Καλή σας μέρα! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε καλά, να περνάτε καλά και να προστατεύεστε από το κρύο. Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχηθώ σε όσους μένουν στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό... υπομονή και κουράγιο! Μακάρι η ταλαιπωρία τους να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ο σεισμός αυτός μου έφερε στη μνήμη το σεισμό της Θεσσαλονίκης, το 1978 όπου πρωτοτετής φοιτήτρια τότε (είδατε βγάζω στη φόρα και την ηλικία μου αλλά πάντα έλεγα ότι μάλλον δεν με άντεξε στην αρχή η Θεσσαλονίκη...μετά με συνήθισε και το πήρε απόφαση ότι θα με... υπέμενε για πάντα!!! χαχαχα) και μένοντας στον έβδομο όροφο μιας συνομήλικής μου πολυκατοικίας δεν ήταν και η καλύτερη εμπειρία ή μάλλον ήταν μια εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω όσο ζω! Κουράγιο, λοιπόν, και υπομονή ...δύο απαραίτητα χαρίσματα για να ξεπεράσουμε τελικά πολλές καταστάσεις στη ζωή μας.
Για σήμερα, ένα φαγάκι που, όταν διάβασα τη συνταγή στο περιοδικό "Γαστρονόμος" μου έκανε "κλικ" ή καλύτερα μου άρεσε πάρα πολύ σαν συνδυασμός! Ναι, ναι, μου άρεσε σαν συνδυασμός αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ το... μεγαλείο της και μη σας φαίνεται περίεργη και υπερβολική η λέξη. Είναι ένα πιάτο που η νοστιμιά του εκπλήσσει ευχάριστα ακόμα κι όταν την περιμένεις... ειδικά όταν ανήκει κάποιος στην ομάδα των φανατικών οπαδών της σελινόριζας. Με δυο λόγια... νοστιμότατο με όλη τη σημασία της λέξης!!!
Το μόνο που πρόσθεσα είναι το κόλιανδρο σε σκόνη με κείνη την υπέροχα ραφινάτη λεμονογεύση... όλα τα υπόλοιπα έγιναν ακριβώς σύμφωνα με τη συνταγή!! Ένα πιάτο που η γεύση του είναι κρυμμένη στα τόσο απλά και ταπεινά υλικά του!!! Δοκιμάστε το ...αξίζει!
Σελινόριζα πορτοκαλάτη με πατάτες και καρότα
Περιγραφή : Ιδιαίτερα αρωματικό και νόστιμο νηστίσιμο / vegan φαγητό
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό σελινόριζα σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
- 3 μεγάλες πατάτες σε φέτες κυδωνάτες
- 1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. αλεύρι
- 500 ml ζεστό νερό
- 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι & Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και τη σελινόριζα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα πορτοκάλια, τον χυμό τους, αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και το νερό.
- Αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά για 20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε το αλεύρι στον χυμό λεμονιού.
- Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο και το αλευρολέμονο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις ακόμα.
- Φροντίζουμε το φαγάκι μας να έχει λίγο ζουμάκι όταν θα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.
Πηγή Συνταγής : Περιοδικό "Γαστρονόμος", Ιανουάριος 2014