Καλαμαράκια κρασάτα με πράσα και κρεμμύδια

Καλή σας μέρα!!! Καιρός για αποτοξίνωση, δεν συμφωνείτε;;; Τις ημέρες των γιορτών το κρέας πρωταγωνίστησε αλλά τώρα καιρός να απομακρυνθούμε για λίγο από το σφιχταγκάλιασμά του!
Έτσι, σήμερα ένα φαγάκι με θαλασσινά, απλά, καθημερινά καλαμαράκια και μάλιστα κατεψυγμένα. Αν φυσικά, τα αντικαταστήσετε με φρέσκα ...ακόμα καλύτερα αλλά και με τα κατεψυγμένα μια χαρά νοστιμότατο γίνεται!! Τα θαλασσινά σε χειμωνιάτικη εκδοχή! Κρασάκι, πετιμέζι που του δίνει μιαν άλλη πινελιά, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και γαρίφαλο το κάνουν ένα πιάτο με απίστευτο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση!
Έγινε ένα πιάτο που το αγάπησα παρά το ...διαζύγιο που έχω πάρει από τα ψαροθαλασσινά που, από μικρή μου έκαναν τη ζωή δύσκολη μια και όλοι ήθελαν να τρώω ψάρια, αχινούς, αστακούς και γαριδοκαραβίδες!!!!! Το ότι μου ...μύριζαν θάλασσα κανένας δεν το έπαιρνε σοβαρά υπ' όψη! Έτσι, μεγαλώνοντας εγώ και τα θαλασσινά βαδίσαμε με διαφορετική κατεύθυνση στο διάβα της ζωής. Ώσπου, σιγά σιγά η γεύση άρχισε να αποζητά να δοκιμάσει και η μαγειρική σήκωσε το μαγικό της ραβδάκι κι αποφάσισε να τους δώσει κάθε φορά μια νέα, δελεαστική πινελιά για να μπορώ όχι μόνον να δοκιμάζω αλλά και να αγαπήσω κάποια απ' αυτά!!!
Το συγκεκριμένο μπήκε στα αγαπημένα... και σίγουρα θα σας προτείνω να το γευθείτε γιατί αξίζει!!!!
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα σε ροδέλες
4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
3 πράσα σε ροδέλες
200 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
3 κ.σ. πετιμέζι
1 φλ.τσ. κρασί Μαυροδάφνη 
1 φύλλο δάφνης
1/3 κ.γλ. μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι και πιπέρι
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα καλαμαράκια με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πράσα και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά να σοταριστούν. 
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει 1-2 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
Ύστερα, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το πετιμέζι, το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, αλάτι, πιπέρι και 1 μεγάλο ποτήρι νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του και αφού ελέγξουμε εάν τα καλαμαράκια έχουν μαλακώσει (τα κρεμμύδια και τα πράσα έχουν σίγουρα μαγειρευτεί), αποσύρουμε την κατσαρόλα από την ηλεκτρική εστία.
Απολαμβάνουμε συνοδεύοντάς το με ψωμάκι και κόκκινο κρασάκι.

19 σχόλια:

  1. Μέσα στα αρώματα το φαγάκι σου Κική μου!!!!
    Καιρός να αποτοξινωθούμε λίγο από τα κρεατικά, η πρότασή σου με δελέασε!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου και πράγματι λίγη αποτοξίνωση από το κρέας μόνον καλό θα μας κάνει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Ωραία ιδέα - και ήθελα να βρω συνταγές για καλαμαράκια! Όπως γράφει και η Έλενα παραπάνω, θα είναι πολύ αρωματικό φαγητό!
    Νομίζω θα γινόταν να αντικατασταθούν τα καλαμαράκια και με βακαλάο παστό στη συγκεκριμένη συνταγή ... χμ, τώρα που το σκέφτομαι, και τα καλαμαράκια δε θα μπορούσαν να γίνουν κάτι σαν γιαχνί με σπανάκι; Πάντως, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου όπως τη δίνεις. Και σύντομα, μάλιστα. Έχω και την περιέργεια για το πώς "ακούγεται" το πετιμέζι στα φαγητά!
    Καλή συνέχεια! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πιστεύω ότι θα γίνει μια χαρά... δοκίμασέ το!!! Φυσικά και θα μπορούσαν να γίνουν γιαχνί με σπανάκι ...εγώ κάνω τις σουπιές έτσι! Γιατί όχι!!!
      Το πετιμέζι αφήνει μια ιδιαίτερη γλύκα αν και δεν ακούγεται πολύ δυνατά λόγω της ποσότητάς του!
      Καλό βράδυ! -:))

      Διαγραφή
  3. Ωραία συνταγή Κική μου!!Νόστιμη καί μοσχομυριστή!!Μού αρέσουν πολύ τά καλαμαράκια,ψάρια δέν τρώω.Καί μέ ρύζι πιλάφι γιά συνοδευτικό,φανταστικό πιάτο!!!
    Καλό βράδυ!!!Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου κι αφού σου αρέσουν τα καλαμαράκια αξίζει να τη δοκιμάσεις! Με ρύζι για συνοδευτικό θα είναι τέλεια!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω μαζί σου, Κική! Καιρός είναι να απέχουμε λίγο από το κρέας. Μια ωραία, αρωματκή συνταγή, όπως τα καλαμαράκια σου, είναι ότι πρέπει για αρχή!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου μετά τα Χριστούγεννα χρειάζεται λίγη αποτοξίνωση!
      Επίσης καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Γειά σου Κική μου!
    Αποτοξίνωση λέγεται αυτό?
    Με τόση νοστιμιά? Δεν το νομίζω?? Αλλιώς την ξέρω εγώ την αποτοξίνωση.
    Εδώ μιλάμε για φαγητό που να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει.
    Μακάρι και τα Χριστούγεννα αντί για κρέας να τρώγαμε τέτοια όμορφα φαγητά.
    Γλύκισμα! Τα πρασσα και τα κρεμμύδια δίνουν φοβερή γλύκα στο φαηγτό. Όσο για το πετιμέζι... μεγάλη αγάπη!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρυσαυγή μου! Γιατί δεν είναι αποτοξίνωση;;; Χαχαχα... είναι πολύ νόστιμο αλλά δώσε και στο μικρό λίγο...δεν πειράζει θα σας φτιάξω κι άλλο!!1 χαχαχα
      'Εχεις δίκιο και δίνουν μια μοναδικής νοστιμιάς γλύκα!!!
      Κι εσύ λατρεύεις το πετιμέζι όπως εγώ;;; Και σκέψου ότι όταν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα με ενοχλεί στο στομάχι... τέτοια αδικία!!! -:))

      Διαγραφή
  6. Και διαφορετικό, και αρωματικό, και με ωραία σαλτσούλα! Τέλειο το καλαμαράκι σου Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ μεθυστικό πιάτο! Σπάνια βρίσκω καλές συνταγές για καλαμαράκια πέρα από τα συνηθισμένα! Φιλιά Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι νοστιμότατο και μεθυσμένο!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Τι ομορφη ιδεα μετα απο τοσο κρεας ειναι οτι πρεπει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα Κικι.Μιας και το κρεας(βοδινο,κοτοπουλο,χοιρινο κτλ)το εχουμε κοψει στο σπιτι,σημερα θα κανω τα καλαμαρακια που εχεις σε αυτην την συνταγη.Σιγουρα θα αρεσει στην γυναικα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξεις και περιμένω εντυπώσεις... -:)) Κι εγώ πιστεύω ότι θα αρέσει στη γυναίκα σου!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. χαρα στο κουραγιο σου,να μου στειλεις απαντηση το βραδυ.σε ευχαριστω πολυ παντως.το εκανα το φαγητο.η αληθεια ειναι,πως για να του δωσω και το κατι τις παραπανω,εβαλα και μανηταρια κονσερβα.Και το αποτελεσμα,ηταν τελειο. Αλεξανδρος

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!