Τσουρέκια της Κατερίνας από την Αρτάκη

Υπέροχα τσουρέκια από την Αρτάκη με Πολίτικη καταγωγή!!!
Καλή σας μέρα!!! Για σήμερα εγώ θα καθίσω στον πάγκο των αναπληρωματικών... σύμφωνα με την ορολογία κάποιων αθλημάτων (μη ξεγελαστείτε δεν τα πάω καλά ούτε με το ποδόσφαιρο, ούτε με το μπάσκετ, ούτε και με άλλα... απλά γνωρίζω τη φράση!!! -:))).
Φέτος, έχω αποκτήσει κάποια μικρά "σκαλωματάκια" ως food blogger χωρίς να γνωρίζω κι εγώ το γιατί!!! -:)))
Πρώτα πρώτα μετατρέπω όποια συνταγή μπορώ σε νηστίσιμη!!!!! Είμαι σίγουρη ότι τώρα αναρωτιέστε αν κάνω σκληρή νηστεία και γι αυτό το κάνω ...κάτι που θα ήταν απολύτως φυσιολογικό. Το θέμα είναι ότι δεν είμαι και πολύ της νηστείας με τη αυστηρά θρησκευτική έννοια, αλλά τελικά μετατρέποντας τόσα φαγητά σε νηστίσιμα και μη έχοντας και ιδιαίτερη αγάπη στο κρέας μάλλον με βλέπω ...χορτοφάγο στο μέλλον!!!!!! -:)))
Το δεύτερο είναι τα τσουρέκια!!!!!!!! Ναι, κι αφού έφτιαξα νηστίσιμα, τώρα ξεκινώ τις δοκιμές σε διάφορες συνταγές γνωστών σεφ και μη!!! Τη στιγμή που σας μιλώ το σπίτι έχει πλημμυρίσει από το  άρωμα των αγαπημένων μου μπαχαρικών. Μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα, ξύσμα πορτοκαλιού... μοσχοβολούν και με ταξιδεύουν αλλού... μακριά από την καθημερινότητα!!!!
Τσουρέκια λοιπόν και μάλιστα με διάφορες συνταγές... ό,τι συνταγή θέλετε να δοκιμάσετε ...εδώ είμαι εγώ... μη διστάζετε!!! χαχαχαχα 
Η σημερινή συνταγή για πασχαλινά, πεντανόστιμα τσουρέκια έρχεται από την Αρτάκη και είναι της γλυκιάς και χρυσοχέρας μπλογκοφίλης Κατερίνας του πολύ όμορφου http://skepiloges.blogspot.gr.
Η συνταγή είναι από τα τσουρέκια που φτιάχνει η μανούλα της, που την ευχαριστώ κι εκείνη πολύ για τη συνταγή που μας δίνει, διαβεβαιώνοντάς μας ότι είναι πολύ αρωματικά και αφράτα.
Μπορείτε να τα θαυμάσετε στη φωτογραφία που μας έστειλε!!!
Γεια στα χέρια σας Κατερίνα μου, καλοφάγωτα και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!! -:)))
Πάμε να τη διαβάσουμε;;; Σε λίγες μέρες, εξάλλου, όλα ή τα περισσότερα θα μοσχοβολούν πασχαλιάτικα αρώματα!!!
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑΚΗ
YΛΙΚΑ
3 Κιλά αλεύρι ρομπέν κίτρινο
1 κιλό ζάχαρη, αφαιρούμε ένα κρασοπότηρο
2 φλιτζανάκια του καφέ γάλα 
1 βιτάμ κλασικό πλάκα
2 βούτυρα λούρπακ ανάλατο
160 γρ. μαγιά
2 φακελάκια μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι μαστίχα χίου κοπανισμένη
 3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκάλι
18 αυγά
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Λιώνουμε την μαγιά σε 1 φλιτζανάκι νερό αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει (προσοχή όχι καυτό , χλιαρό για να μην χαλάσει η μαγιά) και ρίχνουμε όσο αλεύρι πάρει ώστε να κάνουμε μια ζύμη.  
Την αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ με το βούτυρο, μετά ρίχνουμε το γάλα και αφού  «χτυπήσουμε» τα αυγά τα ρίχνουμε και αυτά σιγά σιγά.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας την ζάχαρη και παράλληλα ανακατεύουμε να λιώσει. 
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μαχλέπι, την μαστίχα, το ξύσμα και το αλάτι.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακούβα, βάζουμε την ζύμη της μαγιάς και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά από την κατσαρόλα μας. 
Τραβάμε λίγο – λίγο αλεύρι και ενώνουμε τα υλικά αλλά προσέχουμε να μην ζυμώνουμε όπως το ψωμί.
Ζυμώνουμε φέρνοντας γύρω – γύρω την λεκάνη και με ανοιχτές παλάμες από κάτω προς τα επάνω. Αν δούμε ότι είναι πολύ  μαλακή η ζύμη μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη. 
Όταν τελειώσουμε με το ζύμωμα αφήνουμε τη ζύμη στην λεκάνη και την σκεπάζουμε με κουβέρτες  αφήνοντας την σε ένα δωμάτιο κλειστό μέχρι να φουσκώσει τουλάχιστον στο διπλάσιο.
Ανάλογα με το πόσο κρύο έχει στο δωμάτιο, μπορεί να χρειαστεί από 2.5 ώρες μέχρι 4 ώρες να μείνει σκεπασμένη η λεκάνη με την ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, αλείφουμε με βιτάμ τα χέρια μας και πλάθουμε τα σχέδια. 
Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε ακόμη ¾ της ώρας  ώστε να «ανέβουν» κι άλλο.
Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό και τα στολίζουμε με αμύγδαλα.
Ψήνουμε για 30΄περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!

36 σχόλια:

  1. ομορφα τα τσουρέκια που παρουσίασες από την κατερινα...ναστε καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαχταριστά τα τσουρέκια της Κατερίνας! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και μόνον που τα βλέπεις!!
      Καλή εδβομάδα!!!

      Διαγραφή
  3. "Αρτάκη" διάβασα κ' θα έβαζα και στοίχημα από ποια Κατερίνα ήταν η συνταγή!!!
    Και δεν έπεσα έξω!!!
    Όμορφα τα τσουρεκάκια!!!
    Φιλάκια πολλά και στις 2 σας!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, κορίτσι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα τσιμάνη μου εσύ!!! φιλακια πολλα!!!

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και δεν έπεσες έξω και τα τσουρέκια είναι υπέροχα!!!
      Φιλάκια Ιωάννα!

      Διαγραφή
  4. Κοιτάω την ανάρτηση και δεν το πιστεύω!! Μεγάλη μας τιμή να μπει η συνταγή μας στο υπέροχο blog σου!!!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!! Φιλάκια πολλά και καλή επιτυχία σε όλες μας στα φετινά πασχαλινά εδέσματα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δική μου τιμή Κατερίνα μου να έχω τη συνταγή σας!!! Τα τσουρέκια φαίνονται υπέροχα και σε ευχαριστώ πολύ!!
      Επίσης καλή επιτυχία και σε όλες και όλους καλή επιτυχία με τις πασχαλιάτικες προετοιμασίες!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  5. Και του χρόνου, να είστε καλά και οι δυό σας!
    Πολύ πετυχημένα και υπέροχα ψημένα τα τσουρεκάκια, Κική μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου!!! Πράγματι είναι πολύ ωραία!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Γιάμμι γιάμι! Αχ να είχα μια φετούλα τσουρεκάκι τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. That looks yummy!

    I am your new follower. Hope you can follow back :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I'll follow bach Farida and I'm glad you liked our easter breads! -:))

      Διαγραφή
  8. Συγχαρητήρια και στις δύο!Στα άξια χέρια αυτής που τα έκανε και στα επίσης άξια χέρια αυτής που έκανε την υπέροχη ανάρτηση!
    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φωτεινή μου για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!
      Καλές προετοιμασίες!

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα!!! Μύρισαν μέχρι το blogοσπιτάκι μου τα τσουρέκια σας!!! Αστειεύομαι, διάβασα ότι δεν είναι δικά σου. Αυτή τη στιγμή που σου γράφω πάντως η ζύμη μου φουσκώνει. Ευχήσου καλή τύχη γιατί φτιάχνω πρώτη φορά τσουρέκια!!!!! Καλό Σαββατοκύριακο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε κεράσουμε...εξ άλλου αυτές τις μέρες όλο τσουρέκια και κουλουράκια θα μυρίζει το μπλογκοσπιτάκι μου!!!
      Καλή σου επιτυχία και είμαι σίγουρη ότι θα τα κάνεις τέλεια!!!!
      Καλή εβδομάδα!:))

      Διαγραφή
  10. Και του χρόνου, καλό Πάσχα και στις δυο σας!!!
    Τα τσουρεκάκια δείχνουν νόστιμα και αφράτα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης και του χρόνου Έλενά μου... αν κι εγώ τώρα άρχισα να φουρνίζω τσουρέκια και μέχρι την Τρίτη θα έχω κάθε μέρα τέτοια γλυκοαρωματικά φουρνίσματα με τσουρέκια και κουλουράκια!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραία τα τσουρέκια της Κατερίνας, Κική! Να είστε καλά και οι δυο, να τα φτιάξετε και πάλι του χρόνου.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πρέπει να είναι νοστιμότατα και πολύ αφράτα Ειρήνη μου!
      Ευχαριστούμε και σε σένα καλή επιτυχία στα δικά σου φουρνίσματα!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  12. Να ευχηθώ και του ΧΡΟΝΟΥ Κική μου.
    Μιλάμε πια για πραγματική γραμμή παραγωγής :- ))
    Γειά στα χέρια σου (και στις αντοχές σου) καλή μου.

    Χρόνια Πολλά και με το καλό στην Ανάσταση σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης και του χρόνου Πηνελόπη μου... η γραμμή παραγωγής μόλις άρχισε για μένα και μέχρι την Μ.Τρίτη θα παράγει τσουρέκια, κουλουράκια, μπισκοτάκια και σοκολατάκια για δώρα!!!! -:)))
      Φιλάκια κι όσο για τις αντοχές μου ... να δεις πώς "πέφτω" το βράδυ!!! -:))
      Γι αυτό και τρέχω και δεν προφταίνω και σας επισκέπτομαι όλο αργοπορημένη!!!
      Χρόνια σου πολλά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Αγαπητή Tante Kiki καλημέρα.
    Για μια ακόμη φορά με δικαιώνετε που έχω προσθέσει το μπογκ σας, στα αγαπημένα μου.
    Καταπληκτικά τα τσουρέκια, μπράβο!
    Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

    Φιλιά
    Γιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου, χαίρομαι που σας δικαιώνω ακόμη μια φορά κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!! Με κάνετε πολύ χαρούμενη με τα λεγόμενά σας!!!
      Καλές πασχαλινές προετοιμασίες και καλή Ανάσταση!
      Καλή εβδομάδα και φιλιά

      Διαγραφή
  14. Πόπο! Τέλεια φαίνονται και πολύ αφράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο Κική μου, κοίτα να δοκιμάζεις εσύ τσουρέκια και να μας λες εντυπώσεις για να ξέρουμε και εμείς τι τσουρέκι θα φτιάξουμε όταν έρθει η ώρα!!
    Μια ερώτηση: με τα υλικά που έγραψες φτιάχνουμε όλα τα τσουρέκια της φωτογραφίας;;
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν πρόσεξες Ερμιόνη μου έχω τη συνταγή στη στήλη "Οι δικές σας συνταγές χωρίς παρέμβαση" ...αυτό σημαίνει ότι δεν την έχω φτιάξει εγώ.
      Με τη ποσότητα των υλικών που γράφει η Κατερίνα, θα σου πω λόγω πείρας ότι η τελική ζύμη είναι περίπου 6 κιλά, γιατί συνήθως υπολογίζοντας όλα τα υλικά η τελική ζύμη γίνεται διπλάσια από το αλεύρι που βάζουμε...οπότε μοιράζουμε τη ζύμη στα γραμμάρια που θέλουμε για κάθε τσουρέκι και βρίσκουμε πόσα τσουρέκια γίνονται!
      Ελπίζω να βοήθησα! -:))

      Διαγραφή
    2. Αχ άμα είσαι έμπειρη στην κουζίνα μέσα πέφτεις!!! Κικίτσα μου έχεις δίκιο είναι 5 κιλά αλεύρι τα τσουρέκια της φωτογραφίας .... αλλά αν έβαζα τα υλικά για 5 κιλά θα πάθαιναν σοκ μόνο και μόνο από τα αυγά που έχει η συνταγή χαχαχα σήμερα εμείς φτιάξαμε 4 κιλά αλεύρι!!! φιλιά πολλά καλή επιτυχία και καλή ανάσταση!!! :)

      Διαγραφή
  16. Με ενάμιση κιλό αλεύρι πόσα τσουρέκια βγαίνουν και.Κατερίνα γνωρίζεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με ενάμιση κιλό αλεύρι πόσα τσουρέκια βγαίνουν?τα υπόλοιπα υλικά στη μέση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η συνταγή δεν είναι δική μου θα σου πω λοιπόν περίπου...
    Με αυτή τη συνταγή η ζύμη γίνεται περίπου 6 κιλά και άρα 6 τσουρέκια των 600 γρ..
    Άρα η μισή είναι 3 τσουρέκια γύρω στα 600-700 γρ.
    Γενικά, προσθέτουμε το βάρος των υλικών και υπολογίζουμε ανάλογα με τα τσουρέκια που θέλουμε αν είναι μισού ή ενός κιλού το κάθε ένα. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον βάλεις το μισό αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά στη μέση. Εάν δυσκολευτείς υπάρχουν εδώ αρκετές συνταγές για τσουρέκια με πιο εύκολο το πολίτικο τσουρέκι.

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!