Η πίτα του Βασιλιά ή Galette des Rois

Καλησπέρα σας!! Θεοφάνεια σήμερα και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν στις Φανές και τους Φάνηδες! Και του χρόνου με υγεία και ευημερία!!!
Ακόμη δεν έφυγε η γεύση της βασιλόπιτας κάθε είδους και περνάμε σήμερα σε μια "βασιλόπιτα" ιδιαίτερη και πάντως αρκετά μακριά σαν νοοτροπία από τη δική μας.
Σαν σήμερα οι Γάλλοι κόβουν τη δική τους παραδοσιακή βασιλόπιτα που δεν είναι άλλη από μια νοστιμότατη αμυγδαλόπιτα, όπου έχουν βάλει για φλουρί ένα μικρό αγαλματάκι. Αυτός που βρίσκει το "φλουρί" θεωρείται ο τυχερός και άρα ο βασιλιάς και είναι υποχρεωμένος την επόμενη χρονιά να φτιάξει τη βασιλόπιτα καλώντας στο σπίτι του τους φίλους του.
Galette des Rois, λοιπόν, ή αλλιώς μια νόστιμη αμυγδαλόπιτα που δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τα Θεοφάνεια για να την φτιάξουμε και να την απολαύσουμε μια και αποτελεί μια εξαίρετη λιχουδιά!
Η παραδοσιακή έχει αμύγδαλο ασπρισμένο ...εγώ την φτιάχνω με αμύγδαλο αξεφλούδιστο και μάλιστα ελαφρά ψημένο στο φούρνο κάτι που αποτελεί δική μου παραλλαγή για να έχει μια ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση. 
Η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή μιας συνταγής του γαλλικού "Femme actuelle" αλλά λίγο πολύ οι παραδοσιακές έχουν παρόμοια συνταγή.
Όσο για το στολισμό της, η Galette des Rois παραδοσιακά στολίζεται με ένα χάρτινο, χρυσό στέμμα.
Δική σας για να την απολαύσετε...
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. αμύγδαλο (άσπρο ή με τη φλούδα) ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
60 γρ. νισεστέ
2 αυγά μικρού μεγέθους
1 αυγό + 1 κ.σ. νερό για την επάλειψη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψήνουμε ελάχιστα το αμύγδαλο στο φούρνο (προαιρετικά) και αφού κρυώσει το βάζουμε στο multi και το ψιλοκόβουμε.
Διπλώνουμε στη μέση της μεγάλης πλευράς τη σφολιάτα και κόβουμε 2 κύκλους με διάμετρο 26 εκατοστά (εάν χρειάζεται ανοίγουμε λίγο το φύλλο).
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την άχνη, τη βανίλια, το αλάτι και το κονιάκ και το χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το νισεστέ. 
Μόλις έχουμε ένα μίγμα ομογενοποιημένο σταματούμε το μίξερ και αφήνουμε το μίγμα λίγο να σφίξει εάν είναι πολύ μαλακό.
Ύστερα, βρέχουμε τον ένα κύκλο της σφολιάτας γύρω γύρω με νερό και επάνω σ' αυτόν βάζουμε τη γέμιση.
Εάν η γέμιση μας φαίνεται πολύ, τότε την υπόλοιπη την κάνουμε μικρά αμυγδαλοπιτάκια.
Καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο και αφού πιέσουμε καλά τις άκρες για να κολλήσουν χωρίς να ανοίξουν κατά το ψήσιμο κάνουμε σχέδιο γύρω γύρω με το μαχαίρι πιέζοντας ανά 1,5 εκατοστό προς τα μέσα για να γίνει σαν μαργαρίτα (φωτό).
Αλείφουμε την πίτα με αυγό και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου,  στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Βγάζουμε την πίτα από το ψυγείο και την αλείφουμε για δεύτερη φορά με αυγό.
Με ένα μυτερό μαχαίρι την χαράσσουμε ελαφρά και επιφανειακά σε κομμάτια που ξεκινούν από το κέντρο (φωτό) και τη βάζουμε να ψηθεί για 20-25 λεπτά, περίπου ή μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσόξανθο χρώμα.
Βγάζουμε την galette des rois από το φούρνο και την απολαμβάνουμε χλιαρή.

28 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά Κική μου.
    Ευλογία και φώτιση για όλους σας η σημερινή ημέρα.

    Όσο για την πίτα του Γάλλου Βασιλιά, πολύ μου άρεσε και πραγματικά μόλις έχω την ευκαιρία θα την δοκιμάσω και εκτός πια εορταστικού κλίματος.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης χρόνια πολλά Πηνελόπη μου και πάλι καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευημερία για όλη την οικογένειά σου! Εύχομαι το 2014 να σας φέρει ό, τι επιθυμείτε!
      Η galette des rois είναι ουσιαστικά μια αμυγδαλόπιτα με σφολιάτα που είναι εύκολη και πεντανόστιμη...αξίζει τη δοκιμή άσχετα από το εορταστικό κλίμα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Την έχω κάνει και εγώ μια φορά Κική μου αλλά τελικά την γύρισα πιο προς το μπουγάτσα χαχαχα.
    Καλή χρονιά αγαπημένη μου Κικούλα, εύχομαι ότι καλύτερο για σέν ακαι την οικογένεια σου αυτο τον χρόνο!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει Έρη μου γιατί έτσι κι αλλιώς αυτή η αμυγδαλόπιτα είναι εύκολη και νόστιμη! -:))
      Επίσης καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία, αγάπη! Να καμαρώνετε τον κούκλο σας!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Και τι όμορφη η βασιλόπιτα...του Βασιλιά!
    Τέλεια την έφτιαξες Βασιλική μου και μέχρι και βασιλικό στέμμα της βρήκες!
    Γεια στα χέρια σου και πολύ μού άρεσε η εκδοχή σου!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε νόστιμη κι όπως είναι και πολύ εύκολη την απολαύσαμε Ζαμπία μου!!!! Όσο για το στέμμα αφού δεν είχα χάρτινο έβαλα το στέμμα-κηροπήγιο!!! χαχαχαχα
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Τέλεια Κική! All time classic γαλλικό γλυκό! Ευχαριστούμε για τη συνταγή! Χρόνια σου Πολλά κι ευτυχισμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Βαγγελιώ μου είναι διαχρονικό γλυκό!!!
      Επίσης χρόνια πολλά, γεμάτα αγάπη κι ευημερία!

      Διαγραφή
  5. Δεν έτυχε να γνωρίζω αυτή την πίτα!Και απορώ πως μου ξέφυγε,,αφού είμαι γνωστή λάτρης κάθε είδους πίτας!Ποτέ δεν είναι αργά όμως....
    Υπέροχη δείχνει Κική μου!Και μου άρεσε πολύ ο τρόπος που την τεμάχισες!Ακτινωτός ήλιος,χρυσόξανθος,με λάμψη μοναδική την υπόσχεση της γεύσης του!
    Συγχαρητήρια Κική μου!
    Καλό σας βράδυ,φιλιά πολλά,πολλά!
    ΥΓ.Περιμένω όποτε μπορέσεις να πιούμε εκείνον τον καφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι πώς σου ξέφυγε εσένα Φωτεινούλα μου;;; Πάντως είναι νοστιμότατη με γεύση μεστή και αμυγδαλένια!!!
      Φιλάκια πολλά πολλά!!!

      Διαγραφή
  6. χρόνια πολλα!!! σιγουρα ειναι βασιλική αυτή η πιτούλα!!! πρεπει να ειναι υπέροχη στη γεύση γτ απο εμφάνιση σκίζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη Ντολμαδάκι μου...αξίζει να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  7. Βασιλική η πίτα και υπέροχη!!!
    Τι ωραία συνταγή Κική μου!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοστιμότατη και πανεύκολη Έλενά μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. καλη χρονια Κικη μου μου περιμένω τη διευθύνση σου στο email katitimou@gmail.com καθώς και αυτή την φορά το stars and icicles θα στείλει αναμνηστικά δωράκια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλή χρονιά με υγεία και χαρά Μαριλίζ μου και σου στέλνω την διεύθυνσή μου σε λίγο!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Καλή Χρονιά να έχεις Κική μου!!!
    Την πίτα σου πολύ θα ήθελα να την δοκιμάσω...γι`αυτό κρατάω τη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Επίσης καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και χαρά Χρυσούλα μου!
      Να τη δοκιμάσεις γιατί αξίζει!

      Διαγραφή
  10. Πω, πω!!! Τι ωραία πιτα ειναι αυτή Κικη μου; Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σοφία μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Πω πω!!!! Νά'χαμε μια Galette des Rois!!!!!!!
    Bonne Année, ma chère Kiki!!!
    Bisous!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Μαριάννα μου;;;
      Bonne et Heureuse Année!
      Bisous!! -:))

      Διαγραφή
  12. Βασιλική όντως η πίτα!
    Πολλά φιλάκια κ ευχές για μια υπέροχη χρονιά,κικίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Λένια μου καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και αγάπη!

      Διαγραφή
  13. Ουάου!!Αυτή καί άν είναι πίτα αυτοκρατορική!!!Μέ τά όλα της Κική μου!!Υπερπαραγωγή!!
    Πρώτη φορά τήν ακούω,αλλά τήν ζήλεψα μέσα από τίς υπέροχες σου φωτογραφίες!!!Είναι άπαιχτες!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι ωραία πίτα! Βασιλική!!! χιχιχι!
    Δεν ξέρω αν είναι τυχερός αυτός που βρίσκει το αγαλματάκι αλλά σίγουρα είναι πολύ τυχεροί όσοι την δοκιμάζουν!
    Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι για σένα μαγική! Γεμάτη όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα και πολλά πολλά χαμόγελα!!! Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παρ οτι εχω ακουστά το εθιμο
    την πίτα δεν την έχω δοκιμασει ποτε.

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι δεν την έχω δοκιμάσει αλλά άνετα την έτρωγα ολόκληρη αυτή τη στιγμή! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!