Άλειμμα λευκής σοκολάτας

Μερέντα, Νουτέλα, λευκή, μαύρη ή μάλλον καφέ, σοκολατένια σίγουρα, εθιστική ...ακόμη πιο σίγουρα, η μεγάλη αγάπη μεγάλων και μικρών αλλά και το καταφύγιο του κάθε ...πικραμένου που του ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών στα ύψη κι έτσι καταφέρνει να "τα βγάλει πέρα" με τα δύσκολα! Αυτά τα αλείμματα με "καταδιώκουν"! Η σχέση πάθους και μίσους που έχουμε περνάει εδώ και χρόνια εξάρσεις και υφέσεις αλλά πάντα καραδοκεί ...κάπου εκεί στο βάθος της γευστικής μου μνήμης ή μήπως... στο πίσω μέρος του μυαλού μου;; Από τότε που μπήκα στο μπλογκοσπιτάκι μου και άνοιξα την πόρτα προς τον έξω κόσμο αυτή η εμμονή έγινε κατά διαστήματα ακόμη πιο έντονη!!! Έψαξα και βρήκα συνταγή ή καλύτερα... συνταγές! Στήθηκα πάνω από την κατσαρόλα που σιγόβραζε... έχοντας τη γλυκιά και γεμάτη ανυπομονησία προσμονή του αποτελέσματος! Απογοητεύτηκα τις περισσότερες φορές! Ξαναπήγα στην κουζίνα και ξαναδοκίμασα με την ελπίδα ενός καλύτερου αποτελέσματος κι ύστερα... παύση!!! Από τις πολλές προσπάθειες μόνον δύο έδωσαν ικανοποιητικούς καρπούς (θα τις βρείτε ΕΔΩ) ώσπου η λευκή σοκολάτα για μια ακόμη φορά όρθωσε το ανάστημά της μπροστά μου και με τη μορφή μιας φίλης μου ζήτησε να περιπλανηθώ σε γνώριμα αλλά και νέα λημέρια! 
Τί να κάνω κι εγώ;;; Πήρα τη σοκολάτα μου κι άρχισα τις δοκιμές. Λίγο η πείρα, λίγο η τύχη, πολύ το Google "έπεσα" πάνω σε μια συνταγή που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο! Εγώ την πρωτοβρήκα ΕΔΩ και αποφάσισα να τη δοκιμάσω σκέτη αλλά και σε διάφορες παραλλαγές.
Ένα έχω να πω... ακόμα απορώ πώς δεν την είχα βρει αυτή τη συνταγή μέχρι τώρα!!!!! Και οι τρεις παραλλαγές έγιναν εκπληκτικά εύκολα, είναι νόστιμες και με ωραιότατη υφή (αν και διατηρείται στο ψυγείο). Φυσικά δεν έχει εκείνη τη λαστιχωτή υφή που έχει το άλειμμα πραλίνας που κυκλοφορεί στο εμπόριο αλλά μένει μαλακό και είναι αγνό, σπιτικό!!
Αν και πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα την γνωρίζουν τη συνταγή, θα σας δώσω τη δική μου παραλλαγή και μερικά μυστικά για ένα τέλειο αποτέλεσμα ως προς την υφή της!
ΥΛΙΚΑ για ένα βάζο 250 γρ. 
200 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομμάτια
70 γρ. βούτυρο soft
100 ml γάλα φρέσκο
50 γρ. φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης
Βάζουμε τα φουντούκια ή τα φιστίκια σε νερό για 2 ώρες έτσι ώστε να μαλακώσουν λίγο. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το γάλα και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθούν (όχι να βράσουν) και να λιώσει το βούτυρο.
Ύστερα, ρίχνουμε και τα κομμάτια της σοκολάτας και τα αφήνουμε να λιώσουν κι αυτά.
Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει.
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς στο multi και τους πολτοποιούμε πιέζοντάς το για να λειτουργεί διακεκομένα και να μη ζεσταθεί.
Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. από το υγρό μίγμα μέσα στο multi και ξαναπολτοποιούμε τους ξηρούς καρπούς.
Ξαναρίχνουμε άλλες 6-7 κ.σ. και τους πολτοποιούμε και πάλι.
Συνεχίζουμε έτσι ακόμη μια φορά, αφήνοντας για μερικά δευτερόλεπτα το multi χωρίς να λειτουργεί για να μην καεί.
Τέλος, ρίχνουμε όλο μαζί το υγρό μίγμα και το "χτυπάμε" στο multi μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το άλειμμα.
Το βάζουμε σε ένα βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο για 7-8 μέρες.
Φυσικά μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου ξηρούς καρπούς στο άλειμμα οπότε γίνεται πάρα πολύ απλά ακολουθώντας την αρχική διαδικασία μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.
Εάν το βούτυρο "μαζευτεί" στο επάνω μέρος του μίγματος απλά ανακατεύουμε καλά το μίγμα ή το χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το μίξερ χειρός στη χαμηλή ή μεσαία ταχύτητα.
 
 Καλή σας συνέχεια!! -:))

38 σχόλια:

  1. Η όψη είναι πολύ δελεαστική, τα υλικά εύκολα, τι μένει? Το απόγευμα το φτιάχνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μας καταστρέψεις εσύ.......το βλέπω!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί υπέροχη συνταγή Κική μου!!Καί εύκολη!!Θά τήν φτιάξω γιά τά ζουζούνια μας!!
    Καλημέρα!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη φτιάξεις κι ελπίζω να τους αρέσει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Φανταστική!!! Μια φορά προσπάθησα να φτιάξω μερέντα και πάγωσε τελείως....Θα δο κιμάσω την δική σου εκδοχή με σοκολάτα γάλακτος!!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την δεν παγώνει κι έχει μαλακή υφή!!!

      Διαγραφή
  5. Μμμμμμμ!!! Μμμμμμμμ!!! Μμμμμμμμμμμ!!!
    (Ξέμεινα από λέξεις!!!)
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πειρασμός είναι, Κική μου, αν και λευκός!
    Για μικρούς και μεγάλους!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λευκός πειρασμός Ελένη μου!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Μα τί ωραία κι ενδιαφέρουσα πρόταση μας φύλαγες για σήμερα!! Μπράβο Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ευγενία γιατί αξίζει!

      Διαγραφή
  8. Έχεις και σε άλλες αποχρώσεις?Γιατί αν ξεκινήσω να την φτιάχνω δεν θα μου αρκεί μόνο μία!Φαίνεται τέλεια!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ετοιμάσω και σε άλλες αποχρώσεις... χαχαχαχα Είσαι απίθανη Μιράντα μου!!!! Ελπίζω να σε προλάβω!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Λατρεία κι εγώ στην νουτέλα!!
    Και η άσπρη εκδοχή, υπέροχη δείχνει!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι φοβερή συνταγή Έλενά μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται τέλειο και πολύ εύκολο!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα.. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ειμαι φαν του λευκού αλειματος αλλά ποτε δεν εχω κάνει μαλλον δεν εχω βρει καποια σιγουρη συνταγη! η δικη σου φαίνεται ευκολη και απ την οψη και μονο πεντανοστιμο! παντα παιρνω τα διχρωμα βαζα με αλειμα που ειναι κ κλασσικη πραλινα και λευκη και τη λευκη την τρωω με το κουταλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις τη συγκεκριμένη συνταγή και δεν θα το μετανιώσεις!!!
      -:))

      Διαγραφή
  12. Η χαρά των πιτσιρικιών, αυτό το άλλειμα λευκής σοκολάτας, Κική μου! Ε! Και για όσους είναι λιγάκι μεγαλύτεροι, αλλά αγαπούν αυτού του ειδους τις λιχουδιές!! Σαν και μένα δηλαδή!! Χιχιχιχί!! Μετά, πως να κάνει κανείς δίαιτα;
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για μικρούς και μεγάλους είναι Ειρήνη μου!!! χεχεχεχε
      Μια μικρή κουταλίτσα είναι απαραίτητη για την ...υγεία!!! χαχαχα
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Πωω πωω Θα τρελαθώ!!Θέλω τώρα να πάρω ένα κουτάλι και να μην αφήσω τίποτα στο βάζο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετική η ιδέα σου. Αν και είναι μια θρεπτική βόμβα θα την δοκιμάσω, παρά το ότι είχα αποφασίσει να κάνω δίαιτα τώρα που τέλειωσαν οι γιορτές.
    Όμορφο βράδυ να έχεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αλέξανδρε και πράγματι είναι θερμιδική βόμβα αλλά ένα μικρό κουταλάκι ...αρκεί γιατί έχει όλη τη γεύση και τη νοστιμιά!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Σκέτος πειρασμός είναι Κική μου το άλειμμα που έφτιαξες!Δείχνει πολύ δελεαστικό!Γιατί όχι και με λευκή σοκολάτα?
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Ελένη μου...αξίζει να το φτιάξεις για την κουκλίτσα σου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Ε, δε θα κάνουμε δίαιτα, τελείωσε..... Αύριο κιόλας θα το φτιάξω οπωσδήποτε! Φιλιά Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κάνουμε δίαιτα με εξαίρεση μια μικρή κουταλίτσα από τη λευκή μερέντα!! -:))

      Διαγραφή
  17. Σαν nutela λευκή!! Πάρα πολύ ωραία συνταγή, αύριο κιόλας την έφτιαξα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Κουταλάκι μου!!! Δοκίμασέ την ...αξίζει!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Φαίνεται λαχταριστό με τέτοια υλικά που χρησιμοποίησες,Κικίτσα μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο άλειμμα Λένια μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!