Μπιφτέκια με πιπεριές και αυγά μάτια


Μαρόκο! Μια ονειρεμένη χώρα, γεμάτη ήλιο, με παράξενη και πολύπλευρη κουζίνα, μίξη ενός πλήθους πολιτισμών, γεμάτη από αρώματα μπαχαρικών, φρούτα (με πιο αγαπημένο το σταφύλι), όσπρια αλλά και ξηρούς καρπούς! Πιάτα που μοσχοβολούν κύμινο, κανέλα, πάπρικα, γαρίφαλο, σαφράν! Με άλλα λόγια, το Μαρόκο είναι η όαση του μπαχαρικού!
Όσο για τα φρέσκα αρωματικά αυτά δεν πολυχρησιμοποιούνται με εξαίρεση τη μέντα, το δεντρολίβανο, τον δυόσμο και τον κόλιανδρο. Το λεμόνι και η φλούδα του έχουν επίσης την τιμητική τους με πολύ γνωστά κι αγαπημένα τα λεμονάκια κονφί, όπως επίσης και το κρεμμύδι που δεν χρησιμοποιείται σε ελάχιστα πιάτα. Φλυτζάνια-ποτηράκια γεμάτα τσάι με μέντα, ζεστό, χλιαρό, κρύο, πιο γλυκό στα Βόρεια αλλά πιο αρωματικό στο Νότο πάντα όμως φτιαγμένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο γεμίζουν τα τραπέζια των Μαροκινών από το πρωί μέχρι το βράδυ ...κι όσο για τα γλυκά τους το αμύγδαλο και το μέλι κυριαρχούν!
Ανέξοδο ταξίδι στο Μαρόκο σήμερα... μ' ένα πιάτο με έντονη επιρροή από την Μαροκινή κουζίνα είναι το σημερινό αν και... ελαφρώς προσαρμοσμένο στα... οικογενειακά μας δεδομένα. Ο κιμάς ανάμικτος αντί για σκέτος αρνίσιος και τα μπιφτέκια ψημένα στο φούρνο αντί για τηγανιτά. Ένα πιάτο που δεν είναι δύσκολο και το μόνο που χρειάζεται να του χαρίσουμε είναι λίγος χρόνος ώσπου να πλάσουμε και να βάλουμε στο φούρνο τα μπιφτέκια. Τα υπόλοιπα παίρνουν μόνα το δρόμο τους και δεν καταλαβαίνουμε πότε έφτασε η στιγμή να απολαύσουμε το πολύχρωμο και μοσχοβολιστό φαγητό στο πιάτο μας. Χάρμα οφθαλμών, χάρμα όσφρησης αλλά και γεύσης... δοκιμάστε το κι αφήστε το να σας γοητεύσει με τις ανατολίτικες επιρροές του έστω κι αν δεν είναι σ' ένα από κείνα τα πανέμορφα μπλε μαροκινά πιάτα!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για τα μπιφτέκια
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100 γρ. κιμά αρνίσιο
3 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα) μουσκεμένες σε νερό και καλά στυμμένες 
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 κ.σ. κύμινο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. ξίδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2 φλ.τσ. κρασί μαυροδάφνη
1/2 κ.γλ. κύμινο
1/3 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.σ. κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελάχιστο αλάτι 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 αυγά
\
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα μπιφτέκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και πλάθουμε τα μπιφτέκια.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια μας.
Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το φούρνο αλλά δεν τον σβήνουμε.
Για τη σάλτσα 
Όση ώρα ψήνονται τα μπιφτέκια, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν και ρίχνουμε το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα και 1/2 φλ.τσ. νερό.
Προσθέτουμε το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να βράσει η σάλτσα και μετά την βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψάκι.
Τοποθετούμε επάνω στη σάλτσα τα μπιφτέκια και ανάμεσά τους, σπάζουμε τα αυγά.
Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά και να γίνουν όπως τα θέλουμε (μελάτα ή σφιχτά).
Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με ζεστό ψωμάκι και κρασί.
ΣΗΜ. Το συγκεκριμένο φαγητό το έφτιαξα με ψητά μπιφτεκάκια που μαγείρεψα την προηγούμενη μέρα! Αυτό σημαίνει ότι είναι μια συνταγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακύκλωση ψητών μπιφτεκιών.
Πηγή αρχικής συνταγής: Μαροκινή κουζίνα, εκδόσεις Μαλλιάρης
Tante Kiki
29 Comments
No