και γίνουν καστανά.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη και μόλις ετοιμαστούν σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε και τις φακές μέσα στο ζεστό ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε το φακόρυζο με λίγα καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια.

36 σχόλια:

  1. Καλημερα Κικη!
    Τι νοστιμο που θα ειναι αυτο το φαγακι! Ποιος το ειπε οτι η νηστεια δεν εχει νοστιμια??
    Φιλια!
    Καλο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι νοστιμότατο είναι Μαρίνα μου...αξίζει για τη νηστεία και όχι μόνο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Υπερδραστήρια Κική μου, εγώ μπήκα για να σχολιάσω το παγωτό με το ταχίνι (του οποίου το γλάσο φαίνεται θεϊκό!!!) και πέφτω πάνω στο σούπερ φακόρυζο που ξεχειλίζει γλύκα! Τι να πρωτοθαυμάσω η γυναίκα και -το σημαντικότερο- τι να πρωτομαγειρέψω από όλα αυτά τα καλούδια που μας σερβίρουν τα άξια χεράκια σου; Ένα μεγάλο μπράβο και για τις δύο συνταγές!!!
    Πολλά φιλάκια, καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αναστασία μου και χαίρομαι που σου άρεσαν οι συνταγές. Αξίζουν να τις δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια !

      Διαγραφή
  3. Κική μου ,αυτό το φαγητό το πρωτογνώρισα πριν λίγα μόλις χρόνια.Από κύπρια που μου το σύστησε ως μουκέντρα.Το δοκίμασα,ενθουσιάστηκα και το καθιέρωσα!Πρόκειται για ένα πιάτο με άφθαστες διατροφικές αξίες,χορταστικό και ιδιαίτερα εύγευστο.
    Φυσικά εσύ το εμπλούτισες..όπως συνήθως κάνεις!Η κανέλα και το κύμινο,όπως επίσης τα καραμελωμένα κρεμμύδια με το πράσο,μυστικά που όχι μόνο ενδυναμώνουν την γεύση,αλλά την μεταλλάσσουν!!
    Απίθανο πιάτο πραγματικά!!Το έχω προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες!
    Καλή σου μέρα Κικη μου!!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο έτσι κι αλλιώς Φωτεινή μου αλλά με την προσθήκη των κρεμμυδιών και των πράσων παίρνει μιαν αφάνταστη γλύκα!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Το κάνουμε συχνά το φακόρυζο αλλά όχι με τα μπαχαρικά που προτείνεις εδώ.Θα το δοκιμάσω και έτσι ΣΙΓΟΥΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το κι έτσι Γεωργία μου ...γίνεται φανταστικό!

      Διαγραφή
  5. Κική μου ζωγράφισες πάλι λέμε!!!!!!!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έχω δει αρκετές φορές αυτό το φαγητό, αλλά δεν έχω "τολμήσει" να το φτιάξω ακόμα, ενώ μ' αρέσουν όλα τα υλικά. Πάντως έχεις ένα πολύ δυνατό επιχείρημα! Εκμεταλλευόμαστε τα περισσεύματα!
    Η συνταγή σου φαίνεται ότι θα με ψήσει τελικά να το μαγειρέψω!
    Να είσαι καλά Κικίτσα μου! Πολλά φιλιά! Καλό, δημιουργικό και χαρούμενο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόλμησέ το Πηνελόπη μου!!! Αξίζει και είναι νοστιμότατο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Αυτό Κική θα το δοκιμάσω με κόκκινες φακές.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με κόκκινες αλλά και με μαύρες είναι υπέροχο Ξανθή μου!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Μπερδευονται οι γευσεις και μου φαινεται θα ειναι φοβερο! ενα βραβειο σε περιμενει στο σπιτακι μου http://skepiloges.blogspot.gr/2013/04/11.html φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο και ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνεις για το βραβείο!!! Έρχομαι σε λίγο και φιλιά!!

      Διαγραφή
  9. Κική μου, η μητέρα μου μας έφτιαχνε συχνά αυτό το φαγητό, τις περιόδους της νηστείας. Βέβαια τότε ως παιδί, δεν μπορώ να πω ότι το εκτιμούσα ιδιαιτέρως. Σήμερα όμως και γνωρίζοντας την διατροφική του αξία, το βλέπω αλλιώς. Το έχεις εμπλουτίσει γευστικά κάνοντάς το πιο δελεαστικό ακόμα και για τα παιδιά. Ωραιότατο!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραιότατο και θρεπτικότατο Ειρήνη μου και κάτι ήξερε η μανούλα σου! Βέβαια, είναι δύσκολη γεύση για μικρά...και τα δικά μας ούτε το πλησιάζουν όχι να το φάνε!!! Μεγαλώνοντας πάντα συνειδητοποιούμε πολλά πράγματα όσον αφορά στο φαγητό...κι εγώ έτσι ήμουν!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  10. Ενα πιάτο που δεν του λείπει τίποτα!
    Με αρώματα μπαχαρικών και την γλύκα από τα καραμελωμένα πράσα και κρεμμύδια!
    Φιλιά Κική μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου...δεν του λείπει τίποτε και είναι όλο νοστιμιά
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Το φακόρυζο είναι ένα φαγάκι που μας αρέσει πολύ!
    Τα καραμελωμένα κρεμμύδια επίσης, αλλά ωραία και η ιδέα να προσθέσεις καραμελωμένα πράσα!
    Ενδιαφέρουσα η προσθήκη κανέλας στο φαγητό, θα του δίνει μια ζεστασιά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο και με τα συγκεκριμένα μπαχαρικά σε ταξιδεύει προς Ανατολάς Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  12. Φοβερό και απλό πιάτο και η προσθήκη των καραμελωμένων κρεμμυδιών πρέπει να το απογειώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το απογειώνουν και τα κρεμμύδια και τα πράσα.. το δίνουν μιαν αξεπέραστη γλύκα!!!

      Διαγραφή
  13. Θα με κάνεις τελικά να αρχίσω να τρώω φακές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι όταν τις δοκιμάσεις θα τις υιοθετήσεις!!!

      Διαγραφή
  14. Απλά υπέροχο!Το αγαπημένο πιάτο κάθε χορτοφάγου!όντως διατροφικά είναι άπαικτο λόγω του συνδυασμού οσπρίου και δημητριακού.Μου αρέσει η προσθήκη κύμινου. Πολλά φιλιά,Κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Λένια μου και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Κική μου πάρα πολύ ωραίο, απο τα αρώματα που περιέχει και μόνο μπορώ να φανταστώ τη νοστιμιά του!Καταπληκτικό!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο Ελένη μου ...αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε... αξίζει να το δοκιμάσετε!

      Διαγραφή
  17. Πώ πώ νοστιμιές Κική!!Φαντάζομαι τί υπέροχη γεύση πού έχη!!Θά δοκιμαστεί πολύ σύντομα!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου...αξίζει και διατροφικά και σαν γεύση!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!