Πέννες με σπανάκι, τυριά και καρύδια... ένα παστίτσιο καθόλου κλασσικό


Καλή σας μέρα! Η ερχόμενη Κυριακή είναι η Κυριακή της Τυρινής. Μια μέρα πριν να απολαύσουμε τις λιχουδιές της Καθαρής Δευτέρας... ας απολαύσουμε ένα πιάτο επίκαιρο, εύκολο αλλά ταυτόχρονα πολύ γευστικό.
Παραλλαγή παστίτσιου ή μήπως σπανακόπιτα χωρίς φύλλο σε μορφή nouvelle cuisine;;
Όπως και αν το χαρακτηρίσουμε είναι μια πολύ ωραία πρόταση για την Κυριακή της Τυρινής... έτσι για να μην ξεχνάμε και τα έθιμά μας που θέλουν την Κυριακή που μας έρχεται να καταναλώνουμε τυριά και γαλακτοκομικά αλλά όχι κρέας... μία ακριβώς μέρα πριν αρχίσει η νηστεία για το Πάσχα!
Ένα πιάτο που επιδέχεται αλλαγές και παραλλαγές για να έρθει στα μέτρα μας συναντώντας τις γευστικές μας επιθυμίες.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
500 γρ. πέννες 
350 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Για τη μπεσαμέλ
450 γρ. γάλα χλιαρό με 1,5% λιπαρά
200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
4 κ.σ. αλεύρι
40 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με λίγα λιπαρά)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
70 γρ.καρύδια ψιλοκομμένα, στο multi
4 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού (φτιαγμένα όπως ΕΔΩ)
70 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που υπάρχουν στη συσκευασία.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σπανάκι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 6-7 λεπτά.
Ύστερα τα προσθέτουμε μαζί με την κεφαλογραβιέρα στις βρασμένες πέννες και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι που σοτάραμε το σπανάκι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια βάζουμε το βούτυρο.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μίγμα για 2-3 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα πάντα ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη μουστάρδα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε, σε σιγανή φωτιά, τη μπεσαμέλ να πάρει μια βράση και να γίνει παχύρρευστη και αποσύρουμε από την εστία.
Τέλος, μόλις η μπεσαμέλ κρυώσει λίγο (την αφήνουμε 5-6 λεπτά) προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Αναμιγνύουμε  την μπεσαμέλ με τα ζυμαρικά και τα λαχανικά.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Αναμιγνύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα ψίχουλα ψωμιού και την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και πασπαλίζουμε με το μίγμα αυτό το φαγητό μας.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή έως ότου έχουμε μια ελαφρώς καστανή κρούστα.
Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!! 
Tante Kiki
14 Comments
No