Μοσχοβολάει μοσχολέμονο, λεμόνι, φουντούκι και σοκολάτα. Ένας εκπληκτικός συνδυασμός που μαγεύει όραση, όσφρηση και γεύση! Μια πανεύκολη διαδικασία κι ένα οικονομικό και γρήγορο γλυκό! Κάτι τέτοια γλυκά με ...μαγεύουν αλλά προφανώς όχι μόνον εμένα... φαντάζομαι κι εσάς κι απ' ό,τι είδα και άκουσα και στο βίντεο και τη Φαίη Σκορδά αφού το παρουσίασε στην εκπομπή της ο Ά. Πετρετζίκης!! 'Ετσι, το σημερινό γλυκό πριν καταλήξει στην κουζίνα μου έγινε σταρ της τηλεόρασης και μάλιστα απ' ό,τι φαίνεται σταρ με φανατικούς οπαδούς. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να της αμφισβητήσει τα "κάλλη" αυτής της τάρτας αλλά και τα ολοφάνερα πλεονεκτήματά της. Ένα γλυκό της nouvelle cuisine που συμμαχεί με τη σύγχρονη γυναίκα που τρέχει όλη την μέρα για να προλάβει καριέρα, σπίτι, οικογένεια αλλά και μαγειρική!
Εύκολο και γρήγορο τόσο στην παρασκευή του όσο και στην κατανάλωσή του. Βέβαια, ένα τόσο πλούσιο σε γεύση και άρωμα γλυκό δεν μπορούμε να περιμένουμε να είναι διαίτης! Έτσι δεν είναι;;; Παίρνουμε βαθιά ανάσα, κόβουμε από κάπου αλλού, "θυσιαζόμαστε" (τρόπος του λέγειν!!) και παρά τις θερμιδούλες του το απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα γιατί ...μια ζωή την έχουμε και κάποιες μικρές απολαύσεις, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, μας είναι απολύτως απαραίτητες για να ...αντέξουμε!!! Δεν συμφωνείτε;;;
Εάν συμφωνείτε, βάλτε ποδιά, μαζέψτε υλικά και σύνεργα στον πάγκο της κουζίνας και ανασκουμπωθείτε... το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!
Εάν πάλι σκέφτεστε τις θερμίδες... απολαύστε απλά τις φωτογραφίες του που δεν παχαίνουν!!!
ΥΛΙΚΑ για φόρμα με 28 εκ. διάμετροΕύκολο και γρήγορο τόσο στην παρασκευή του όσο και στην κατανάλωσή του. Βέβαια, ένα τόσο πλούσιο σε γεύση και άρωμα γλυκό δεν μπορούμε να περιμένουμε να είναι διαίτης! Έτσι δεν είναι;;; Παίρνουμε βαθιά ανάσα, κόβουμε από κάπου αλλού, "θυσιαζόμαστε" (τρόπος του λέγειν!!) και παρά τις θερμιδούλες του το απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα γιατί ...μια ζωή την έχουμε και κάποιες μικρές απολαύσεις, ειδικά στην εποχή που διανύουμε, μας είναι απολύτως απαραίτητες για να ...αντέξουμε!!! Δεν συμφωνείτε;;;
Εάν συμφωνείτε, βάλτε ποδιά, μαζέψτε υλικά και σύνεργα στον πάγκο της κουζίνας και ανασκουμπωθείτε... το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!
Εάν πάλι σκέφτεστε τις θερμίδες... απολαύστε απλά τις φωτογραφίες του που δεν παχαίνουν!!!
Για τη βάση
300γρ. μπισκότα petit-beurres ή digestive
50γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα
1 αυγό
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
120γρ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 αυγά
Χυμό από 3 μοσχολέμονα (limes) και 1 μεγάλο λεμόνι (ή 2-3 λεμόνια)
200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
Για το γαρνίρισμα
Ξύσμα σοκολάτας πραλίνας ή κακάο
Άχνη ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Θρυμματίζουμε καλά τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς στο multi και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα και το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε τα υλικά έως ότου γίνουν μια ομογενοποιημένη ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη της βάσης σε μια ταρτιέρα ή φόρμα με σούστα με διάμετρος 28 εκατοστά.
Με τη βοήθεια ενός ποτηριού απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας.
Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα.
Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και το χυμό των λεμονιών ή των μοσχολέμονων και λεμονιών ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και το χυμό των λεμονιών ή των μοσχολέμονων και λεμονιών ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Ελέγχουμε δοκιμάζοντας πόσο ξινή θέλουμε την κρέμα για να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι όπως ακριβώς την θέλουμε.
Αφού τελειώσει η διαδικασία με το χυμό, προσθέτουμε και τα δύο αυγά και ανακατεύουμε καλά έως ότου το μείγμα μας ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού επάνω στη βάση με την πραλίνα προσέχοτας να καλυφθούν όλα τα μπαλάκια σοκολάτας.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 160 για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά η τάρτα μας και διακοσμούμε με ξύσμα σοκολάτας (κατά προτίμηση σοκολάτας πραλίνας) ή με κακάο.
Από πάνω προσθέτουμε λίγη άχνη.