Πολίτικο τσουρέκι του Στ. Παρλιάρου, χωρίς προζύμι


Καλή σας εβδομάδα! Μιαν ανάσα πια από την Ανάσταση του Θεανθρώπου!!! Η τελευταία εβδομάδα της νηστείας και η εβδομάδα των προετοιμασιών για το Πάσχα. 
Για μένα, όπως φαντάζομαι και για σας οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πυρετωδώς. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασα έκανα 3.5 κιλά τσουρέκια, κι επειδή κόλλησα το ...μικρόβιο των δοκιμών δοκίμασα διαφορετικές συνταγές. Φούρνισα πασχαλινά κουλουράκια, ετοίμασα μερικές μπάρες με σοκολάτα και καρύδια, ετοίμασα μια σοκολατένια τσαντούλα  κι ένα σοκολατένιο σπιτάκι για δωράκια μιας και είχαμε τη νονά της Ιωάννας μας στο σπίτι. Μου αρέσουν αυτά τα έθιμα... δεν είναι πολύ ωραίο να έρχεται η νονά, να φέρνει τη λαμπάδα και τα δώρα, να παίρνει τα δώρα της ανάμεσα σε γέλια και χαρές!! Όμορφα έθιμα που θυμίζουν ότι στην Ελλάδα ...υπάρχουν ακόμα ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους ανθρώπους!! -:)))
Σήμερα, λοιπόν, είπα να σας δώσω τη μία από τις δύο συνταγές για τα τσουρέκια που έφτιαξα. Η συγκεκριμένη είναι του Στ.Παρλιάρου και είναι μια πανεύκολη συνταγή... χωρίς προζύμι. Είναι απίστευτα εύκολη και γρήγορη, τα τσουρέκια όταν μπαίνουν στον φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου, φουσκώνουν σχετικά γρήγορα για πρώτη φορά και αφού τα πλάσουμε η δεύτερη φορά είναι ...παιχνιδάκι! 
Για να είμαι ειλικρινής, δεν το πίστευα κι εγώ η ίδια πόσο "κορδονάτα" βγήκαν τα τσουρέκια αυτά!! 
Οι μόνες αλλαγές που έκανα στη συνταγή, είναι ότι αύξησα τη ζάχαρη, αντικατέστησα τη μαστίχα (με την οποία δεν κάνουμε και πολύ καλή παρέα) με ξύσμα πορτοκαλιού και αντί για φρέσκο γάλα... έβαλα εβαπορέ!!
Τα πάντα ετοιμάστηκαν γρήγορα στο μίξερ εκτός από ένα πεντάλεπτο ζύμωμα στο χέρι στο τέλος πριν τα βάλω να φουσκώσουν για πρώτη φορά (αντίθετα με τη δεύτερη συνταγή που χρησιμοποίησα την Κυριακή και τα τσουρέκια από το πρωί τα έψησα το βράδυ αν κι εκείνα έγιναν καταπληκτικά), ψήθηκαν σε μόνον 35 λεπτά και ήταν νοστιμότατα!!!
Νομίζω ότι αυτά τα τσουρέκια απομυθοποιούν τα ίδια τα... τσουρέκια καθώς και τη δυσκολία της παρασκευής τους!!!!
Δοκιμάστε τα ...αξίζει τον κόπο γιατί είναι γρήγορα και νόστιμα!!!
ΥΛΙΚΑ: 

  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες (ή εβαπορέ)
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη (πρόσθεσα και 40 γρ. μέλι ανθέων)
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 7 γρ. μαχλέπι 
  • 5 γρ. κακουλέ 
  • 1.5 γρ. τζίντζερ (δική μου προσθήκη)
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ή 5 γρ. μαστίχα)
  • 1 φακελάκι βανίλια ή 1 βανιλίνη
  • 100 γρ. νερό χλιαρό 
  • 40 γρ. νωπή μαγιά μπύρας (ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά)
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό 
  • Λίγο αραβοσιτέλαιο για το πλάσιμο
  • 1 αυγό για επικάλυψη αμύγδαλο φιλέ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας, στις αντιστάσεις στους 40 βαθμούς Κελσίου και μετά σβήνουμε τις αντιστάσεις και αφήνουμε τον φούρνο με το φωτάκι μόνον αναμμένο.
  • Σε ένα σκεύος, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με 1/2 κ.γλ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι.
  • Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο για 5-10 λεπτά ή μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
  • Εάν σ' αυτό το διάστημα η μαγιά δεν φουσκώσει καθόλου τότε είναι χαλασμένη και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε άλλη.
  • Στον κάδο του μίξερ που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε λίγο με 1 φακελάκι βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρίσουν ελαφρά.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τον κακουλέ, το τζίντζερ και το ξύσμα (ή τη μαστίχα). 
  • Προσοχή: το μείγμα δεν πρέπει να ζεσταθεί πάνω από τους 45 βαθμούς γιατί θα κάψει την μαγιά!!! 
  • Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στα αυγά και ανακατεύουμε λίγο με τον γάντζο.
  • Προσθέτουμε και την μαγιά και χτυπάμε λίγο ώστε να αναμιχθούν τα υλικά, στην σιγανή ταχύτητα με τον γάντζο.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα (τον γάντζο) για 5 λεπτά στην σιγανή ταχύτητα στην αρχή (αρχίζουμε να μετράμε τα 5 λεπτά από την στιγμή που θα έχουμε μια ομοιογενή ζύμη) και μετά, για 10-11 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα, έτσι ώστε το ζυμάρι να μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από τον γάντζο, να αποκτήσει ελαστικότητα και να δημιουργηθούν οι "κλωστές".
  • Αρχικά, η ζύμη φαίνεται υγρή και κολλάει αλλά μετά τα 15-16 λεπτά ζύμωμα γίνεται μια μαλακή ζύμη που κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
  • Ύστερα, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο αραβοσιτέλαιο και βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ. 
  • Με τα χέρια "ζυμώνουμε" για λίγο τη ζύμη, κρατώντας την σταθερά στο τραπέζι με το ένα χέρι και σηκώνοντας την άλλη της άκρη με το άλλο χέρι. 
  • Μετά, την τυλίγουμε και είναι έτοιμη να την πλάσουμε.
  • Εάν χρησιμοποιήσουμε πλαστική ή μεταλλική σπάτουλα αντί για τα χέρια μας, σηκώνουμε τη ζύμη από κάτω και την διπλώνουμε προς στο κέντρο της μπάλας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου αλεύρι.
  • Αλείφουμε το μπολ που θα βάλουμε τη ζύμη με αραβοσιτέλαιο και αφού φτιάξουμε μια μπάλα με τη ζύμη, χαράζουμε έναν σταυρό επάνω της.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  • Αφήνουμε στον φούρνο (με αναμμένο μόνον το φωτάκι, όπως, ήδη, είπαμε) και περιμένουμε για 30-60 λεπτά ώστε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και να χαθεί ο σταυρός που έχουμε χαράξει.
  • Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την βγάζουμε από τον φούρνο, την "ξεφουσκώνουμε" ζυμώνοντάς της ελαφρά και πάντα διπλώνοντας και τραβώντας την προς την ίδια κατεύθυνση για να μην χαλάσουν οι "κόρδες" και την χωρίζουμε σε 2 ή 3 ίσα μέρη.
  • Η τελική ζύμη είναι περίπου 1260 γραμμάρια κι έτσι έφτιαξα 3 τσουρέκια  των 420 γραμμαρίων που ψημένα μένουν γύρω στα 370 γρ.
  • Το κάθε μέρος  ζύμης το χωρίζουμε επίσης σε άλλα 3 μέρη.
  • Με τη βοήθεια ελάχιστου αραβοσιτέλαιου φτιάχνουμε μπαστούνια που πριν τα πλέξουμε τα στρίβουμε κινώντας το κάθε χέρι σε αντίθετη κατεύθυνση για να δημιουργηθούν οι "κόρδες".
  • Έπειτα, πλέκουμε σε πλεξούδα.   
  • Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μια λαδόκολλα το κάθε ένα για να μην φοβόμαστε ότι θα κολλήσουν μεταξύ τους όταν φουσκώσουν κι άλλο στον φούρνο. 
  • Αφήνουμε για 20-30 λεπτά (αν χρειαστεί και περισσότερο) μέσα στον φούρνο (με αναμμένο το φωτάκι) ή σε ζεστό περιβάλλον έτσι ώστε να ξεκουραστεί το ζυμάρι και να φουσκώσουν τα τσουρέκια μας.
  • Για να αλείψουμε την επιφάνεια, ανακατεύουμε το αυγό μ' ελάχιστο νερό και 1/2 κ.γλ. ζάχαρη και παίρνοντας ένα πινέλο, με πολύ απαλές κινήσεις, αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. 
  • Αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
  • Πασπαλίζουμε με  αμύγδαλο φιλέ και, αφού χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 160-170 βαθμούς Κελσίου, ψήνουμε τα τσουρέκια για 20-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός του και την δύναμη του φούρνου έτσι ώστε να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε τα τσουρέκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά προτού σηκώσουμε από το ταψί (για να μην σπάσουν)  και τα βάλουμε σε σχάρα.
  • Τα αφήνουμε μισή μέρα και ύστερα τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη για να μην ξεραθούν.
TIPS
* Το μυστικό για να έχει "κλωστές" το τσουρέκι βρίσκεται στο ζύμωμα και στο "στρίψιμο" των λωρίδων πριν το πλέξιμο. 
-- Το ζύμωμα πρέπει να γίνεται σηκώνοντας τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω.
-- Όταν έχουμε ετοιμάσει τις λωρίδες και πριν πλέξουμε το τσουρέκι στρίβουμε κάθε λωρίδα κινώντας τα χέρια μας προς την αντίθετη κατεύθυνση.
* Προσοχή: Η υπερβολική ζάχαρη στο τσουρέκι επηρεάζει τη ζύμη και δεν σχηματίζονται οι "κλωστές".
* Το πλέξιμο με 3 κορδόνια είναι ιδανικό για ζύμη που είναι σφιχτοδεμένη και όχι υγρή αλλά και για γέμισμα.
Εάν η ζύμη είναι υγρή, προτιμάμε το πλέξιμο με 4 κορδόνια γιατί δεν αφήνει τα τσουρέκια να "απλώσουν".
* Εάν η ζύμη μας βγήκε σφιχτή βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο λιωμένο αλλά όχι καυτό βούτυρο και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
Εάν η ζύμη μας βγήκε αραιή και πολύ υγρή την ζυμώνουμε πρώτα για 15 λεπτά, με τον τρόπο που ήδη αναφέραμε (από κάτω προς τα πάνω) και μόνο αν συνεχίσει να είναι έτσι προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
* Η μάρκα του άλευρου παίζει τον ρόλο της γιατί διαφέρουν τα χαρακτηριστικά του και ειδικά το ποσοστό πρωτεϊνης που πρέπει να είναι υψηλό. Η συγκεκριμένη δοσολογία είναι με αλεύρι για τσουρέκια "Μάννα" και με αλεύρι "Robin".   
Καλή Επιτυχία!!

Tante Kiki
41 Comments
No