"Σοκολατένια" πουτίγκα και μάλιστα νηστίσιμη!!! Μέσα στο πνεύμα της εποχής αλλά και λίγο πιο υγιεινή και διαφορετική (τουλάχιστον για μένα)!! Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το χαρουπάλευρο και τις χρήσεις του όταν έγινα foodblogger.
Ο πατέρας μου το γνώριζε γιατί το έτρωγαν... εγώ ...ιδέα δεν είχα... στο σπίτι δεν "έμπαινε" ποτέ ...δεν ανήκε ποτέ στους "καλεσμένους" μας. Ίσως λόγω του ότι εκείνη η γενιά, η γενιά των τωρινών 80άρηδων γνώρισε αυτά τα προϊόντα μέσα από άσχημες συνθήκες... κάτι που τους είχε δημιουργήσει κάποια ...απωθημένα. Θυμάμαι τη θεία μου και αδερφή του πατέρα μου... να μη θέλει να δει στα μάτια της, κυριολεκτικά, το ψωμί με καλαμποκάλευρο γιατί τέτοιο έτρωγαν στα μαύρα χρόνια του πολέμου. Μάταιος κόπος... στάθηκε αδύνατον να την πείσω για το αντίθετο!!!
Ο πατέρας μου το γνώριζε γιατί το έτρωγαν... εγώ ...ιδέα δεν είχα... στο σπίτι δεν "έμπαινε" ποτέ ...δεν ανήκε ποτέ στους "καλεσμένους" μας. Ίσως λόγω του ότι εκείνη η γενιά, η γενιά των τωρινών 80άρηδων γνώρισε αυτά τα προϊόντα μέσα από άσχημες συνθήκες... κάτι που τους είχε δημιουργήσει κάποια ...απωθημένα. Θυμάμαι τη θεία μου και αδερφή του πατέρα μου... να μη θέλει να δει στα μάτια της, κυριολεκτικά, το ψωμί με καλαμποκάλευρο γιατί τέτοιο έτρωγαν στα μαύρα χρόνια του πολέμου. Μάταιος κόπος... στάθηκε αδύνατον να την πείσω για το αντίθετο!!!
Το ίδιο συνέβη και με τον πατέρα μου τώρα ...αδύνατον να το δοκιμάσει!!! Το ρόλο των δοκιμαστών ανέλαβαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και κάποιοι φίλοι... με άλλα λόγια... παίξαμε το "κάτι ψήνεται" χαχαχαχα!
Η ετυμηγορία... μάλλον θετική!!! Το κέικ υπέροχο, νόστιμο, ελαφρύ και αφράτο. Η σάλτσα της πουτίγκας νοστιμότατη αν και, προσωπικά, επειδή προτιμώ την πικρή σοκολάτα, τη σοκολάτα υγείας με άλλα λόγια, θα την ήθελα ελαφρώς πιο πικρίζουσα. Οι υπόλοιποι πάντως ενθουσιάστηκαν και κυρίως ο γαμπρός μου που το ...λάτρεψε και το τίμησε όσο του ταίριαζε.
Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να το δοκιμάσετε γιατί είναι μια υγιεινή νοστιμιά.
Μια πουτίγκα με βάση σαν κέικ ενώ η σάλτσα της που βρίσκεται στον πάτο της φόρμας παραμένει ημίρρευστη και λαχταριστή όχι μόνον την μέρα που ψήνεται αλλά και μετά.
Εάν σας αρέσουν τα γλυκά ...γλυκά βάλτε τη ποσότητα της ζάχαρης που σας δίνω...αν πάλι θέλετε λίγο πιο άγλυκα... τα γλυκά σας, μειώστε λίγο τη ποσότητα της ζάχαρης στην επικάλυψη... έτσι για φέρεται τη πουτίγκα στα μέτρα σας!
Για τη βάση
- 200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 90 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
- 160 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χαρουπάλευρο ψημένο (υποκατάστατο κακάο)
- 2 κ.γλ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 βανίλιες
- 2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
Για την επικάλυψη
- 65 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. χαρουπάλευρο ψημένο (υποκατάστατο κακάο)
- 350 ml ζεστό νερό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
- Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο μια φόρμα του κέικ.
Ετοιμάζουμε τη βάση
- Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τη ζάχαρη, τα ψιλοκομμένα φουντούκια, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και το νερό και ανακατώνουμε καλά το μίγμα έως ότου ομογενοποιηθεί.
- Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
- Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το χαρουπάλευρο και πασπαλίζουμε μ' αυτά τη βάση της πουτίγκας.
- Ύστερα, περιχύνουμε με το ζεστό νερό ΑΛΛΑ δεν ανακατεύουμε καθόλου.
- Βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
- Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέσα στο φούρνο.
- Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει.
- Η βάση της είναι σαν κέικ ενώ η σάλτσα της που βρίσκεται στον πάτο της φόρμας παραμένει ημίρρευστη και λαχταριστή.