Μουσακάς με πατάτες και σελινόριζα

Ένα κυριακάτικο πιάτο για όσους δεν νηστεύουν. Ένα πιάτο με ιδιαίτερη νοστιμιά αλλά και μια ιδιαίτερη επίγευση. Η ουδέτερη πατάτα με την ραφινάτη γεύση της σελινόριζας αλλά και αυτές του κιμά και της μπεσαμέλ "δένουν" με έναν μοναδικό τρόπο που, προσωπικά, εγώ δεν τον περίμενα μια και το συγκεκριμένο φαγητό ήταν της αδερφούλας μου αφού, για να είμαι ειλικρινής, κατάφερε να "παρακάμψει" τις αντιρρήσεις μου!!!!!!
 Ένα έχω να ομολογήσω... είχα άδικο και είχε δίκιο!!! Δεν ξέρω τί γίνεται αλλά η σελινόριζα είναι η αγαπημένη της ενώ εγώ την αντιμετωπίζω πάντα ως ένα υλικό κυρίως "βοηθητικό" σε ένα πιάτο και χωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρόλα αυτά ο μουσακάς αυτός κατόρθωσε να κάμψει τις αντιδράσεις μου και να εδραιωθεί στη γευστική μου μνήμη όχι απλά σαν νοστιμιά αλλά σαν ένα πιάτο ραφινάτο με μια υπέροχη δική του προσωπικότητα! 
Όχι, δεν "ακούγεται" ενοχλητικά η γεύση της σελινόριζας αλλά βρίσκεται κάπου εκεί στο βάθος και μένει στο τέλος αφού οι υπόλοιπες γεύσεις έχουν υποχωρήσει! 
Ναι, ανήκει πλέον στα αγαπημένα και πολύ νόστιμα πιάτα που αξίζει τη διαδικασία του, η οποία αν και εύκολη, θέλει το χρόνο της! 
Εάν, λοιπόν, σας αρέσει η σελινόριζα και η ιδέα του μουσακά μ' αυτή, ελάτε μαζί μου να ...μαγειρέψουμε!
Εάν, πάλι, δεν σας αρέσει ούτε η σελινόριζα ούτε και η σκέψη να την προσθέσετε σ' ένα πιάτο μουσακά, τότε, ελάτε να ...παρακολουθήσετε πώς θα μαγειρέψουμε το πιάτο και ...ίσως θελήσετε μια μπουκίτσα ...έτσι για δοκιμή που λέω και στην μικρή μας Βασιλικούλα!! -)))
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
2-3 σελινόριζες περίπου 1 κιλό, καθαρισμένες και καλά πλυμένες
4 μεγάλες πατάτες
Αλάτι και πιπέρι
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για τον κιμά
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο καρότο, ψιλοτριμμένο
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
1 μεγάλη ντομάτα πολτοποιημένη και ξεφλουδισμένη
100 γρ. καπνιστό ρεγκάτο τριμμένη 
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. ρίγανη 
1 πρέζα δεντρολίβανο ξερό
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. κόκκινο ξηρό κρασί
Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα χλιαρό
12 κ.σ. αλεύρι
10 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. καπνιστό ρεγκάτο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τον κιμά
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρότο και πιπεριά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά. 
Ύστερα, προσθέτουμε και τον κιμά και τον αφήνουμε κι αυτόν, γυρίζοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καεί, να σοταριστεί για 7-8 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράσει ο κιμάς και τα λαχανικά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί μας.
Μετά, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ο κιμάς, μισοσκεπασμένος, για 10-15 λεπτά.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να τελειώσει και ο κιμάς να μείνει μόνον με το λάδι του.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Ψήνουμε τις πατάτες και τις σελινόριζες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε τις σελινόριζες και τις πατάτες σε λεπτές φέτες. 
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε μια στρώση πατάτες που τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις βάζουμε να ψηθούν για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου μαλακώσουν και πάρουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.
Μόλις ετοιμαστούν, τις βγάζουμε και ψήνουμε τις υπόλοιπες και μετά τις φέτες της σελινόριζας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι που το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί ανακατεύοντάς το με το σύρμα που χτυπάμε τα αβγά.
Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά και πάντα ανακατεύοντας το χλιαρό γάλα, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε τη μπεσαμέλ σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, να βράσει έως ότου γίνει παχύρρευστη και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τέλος, προσθέτουμε και το τριμμένο ρεγκάτο και ανακατεύουμε καλά.
Συνθέτουμε το φαγητό
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί, το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και τοποθετούμε μια στρώση από πατάτες.
Τοποθετούμε και μια στρώση από φέτες σελινόριζας.
Ύστερα απλώνουμε τον μισό κιμά.
Βάζουμε μια δεύτερη στρώση από πατάτες και πάλι σελινόριζες κι από πάνω τον υπόλοιπο κιμά.
Τέλος, απλώνουμε τη μπεσαμέλ.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
Καλή σας μέρα και καλή σας συνέχεια!! -:)))

31 σχόλια:

  1. Αν ήρθα πρώτη, θέλω διπλό κομμάτι (όσο υπάρχει αφθονία)! Αν δεν ήρθα πρώτη, πάλι διπλό κομμάτι θέλω, γιατί το ζήλεψα το υπέροχο φαγάκι σου!!! Μπράβο στην αδερφούλα, που κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις, σου και σε σένα, που παραδέχτηκες το δίκιο της και μας παρουσίασες αυτό το υπέροχο πιάτο!
    Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις όσο θέλεις Αναστασία μου!!! Είδες τι κάνει η αδερφούλα μου;;; χαχαχα
      Χαίρομαι που σας άρεσε γιατί είναι νοστιμότατο πιάτο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική!!Τόν ζήλεψα τόν μουσακά σου!!Λατρεμένο φαγητό!!Θά δοκιμάσω καί τήν δική σου συνταγή!!Φαίνετε καί ακούγετε πεντανόστιμη!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε τη συνταγή αυτή... αξίζει γιατί είναι ένας αρωματικός, νόστιμος και διαφορετικός μουσακάς! -:)))
      Καλή σου μέρα και φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Είμαι μάλλον μαζί σου σχετικά με τις επιφυλάξεις σου για τις σελινόριζες.Ωστόσο είμαι ανοικτή στις γευστικές προκλήσεις ,μιας που στο παρελθόν αναθεώρησα πολλές φορές την προκατάληψή μου για διάφορες τροφές.
    Η πρώτη δοκιμή μπορεί να γίνει με τις σελινόριζες στο μισό ταψί-έτσι δεν κάνουμε συνήθως όταν έχουμε κάποιους ενδοιασμούς?-και συνεχίζουμε στο υπόλοιπο, με τον κλασσικό μουσακά πατάτες-κιμά.Νομίζω ότι είναι ο σωστός τρόπος να δοκιμαστεί μία καινούργια γεύση ,χωρίς να την προσπεράσουμε,αλλά και χωρίς να το παρακινδυνέψουμε!
    Συγχαρητήρια στην αδελφούλα σου που έκανε αυτό το λαχταριστό φαγητό αλλά και που σε έπεισε να το δοκιμάσεις παραμερίζοντας όποιες αμφιβολίες είχες...
    Καλή σας μέρα!Φιλιά στις μικρές πριγκίπισσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Φωτεινή! Πιστεύω ότι θα αναθεωρήσεις όπως αναθεώρησα κι εγώ! Έχεις δίκιο... όπως ακριβώς λες κάνουμε για να είμαστε σίγουρες ότι μας αρέσει η νέα γεύση! -:))
      Φιλάκια καλή μου Φωτεινή και να περνάτε καλά!

      Διαγραφή
  4. Ok, προφανώς δεν ήρθα πρώτη, αλλά διπλό κομμάτι θέλω!!!
    Α, όλα κι όλα!!!
    ;-)
    Φιλάκια πολλά!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου δώσω Ιωάννα μου όσο θέλεις!
      Φιλάκια πολλά ! -:))

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα! Πολύ ωραία ιδέα να παντρέψεις την σελινόριζα με την πατάτα στον μουσακά! Θα τη δοκιμάσω άμεσα και θα σου πω εντυπώσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου, φαντάζομαι την νοστιμιά αυτού του πιάτου! Και εφ' όσον δεν "ακούγεται" η μυρωδιά της σελινόριζας, ακόμα καλύτερα! Μια ωραιότατη, καινούργια πρόταση, για το αγαπημένο μας παστίτσιο.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική, από κεκτημένη ταχύτητα, έγραψα παστίτσιο, αντι για μουσακά. Το διορθώνω.

      Διαγραφή
    2. Είναι ωραίος ο συνδυασμός Ειρήνη μου... αξίζει να δοκιμαστεί και δεν πειράζει που έγραψες παστίτσιο!!

      Διαγραφή
  7. Εγώ θέλω μερίδα ολόκληρη, τι να μου κάνουν μερικές μπουκίτσες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω πολύ ευχαρίστως Λίλα μου!!

      Διαγραφή
  8. Παρά τους ενδοιασμούς σου Βασιλική μου έφτιαξες ένα νοστιμότατο μουσακά που πολύ το ζήλεψα!
    Πολύ γιάμυ!

    Έχω όλα τα υλικά μιας και είχα προμηθευτεί σελινόριζες για άλλο λόγο και μάλλον θα έχουν την τιμή να γίνουν ο μουσακάς σου.

    Φιλιά πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαμπία μου! Εάν και όταν τον φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  9. Ενδεχομένως να χρειαστώ εκείνη την μπουκίτσα της δοκιμής για να με πείσετε για το τελικό της γεύσης, Κική μου, αν και εφόσον παραδέχτηκες ότι εκείνη είχε δίκιο κι' εσύ άδικο... να μην χρειάζεται κάτι περισσότερο για να πεισθώ!!
    Φιλιά πολλά και καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα Πηνελόπη μου να σε φιλέψω για να πειστείς κι εσύ όπως κι εγώ!!!
      Είναι ένας καταπληκτικός συνδυασμός!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Η σελινόριζα είναι ένα υλικό ουδέτερο για μένα... εννοώ πως δεν με τρελαίνει, αλλά ούτε και με χαλάει!
    Η σκέψη όμως να την προσθέσω στο μουσακά μου αρέσει πολύ! Νομίζω πως με μια τόσο απλή πινελιά, ένα κλασσικό πιάτο αυτόματα μετατρέπεται σε κάτι πιο ιδιαίτερο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ την αντιμετώπιζα επιφυλακτικά αλλά δεν είχα δίκιο!!! Έχεις δίκιο σ' αυτό που λες και μια απλή πινελιά είναι αρκετή για να γευτούμε κάτι το ιδιαίτερα νόστιμο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Κική μου εγώ ανήκω σ' αυτούς που αγαπούν πολύ την σελινόριζα και την χρησιμοποιώ σε πολλά φαγάκια!
    Γι αυτό ο ιδιαίτερος μουσακάς της αδελφούλας, με ενθουσίασε!!
    Μπράβο της, να της πεις!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίος συνδυασμός...αξίζει!! Θα της πως το μπράβο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πρέπει να είναι πεντανόστιμος!!! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ωραίος και αξίζει τη δοκιμή!

      Διαγραφή
  13. Το μουσακά τον λατρεύω, αλλά με μελιτζάνες. Είμαι λίγο επιφυλακτική όπως κι εσύ για τη σελινόριζα, αλλά θα σε εμπιστευτώ! Μου αρέσει πολύ η μπεσαμέλ με το καπνιστό ρεγκάτο!
    Πολλά φιλιά Κική μου! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την άλλη φορά που θα κάνεις μουσακά, βάλε σε μιαν άκρη και δοκίμασε Πηνελόπη μου... θα εκπλαγείς με τη νοστιμιά του!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Μουσακα με πατατες φτιαχνω συχνα, και αυτη η ιδεα με την σελινοριζα πολυ μου αρεσε. Θα δοκιμαστει!
    Τα συγχαρητηρια στην αδελφουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να δοκιμαστεί Μαρίνα μου!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Κικίτσα μου, τι καινούργια νοστιμιά είν' αυτή;
    Σελινόριζα;
    Λες;
    Θα το δοκιμάσω, άλλωστε σ' εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια
    Φιλάκια γλυκά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι μου δοκίμασε τον μουσακά αυτόν!!! Αξίζει ...θα σου αρέσει ...εκτός και αν σιχαίνεσαι το σέλινο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!