Πολίτικο τσουρέκι του Στ. Παρλιάρου, χωρίς προζύμι

Καλή σας εβδομάδα! Μιαν ανάσα πια από την Ανάσταση του Θεανθρώπου!!! Η τελευταία εβδομάδα της νηστείας και η εβδομάδα των προετοιμασιών για το Πάσχα. 
Για μένα, όπως φαντάζομαι και για σας οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πυρετωδώς. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασα έκανα 3.5 κιλά τσουρέκια, κι επειδή κόλλησα το ...μικρόβιο των δοκιμών δοκίμασα διαφορετικές συνταγές. Φούρνισα πασχαλινά κουλουράκια, ετοίμασα μερικές μπάρες με σοκολάτα και καρύδια, ετοίμασα μια σοκολατένια τσαντούλα  κι ένα σοκολατένιο σπιτάκι για δωράκια μιας και είχαμε τη νονά της Ιωάννας μας στο σπίτι. Μου αρέσουν αυτά τα έθιμα... δεν είναι πολύ ωραίο να έρχεται η νονά, να φέρνει τη λαμπάδα και τα δώρα, να παίρνει τα δώρα της ανάμεσα σε γέλια και χαρές!! Όμορφα έθιμα που θυμίζουν ότι στην Ελλάδα ...υπάρχουν ακόμα ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους ανθρώπους!! -:)))
Σήμερα, λοιπόν, είπα να σας δώσω τη μία από τις δύο συνταγές για τα τσουρέκια που έφτιαξα. Η συγκεκριμένη είναι του Στ.Παρλιάρου και είναι μια πανεύκολη συνταγή... χωρίς προζύμι. Είναι απίστευτα εύκολη και γρήγορη, τα τσουρέκια όταν μπαίνουν στον φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου, φουσκώνουν σχετικά γρήγορα για πρώτη φορά και αφού τα πλάσουμε η δεύτερη φορά είναι ...παιχνιδάκι! 
Για να είμαι ειλικρινής, δεν το πίστευα κι εγώ η ίδια πόσο "κορδονάτα" βγήκαν τα τσουρέκια αυτά!! 
Οι μόνες αλλαγές που έκανα στη συνταγή, είναι ότι αύξησα τη ζάχαρη, αντικατέστησα τη μαστίχα (με την οποία δεν κάνουμε και πολύ καλή παρέα) με ξύσμα πορτοκαλιού και αντί για φρέσκο γάλα... έβαλα εβαπορέ!!
Τα πάντα ετοιμάστηκαν γρήγορα στο μίξερ εκτός από ένα πεντάλεπτο ζύμωμα στο χέρι στο τέλος πριν τα βάλω να φουσκώσουν για πρώτη φορά (αντίθετα με τη δεύτερη συνταγή που χρησιμοποίησα την Κυριακή και τα τσουρέκια από το πρωί τα έψησα το βράδυ αν κι εκείνα έγιναν καταπληκτικά), ψήθηκαν σε μόνον 35 λεπτά και ήταν νοστιμότατα!!!
Νομίζω ότι αυτά τα τσουρέκια απομυθοποιούν τα ίδια τα... τσουρέκια καθώς και τη δυσκολία της παρασκευής τους!!!!
Δοκιμάστε τα ...αξίζει τον κόπο γιατί είναι γρήγορα και νόστιμα!!!
ΥΛΙΚΑ: 

  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες (ή εβαπορέ)
  • 140 γρ. ζάχαρη άχνη (πρόσθεσα και 40 γρ. μέλι ανθέων)
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 7 γρ. μαχλέπι 
  • 5 γρ. κακουλέ 
  • 1.5 γρ. τζίντζερ (δική μου προσθήκη)
  • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ή 5 γρ. μαστίχα)
  • 1 φακελάκι βανίλια ή 1 βανιλίνη
  • 100 γρ. νερό χλιαρό 
  • 40 γρ. νωπή μαγιά μπύρας (ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά)
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό 
  • Λίγο αραβοσιτέλαιο για το πλάσιμο
  • 1 αυγό για επικάλυψη αμύγδαλο φιλέ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας, στις αντιστάσεις στους 40 βαθμούς Κελσίου και μετά σβήνουμε τις αντιστάσεις και αφήνουμε τον φούρνο με το φωτάκι μόνον αναμμένο.
  • Σε ένα σκεύος, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με 1/2 κ.γλ. ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι.
  • Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο για 5-10 λεπτά ή μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει.
  • Εάν σ' αυτό το διάστημα η μαγιά δεν φουσκώσει καθόλου τότε είναι χαλασμένη και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε άλλη.
  • Στον κάδο του μίξερ που θα χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε λίγο με 1 φακελάκι βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρίσουν ελαφρά.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τον κακουλέ, το τζίντζερ και το ξύσμα (ή τη μαστίχα). 
  • Προσοχή: το μείγμα δεν πρέπει να ζεσταθεί πάνω από τους 45 βαθμούς γιατί θα κάψει την μαγιά!!! 
  • Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στα αυγά και ανακατεύουμε λίγο με τον γάντζο.
  • Προσθέτουμε και την μαγιά και χτυπάμε λίγο ώστε να αναμιχθούν τα υλικά, στην σιγανή ταχύτητα με τον γάντζο.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα (τον γάντζο) για 5 λεπτά στην σιγανή ταχύτητα στην αρχή (αρχίζουμε να μετράμε τα 5 λεπτά από την στιγμή που θα έχουμε μια ομοιογενή ζύμη) και μετά, για 10-11 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα, έτσι ώστε το ζυμάρι να μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από τον γάντζο, να αποκτήσει ελαστικότητα και να δημιουργηθούν οι "κλωστές".
  • Αρχικά, η ζύμη φαίνεται υγρή και κολλάει αλλά μετά τα 15-16 λεπτά ζύμωμα γίνεται μια μαλακή ζύμη που κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
  • Ύστερα, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο αραβοσιτέλαιο και βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ. 
  • Με τα χέρια "ζυμώνουμε" για λίγο τη ζύμη, κρατώντας την σταθερά στο τραπέζι με το ένα χέρι και σηκώνοντας την άλλη της άκρη με το άλλο χέρι. 
  • Μετά, την τυλίγουμε και είναι έτοιμη να την πλάσουμε.
  • Εάν χρησιμοποιήσουμε πλαστική ή μεταλλική σπάτουλα αντί για τα χέρια μας, σηκώνουμε τη ζύμη από κάτω και την διπλώνουμε προς στο κέντρο της μπάλας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου αλεύρι.
  • Αλείφουμε το μπολ που θα βάλουμε τη ζύμη με αραβοσιτέλαιο και αφού φτιάξουμε μια μπάλα με τη ζύμη, χαράζουμε έναν σταυρό επάνω της.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
  • Αφήνουμε στον φούρνο (με αναμμένο μόνον το φωτάκι, όπως, ήδη, είπαμε) και περιμένουμε για 30-60 λεπτά ώστε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο και να χαθεί ο σταυρός που έχουμε χαράξει.
  • Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την βγάζουμε από τον φούρνο, την "ξεφουσκώνουμε" ζυμώνοντάς της ελαφρά και πάντα διπλώνοντας και τραβώντας την προς την ίδια κατεύθυνση για να μην χαλάσουν οι "κόρδες" και την χωρίζουμε σε 2 ή 3 ίσα μέρη.
  • Η τελική ζύμη είναι περίπου 1260 γραμμάρια κι έτσι έφτιαξα 3 τσουρέκια  των 420 γραμμαρίων που ψημένα μένουν γύρω στα 370 γρ.
  • Το κάθε μέρος  ζύμης το χωρίζουμε επίσης σε άλλα 3 μέρη.
  • Με τη βοήθεια ελάχιστου αραβοσιτέλαιου φτιάχνουμε μπαστούνια που πριν τα πλέξουμε τα στρίβουμε κινώντας το κάθε χέρι σε αντίθετη κατεύθυνση για να δημιουργηθούν οι "κόρδες".
  • Έπειτα, πλέκουμε σε πλεξούδα.   
  • Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μια λαδόκολλα το κάθε ένα για να μην φοβόμαστε ότι θα κολλήσουν μεταξύ τους όταν φουσκώσουν κι άλλο στον φούρνο. 
  • Αφήνουμε για 20-30 λεπτά (αν χρειαστεί και περισσότερο) μέσα στον φούρνο (με αναμμένο το φωτάκι) ή σε ζεστό περιβάλλον έτσι ώστε να ξεκουραστεί το ζυμάρι και να φουσκώσουν τα τσουρέκια μας.
  • Για να αλείψουμε την επιφάνεια, ανακατεύουμε το αυγό μ' ελάχιστο νερό και 1/2 κ.γλ. ζάχαρη και παίρνοντας ένα πινέλο, με πολύ απαλές κινήσεις, αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. 
  • Αυξάνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
  • Πασπαλίζουμε με  αμύγδαλο φιλέ και, αφού χαμηλώσουμε την θερμοκρασία στους 160-170 βαθμούς Κελσίου, ψήνουμε τα τσουρέκια για 20-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός του και την δύναμη του φούρνου έτσι ώστε να ροδίσουν.
  • Βγάζουμε τα τσουρέκια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά προτού σηκώσουμε από το ταψί (για να μην σπάσουν)  και τα βάλουμε σε σχάρα.
  • Τα αφήνουμε μισή μέρα και ύστερα τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη για να μην ξεραθούν.
TIPS
* Το μυστικό για να έχει "κλωστές" το τσουρέκι βρίσκεται στο ζύμωμα και στο "στρίψιμο" των λωρίδων πριν το πλέξιμο. 
-- Το ζύμωμα πρέπει να γίνεται σηκώνοντας τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω.
-- Όταν έχουμε ετοιμάσει τις λωρίδες και πριν πλέξουμε το τσουρέκι στρίβουμε κάθε λωρίδα κινώντας τα χέρια μας προς την αντίθετη κατεύθυνση.
* Προσοχή: Η υπερβολική ζάχαρη στο τσουρέκι επηρεάζει τη ζύμη και δεν σχηματίζονται οι "κλωστές".
* Το πλέξιμο με 3 κορδόνια είναι ιδανικό για ζύμη που είναι σφιχτοδεμένη και όχι υγρή αλλά και για γέμισμα.
Εάν η ζύμη είναι υγρή, προτιμάμε το πλέξιμο με 4 κορδόνια γιατί δεν αφήνει τα τσουρέκια να "απλώσουν".
* Εάν η ζύμη μας βγήκε σφιχτή βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο λιωμένο αλλά όχι καυτό βούτυρο και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
Εάν η ζύμη μας βγήκε αραιή και πολύ υγρή την ζυμώνουμε πρώτα για 15 λεπτά, με τον τρόπο που ήδη αναφέραμε (από κάτω προς τα πάνω) και μόνο αν συνεχίσει να είναι έτσι προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
* Η μάρκα του άλευρου παίζει τον ρόλο της γιατί διαφέρουν τα χαρακτηριστικά του και ειδικά το ποσοστό πρωτεϊνης που πρέπει να είναι υψηλό. Η συγκεκριμένη δοσολογία είναι με αλεύρι για τσουρέκια "Μάννα" και με αλεύρι "Robin".   
Καλή Επιτυχία!!

41 σχόλια:

  1. Μου έσπασαν τη μύτη τα αρώματά σου, καλέ!!!
    Υπέροχο φαίνεται!!!
    Καλή σου μέρα, κορίτσι μου!!!
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ιωάννα μου!! Έλα να σε κεράσω μ'ένα καφεδάκι!!! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Αχ τι μας κάνεις πρωί-πρωί! Δεν μας λυπάσαι καθόλου πια, τόσα και τόσα τσουρέκια κάθε μέρα, ποιο να πρωτοδιαλέξουμε! Καλή Μεγάλη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα Αμελί μου είναι νόστιμα και μοσχοβολιστά... διαλέγετε και παίρνετε!!! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Κική μου, μοσχοβόλησαν ως εδώ τα τσουρέκια σου!! Καλοφουσκωμένα και κορδονάτα. Ο Παρλιάρος είναι εγγύηση, αλλά και από τα χεράκια σου, διπλή!!! Και του χρόνου!!
    Καλή Μ. Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι μια εύκολη συνταγή με καταπληκτικό αποτέλεσμα! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Ειρήνη μου!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση σου..και για να υποστηρίζεις την απλή διαδικασία των τσουρεκιών αυτών ..έτσι θα είναι!Και πράγματι με πρώτη ματιά φαίνονται πολύ εύκολα!Θα κρατήσω την μαστίχα,μιας που μου αρέσει πολύ και θα διπλασιάσω τη δόση ,γιατί τα ωραία πράγματα πρέπει να μοιράζονται!
    Καλή δύναμη στις πασχαλιάτικες ετοιμασίες!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου... ναι είναι νόστιμα, αρωματικά και εύκολα!
      Φιλάκια και επίσης καλή δύναμη!

      Διαγραφή
  5. Υπεροχα Κικη μου και του χρονου! Φανταζομαι γεμισε ευωδιες το σπιτι! Εγω δυστυχως δεν προλαβα να φτιαξω αυτο το σ/κ και ειναι μαλλον απιθανο να βρω χρονο να ετοιμασω για το Πασχα... Φετος ηρθαν ολα αναποδα!
    Καλη εβδομαδα!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρίνα μου! Τί να σου πω Μαρίνα μου ... τουλάχιστον να είναι τέτοιες οι αναποδιές και να έχουμε υγεία. Είμαι σίγουρη ότι κάπως θα προλάβεις γιατί εσύ σε κάτι τέτοια είσαι μοναδική!! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Ωραιότατο το τσουρεκάκι! Ένα κομματάκι να πάρω στη δουλειά παρακαλώ! Γεια στα χέρια σου Κική μου! Από τον Παρλιάρο βλέπω μόνο τις φωτογραφίες και τα βιντεάκια, γιατί θεωρώ ότι φτιάχνει δύσκολα πραγματάκια (για το δικό μου ζαχαροπλαστικό επίπεδο!)
    Πολλά φιλάκια και καλή μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Πηνελόπη μου! Κι όσο για το τσουρέκι, αξίζει να το δοκιμάσεις γιατί είναι εύκολο και νόστιμο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Με φαντάζομαι να το βουτάω σε καφέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τη συνταγή του κου Παρλιάρου ακολούθησα πέρυσι για τα τσουρέκια μου και έμεινα πολύ ευχαριστημένη, καθώς ζύμωνα για πρώτη φορά!
    Προς το παρόν σκέφτομαι να ακολουθήσω την ίδια! Θα δούμε όμως γιατί σε βλέπω πολύ ορεξάτη με τα τσουρέκια!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα ... αυτό είναι το νέο μου κόλλημα και η αλήθεια είναι Ερμιόνη πως "off the record" δοκίμασα κι άλλη συνταγή νεαρού γνωστού chef που όμως εκτός από χρονοβόρα χρειάστηκε να προσθέσω γύρω στα 200 γρ. αλεύρι για να γίνει καλό τσουρέκι ...οπότε δεν θα την αναρτήσω.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Καλός σε βρήκα και εγώ Κική μου!!!!!! Τέλεια τα τσουρέκια σου ωραία φουσκωμένα με κλωστές μπράβο μπράβο .........
    Παρλιάρος σταθερή αξία τη να λέμε !!!!!!!! Και εγώ δική του συνταγή θα κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Σούλα μου! Είναι πολύ καλή συνταγή και εύκολη...πράγματι σταθερή αξία ο Στ.Παρλιάρος!!

      Διαγραφή
  10. Εχω τεράστια αδυναμία στα τσουρέκια κι αυτό δείχνει υπέροχο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο Ευγενία μου...αξίζει!!

      Διαγραφή
  11. Κική μου, σ' έχω θαυμάσει με τις τσουρεκωτές σου δοκιμές και προτάσεις!!! Μάς έχεις τρελλάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εχω αποκτήσει φέτος ...τσουρεκομάνια Μάρθα!!! Γέμισα όλο τον κόσμο με τσουρέκια... του χρόνου θα ανοίξω ...τσουρεκοεργαστήριο!! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  12. Κική μου λατρεύω τα τσουρέκια!!!Πάρα πολύ ωραία σου εγιναν, και του χρόνου με υγεία!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελένη μου, έγιναν πολύ ωραία!!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  13. Πωπω το μπλοκόσπιτο σου μοσχοβολάει από τις τσουρεκομυρωδιές σου!! Και του χρόνου Κική μου να σαι καλά να μας τρυπάς με τις νοστιμιές σου την μύτη!!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κατερίνα μου! Μετά τα δικά σου επιτυχημένα τσουρέκια είπα να δοκιμάσουμε και του Στ. Παρλιάρου!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  14. την εκανα και γω και ειναι υπεροχα!!Καλο Πασχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνούμε Δέσποινα!
      Και του χρόνου!!

      Διαγραφή
  15. Εύκολα, νόστιμα κι απλά. Από όψη τέλεια!
    Και του χρόνου να είμαστε καλά Βασιλική μου.

    Φιλιά πολλά-πολλά!
    * Πράγματι μοιάζει η συνταγή.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ζαμπία μου!!! Ναι μοιάζουν οι δύο συνταγές... σου το είπα!!
      Και του χρόνου με υγεία!!
      Φιλάκια !

      Διαγραφή
  16. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις! Κι εγώ φέτος έφτιαξα του Παρλιάρου, αφού είδα ότι είναι ίδια με της συγχωρεμένης της γιαγιάκας μου (αν εξαιρέσεις τη λιγότερη ζάχαρη και το λιγότερο βούτυρο). Βέβαια, έπρεπε να ήταν κάποιος με βιντεο να με τραβήξει όταν ζύμωνα με τα χέρια, γιατί δεν έχω δυνατό mixer!! Είχα κολλήσει και τα δυο μου τα χέρια με τη ζύμη και όσο κι αν ζύμωνα δεν σταματούσε να κολλάει, ίσως ήθελα λίγο περισσότερο αλεύρι, αλλά δεν είχα ελεύθερο χέρι να προσθέσω, χα χα.΄Εγιναν όμως τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα Ρίτσα μου σε φαντάζομαι! Κι εγώ έτσι έκανα ώσπου αποφάσισα μέχρι να δω τί γίνεται με τη ζύμη να ζυμώνω με το ένα χέρι και να έχω έτοιμο αλεύρι δίπλα μου σε ένα μπολ για ευκολία!! Δεν πειράζει όμως είναι κι αυτό χαλαρωτικό... δε συμφωνείς;;;
      Και του χρόνου με υγεία!!!

      Διαγραφή
  17. Καλά κι'άλλο τσουρέκι έφτιαξες!!!
    Και μετά μου λες εμένα ότι τρέχεις... Αμ' δεν κάθεσαι και καθόλου ήρεμη Κικίτσα μου.
    Θα μου φυλάξεις ένα καλό κομμάτι ελπίζω, έτσι;

    Καλημέρες πολλές και φιλιά.
    Ευχές για ένα όμορφο αλλά και ξακούραστο Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για κάποιο λόγο Πηνελόπη μου φέτος ...επιτέθηκα στα τσουρέκια!!! Καλέ πώς να καθίσω ήρεμη;;;; 'Ετσι κι αλλιώς Μ.Τετάρτη σταματάω τα μαθήματα....
      Να σου φυλάξω όχι ένα αλλά πολλά Πηνελόπη μου... το τσουρεκοεργαστήριο είναι εδώ!! χαχαχαχα
      Καλό Πάσχα και καλά να περάσετε!!

      Διαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γεια σου κική τυχαία μπήκα στο blog σου ψάχνοντας την συνταγή του Παρλιάρου. Ήθελα να σε ρωτήσω αν βάζεις κρυσταλλική ή άχνη ζάχαρη;

      Διαγραφή
  19. γεια σου κική τυχαία μπήκα στο blog σου ψάχνοντας την συνταγή του Παρλιάρου. Ήθελα να σε ρωτήσω αν βάζεις κρυσταλλική ή άχνη ζάχαρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα! Άχνη, όπως ακριβώς αναφέρει στη συνταγή του ο Παρλιάρος. Εάν προσέξεις το γράφω στη συνταγή...
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  20. kikh tyxaia bhkasto blog sou eftiaxa to tsoureki me krystalikh zaxarh all egine aglyko all me polla sxoinia.kalo pasxa.fotini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή σου μέρα Φωτεινή! Το τσουρέκι του Παρλιάρου θέλει ζάχαρη άχνη και το τονίζω όπως το τονίζει και ο Παρλιάρος. Γενικά στα γλυκά του η ζάχαρη είναι μετρημένη και σκέψου ότι εγώ αύξησα τη ζάχαρη γιατί ήταν ακόμη πιο λίγη.
    Γενικά όμως να ξέρες ότι στη ζαχαροπλαστική θέλει πολύ προσοχή όταν αντικαθιστούμε ένα από τα κύρια συστατικά με κάποιο άλλο γιατί μπορεί να καταλήξουμε σε αποτυχία.
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα έκανα εχτές και τα μισά τα γέμισα με πραλίνα και όλοι έπαθαν...είναι πεντανόστιμα,με κλωστές,αρώματα.....Τέλεια!Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!