Σελινόριζα με πατάτες, καρότα και άνηθο

Καλή σας μέρα! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε καλά, να περνάτε καλά και να προστατεύεστε από το κρύο. Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχηθώ σε όσους μένουν στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό... υπομονή και κουράγιο! Μακάρι η ταλαιπωρία τους να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ο σεισμός αυτός μου έφερε στη μνήμη το σεισμό της Θεσσαλονίκης, το 1978 όπου πρωτοτετής φοιτήτρια τότε (είδατε βγάζω στη φόρα και την ηλικία μου αλλά πάντα έλεγα ότι μάλλον δεν με άντεξε στην αρχή η Θεσσαλονίκη...μετά με συνήθισε και το πήρε απόφαση ότι θα με... υπέμενε για πάντα!!! χαχαχα) και μένοντας στον έβδομο όροφο μιας συνομήλικής μου πολυκατοικίας δεν ήταν και η καλύτερη εμπειρία ή μάλλον ήταν μια εμπειρία που δεν θα την ξεχάσω όσο ζω! Κουράγιο, λοιπόν, και υπομονή ...δύο απαραίτητα χαρίσματα για να ξεπεράσουμε τελικά πολλές καταστάσεις στη ζωή μας.
Για σήμερα, ένα φαγάκι που, όταν διάβασα τη συνταγή στο περιοδικό "Γαστρονόμος" μου έκανε "κλικ" ή καλύτερα μου άρεσε πάρα πολύ σαν συνδυασμός! Ναι, ναι, μου άρεσε σαν συνδυασμός αλλά δεν φαντάστηκα ποτέ το... μεγαλείο της και μη σας φαίνεται περίεργη και υπερβολική η λέξη.
Είναι ένα πιάτο που η νοστιμιά του εκπλήσσει ευχάριστα ακόμα κι όταν την περιμένεις... ειδικά όταν ανήκει κάποιος στην ομάδα των φανατικών οπαδών της σελινόριζας. Με δυο λόγια... νοστιμότατο με όλη τη σημασία της λέξης!!!
Σκεφτείτε ότι το μόνο που πρόσθεσα είναι το κόλιανδρο σε σκόνη με κείνη την υπέροχα ραφινάτη λεμονογεύση... όλα τα υπόλοιπα έγιναν ακριβώς σύμφωνα με τη συνταγή!! Ένα πιάτο που η γεύση του είναι κρυμμένη στα τόσο απλά και ταπεινά υλικά του!!! Δοκιμάστε το ...αξίζει, αν και οι φωτογραφίες το αδικούν (μου αντιστάθηκε σαν ...μοντέλο όσο δεν κανένα και δεν κατάλαβα και το γιατί!!!! Λέτε να ήταν ντροπαλό;;; χαχαχαχα)
Αααααα!! Και να μην ξεχάσω!!! Προσοχή μην το παραβράσετε γιατί οι πατάτες και η σελινόριζα λιώνουν και ναι μεν είναι νόστιμο αλλά χάνει ελαφρώς από την εμφανισή του!!! Δείτε το δικό μου πιάτο!!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
1 κιλό σελινόριζα σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
3 μεγάλες πατάτες σε μεγάλους κύβους
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομένο σε φέτες
Χυμός από 2 πορτοκάλια
120 ml ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.γλ. αλεύρι
500 ml ζεστό νερό
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και τη σελινόριζα και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα πορτοκάλια, το χυμό τους, αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και το νερό.
Αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά για 20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε το αλεύρι στο χυμό λεμονιού.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο και το αλευρολέμονο και αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις ακόμα.
Φροντίζουμε το φαγάκι μας να έχει λίγο ζουμάκι όταν θα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Συνοδεύουμε με ψωμάκι και τυράκι. 
Πηγή: Περιοδικό "Γαστρονόμος", Ιανουάριος 2014

26 σχόλια:

  1. η μοσκοβολια εφτασε μεχρι εδω!
    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο,αρωματικό κ ελαφρύ φαγάκι!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ νόστιμο πιάτο λαχανικών, Κική μου! Ελαφρύ και μοσχοβολιστό! Θα ήταν ένα ωραίο συνοδευτικό για ένα ψητό κρεατάκι ή κοτοπουλάκι!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου και όπως λες ...ταιριάζει με ένα ψητό κοτοπουλάκι αλλά και μόνο του είναι υπέροχο!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Μπορω να φαω ολοκληρη κατσαρολα Κικιτσα μου με τετοιου ειδους φαγητα!! Ολα οσα περιεχει μου αρεσουν πολυ! Περα απο τα μυρωδικα κ ο χυμος πορτοκαλιου θα κανει τη διαφορα! Πολυ ωραια ιδεα! :-)))))
    Σε φιλω πολυ πολυ!!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ευούλα μου... είναι απίστευτα νόστιμο και ελαφρύ!! Αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια πολλά!! Να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  5. Είναι από τις συνταγές που είχα σημειώσει να κάνω οπωσδήποτε όταν την είδα στον Γαστρονόμο, μιας και έχω μεγάλη αγάπη στην σελινόριζα, με ξετρελαίνει το άρωμά της!!
    Είμαι σίγουρη ότι θα γίνεται υπέροχο το φαγάκι Κική μου!!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε πρόλαβα δηλαδή Έλενά μου;;;; Δεν πειράζει γιατί τώρα μπορείς να το κάνεις χωρίς καμμιά αμφιβολία για τη νοστιμιά του!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Νόστιμο και γεμάτο υγεία φαγητό! Πολύ καλή ιδέα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Λίλια μου κι ένα φαγητό που είναι τόσο ελαφρύ!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Δώσε μου ένα πιάτο από αυτό, λίγο τυράκι φέτα και λίγο ψωμάκι, και δε θέλω τίποτε άλλο!!! Τέλειο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα Χρύσα μου! Είναι από κείνα τα φαγητά που είναι τόσο νόστιμα και ελαφρά που είναι απλά τέλεια!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Μμμμμ τέλειο και ήρθε την κατάλληλη στιγμή η συνταγή σου Κική μου! Έχω σεληνόριζα μα δεν ήθελα να την κάνω με κρέας. Η ιδέα σου, μου έλυσε τα χέρια και μάλιστα με εξίσου απίθανο, γευστικά, αποτέλεσμα νομίζω!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ειρήνη μου γιατί και χωρίς κρέας είναι πεντανόστιμη!!! Άλλο να σου το λέω κι άλλο να το δοκιμάσεις αυτό το φαγητό ...αφού κι εγώ δεν πίστευα την τόση νοστιμιά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Απλό,εύκολο καί σίγουρα πολύ νόστιμο τό φαγάκι σου Κική μου!!!Θά τό φτιάξω τήν Παρασκευή!!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Δήμητρά μου αλλά και απίστευτα ελαφρύ και αρωματικό! Να το φτιάξεις και να μου πεις τις εντυπώσεις σου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Η σελινοριζα μοσχομυρισε Κικη μου και να μια συνταγη που δεν εχω φτιαξει ποτε , φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε κι εγώ την είχα ξαναδοκιμάσει Μαίρη μου αλλά επειδή περνάω vegeterian φάση μου έκανε "κλικ" και είχα δίκιο!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Μμμμ...νοστιμότατο φαγάκι Κική μου.Η σελινόριζα μου αρέσει πάρα πολύ έχει καταπληκτικό άρωμα!
    Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσει η σελινόριζα... αξίζει να το δοκιμάσεις Ελένη... είναι εξαιρετικό!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Πολύ καλή η επιλογή σου Κική μου από πολλές απόψεις...
    Γεύση και θρεπτικότητα , μπράβο σου και σου εύχομαι καλή απόλαυση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Σοφία μου είναι υγιεινό, ελαφρύ, αρωματικό και πεντανόστιμο!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Ήρθα με την όπισθεν απο τα αφράτα ψωμάκια γιατί δεν θέλω να χάνω ανάρτησή σου,και έπεσα πάνω στην σελινόριζα!!με το άρωμα απο τον χυμό του πορτοκαλιού φαντάζομαι γεύση!!είμαι πολύ των λαχανικών-χορταρικών οπότε όπως καταλαβαίνεις μπαίνει σε λίστα Κικίτσα μου!!φιλάκια κι άλλα..πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώπααααα!! Καλά έκανες και σταμάτησες εδώ, αγαπημένη μου Καίτη γιατί είναι εξαιρετικό πιάτο... δοκίμασέ το και στείλε μου εντυπώσεις... θα ενθουσιαστείς!!!!
      Φιλάκια καλή μου!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!