Λαδένια Κιμώλου

...παραδοσιακή ή λίγο πιο σύγχρονη;;
Καλή σας μέρα! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά γιατί εγώ, όπως και αρκετοί άλλοι, δεν είμαι! Εντάξει δεν έχω κάτι φοβερό και τρομερό αλλά μια ίωση που συνοδεύεται από  συνάχι, βήχα και βραχνάδα!! Είμαι, κυριολεκτικά, ένα ...κινούμενο μικρόβιο!!! -:)) Αφήστε που κυκλοφορώ στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ακόμη και στο μάθημα με μια μάσκα κάτι σαν ...κακοποιός που δεν θέλει να τον αναγνωρίσουν!!! Καλύτερα όμως έτσι γιατί ...τί μου φταίνε όσοι ακόμη δεν κόλλησαν να τους κολλήσω;;;; Τέλος πάντων πού θα πάει θα περάσει κι αφήνω αμέσως τη γκρίνια για να σας πω κάτι άλλο.
Προχθές, που λέτε, λίγο πριν φύγω για τα μαθήματα, συλλαμβάνει το αυτί μου ήχους μαγειρικής από το ...σαλόνι! Κι επειδή στις μέρες μας η καλή μας τηλεόραση, το μέσον αυτό της ενημέρωσης και του πολιτισμού έχει μετατραπεί σε μια ή μάλλον σε πολλές, διαφόρων τύπων και χρωμάτων, κουζίνες ..."έπιασα" αμέσως το ...μήνυμα! Η μανούλα μου, ως σωστή μαμά μιας food blogger έβλεπε την εκπομπή "Μαγειρεύοντας οικονομικά". Θα μου πείτε τί να δει η γυναίκα και μάλιστα στην ηλικία της;;; Σωστά, αλλά μετά από μια εκπομπή μαγειρικής, έρχεται μιαν άλλη και μετά άλλη κι άλλη κι άλλη... αφού ο μπαμπάκας μου προχθές μονολογούσε (δεν με είχε δει που ήμουν στο δωμάτιο) ότι έτσι όπως πάει θα ...μάθει να μαγειρεύει!!! χαχαχαχα 
Έχετε δει πιτσιρίκι 3.5χρονο, όταν το ρωτάς τί θέλει να δει στην τηλεόραση να λέει ...μαγειρική;;; Ε, λοιπόν, ναι αυτό συμβαίνει στο σπίτι μας με τη Βασιλικούλα που στρογγυλοκάθονται με τη γιαγιά και βλέπουν εκπομπές μαγειρικής!! Βέβαια, ύστερα μεγάλη και μικρή περνούν στην εφαρμογή και καταλήγω να έχω τον συναγωνισμό στα πόδια μου...χαχαχαχα
Επιστρέφω όμως στο θέμα μου... την εκπομπή "Μαγειρεύοντας οικονομικά" που έδειξε τη συνταγή για "Λαδένια Κιμώλου"!! Ναι εκεί είδα τη συγκεκριμένη συνταγή και, φυσικά, επειδή έφευγα και δεν προλάβαινα να τη σημειώσω... την βρήκα στο δίκτυο και πέρασα στην εφαρμογή! 
Η συνταγή είναι πολύ πετυχημένη αλλά εγώ δεν μπορώ αν δεν βάλω το χέρι μου... πρόσθεσα μερικά αρωματικά και ιδού!!!! Βέβαια, αφού την ετοίμασα αμφιταλαντεύθηκα να προσθέσω τυρί ή όχι;;; Κι όταν εγώ ταλαντεύομαι για ...τυρί, δεν μπορώ ...κάπου θα προσθέσω έστω και λίγο!!!
Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε μια ...λαδένια λίγο διαφορετική, νηστίσιμη ή πασπαλίζοντάς τη με λίγο τυράκι που της ταιριάζει αφάνταστα!!!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 32-34 εκατοστά διάμετρο
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
10 γρ. μαγιά νωπή (ή 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη)
80 ml ελαιόλαδο
400 ml χλιαρό νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση
3 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές σε φέτες, κυβάκια ή ροδέλες
3 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
80 ml ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας πελτέ αραιωμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά θρυμματισμένη και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ρίγανη, το βασιλικό και το λευκό πιπέρι.
Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά τα δύο υλικά, αλεύρι και νερό.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο νερό ζυμώνοντας.
Η τελική ζύμη είναι ομοιογενής αλλά μαλακή.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια πετσέτα βρεγμένη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, περίπου ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 φλ.τσ. νερό τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σύνθεση της λαδένιας
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και τα τοιχώματά του και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας.
Από πάνω απλώνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, προσθέτοντας λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και βασιλικό.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια και μετά τις ντομάτες που πρέπει να είναι αρκετές.
Τέλος, πασπαλίζουμε ξανά με λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ρίγανη και βασιλικό.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 50 λεπτά, ή έως ότου δούμε τη ζύμη μας από κάτω να είναι καλά ψημένη και την επιφάνεια της λαδένιας να έχει ροδοκοκκινήσει.
TIPS
* Εάν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στην παραδοσιακή λαδένια μπορούμε να προσθέσουμε ελιές, πράσινη πιπεριά ή ακόμη και μερικές λιαστές ντομάτες. 
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βασιλικό με δεντρολίβανο.
Εάν δεν τη θέλουμε νηστίσιμη, μπορούμε να πασπαλίζουμε τη μισή λαδένια με λίγο τριμμένο τυρί.

39 σχόλια:

  1. Δεν θα αρνηθώ το μεδεζάκι-κέρασμά σου!!!
    ;-)
    Περαστικά σου, κορίτσι μου!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
    Καλημέραααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου Ιωάννα μου και ελπίζω να σου άρεσε το μεζεδάκι!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Ααααα είναι πολύ ωραία!!!!!!!!!!!!!
    Χρωματιστή και ανοιξιάτικη!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτα να ευχηθώ περαστικά! Και μετά να...ξεροσταλιάσω μπροστά στις φωτογραφίες της λαδένιας που κι εγώ, όλο τη λιμπίζομαι και όλο αμελώ να την φτιάξω. Με εβαλες σε πειρασμό και βλέπω να ενδίδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην καθυστερείς άλλο Αμελί μου γιατί είναι πανεύκολη και πολύ νόστιμη!
      -:))

      Διαγραφή
  4. Περαστικά Κική μου. Αυτές οι ιώσεις είναι συχνές την άνοιξη. Να προσέχεις κι όλα θα πάνε καλά!
    Καλά ε! Αυτή η λαδένια είναι φανταστική! Εννοείται ότι θα την πήξω στο τυρί και θα προσθέσω ελιές και πιπεριές που επίσης λατρεύω!
    Ωραία συνταγή που σηκώνει παραλλαγές, ανάλογα με τα γούστα!
    Πολλά φιλάκια και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί να σου πω Πηνελόπη μου... το συνάχι υποχωρεί αλλά η βραχνάδα καλά κρατεί κι άντε να κάνεις μάθημα!!!
      Είναι νοστιμότατη, να την φτιάξεις γιατί γίνεται και όπως τη θέλεις... μπορείς να την πήξεις και στο τυρί και στις ελιές και σε ό,τι θέλεις!!!
      Φιλάκια σου κι ευχαριστώ για τις ευχές!!!

      Διαγραφή
  5. Η ελληνική εκδοχή απέναντι στην ιταλική πίτσα!Παλιά συνταγή με εντελώς μεσογειακά υλικά και πρωταγωνιστή το καλής ποιότητας ελαιόλαδο,αλλά φυσικά και τα ελληνικά προϊόντα της ελληνικής γης.Σφικτές κατακόκκινες τομάτες,μυρωδάτα κρεμμύδια ,αρωματική ρίγανη και η γεύση απογειώνεται!
    Την έκανες πολύ ωραία τη λαδένια Κική μου!Πολύχρωμη,λαχταριστή και πεντανόστιμη!Η απόλυτη λιχουδιά, που προσωπικά στην περίοδο της νηστείας,νομίζω ότι είναι το αγαπημένο μου έδεσμα!
    Περαστικά σου γλυκιά μου Κική!Ο καιρός δεν βοηθά..η υγρασία είναι μόνιμος κάτοικος των σπιτιών μας πια!
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Φωτεινή μου, παλιά, παραδοσιακή συνταγή, πολύ νόστιμη και αρωματική!
      Ααααα, αφού είναι το αγαπημένο σου έδεσμα τότε μόλις γίνω καλά σου χρωστάω κέρασμα!!! -:))
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!! Κι εμένα μου έχει σπάσει τα νεύρα αυτή η μουντάδα και η υγρασία!!!
      Φιλάκια σου!

      Διαγραφή
  6. Η λαδένια, η "ελληνική πίτσα" όπως την αποκαλούν, είναι νομίζω από τις ωραιότερες πίτες!
    Μ' αρέσουν πολύ οι έξτρα πινελιές που πρόσθεσες Κική μου!
    Περαστικά εύχομαι και κουράγιο, δυστυχώς οι φετινές ιώσεις δεν περνάνε γρήγορα, το ξέρω εκ πείρας :(
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοστιμότατη είναι η ελληνική πίτσα! Έχεις δίκιο για τις φετινές ιώσεις ...ίσως γιατί έχουμε πολλή υγρασία τουλάχιστον εμείς εδώ αλλά και γιατί είμαστε γεμάτοι άγχος!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Προτιμώ τη λαδένια στα κανονικά της...ίσως γιατί την έχω γευτεί με τις ντόπιες ντομάτες του νησιού, ψημένη στον ξυλόφουρνο του σπιτιού...
    Να σαι καλά που διαδίδεις αυτές τις νοστιμιές...
    Περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι ότι οι ντομάτες του νησιού είναι λουκούμια και μάλιστα ψημένη σε ξυλόφουρνο ...ασυναγώνιστη νοστιμιά!!!
      Και τα δύο δίνουν άλλη γεύση και επίγευση...απογειωμένη!!!
      Μου αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές έστω κι αν καμιά φορά τις ...πειράζω λίγο!-:))
      Φιλάκια κι ευχαριστώ για τις ευχές!

      Διαγραφή
  8. Αχ, τη λαδένια τη λατρεύω! Είναι η πίτα που "παίζει" πάντα στο σπίτι την Καθαρά Δευτέρα και γενικά σε περιόδους νηστείας! Και βέβαια, δεν θα μπορούσε το μαγικό σου το χεράκι να μην κάνει το θαύμα του! Πολύ μου αρέσει όπως την έφτιαξες και μακάρι να μπορούσα να τη γευτώ αυτή ακριβώς τη στιγμή! Τέλεια!!!
    Φιλιά πολλά και περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ, κι εγώ ...είναι πεντανόστιμη!!!
      Ευχαριστώ και για την ευχή και φιλιά σου!

      Διαγραφή
  9. Αααα, φαντάζομαι ότι θα είναι πολύ νόστιμη ......
    Περαστικά σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι Σοφία μου, νόστιμη κι εύκολη!!!
      Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  10. Λαδένια η αγαπημένη!! Η ελληνικότατη εκδοχή της πίτσας!
    Περιέργως μου αρέσει χωρίς τυρί! Είναι απλά πεντανόστιμη και ειδικά για τώρα τη νηστεία προσφέρεται!
    Περαστικά σου Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνικότατη και νοστιμότατη εκδοχή, Ερμιόνη μου. Κι εμένα μου αρέσει χωρίς τυρί αλλά και με τυρί γίνεται πιο 'γεμάτη'.
      Ευχαριστώ πολύ για την ευχή!!! -:))

      Διαγραφή
  11. Κική μου, θα συμφωνήσω με την Έλενα. Και εγώ την λαδένια την θεωρώ κάτι σαν ελληνική πίτσα, με πιο παχιά βάση. Είναι πεντανόστιμη και λαχταριστή. Τρώγεται ακόμα και κρύα, κατά την γνώμη μου, χωρίς να χάνει από την νοστιμιά της. Σαν νηστίσιμη πρόταση, επίσης πολύ καλή.
    Περαστικά για το κρύωμά σου.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική, κάποιες από τις φωτογραφίες σου, δεν φαίνονται στον blogger, μέσω του οποίου βλέπω τις αναρτήσεις σου. Οι δύο πρώτες και μια ακόμη πιο κάτω.

      Διαγραφή
    2. Είναι μια ελληνική πίτσα γιατί έχει παχιά βάση!! Έγινε νοστιμότατη και τρώγεται ό,τι ώρα να είναι!
      Ευχαριστώ για τα περαστικά αλλά και για την ενημέρωση για τις φωτό. Το διόρθωσα πριν από λίγο γιατί μέχρι να καταλάβω τί συμβαίνει ... -:))

      Διαγραφή
  12. Περαστικά σου Κική!!
    Νηστίσιμη πίτσα η λαδένια, δηλαδή!!! Τέλεια φαίνεται και χωρίς τυράκι!!! Μιαμ μιαμ!!
    Καλό μήνα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Τίνα μου και δοκίμασε τη λαδένια ...αξίζει γιατί είναι πεντανόστιμη και χορταστική!!
      Επίσης καλό μήνα και καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  13. Πολύ νόστιμη φαίνεται!!!! Περαστικά σου!!! Κι εγώ κινούμενο μικρόβιο είμαι... χιχιχι!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι υπέροχη...αξίζει μια δοκιμή μιας και είναι κι εύκολη στην παρασκευή της.
      Κατάλαβα... κι εσύ με ίωση, χαρτομάντηλα, χάπια και μάσκες;;;; Γεια σου αδελφό κινούμενο μικρόβιο!!!! -:))))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Πω πω τι ειπες τώρα... ειχα δοκιμασει Λαδένια το καλοκαιρι στην Κίμωλο και κόλλησα!
    Περαστικα ευχομαι :)

    NEW POST
    www.beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα με τις ντόπιες ντομάτες γίνεται ασυναγώνιστη!!!
      Ευχαριστώ πολύ!
      -:))

      Διαγραφή
  15. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!!!!ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ!!!!!ΦΙΛΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι νοστιμότατη και πολύ εύκολη!
      Ευχαριστώ για την ευχή σου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Νόστιμη και μοιάζει με την πίτσα.Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια πίτσα ελληνική, με ντομάτες και κρεμμύδια και παχιά ζύμη. Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια -:))

      Διαγραφή
  17. Περαστικά σου Κική μου!!!
    Φαίνεται πεντανόστιμη και πολύ λαχταριστή!!!!!!!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου!!! Ελπίζω να περάσει γρήγορα μιας και άρχισε να υποχωρεί εκτός από την απαίσια βραχνάδα που δεν ξέρω τί θα την κάνω!!!!!
      Η λαδένια είναι υπέροχη και πανεύκολη!!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  18. Περαστικα και γρηγορα απο τα μικρόβια γλυκια μου Κικη..οσο για την λαδενια φαινεται μοναδικη για καποιο σαββατοκυριακο με πεινασμενους φιλους στο σπιτι!!!!ευχαριστω απο καρδιας για τα σχολια σου στο μπλογκ μου...στα λεω κι εκει..τα λεμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, να είσαι καλά Kate!!! Η λαδένια αξίζει να δοκιμαστεί γιατί είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!!!!
      Φιλιά, τα λέμε!!!

      Διαγραφή
  19. Εγώ θα πάρω τη νηστίσιμη εκδοχή της λαδένιας, Κική μου, και θα λαδώσω το εντεράκι μου μια χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Περαστικά σου Κική! Όλοι άρρωστοι είμαστε. Τι ανησυχείς μην κολλήσεις τον κόσμο:) δεν ακούω και κάποιον να είναι καλά! Και εγώ αναρρώνω από γαστρεντερίτιδα.
    Με περηφάνια σου λέω πως έχω κολλητή από Κίμωλο και έχω δοκιμάσει τη λαδένια σ'αυτήν. Μαγεύτηκα! Δεν έχω δοκιμάσει να τη φτιάξω μόνη μου ομως γιατι μου τη φτιάχνει η φίλη μου:)
    Θα την τολμήσω!!
    Ο καημένος ο παπούς τι περνάει όλη μέρα. Χα χα χα. Η αλήθεια είναι οτι φέτος ειδικά γεμίσαμε εκπομπές μαγειρικής. Δεν βλέπω τηλεόραση. Εχω εσάς τις food bloggers που με καλύπτετε απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!