Τούρτα σοκολάτα-καραμέλα


Καλησπέρα σας! Παρασκευή σήμερα... πότε έφτασε το τέλος μιας ακόμα εβδομάδας ούτε που το κατάλαβα!!
Σας έχει τύχει να είστε εκτός προγράμματος;; Φαντάζομαι πώς ναι! Είναι κάτι μέρες ή και εβδομάδες που τρέχεις συνεχώς και όλο κάτι σου ξεφεύγει και όλο κάτι μένει στο τέλος που έπρεπε να γίνει αλλά δεν έγινε!
Τί κάνετε τότε; Είστε από τους τύπους που το παίρνετε γρήγορα απόφαση και αρχίζουν και πάλι από την αρχή ...κυνηγώντας την ουρά τους ή από κείνους που βυθίζονται στις ενοχές που τους ακινητοποιούν ακόμη περισσότερο;;;; Είστε από κείνους που προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό ή από κείνους που λένε "δεν βαριέσαι... δεν τα προλαβαίνω όλα" και πάει τελείωσε!! 
Προσωπικά, ανήκω στην πρώτη κατηγορία...κανονικά! Τον τελευταίο καιρό όμως έχω περάσει επίπεδο!!! Τα έκτακτα γίνονται τακτικά και η γράφουσα για κάποιον άγνωστο και ανεξήγητο λόγο κάπου χάνει ...χρόνο (όχι λάδια!! χαχαχα)! Αυτός είναι και ο λόγος που απαντώ στα σχόλια καθυστερημένα! Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές εμφανίζεται η ανάρτηση αργά και ζητώ ειλικρινά συγγνώμην! Πού θα πάει θα τη βρω τη ...μαύρη τρύπα που εξαφανίζεται ο ...χρόνος μου!!-:))
Πάντως, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, ένα γλυκάκι την ώρα που εμφανίζεται το πρόβλημα δεν βλάπτει ή μάλλον βοηθάει!!! -:)) Ειδικά αν είναι μια μικρή μπουκίτσα καραμελένιας σοκολάτας ή σοκολατένιας καραμέλας!!! Τώρα βέβαια μια τέτοια μπουκίτσα είναι, πάντα ή σχεδόν πάντα, εθιστική αλλά αυτό... το αντέχουμε... έτσι δεν είναι;;;
Πάμε, λοιπόν, να δούμε μια τούρτα που σας έχω υποσχεθεί από την Πρωτοχρονιά ... αν και κοντεύουν να φτάσουν οι Απόκριες!!!!-:( Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!
ΥΛΙΚΑ 
Για το κέικ
300 ml νερό
200 ml αριάνι ή ξινόγαλα
660 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο 
35 γρ. κακάο
1 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
470 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
4 αυγά μεσαίου μεγέθους 
Για το σιρόπι
2 1/2 φλ.τσ. νερό
2 φλ.τσ. ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
Για τη γέμιση
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα που το κάναμε καραμέλα (ΕΔΩ)
1 φακελάκι φυτική σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml γάλα κρύο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το νερό, το αριάνι,το κακάο και τη σόδα και την αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Ύστερα, αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και αφήνουμε το μίγμα να "κρυώσει" μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά και προσθέτουμε τη φαρίνα χτυπώντας το μίγμα έως ότου γίνει πιο ανοιχτόχρωμο.
Ενώνουμε τα δύο μίγματα και αφού καλύψουμε μια φόρμα με διάμετρο 26-28 εκ. τη γεμίζουμε και βάζουμε το κέικ να ψηθεί.
Ψήνουμε το κέικ για 50-60 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι και όταν το βγάλουμε να είναι καθαρό.
ΣΗΜ. Προσωπικά χρησιμοποίησα δύο μικρές φόρμες για να κάνω τη διώροφη τούρτα για τη μικρή μας Βασιλικούλα μοιράζοντας έτσι το μίγμα σε 3 μέρη. 
Στη μεγαλύτερη φόρμα έβαλα τα 2/3 του μίγματος και στην μικρή το υπόλοιπο 1/3 μίγμα.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το κακάο για 5-6 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό, σε σιγανή θερμοκρασία.
Για τη γέμιση
Βράζουμε το ζαχαρούχο γάλα και το κάνουμε καραμέλα.
Χτυπάμε το γάλα με τη σαντιγύ σκόνη και κάνουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
Αναμιγνύουμε την καραμέλα και τη σαντιγύ και την ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Σύνθεση της τούρτας
Κόβουμε το κέικ σε τρείς δίσκους.
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα και αφού τον σιροπιάσουμε τον καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τον άλλο δίσκο του κέικ και τέλος βάζουμε τον τελευταίο δίσκο του κέικ που τον σιροπιάζουμε κι αυτόν.
Ύστερα, καλύπτουμε την τούρτα με ζαχαρόπαστα.
Εάν δεν θέλουμε ζαχαρόπαστα, μπορούμε να την καλύψουμε με ganache σοκολάτας ή απλά με σαντιγύ σοκολάτας ή βανίλιας.
ΣΗΜ. Στη συγκεκριμένη τούρτα το παντεσπάνι είναι κομμένο στη μέση (σε δύο δίσκους δηλαδή) και έχει μια στρώση καραμέλας. Με τις δύο στρώσεις είναι πιο ισορροπημένη σαν τούρτα!
Tante Kiki
33 Comments
No