Μπιφτέκια με πιπεριές και αυγά μάτια

Μαρόκο! Μια ονειρεμένη χώρα, γεμάτη ήλιο, με παράξενη και πολύπλευρη κουζίνα, μίξη ενός πλήθους πολιτισμών, γεμάτη από αρώματα μπαχαρικών, φρούτα (με πιο αγαπημένο το σταφύλι), όσπρια αλλά και ξηρούς καρπούς! Πιάτα που μοσχοβολούν κύμινο, κανέλα, πάπρικα, γαρίφαλο, σαφράν! Με άλλα λόγια, το Μαρόκο είναι η όαση του μπαχαρικού!
Όσο για τα φρέσκα αρωματικά αυτά δεν πολυχρησιμοποιούνται με εξαίρεση τη μέντα, το δεντρολίβανο, τον δυόσμο και τον κόλιανδρο. Το λεμόνι και η φλούδα του έχουν επίσης την τιμητική τους με πολύ γνωστά κι αγαπημένα τα λεμονάκια κονφί, όπως επίσης και το κρεμμύδι που δεν χρησιμοποιείται σε ελάχιστα πιάτα. Φλυτζάνια-ποτηράκια γεμάτα τσάι με μέντα, ζεστό, χλιαρό, κρύο, πιο γλυκό στα Βόρεια αλλά πιο αρωματικό στο Νότο πάντα όμως φτιαγμένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο γεμίζουν τα τραπέζια των Μαροκινών από το πρωί μέχρι το βράδυ ...κι όσο για τα γλυκά τους το αμύγδαλο και το μέλι κυριαρχούν!
Ανέξοδο ταξίδι στο Μαρόκο σήμερα... μ' ένα πιάτο με έντονη επιρροή από την Μαροκινή κουζίνα είναι το σημερινό αν και... ελαφρώς προσαρμοσμένο στα... οικογενειακά μας δεδομένα. Ο κιμάς ανάμικτος αντί για σκέτος αρνίσιος και τα μπιφτέκια ψημένα στο φούρνο αντί για τηγανιτά. Ένα πιάτο που δεν είναι δύσκολο και το μόνο που χρειάζεται να του χαρίσουμε είναι λίγος χρόνος ώσπου να πλάσουμε και να βάλουμε στο φούρνο τα μπιφτέκια. Τα υπόλοιπα παίρνουν μόνα το δρόμο τους και δεν καταλαβαίνουμε πότε έφτασε η στιγμή να απολαύσουμε το πολύχρωμο και μοσχοβολιστό φαγητό στο πιάτο μας. Χάρμα οφθαλμών, χάρμα όσφρησης αλλά και γεύσης... δοκιμάστε το κι αφήστε το να σας γοητεύσει με τις ανατολίτικες επιρροές του έστω κι αν δεν είναι σ' ένα από κείνα τα πανέμορφα μπλε μαροκινά πιάτα!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για τα μπιφτέκια
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. κιμά αρνίσιο
3 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα) μουσκεμένες σε νερό και καλά στυμμένες 
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κ.σ. κύμινο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ξίδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 φλ.τσ. κρασί μαυροδάφνη
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/3 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελάχιστο αλάτι 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 αυγά
\
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα μπιφτέκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και πλάθουμε τα μπιφτέκια.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια μας.
Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το φούρνο αλλά δεν τον σβήνουμε.
Για τη σάλτσα 
Όση ώρα ψήνονται τα μπιφτέκια, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και ρίχνουμε το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα και 1/2 φλ.τσ. νερό.
Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσει η σάλτσα και μετά την βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψάκι.
Τοποθετούμε επάνω στη σάλτσα τα μπιφτέκια και ανάμεσά τους, σπάζουμε τα αυγά.
Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά και να γίνουν όπως τα θέλουμε (μελάτα ή σφιχτά).
Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ζεστό ψωμάκι και κρασί.
ΣΗΜ. Το συγκεκριμένο φαγητό το έφτιαξα με ψητά μπιφτεκάκια που μαγείρεψα την προηγούμενη μέρα! Αυτό σημαίνει ότι είναι μια συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακύκλωση ψητών μπιφτεκιών.
Πηγή αρχικής συνταγής: Μαροκινή κουζίνα, εκδόσεις Μαλλιάρης

29 σχόλια:

  1. καλημερα φιλη μου!
    για να ειμαι ειλικρινης και πεντανοσιτμο να ειναι θα δυσκολευομουν να το δοκιμασω. λογω των αυγων.
    γφιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα, Κική μου να σου πω ότι μπορείς και να μη βάλεις αυγά ...αυτό είναι σίγουρο και τα μπιφτέκια ταιριάζουν υπέροχα με τις πιπεριές αλλά κάτι θα χάσουν! Από την άλλη αφού δεν σου αρέσουν τα αυγά δοκίμασέ τα μόνον με τις πιπεριές!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Πιστεύω θα είναι τέλεια!Μου αρέσουν πολύ οι εξωτικές συνταγές!Και η εμφάνιση είναι χορταστική!Μπράβο και ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα Πινελιά μου και αξίζει να τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  3. Πεντανόστιμο, μυρωδάτο πιάτο! Πολύ το λιγουρεύομαι έτσι όπως το βλέπω στις φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γευστικό και μυρωδάτο!!!
    Είτε σαν πρόταση ανακύκλωσης των μπιφτεκιών, είτε όχι, δεν νομίζω να μπορούσα να αντισταθώ!!!
    Φιλάκιαααααααα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ιωάννα μου δεν χρειάζεται να αντισταθείς!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Αχ με πήραν οι μυρωδιές!!! Υπέροχο Κική μου! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Ειρήνη μου!!
      Επίσης καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  6. Όλα αυτά τα αρώματα από τα μπαχάρια με συναρπάζουν!Και τα πάντρεψες πολύ ωραία με τα αυγά!Σούπερ η πρόταση,ευχαριστούμε Κική!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο πιάτο Μιραντάκι μου...αξίζει να το δοκιμάσεις!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Οι διαφορετικές γεύσεις είναι το αδύνατο σημείο μου! Το ίδιο και οι εξωτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο ...αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  8. Έχεις βαλθεί να μας ταξιδέψεις παντού Κική μου! Τι ωραίος συνδυασμός γεύσεων! Ζεστό και χορταστικό φαγάκι! Ιδανικό για το σαββατοκύριακο που έρχεται! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρύσα μου! Είναι νοστιμότατο πιάτο!!!
      Καλό ΣΚ Χρύσα μου!!

      Διαγραφή
  9. Τι ωραία ιδέα για να ανακυκλώσουμε μπιφτεκάκια που περίσσεψαν!!!
    Φαγάκι χορταστικό και νόστιμο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαροκινό φαγάκι, αλλά το προσάρμοσες ωραία στα ελληνικά δεδομένα, Κική μου! Σούπερ αρωματική η σάλτσα, θέλει οπωσδήποτε το ψωμάκι από δίπλα για περιποιημένες βούτες!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγμαι αρωματική σάλτσα και ταιριάζει απίστευτα στα μπιφτέκια!!
      Καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  11. Μπράβο στους Μαροκινους και φυσικά σε εσένα
    για το λαχταριστό αυτό πιάτο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Μαροκινοί έχουν υπέροχα φαγητά αλλά κι αυτό έγινε υπέροχο!

      Διαγραφή
  12. Θά ήθελα νά πάω Μαρόκο,τήν πόλη τών γεύσεων,αρωμάτων καί χρωμάτων!!!Η αφήγησή σου μέ ταξίδεψε έως εκεί Κικίτσα μου!!!!Αλλά καί η συνταγή σου,ιδιαίτερη καί τόσο όμορφα συνδύασες γεύσεις καί υλικά!!!!Θά δοκιμαστεί καί πολύ σύντομα μάλιστα!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ κι εγώ Δήμητρά μου θέλω να πάω... μήπως να οργανώσουμε εκδρομή των bloggers;;;;;; -:)) Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλάκια και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  13. απίστευτα ενδιαφέρουσα συνταγή!!!! εγώ βάζω και πιπεριά μέσα στα μπιφτέκια! :) ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Εβονίτα μου!! Είναι υπέροχη η πιπεριά στα μπιφτέκια αλλά δυστυχώς πολλές φορές με πειράζει στο στομάχι κι έτσι τη σταμάτησα! Φαντάζομαι σου γίνονται υπέροχα!!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  14. Δεν την μελέτησα πολλή ώρα την συνταγή απο το Μαρόκο αλλά την κατέγραψα στον σκληρό δίσκο γιατί μου έκανε δυνατό κλικ!η παρουσίαση εξαιρετική αγαπημένη μου Κικίτσα!!φιλάκια πάρα πάρα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Κική! Για πόσες μερίδες είναι η συνταγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το γράφω δίπλα στα υλικά... είναι για 4 μερίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!