Νηστίσιμη πουτίγκα - κέικ με χαρουποκακάο...

"Σοκολατένια" πουτίγκα και μάλιστα νηστίσιμη!!! Μέσα στο πνεύμα της εποχής αλλά και λίγο πιο υγιεινή και διαφορετική (τουλάχιστον για μένα)!! Για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το χαρουπάλευρο και τις χρήσεις του όταν έγινα foodblogger.
Ο πατέρας μου το γνώριζε γιατί το έτρωγαν... εγώ ...ιδέα δεν είχα... στο σπίτι δεν "έμπαινε" ποτέ ...δεν ανήκε ποτέ στους "καλεσμένους" μας. Ίσως λόγω του ότι εκείνη η γενιά, η γενιά των τωρινών 80άρηδων γνώρισε αυτά τα προϊόντα μέσα από άσχημες συνθήκες... κάτι που τους είχε δημιουργήσει κάποια ...απωθημένα. Θυμάμαι τη θεία μου και αδερφή του πατέρα μου... να μη θέλει να δει στα μάτια της, κυριολεκτικά, το ψωμί με καλαμποκάλευρο γιατί τέτοιο έτρωγαν στα μαύρα χρόνια του πολέμου. Μάταιος κόπος... στάθηκε αδύνατον να την πείσω για το αντίθετο!!!
Το ίδιο συνέβη και με τον πατέρα μου τώρα ...αδύνατον να το δοκιμάσει!!!  Το ρόλο των δοκιμαστών ανέλαβαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και κάποιοι φίλοι... με άλλα λόγια... παίξαμε το "κάτι ψήνεται" χαχαχαχα!
Η ετυμηγορία... μάλλον θετική!!! Το κέικ υπέροχο, νόστιμο, ελαφρύ και αφράτο. Η σάλτσα της πουτίγκας νοστιμότατη αν και, προσωπικά, επειδή προτιμώ την πικρή σοκολάτα, τη σοκολάτα υγείας με άλλα λόγια, θα την ήθελα ελαφρώς πιο πικρίζουσα. Οι υπόλοιποι πάντως ενθουσιάστηκαν και κυρίως ο γαμπρός μου που το ...λάτρεψε και το τίμησε όσο του ταίριαζε.
Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να το δοκιμάσετε γιατί είναι μια υγιεινή νοστιμιά.
Μια πουτίγκα με βάση σαν κέικ ενώ η σάλτσα της που βρίσκεται στον πάτο της φόρμας παραμένει ημίρρευστη και λαχταριστή όχι μόνον την μέρα που ψήνεται αλλά και μετά.
Εάν σας αρέσουν τα γλυκά ...γλυκά βάλτε τη ποσότητα της ζάχαρης που σας δίνω...αν πάλι θέλετε λίγο πιο άγλυκα... τα γλυκά σας, μειώστε λίγο τη ποσότητα της ζάχαρης στην επικάλυψη... έτσι για φέρεται τη πουτίγκα στα μέτρα σας! -:)))
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
200 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
90 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
160 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. χαρουπάλευρο ψημένο (υποκατάστατο κακάο)
2 κ.γλ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
150 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
Για την επικάλυψη
65 γρ. ζάχαρη
40 γρ. χαρουπάλευρο ψημένο (υποκατάστατο κακάο)
350 ml ζεστό νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο μια φόρμα του κέικ.
Ετοιμάζουμε τη βάση
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, τη ζάχαρη, τα ψιλοκομμένα φουντούκια, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια.
Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και το νερό και ανακατώνουμε καλά το μίγμα έως ότου ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το χαρουπάλευρο και πασπαλίζουμε μ' αυτά τη βάση της πουτίγκας.
Ύστερα, περιχύνουμε με το ζεστό νερό ΑΛΛΑ δεν ανακατεύουμε καθόλου.
Βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέσα στο φούρνο.
Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει.
Η βάση της είναι σαν κέικ ενώ η σάλτσα της που βρίσκεται στον πάτο της φόρμας παραμένει ημίρρευστη και λαχταριστή.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια! -:)))

25 σχόλια:

  1. http://www.e-radio.gr/player/player.asp?sID=113

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου, έξω από το κτήμα μας στη Σαλαμίνα, υπάρχει μια μεγάλη χαρουπιά. Θυμάμαι τον θείο μου, να μου εξηγεί σχετικά με το δένδρο αυτό και πως στην κατοχή οι καρποί του, σε μορφή άλευρου, έσωσαν πολύ κόσμο από την πείνα. Οι παλιοί ονόμαζαν τα χαρούπια ξυλοκέρατα, λόγω της μορφής του μεγάλου "φασολιού" που περικλείει τους καρπούς τους, που αποξηραίνονται και αλέθονται μετά. Είχα από περιέργεια δοκιμάσει, και είναι αρκετά γλυκά. Ο πατέρας σου, έχει άσχημες μνήμες γι΄αυτό και δεν το δοκιμάζει.
    Η πουτίγγα σου όμως είναι πολύ ωραία και αφράτη! Ίσως τελικά πεισθεί, έστω για μια δοκιμή!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου πω ότι δεν έχω δει χαρουπιά παρά μόνον σε φωτό Ειρήνη μου θα γελάσεις αλλά έτσι είναι. Εδώ σε μας δεν υπάρχουν λόγω κλίματος. Αλλά πράγματι οι καρποί του βοήθησαν πολύ κόσμο και έχουν συνδεθεί με την δύσκολη εκείνη εποχή γι αυτό και υπάρχει αυτή η αντίδραση!
      Η πουτίγκα πάντως, πράγματι, είναι νόστιμη και πολύ αφράτη!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Και εγώ από την μητέρα μου είχα ακούσει για το χαρουπάλευρο και για την Κατοχή! Και μάλλον από την απέχθειά της, δεν ήθελα να το πλησιάσω...Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή Κική μου θα σταθώ μακριά του...Διαφορετικά θα νοιώσω περίεργα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Αγγελική μου, σκέψου ότι εγώ μεγάλωσα για να χρησιμοποιήσω καλαμποκάλευρο που κι αυτό δεν έμπαινε στο σπίτι γιατί εκείνη τη δύσκολη εποχή έτρωγαν ψωμί με καλαμποκάλευρο μόνον!!!!
      Εάν δεν σε κάνει να νιώθεις καλά δεν χρειάζεται να το δοκιμάσεις, φυσικά!!!
      Όσο για την εποχή έχεις δίκιο... τί να πω...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Γεια σου Κική! Σε πληροφορώ ότι είχα την πρώτη μου γνωριμία με το χαρουπάλευρο σε ένα κορυφαίο εστιατόριο της Αθήνας. Ψωμάκι με χαρουπάλευρο. Αμέ, τι νόμιζες; Μιλάμε για τελευταία λέξη της μόδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήξερα Αθηνά μου ότι είναι της μόδας... εγώ το είχα κατά νου πολύ καιρό τώρα κι επειδή το βρήκα σε γνωστό κατάστημα μπαχαρικών όταν πήγα στη γενέτειρά μου την Καβάλα γι αυτό το αγόρασα... περισσότερο από περιέργεια γιατί έχω ακούσει πολλά.
      Ααααα, είμαι και πολύ μοντέρα εεεεε!
      Μια ερώτηση... το ψωμί ήταν μέσα καφέ;;;;;

      Διαγραφή
  5. Χαρουπάλευρο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν έχω και ιδέα που μπορώ να βρω!!
    Μου αρέσει ωστόσο η πρόταση σου Κική! Είναι διαφορετική και υγιεινή, οπότε αξίζει μια δοκιμή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής και σε μπαχαράδικα Ερμιόνη μου. Το συγκεκριμένο είναι το Creta Carbo, είναι από την Κρήτη, οργανικό και γράφει απ' έξω ότι είναι ψημένο και υποκατάστατο για κακάο (προφανώς επειδή δεν είναι ωμό γιατί υπάρχει και ωμό).
      Αξίζει τη δοκιμή!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω δοκιμάσει χαρουπάλευρο άλλά ειλικρινά θα ήθελα.Από περιέργεια και κυρίως να διαπιστώσω ποιό ήταν αυτό το προϊον που ΄΄κράτησε΄΄τις προηγούμενες γενιές.'Από εμφάνιση πάντως Κική μου η πουτίγκα ΄΄σχίζει΄΄!!!Και το γεγονός της άφθονης σοκολατένιας σάλτσας με την οποία απλόχερα περιέχυσες το γλυκό,κάνει τα πράγματα αρκετά δελεαστικά!Μου κάνει εντύπωση που έχει τόσο μικρή ποσότητα λιπαρής ουσίας!!!
    Καλό απόγευμα Κική μου!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κανονίσω να σου φτιάξω Φωτεινή μου όταν βρεθούμε (ελπίζω μέσα στις γιορτές). Κι εγώ από περιέργεια το δοκίμασα αν και η πουτίγκα μου άρεσε... είναι νοστιμότατη.
      Τη συνταγή τη βρήκα στην ιστοσελίδα της μάρκας του (είναι από την Κρήτη, οργανικό) και ήταν επιτυχημένη.Έμαθα ότι το χρησιμοποιούν και για δίαιτα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Είμαι κι εγώ απ' αυτές που δεν το γνωρίζουν το χαρουπάλευρο παρά μόνο ακουστικά, αλλά η πουτίγκα σου δείχνει πολύ ξεχωριστή Κικίτσα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε νόστιμη η πουτίγκα Μάρθα μου! Κι εγώ τώρα το γνώρισα από κοντά μέχρι πρόφατο το άκουγα σαν ξυλοκέρατο!
      Πάντως στην Αμερική υπάρχει σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής...

      Διαγραφή
  8. Κική μου σίγουρα το γλυκάκι σου είναι ξεχωριστό και πρωτότυπο.
    Εχω μιαν απορία όμως.
    Το χαρουπάλευρο θεωρείται υποκατάστατο του κακάο??
    Είχα την εντύπωση ότι παίζει τον ρόλο αλεύρου, αντικαθιστώντας το αλεύρι.
    Εχω ακούσει ότι στην Κατοχή έφτιαχναν σοκολάτες από χαρούπια, αλλά νομίζω χρησιμοποιούσαν τα σπόρια για τον σκοπό αυτό.
    Πάντως έχω κι εγώ περιέργεια να το δοκιμάσω, δεν το έχω πετύχει μέχρι τώρα.
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα σου πω Έλενά μου, το συγκεκριμένο είναι ψημένο χαρουπάλευρο και γι αυτό το αναφέρει στη συσκευασία σαν υποκατάστατο κακάο και γι αυτό είναι σκούρο σαν κακάο. Το ωμό χαρουπάλευρο, τουλάχιστον όσον αφορά στη συγκεκριμένη μάρκα που είναι η Creta Carob, είναι πιο ανοιχτόχρωμο και αναφέρει ότι μπαίνει σαν αλεύρι.
      Τυχαία αυτές τις μέρες κάποιος μου είπε ότι το προϊόν που βγαίνει από τα σπόρια δεν θεωρείται το πρώτο ποιοτικά αλλά δεν πρόλαβα να ψάξω για λεπτομέρειες.
      Πάντως κι εγώ έχω ακούσει για τις συγκεκριμένες σοκολάτες.
      Δες στην ιστοσελίδα της εταιρίας... http://cretacarob.com/gr/products.html
      Αξίζει πάντως να δοκιμαστεί...
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  9. Μμμμμ ενδιαφέρον ακούγετε αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.Σίγουρα θα είναι κατι ξεχωριστό.Να είσαι καλά Κική μου,καλό σου απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ κοντά στη γεύση με το κακάο Ροδάνθη μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται υπέροχο το γλυκάκι σου!Χαρουπαύλευρο δεν έχω δοκιμάσει και θα το θελα πολύ!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε ωραιότατο Ελένη μου και πολύ κοντά στη γεύση του κακάο. Αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Πολύ μου εξάπτει την περιέργεια αυτή η πουτίγκα! Το χαρουπάλευρο δεν το έχω δοκιμάσει και, απ' ό,τι βλέπω, θα πρέπει να το κάνω άμεσα!!! Το γλυκάκι σου δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο να αντισταθώ, άλλωστε...
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Αναστασία μου... γίνεται ωραία η πουτίγκα αλλά χωρίς τη δυνατή γεύση του κακάο. Αν σου αρέσει κι εσένα η πικρή σοκολάτα μείωσε λίγο τη ζάχαρη στη σάλτσα γιατί το χαρουπάλευρο περιέχει φυσικά σάκχαρα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Χρησιμοποιώ πιο συχνά χαρουπόμελο (το φτιάχνω κιόλας μόνη μου πια, αφού εδώ έχουμε χαρούπια). Σημειώνω τη συνταγή σου γιατί οι δικές μου με χαρουπάλευρο δίνουν πιο συμπαγή, πιο "ψωμάτα" γλυκά και μου αρέσει που το δικό σου είναι ανάλαφρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Vita μου κι έχετε χαρουπιές γιατί κι αυτό που αγόρασα από την Κρήτη είναι. Άλλα προϊόντα δεν έχω δοκιμάσει αλλά η συγκεκριμένη πουτίγκα είναι πράγματι πολύ αφράτη... δοκίμασέ την και περιμένω εντυπώσεις.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  13. Επειδη μιλας οτι το βρηκες στην καβαλα και επειδη ειναι και μενα γεννετειρα μου θα μπορουσες να μου πεις σε πιο καταστημα;στον αρμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!