Πρωτοχρονιά χωρίς κρεατόπιτα στο σπίτι μας δεν γίνεται! Γιατί;; Μα γιατί η γιαγιά μου τιμώντας πάντα την Ηπειρώτικη κατάγωγή της έφτιαχνε κάθε Πρωτοχρονιά μια κρεατόπιτα ή μάλλον κιμαδόπιτα γιατί αυτή με τα κομμάτια κρέατος όλοι την ...περιφρονούσαν!!! Παρ' όλα αυτά, με τις θύμησες πολύ έντονες, παρά τα πολλά χρόνια που κύλησαν στο μεταξύ, η μοσχοβολιά της ζεστής κρεατόπιτας στην κουζίνα με τα κατάλευκα ντουλάπια και το πολύχρωμο μωσαϊκό στο πάτωμα κεντρίζει ακόμα τις αισθήσεις!! Πόσο γρήγορα κυλά ο καιρός!!! Πόσο έντονη είναι, κάποιες φορές, η γευστική μνήμη και πώς συνδέει συνειρμικά το ένα γεγονός με το άλλο αλλά και με τα συναισθήματα!!! Θα μου πείτε... είναι ένα γεγονός που το δέχονται και οι επιστήμονες... θα σας πώ... είναι ένα γεγονός πολύ πιο δυνατό από μια, εξίσου δυνατή επιστημονική άποψη ακόμη και θεμελιωμένη!!! Ποιός μπορεί να πει ότι δεν θυμάται ή καλύτερα δεν ...ξαναζεί μέρες ή στιγμές οικογενειακές που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και μάλιστα ότι αυτές οι στιγμές δεν του ξαναγεννούν ποικίλα, ζεστά συναισθήματα; Ποιός μπορεί να αρνηθεί ότι αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν επιρρεάσει την μετέπειτα συμπεριφορά του ή τις γευστικές του προτιμήσεις;;;
Έτσι, λοιπόν, και στο σπίτι μας η ...οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται ...ίσως γιατί έτσι βιώνεται καλύτερα η έννοια της λέξης "οικογένεια"... ποιός ξέρει;;;;
Δεν έχει περάσει Πρωτοχρονιά χωρίς να φιλοξενήσει το τραπέζι μια κρεατόπιτα που ...κρύβει κάτω από κάποιο κομμάτι ένα ...φλουρί!
Εφέτος, η παράδοση τηρήθηκε αλλά με μια παραλλαγή που ...βεβαίως, βεβαίως ήταν αποτέλεσμα φαντασίας της food blogger του σπιτιού (αφού με ανέχονται ακόμα τί να πώ;;; Αξιοθαύμαστο!!!!). Η κρεατόπιτα, εκτός από πράσα φιλοξένησε στους κόλπους της γέμισής της και ψιλοκομμένα (στο multi) χωριάτικα λουκάνικα που της χάρισαν μια πικάντικη, χειμωνιάτικη νότα!!
ΥΛΙΚΑ για μια λαμαρίνα φούρνου1 συσκευασία με χωριάτικο φύλλο Ψαχνών (έχει 8 χοντρά φύλλα για πίτες)
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο + 50 γρ. βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων
Για τη γέμιση
400 γρ. κιμά
250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα της γέμισης
3 αυγά
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για τη μπεσαμέλ
1 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο
250 γρ. γάλα χλιαρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη μπεσαμέλ
Βάζουμε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αλεύρι και το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας με το "σύρμα" και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
Την αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τα πράσα, τα ψιλοκομμένα λουκάνικα και τον κιμά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά πριν προσθέσουμε 1 φλ.τσ. νερό για να βράσει ο κιμάς.
Αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά έως ότου ο κιμάς βράσει.
Ύστερα, τον αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την μπεσαμέλ και το θρυμματισμένο τυρί.
Εάν θεωρούμε ότι χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε όσο νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Προσθέτουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη για να την προσθέσουμε στην πίτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε την πίτα
Αλείφουμε με το μίγμα ελαιολάδου-βουτύρου το ταψί χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο και μετά το αλείφουμε κι αυτό με το ίδιο μίγμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα 4 από τα 8 φύλλα που περιέχει η συσκευασία.
Ύστερα, απλώνουμε τη γέμιση και με την ανάποδη πλευρά του κουταλιού την στρώνουμε για να είναι ισόπαχη παντού.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο που το αλείφουμε και πάλι με το μίγμα ελαιολάδου-βουτύρου.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία όπως και για τα κάτω φύλλα μέχρι να στρώσουμε και τα 4 φύλλα.
Γυρίζουμε τις άκρες τους γύρω γύρω και χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια την επιφάνεια της πίτας, προσέχοντας να μην την κόψουμε μέχρι κάτω.
Ψήνουμε την πίτα για 50-55 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι πήρε ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και μετά την σερβίρουμε.