Καλησπέρα σας!! Θεοφάνεια σήμερα και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν στις Φανές και τους Φάνηδες! Και του χρόνου με υγεία και ευημερία!!!
Ακόμη δεν έφυγε η γεύση της βασιλόπιτας κάθε είδους και περνάμε σήμερα σε μια "βασιλόπιτα" ιδιαίτερη και πάντως αρκετά μακριά σαν νοοτροπία από τη δική μας.
Σαν σήμερα οι Γάλλοι κόβουν τη δική τους παραδοσιακή βασιλόπιτα που δεν είναι άλλη από μια νοστιμότατη αμυγδαλόπιτα, όπου έχουν βάλει για φλουρί ένα μικρό αγαλματάκι. Αυτός που βρίσκει το "φλουρί" θεωρείται ο τυχερός και άρα ο βασιλιάς και είναι υποχρεωμένος την επόμενη χρονιά να φτιάξει τη βασιλόπιτα καλώντας στο σπίτι του τους φίλους του.
Galette des Rois, λοιπόν, ή αλλιώς μια νόστιμη αμυγδαλόπιτα που δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τα Θεοφάνεια για να την φτιάξουμε και να την απολαύσουμε μια και αποτελεί μια εξαίρετη λιχουδιά!
Η παραδοσιακή έχει αμύγδαλο ασπρισμένο ...εγώ την φτιάχνω με αμύγδαλο αξεφλούδιστο και μάλιστα ελαφρά ψημένο στο φούρνο κάτι που αποτελεί δική μου παραλλαγή για να έχει μια ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση.
Η συνταγή αυτή είναι παραλλαγή μιας συνταγής του γαλλικού "Femme actuelle" αλλά λίγο πολύ οι παραδοσιακές έχουν παρόμοια συνταγή.
Όσο για το στολισμό της, η Galette des Rois παραδοσιακά στολίζεται με ένα χάρτινο, χρυσό στέμμα.
Δική σας για να την απολαύσετε...
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. αμύγδαλο (άσπρο ή με τη φλούδα) ψιλοκομμένο
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι ζαχαροβανίλιας
2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
60 γρ. νισεστέ
2 αυγά μικρού μεγέθους
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψήνουμε ελάχιστα το αμύγδαλο στο φούρνο (προαιρετικά) και αφού κρυώσει το βάζουμε στο multi και το ψιλοκόβουμε.
Διπλώνουμε στη μέση της μεγάλης πλευράς τη σφολιάτα και κόβουμε 2 κύκλους με διάμετρο 26 εκατοστά (εάν χρειάζεται ανοίγουμε λίγο το φύλλο).
Διπλώνουμε στη μέση της μεγάλης πλευράς τη σφολιάτα και κόβουμε 2 κύκλους με διάμετρο 26 εκατοστά (εάν χρειάζεται ανοίγουμε λίγο το φύλλο).
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την άχνη, τη βανίλια, το αλάτι και το κονιάκ και το χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το νισεστέ.
Μόλις έχουμε ένα μίγμα ομογενοποιημένο σταματούμε το μίξερ και αφήνουμε το μίγμα λίγο να σφίξει εάν είναι πολύ μαλακό.
Ύστερα, βρέχουμε τον ένα κύκλο της σφολιάτας γύρω γύρω με νερό και επάνω σ' αυτόν βάζουμε τη γέμιση.
Εάν η γέμιση μας φαίνεται πολύ, τότε την υπόλοιπη την κάνουμε μικρά αμυγδαλοπιτάκια.
Καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο και αφού πιέσουμε καλά τις άκρες για να κολλήσουν χωρίς να ανοίξουν κατά το ψήσιμο κάνουμε σχέδιο γύρω γύρω με το μαχαίρι πιέζοντας ανά 1,5 εκατοστό προς τα μέσα για να γίνει σαν μαργαρίτα (φωτό).
Αλείφουμε την πίτα με αυγό και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Βγάζουμε την πίτα από το ψυγείο και την αλείφουμε για δεύτερη φορά με αυγό.
Με ένα μυτερό μαχαίρι την χαράσσουμε ελαφρά και επιφανειακά σε κομμάτια που ξεκινούν από το κέντρο (φωτό) και τη βάζουμε να ψηθεί για 20-25 λεπτά, περίπου ή μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσόξανθο χρώμα.
Βγάζουμε την galette des rois από το φούρνο και την απολαμβάνουμε χλιαρή.