Αρωματικό κέικ με ταχίνι, σταφίδες και καρύδια

Καλημέρα σας και καλή σας εβδομάδα! Μια νέα εβδομάδα αρχίζει, μια εβδομάδα πιο κοντά στο Πάσχα κι αυτό σημαίνει ότι η νηστεία για άλλους συνεχίζεται, για άλλους αρχίζει και για άλλους... αγνοείται. Κατά την ταπεινή μου γνώμη κανένα από τα τρία δεν είναι κακό... ο καθένας διαλέγει ό,τι θέλει και ό,τι του αρέσει. 
Με άρωμα Σαρακοστής το σημερινό γλυκό εβδομαδιάτικο ξεκίνημα. Με άρωμα Σαρακοστής αλλά 
και με τον γνωστό χρυσαφένιο λείο και παχύρρευστο πολτό σουσαμιού, το αρωματικό και πολύ θρεπτικό ταχίνι. Τα οφέλη του στον οργανισμό ...πολλαπλά. Η γεύση του ...απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα μεστή αν και ...δύσκολη για πολλούς ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Έχοντας κατά νου τούτο το τελευταίο που το ...συνάντησα αρκετά συχνά μιλώντας με παιδιά όταν βρήκα στο τελευταίο τεύχος του OLIVE την παρακάτω συνταγή της Γ.Κοφινά, αποφάσισα αμέσως να την φτιάξω. Δεν έχει πολύ ταχίνι, έχει άρωμα πορτοκαλιού αλλά και ξηρούς καρπούς κάτι που σημαίνει ότι το ταχίνι κάνει διακριτικά, όσο αυτό γίνεται μιας και η προσωπικότητά του από μόνη της είναι "εκρηκτική", αισθητή την παρουσία του ανάμεσα στα άλλα αρώματα και γεύσεις.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε την άποψή μου και μετά από τις αλλαγές που έκανα (όχι που θα μου γλίτωνε!!!) -:))) το κέικ εξαφανίστηκε σχεδόν από το πρώτο μισάωρο της εμφάνισής του επάνω στο τραπέζι!! Ως και οι πιο δύσκολοι κριτές της οικογένειας, οι μικρές μας, το τίμησαν δεόντως!!!
Οι αλλαγές για να το φέρω στα δικά μας επιθυμητά δεδομένα δεν ήταν ουσιαστικές. 
Το κέικ είχε μέσα 2 κ.γλ. καβουρδισμένο σουσάμι που εγώ αφαίρεσα, έβαλα 1 κ.σ. περισσότερες μαύρες σταφίδες, αντικατέστησα τα αμύγδαλα με καρύδια, πρόσθεσα 60 γρ. σταγόνες σοκολάτας... έτσι για να υπάρχουν κάπου εκεί στο βάθος, χρησιμοποίησα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κι έτσι μείωσα στο ελάχιστο το μπέικιν και αφαίρεσα τη σόδα. Κατόπιν τούτου, ένα θα σας πω... αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί είναι πανεύκολο (όπως όλα τα νηστίσιμα κέικ δεν χρειάζεται ούτε μίξερ) και πεντανόστιμο. Είναι ένα καταπληκτικό σνακ για τα παιδιά αλλά και για κολατσιό στο σχολείο και φυσικά ένα πολύ υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο δεκατιανό ή συνοδευτικό για τσάι ή καφέ για τα μεγάλα παιδιά.
Πάμε στη συνταγή;;;;
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα με διάμετρο 22 εκ.
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
220 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
180 ml αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) 
180 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
50 γρ. σταγόνες πικρής σοκολάτας
2 κ.σ. ξανθές σταφίδες μουλιασμένες σε 2 κ.σ. κονιάκ (το προσθέτουμε κι αυτό)
3 κ.σ. ταχίνι
1 καψουλάκι βανιλίνης
Για το γλάσο ταχινιού
1 κ.γλ. μέλι
2-3 κ.σ. νερό
1 κ.σ. ταχίνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Διαλύουμε το ταχίνι στο χυμό πορτοκαλιού.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τις σταφίδες, τις σταγόνες σοκολάτας, το μπέικιν και τα ψιλοκομμένα καρύδια σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανιλίνη και τα χτυπάμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν.
Ύστερα, ανακατεύοντας προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ταχίνι και το κονιάκ.
Τέλος, προσθέτουμε λίγο λίγο το μίγμα του άλευρου και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Στρώνουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μέσα το μίγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά αφού πρώτα δοκιμάσουμε εάν έχει ψηθεί.
Είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και βγει στεγνή. 
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και μετά, εάν θέλουμε το αλείφουμε με το γλάσο ταχινιού.
Προσωπικά άλειψα το μισό και έγινε υπέροχο αλλά το υπόλοιπο έμεινε αναγκαστικά σκέτο γιατί ...το "τάργκετ γκρούπ" αποτελείται από ...μη εθισμένους στη γεύση καταναλωτές ...οπότε έπρεπε να είναι διακριτική η παρουσία του ταχινιού. -:)))

14 σχόλια:

  1. Το ταχίνι βρίσκεται στη ζωή μας καθημερινά, όλο το χρόνο, αφού είναι... αδυναμία του μπαμπά!!!
    Το λατρεύουμε οικογενειακώς, οπότε σίγουρα μόλις "εντοπίζω" κάποια συνταγή, την... τιμώ!!!
    ;-)
    Καλή σου μέρα κ' καλή εβδομάδαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή βδομάδα!
    Ευχαριστούμε για τις ωραίες σου συνταγές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Κική μου!
    Κάποιο ανάλογο κέικ φτιάχνω κι εγώ και είναι πολύ νόστιμο! Πολύ καλή καλή η επιλογή σου! Μου άρεσε και το γλάσο ταχινιού και θα το δοκιμάσω.
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θελω τοσο πολυ να φτιαξω καποιες συνταγες με ταχινι κι ολο κρατιεμαι λογω των πολλων θερμιδων(λες και στα υπολοιπα ειμαι εγκρατης!!!)
    αυτο το κεικ ειναι μια ωραια ιδεα για μια συγκεντρωση στην οποια θα παραστω την τεταρτη-θα το φτιαξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tι νόστιμο που δείχνει Κική μου!
    Να σαι καλά, φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ταχίνι είναι πραγματικά σούπερ υλικό, για τη νηστεία και όχι μόνο!
    Πολύ κομψό το κέικ σου Κική μου, αρωματικό και πλούσιο σε γεύσεις!
    Και αυτό το γλάσο τι όμορφο και γευστικό που το κάνει!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου δείχνει αφράτο και πολύ πολύ νόστιμο!Καταπληκτικό και το γλάσο του!!!Μπράβο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεύω το ταχίνι και εδώ βλέπω και γλάσο ταχινιού γι'αυτό θα το δοκιμάσω. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε Κική μου, εσύ μπορείς να κάνεις ακόμη και άνθρωπο αλλεργικό στο ταχίνι να θέλει να το φάει! Τι ωραία πράγματα είναι αυτά που φτιάχνεις! Και τα νηστίσιμά σου εξίσου λαχταριστά με αυτά που ετοιμάζεις τον υπόλοιπο καιρό! Μπράβο και πάντα τέτοια ωραία πράγματα να μας σερβίρεις!!!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγώ στο ....τάργκετ γκρουπ ανήκω και μου αρέσει η διακριτική γεύση του ταχινιού οπότε θα μείνω στο ....σκέτο.
    Φιλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένη μου Κικίτσα
    με το ταχίνι δυστυχώς δεν τα πάω καλά, αλλά από τα χεράκια σου θα το δοκίμαζα ευχαρίστως !!!
    Σε φιλώ
    Σόφη
    (έλα έχω φτιάξει φρέσκια λεμονάδα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με ξεσήκωσες τόσο πολύ που είμαι εξω και βιάζομαι να πάω σπίτι να το κάνω. Αχ τι με κάνεις, τι με κάνεις Κικίτσα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοβερό Κική!!!!!!!!
    Υπέροχα αφράτο και καλοψημένο.
    Τα υλικά του "ένα & ένα"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!