Καλαμποκόψωμο του αμερικανικού Νότου

Οι κατακίτρινοι καρποί με τη καφετιά φουντίτσα στο κεφάλι που ξεπρόβαλαν μέσα από το πράσινο ρούχο τους απλώνονταν ως εκεί που έφτανε το μάτι! Λες κι ο ήλιος είχε ξαπλώσει για τα καλά πάνω στου πράσινους μίσχους. Τα δυό παιδιά άνοιγαν δρόμο με τα χέρια τους ανάμεσα στα φυτά που έφταναν αρκετά πάνω από τα κεφαλάκια τους. Ήθελαν να φτάσουν γρήγορα! Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα!! Μερικά μέτρα ακόμα κι ύστερα το ...ξέφωτο!
Τα φυτά αργολικνίζονταν στο αεράκι, οι φουντωτοί καρποί έλειπαν και κάπου στο βάθος ακούγονταν κουβέντες! Δεν καταλάβαιναν καλά τί έλεγαν οι φωνές  αλλά σηκώνοντας το κεφάλι είδαν τον καπνό της γνωστής γκρίζας καμινάδας ενώ σιγά σιγά τα ρουθούνια τους γέμιζαν ...μοσχοβολιά! Άρχισαν να τρέχουν με την ανυπομονησία να ξεχειλίζει και το στομάχι να γουργουρίζει, ώσπου... αντίκρισαν την μισάνοιχτη πόρτα που τους καλωσόριζε!
Όρμησαν μέσα και στάθηκαν μαγεμένα στη θέα του φουσκωτού κατακίτρινου ψωμιού που στέκονταν περήφανα μέσα σε μια πήλινη γαβάθα, εκεί στη μέση του τραπεζιού.
"Πρώτα πλένουμε χέρια, λιχούδηδες!" ακούστηκε μια φωνή γεμάτη γλύκα κι ένα κρυφό γελάκι κάπου στο βάθος! Η μαμά, με την γνωστή, κάτασπρη ποδιά της έκοβε ήδη δυό μεγάλες φέτες από τον κατακίτρινο, γεμάτο γλύκα θησαυρό που μόλις είχε ψήσει. 
Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ένα σιγανό χτύπημα στην κλειστή πια πόρτα και το ξανθό κεφάλι της κυρίας του διπλανού αγροτόσπιτου φάνηκε. "Μμμμμμ! τί μοσχοβολιά!! Έψησες πάλι το υπέροχο καλαμποκόψωμο που κάνεις; Θα μου μάθεις να το φτιάχνω κι εγώ;" "Γιατί όχι;" αποκρίθηκε χαρούμενα η μαμά και ...μέχρι να πεις κύμινο άρχισε να λέει πώς έφτιαχνε αυτό γρήγορο ψωμί που, στον αμερικανικό Νότο το απολάμβαναν παραδοσιακά με ψητά, σούπες και βραστά αλλά και για πρωινό και για σνακ! Τί λιχουδιά!!!!!!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. καλαμποκάλευρο (ή 150 γρ. καλαμποκάλευρο και 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 μεγάλα αυγά
150 γρ. γάλα
100 γρ. γιαούρτι 
50 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
1 κ.σ. ηλιέλαιο 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 
Καλύπτουμε μια φόρμα με διάμετρο 18-20 εκατοστά, με αντικολλητικό χαρτί και την αλείφουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο. 
Όσο ο φούρνος προθερμαίνεται βάζουμε μέσα τη φόρμα για να είναι πολύ ζεστή όταν βάλουμε το μίγμα και να αρχίσει αμέσως το ψήσιμο του ψωμιού.
Με τον τρόπο αυτό το καρβελάκι μας θα αποκτήσει μια υπέροχη κόρα.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το γάλα, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι και και τα αυγά και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. 
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε μέσα και το μέλι.
Μόλις λιώσουν, ανακατεύουμε και αφήνουμε να έρθει το μίγμα αυτό σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μίγμα με το γάλα, το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι και τα αυγά ανακατεύοντας με το σύρμα.
Μόλις αναμιχθούν αυτά τα υλικά προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο με το μέλι.
Ανακατεύουμε καλά και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα το μίγμα του ψωμιού.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει κάνει μια όμορφη καστανή κρούστα και έχει ψηθεί.
Μπορούμε να το δοκιμάσουμε όπως δοκιμάζουμε και τα κέικ βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού που όταν βγεί από το ψωμί πρέπει να είναι καθαρή.
Είναι υπέροχο ζεστό αλλά και κρύο την επόμενη μέρα, σκέτο αλλά και σαν συνοδευτικό σούπας ή σαλάτας.
Διατηρείται σε σακούλα ψωμιού ή σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς. 
Καλή σας μέρα -:))
Πηγή: Step-by-step αρτοποιία, Caroline Bretherton, DK

30 σχόλια:

  1. Ax, και όταν διάβασα τον τίτλο σου, μπήκα με βαριά καρδιά, καθώς δεν τρώω ψωμί σχεδόν ποτέ!
    Δεν με απογοήτευσες όμως!!! Δουλεύεις για μένα εσύ!!!
    ;-) χαχχαχα!!
    Φαίνεται πεντανόστιμο, Κική μου!!!
    Πολλά μπράβο!!!
    (Και πόσο λογοτεχνικός πρόλογος!!! Υποκλίνομαι!!!)
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια;;;; Δεν έχεις καλές σχέσεις με το ψωμί;;;; Εγώ θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις αυτό που δεν είναι ακριβώς ψωμί αλλά είναι σχεδόν κέικ και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!! Ευχαριστώ για ...την υπόκλιση!!! χαχαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσε... η "γραφή" είναι η άλλη μου αγάπη μαζί με τη λογοτεχνία! -:))
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  2. Γεια στα χέρια σου για άλλη μια φορά! Δεν έχω φάει ποτέ μου καλαμποκόψωμο αλλά πιστεύ μετά από την ανάρτηση ότι πρέπει να δοκιμάσω!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το γιατί δεν είναι ακριβώς ψωμί αλλά κάτι ανάμεσα σε ψωμί και κέικ!! Είναι νοστιμότατο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Η θεά των ονειρικών αγροτόσπιτων μου κλέβει την φαντασία.Απλά είμαι και εγώ εκεί,με την κρυφή ελπίδα να σερβιριστώ μία μεγάλη ,χρυσοκίτρινη φέτα ,να την αλείψω με λιωμένο βούτυρο και να την απολαύσω παρέα με την παιδική χαρωπή ανεμελιά.Να αφήσω και εγώ την σκοτούρα να την παρασύρει ο άνεμος και να χαθεί στα καλαμποκάλαμα.Να μοσχομυρίσω την αύρα του ψημένου ψωμιού και να επιστρέψω στην θαλπωρή της παιδικής ηλικίας που ηρεμεί για πάντα το υποσυνείδητο.Φέτα αγάπης και έγνοιας.Φέτα ψυχικής κατάθεσης και ολόχαρης,ολόφωτης διάθεσης .
    Καλό μεσημέρι Κική μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που κρυφοκοιτάζεις από την πόρτα και σκέφτεσαι να μπεις μέσα για να απολαύσεις μια μεγάλη, χρυσοκίτρινη φέτα γιατί είναι νοστιμότατος ο χρυσός θησαυρός μια και μαζί του φέρνει φροντίδα κι αγάπη!!
      Φιλιά πολλά γλυκιά μου Φωτεινή με τα υπέροχα σχόλια!

      Διαγραφή
  4. Τον τελευταίο χρόνο φτιάχνουμε το δικό μας ψωμάκι στο σπίτι.Όποτε όταν πέφτει στην αντίληψη μας μια νέα συνταγή νόστιμη και ενδιαφέρουσα όπως αυτή, την σώνουμε για να τη δοκιμάσουμε! Φιλιά Κικίτσα, θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα!! Είναι τέλειο το σπιτικό ψωμάκι σε κάθε του εκδοχή αλλά τότε μπορείς πολύ εύκολο να δοκιμάσεις κι αυτή τη συνταγή! Είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελλαθείς!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Είναι τέλειο! Το καλυτερότερο ψωμάκι! Τα παιδιά μου το λατρεύουν! Αλλά η συνταγή που δίνεις μοιάζει νοστιμότερη από αυτή που έχω και φτιάχνω, οπότε πολύ σ' ευχαριστώ!
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμο και το συγκεκριμένο μοιάζει με κέικ!! Δοκίμασέ το και πιστεύω ότι τα μικρά θα το λατρέψουν, Εύα μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Το ψωμάκι με καλαμποκάλευρο είναι από τα πιο νόστιμα ψωμάκια πιστεύω!
    Πολύ καλή η συνταγή σου Κικίτσα και το γιαούρτι θα το κάνει ιδιαίτερα νόστιμο και αφράτο!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι πιστεύω Έλενά μου άσχετα αν οι η προηγούμενη γενιά δεν το είχε σε εκτίμηση γιατί το είχε παραχορτάσει!!! Το συγκεκριμένο, δε, είναι πεντανόστιμο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Πω πω! Πολύ ωραίο φαίνεται!!! Μοιάζει με τσουρέκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και ψωμάκι Πέπη μου!! Αξίζει τη δοκιμή του!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο!
    Απλά υπέροχο, μες τη γλύκα και τη θαλπωρή που χαρίζει η μυρωδιά και η γεύση μιας φρέσκιας φέτας ψωμιού!
    Το δε κείμενό σου μάς πήρε μαγικά και μας εναπόθεσε στον Αμερικανικό νότο κατ΄ευθείαν, χτυπώντας τα τακούνια μας για απογείωση!

    Φιλάκια Βασιλική μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο και το συγκεκριμένο ψωμοκεκάκι Ζαμπία μου! Με έπιασε ο λογοτεχνικός οίστρος αλλά αυτό το καλαμποκόψωμο, τί να σου πω... το λάτρεψα!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Εχω πολύ καιρό νά φτιάξω ψωμάκι Κική μου!!!Είμαι καί ψωμού!!!!Τό καλαμποκόψωμό σου,φαίνεται πολύ νόστιμο!!!Απόλαυσα διαβάζοντας τό κειμενό σου αλλά καί τίς υπέροχες φωτογραφίες σου!!!!Καλό βράδυ!!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Δήμητρά μου... ιδιαίτερα ψωμού!!!! Το συγκεκριμένο γίνεται κάτι ανάμεσα σε κέικ και ψωμί και είναι πολύ ιδιαίτερο!
      Χαίρομαι που σου άρεσε το κείμενο αλλά και οι φωτό!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχο Κική μου! Το καλαμποκόψωμο είναι πολύ αγαπημένο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Μαρία μου και δεν θα το μετανιώσεις!

      Διαγραφή
  11. Καταπληκτικό το ψωμί σου Κική!
    Τα κοντινά του πλάνα με συνεπείραν.
    Η ψίχα του είναι υπέρ αρκετή για τα γούστα μου.
    Like!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου αν και είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και κέικ!!! Είναι πεντανόστιμο!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  12. το θέλωωωωω!! μοιάζει πολύ με κέικ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Εβονίτα!! Αξίζει να δοκιμαστεί!!

      Διαγραφή
  13. Και σκεφτόμουν να το φτιάξω από τότε που το διάβασα σε αυτό το υπέροχο βιβλίο με τα ψωμάκια από το Vita. Τώρα που είδα και την παραλλαγή χωρίς ξινόγαλο σίγουρα θα το δοκιμάσω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μολις το εφτιαξα....εγινε φανταστικο!!!!
    Ευχαριστω για την συνταγη.
    Πραγματικα πολυ ευκολη και γρηγορη συνταγη, και
    το αποτελεσμα ειναι γευστικοτατο...
    Η μητερα μου(τοσα χρονια μαγειρισα) ξετρελαθηκε με την γευση και το ποσο αφρατο μου εγινε το καλαμποκοψωμο..
    Απολυτη επιτυχια!!
    Το συστηνω ανεπιφυλακτα 😍😍😍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη Μαρία! Χαίρομαι που σας άρεσε γιατί είναι πραγματκά υπέροχο!!!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  15. Εκανα ομως καποιες μικροαλλαγες..
    Εχω επιλεξει να μην χρησιμοποιω βουτυρο στις συνταγες μου..
    Οποτε αντι για 50γρ βουτυρο, εβαλα 50γρ εξτρα παρθενο ελαιολαδο.
    Και οσον αφορα την αναλογια των αλευρων, εβαλα 200γρ καλαμποκαλευρο και 50γρ για ολες τις χρησεις.
    Συγχαρητηρια για τις συνταγες σας, τις συμβουλευομαι συχνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. το έφτιαξα πριν από λιγο !!! καταπληκτικο και απλο. Να σαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!