Χειμωνιάτικη σούπα λαχανικών με μπαλάκια από κιμά

Κρύος ο καιρός, ο χειμώνας καλά κρατεί ακόμα και  μια σουπίτσα πάντα φτιάχνει το κέφι αλλά και μας ζεσταίνει!!!
Μια σουπίτσα δυναμωτική που μας εφοδιάζει με ενέργεια. Μια σούπα δύο όψεις... μια σούπα κανονική αλλά και βελουτέ που η νοστιμιά τους είναι ίδια. Πριν περάσουμε στη γιορτή των Θεοφανείων, λοιπόν, ας φάμε μια σουπίτσα που είναι ό,τι καλύτερο για μικρούς και μεγάλους!
Χωρίς πολλά λόγια λοιπόν πάμε να δούμε τη συνταγή;;;
ΥΛΙΚΑ
Για τα μπαλάκια κιμά
500 γρ. κιμά
5-6 κ.σ. ξινό τραχανά
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Για τη σούπα
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 μέτριες πατάτες σε κύβους
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε φετούλες
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα κάρυ
4 κ.σ. αστράκι (ζυμαρικό) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα μπαλάκια κιμά
Αναμιγνύουμε τον κιμά, με τον τραχανά, το αυγό και το αλατοπίπερο καλά.
Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
Για τη σούπα
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ζεσταθεί και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριά, καρότο και πατάτα).
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο και αφού ανοίξουμε χώρο με μια κουτάλα, βάζουμε και τα μπαλάκια από κιμά να σοταριστούν κι αυτά για λίγο (για να μην διαλύονται).
Μόλις σοταριστούν ελαφρά, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάζονται τα λαχανικά μας.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και κάρυ και αφήνουμε τη σούπα μας, σε μέτρια φωτιά να βράσει, με μισόκλειστο καπάκι, για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δούμε ότι έβρασαν τα μπαλάκια του κιμά.
Ύστερα, προσθέτουμε το αστράκι μας και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για άλλα 10 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει για 5-6 λεπτά και σερβίρουμε με κρουτόν σκόρδου ή διπλοφουρνιστά bake rolls σκόρδου.
Εάν θέλουμε, μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα μπαλάκια του κιμά και τα λαχανικά και να έχουμε μια βελουτέ σούπα που θα τη γαρνίρουμε με τον ίδιο τρόπο!
Καλό σας βράδυ!!

17 σχόλια:

  1. Αααα!!!
    Τι ωραία τα κεφτεδάκια με το τραχανά και μέσα σε σούπα τέλεια θα είναι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα Πέπη μου!!! Αξίζει να τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια σου πολλά, καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, ζεστασιά, ηρεμία, δημιουργία!!! Η σουπίτσα μετά από το εορταστικό φαγοπότι νομίζω ότι είναι απαραίτητη!!! Να σε ενημερώσω ότι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου που μαγείρεψα δικές σου συνταγές (μελωμένο χοιρινό, σαλάτα με ρόκα-καρότο, σαλάτα λαχανικών με κατίκι αλλά και τα στεφανάκια με την λευκή σοκολάτα) ξετρελλάθηκαν όλοι. Να είσαι καλά και να μας δίνεις πάντα γευστικές ιδέες. Καλή χρονιά και πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης χρόνια πολλά Δάφνη μου με υγεία,αγάπη, ευημερία και χαρά!
      Χαίρομαι πολύ γιατί τους άρεσαν όλα όσα μαγείρεψες!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Μια νόστιμη ζεστή σουπίτσα σαν την δικιά σου, είναι ότι λαχταράω περισσότερο αυτές τις μέρες, μετά από τόσα που φάγαμε στις γιορτές!
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι μια καλή λύση Έλενά μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ νόστιμη αλλά καί πρωτότυπη η σουπίτσα σου Κική μου!!Ομολογώ,εντυπωσιάστικα!!
    Τραχανά στόν κιμά,λαχανικά,αστράκι,θά τήν δοκιμάσω οπωδήποτε !!Αξίζη,θά είναι πεντανόστιμη!!!!Οι φωτογραφίες σου τήν κάνουν ζηλευτή!!!Καλό τριήμερο!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου γιατί είναι πολύ νόστιμη!!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά Κική!!
    Πολύ μου άρεσαν τα μπαλάκια του κιμά με τον τραχανά!! Θα το δοκιμάσω άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Ξανθή... ναι είναι νοστιμότατη η σούπα και αξίζει να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  6. αχου είναι κάτι σαν εναλλακτικά γιουβαρλάκια?? πολύ καλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρωτότυπη σουπίτσα Κικίτσα , και πολύ νόστιμη!! Ότι πρέπει μετά από τόσο φαγητό!Φιλία και καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία και λαχταριστή από κάθε άποψη!
    Comfort food με τα όλα του.

    Καλό απόγευμα Βασιλική μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νοστιμότατη σουπίτσα Κική μου, πολύ λαχταριστή!!!Πόσο θα θελα να είχα μια μεριδούλα τώρα!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά απο Ισπανία!!! Χρόνια σας πολλά!!!

    Τα μπαλάκια Χριστουγεννων ταέκανε η μάνα μου έτσι...

    Με 1/2 κιλό κιμά, με 400γρ. καρβέλι (ψίχα μόνο), 100γρ. Χοιρινού λίπος λίγο τιγανιτό, 3 αυγά, κουκουνάρια, φρέσκο μαϊντανό, δυόσμο ξέρό, μαυρο πιπέρι, κανέλλα και αλάτι...

    Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το λαρδί κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια, μετά προσθέτουμε τα κουκουνάρια, το μαϊντανό και το αλάτι.

    Προσθέτουμε στο μείγμα το ψωμί και φύλλα δύοσμο κομμένα σε μικρά κομμάτια, πιπέρι, κανέλα και πρώην σοφρίτο, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά όλη την ζύμη με τα χέρια σας κάνοντας ξεχωριστές μπάλες.
    Πριν να τα μπάλουμε στη σούπα τα περνάμε στο ασπράδι αυγού και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι.

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαίρομαι που σου άρεσε Κουταλάκι μου!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!