Ηπειρώτικη μπαμπανέτσα με σπανάκι και παντζαρόφυλλα


Μπατσαριά ή μπαμπανέτσα, η ηπειρώτικη πίτα με τις χίλιες δύο παραλλαγές. Κάθε νοικοκυρά έχει και μια παραλλαγή για το χυλό αλλά και για τη γέμιση. Όλες όμως οι παραλλαγές καταλήγουν σε απίστευτη νοστιμιά.
Μια υπέροχη πίτα, που γίνεται συχνά και με καλαμποκάλευρο αλλά και το άσπρο αλεύρι δεν αποκλείεται. Η συγκεκριμένη πίτα είναι απ΄αυτές που αγαπώ πολύ κι έτσι η μαμά μου, ξέροντας την αδυναμία μου αλλά και την δική της (-:))) την έφτιαξε και μου την παρουσίασε στο τραπέζι όταν γύρισα από τα μαθήματα κάποιο βράδυ. Είναι υπέροχο σνακ, καταπληκτικό δείπνο αλλά και το πρωί νοστιμότατο αλμυρό συνοδευτικό του καφέ. 
Αν σας αρέσουν οι πίτες... δοκιμάστε την και δεν θα σας απογοητεύσει!
ΥΛΙΚΑ για ταψί 30-32 εκ. διάμετρο
Χυλός ζύμης
4 φλ.τσ. αλεύρι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Αλάτι και πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Νερό όσο χρειάζεται για να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός
Για τη γέμιση
500 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Τα φύλλα από 7-8 παντζάρια, ψιλοκομμένα 
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
400 γρ. φέτα ή ανθότυρο θρυμματισμένο (προαιρετικά για μη νηστήσιμη)
2-3 αβγά ελαφρά χτυπημένα (προαιρετικά για μη νηστίσιμη)
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα εστραγκόν
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμα του ταψιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα παντζαρόφυλλα με το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το εστραγκόν.
Εάν θέλουμε την πίτα νηστίσιμη αφήνουμε έτσι τη γέμιση.
Εάν κάνουμε την πίτα αρτύσιμη, μόλις τα χόρτα κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε το χυλό ζύμης
Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, το μπέικιν, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό έως ότου έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
Ετοιμάζουμε την πίτα
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί και ρίχνουμε τον μισό από τον χυλό.
Επάνω τοποθετούμε τη γέμιση με τα χόρτα.
Ύστερα, περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυλό.
Βάζουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου ή έως ότου ροδίσει η πίτα μας πάνω και κάτω.
Μόλις ετοιμαστεί, σβήνουμε το φούρνο και βγάζουμε την πίτα. 
Την αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και την κόβουμε.
TIPS
* Ο χυλός στη συγκεκριμένη πίτα έχει διάφορες παραλλαγές. Μπορούμε, άνετα, να χρησιμοποιήσουμε καλαμποκάλευρο, γάλα, αριάνι ή γιαούρτι αλλά και αυγό.
Tante Kiki
41 Comments
No