Μια πίτσα με διαφορετική βάση και ανθότυρο

Μερικά φαγητά σε προδιαθέτουν... άλλα αρνητικά και άλλα θετικά, πριν ακόμη τα δοκιμάσεις. Βλέπεις μια φωτό ή σε επισκέπτεται μια ιδέα που την βλέπεις να καταφθάνει επάνω σε ένα κάτασπρο συννεφάκι και ... αυτό είναι!! Ήρθε για να μείνει μέχρι... να δείς το πιάτο, ολοζώντανο μπροστά σου, επάνω στο τραπέζι, με το μαχαιροπήρουνο από δίπλα... έτοιμο να θυσιαστεί στο βωμό της γευστικής σου απόλαυσης! 
Ακριβώς αυτό συνέβη αυτή τη φορά καθώς ξεφυλλίζοντας ένα παλιό περιοδικό με συνταγές ...έπεσα πάνω" στη συγκεκριμένη πίτσα! Μια πίτσα  εύκολη και καθημερινή με τη γνωστή ιταλική κάτασπρη μοτσαρέλα, ντοματούλες και βασιλικό σε μια συνταγή που είδε το φως του κόσμου χάρη στο Pummarò και που η φωτογραφία της, την έκανε προκλητικά λαχταριστή! 
Εκείνο όμως που με ιντριγκάρισε δεν ήταν ο συνδυασμός της γέμισης που είναι ό,τι πιο συνηθισμένο υπάρχει αλλά μια και μόνον ιδιαιτερότητά της... η βάση της που δεν ήταν ζυμαρένια αλλά πατατένια! Από κει και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους! Η συνταγή για τη βάση ακολουθήθηκε κατά λέξη, η γέμιση όμως υπέπεσε στην κρίση και τις επιθυμίες της γράφουσας και των υπολοίπων μελών της κριτικής επιτροπής του τριωρόφου (!!!!!!!!!!! χαχαχαχα) και φυσικά πέρασε σε άλλο επίπεδο... μακράν του  ιταλικού. Με άλλα λόγια, η μοτσαρέλα ντύθηκε ελληνικότατο ανθότυρο και η παρμεζάνα απέκτησε καταγωγή από το Μέτσοβο.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για την βάση
1 κιλό πατάτες
80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου ή λιωμένο
80 γρ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη Μετσόβου
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα πάπρικα καπνιστή
1 πρέζα τετραπίπερο φρεσκοτριμμένο 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την πίτσα
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια
350 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο (μανούρι ή φέτα)
                                  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την βάση
Βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα μέσα σε νερό που προσθέτουμε αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το νερό και όσο ακόμα οι πατάτες είναι ζεστές τις πολτοποιούμε με το πηρούνι ή το εργαλείο που κάνουμε πουρέ και μαρμελάδες.
Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και τον στρώνουμε στο ταψί που θα κάνουμε την πίτσα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλού, πιέζοντας ελαφρά έτσι ώστε να ανασηκωθεί η ζύμη γύρω γύρω για να τοποθετήσουμε τη γέμιση χωρίς αυτή να χυθεί στο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Βάζουμε τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, την πάπρικα, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 6-7 λεπτά έτσι ώστε να πήξει ελαφρώς.
Αποσύρουμε από την εστία για να κρυώσει λίγο πριν την απλώσουμε επάνω στη βάση από πουρέ.
Φτιάχνουμε την πίτσα
Απλώνουμε επάνω στον πουρέ τη σάλτσα, τις πιπεριές και το ανθότυρο.
Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε την πίτσα για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε την βάση της να κάνει μια όμορφη, χρυσόξανθη κρούστα.

Πηγή βάσης της πίτσας: Περιοδικό "Κουζίνα & ποιότητα ζωής", Απρίλιος-Μάιος 2005

25 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι την ερωτεύτηκα αυτή τη πίτσα!!! και θα τη κάνω σήμερα!!! Φιλιά πολλά!!! Καλημέρα, Κική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την κάνεις και ...περιμένω εντυπώσεις... -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Ωωωω, τί πρωτοτυπία είναι αυτή! Πατάτες ε; Δεν το έχω ξαναδεί αλλά ήδη το φαντάζομαι στο στόμα μου!!!! Φιλάκια και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται νόστιμη Ευγενία ...της αξίζει μια δοκιμή!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Πολυ ωραια προταση Κικη μου! Εγω θα μπερδευα το ανθοτυρο με λιγη φετα με την πατατενια βαση πρεπει να γινεται φανταστικο!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια παραλλαγή...γιατί όχι Μαρίνα μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Κικίτσα μου, δε θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ αυτή την τόσο πρωτότυπη πίτσα!
    Η εικόνα της και μόνο είναι λαχταριστή!

    Σε φιλώ, γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Μαίρη μου... είναι νοστιμότατη και μπορείς να αφαιρέσεις και να προσθέσεις ό,τι θέλεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Κική πολύ μου αρέσουν οι αλλαγές που έκανες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ ωραία η πίτσα Ξανθή... αξίζει τη δοκιμή!!!

      Διαγραφή
  6. Α τί καλά! Θα τη δοκιμάσω λίαν συντόμως! Το τί βαριέμαι να φτιάχνω ζύμη για πίτσα, δεν λέγεται! Να κάτι εύκολο, γρήγορο και πρωτότυπο! Εκτός τα υλικά που αναφέρεις, φαντάζομαι ότι μπορούμε να βάλουμε ό,τι θέλουμε στην πίτσα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά ήδη σκέφτομαι "διαολιές"!
    Φιλάκια πολλά Κική μου! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Σελ μου... αν και σας ετοιμάζω και δύο εκδοχές της ζύμης για πίτσα που είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Μου αρέσει η ιδέα να χρησιμοποιηθεί πουρές σαν βάση πίτσας. Έχω κάτι αντίστοιχο στα υπόψη μου να το δοκιμάσω, τα θετικά σου σχόλια βοηθούν εννοείται να το επισπεύσω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Ερμιόνη είναι ωραίος συνδυασμός!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Μεταμόρφωσες αυτήν την πολύ ιδιαίτερη πίτσα, σε ελληνική νοστιμιά Κική μου!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έγινε πολύ ωραία Έλενά μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πολύ πρωτότυπη η πατατονοστιμιά σου. Και σκέφτηκα αφού το διάβασα πως ούτως ή άλλως κυκλοφορεί potato bread , γιατί όχι και potato pizza; Φιλάκια Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μάρθα μου αλλά άλλη είναι η ζύμη της πίτσας με πατάτα (μπορείς να τη βρείς γιατί αν θυμάμαι καλά την έχω αναρτήσει) και άλλη η βάση με τον πουρέ!
      Φιλάκια καλή μου!

      Διαγραφή
  10. Πολύ ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη! Μπράβο, Κική μου!
    Πολύ θέλω να τη δοκιμάσω, μου έκανε κλικ!
    Καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου έκανε κλικ Ελένη μου γιατί αξίζει!!!
      Να τη δοκιμάσεις!
      Καλό βράδυ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Η πατάτα μου αρέσει τόσο πολύ που θα μπορούσα να τρώω καθημερινά όλα τα φαγητά που την περιέχουν .Όπως και να είναι μαγειρεμένη αποτελεί για μένα την απόλυτη απόλαυση.Τώρα αν καθίσει σε βάση για την προετοιμασία μιας λαχταριστής πίτσας ,ακόμα καλύτερα!!!!!
    Όσο για την μοτσαρέλα,είναι ένα υπέροχο τυρί που συμπεριφέρεται άριστα σε πίτσες και au gratin και η carpese πίτσα είναι από τις πιο απλές και εύγευστες πίτσες,αλλά και το ανθότυρο ή ακόμα καλύτερα το μανούρι, θα ΄΄στρωθεί ΄΄υπέροχα σαν επίστρωση .Υπέροχη η πίτσα σου Κική μου και νομίζω ότι την απολαύσατε!!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααα Φωτεινή μου... αξίζει να τη δοκιμάσεις αφού σου αρέσει η πατάτα τόσο πολύ!!
      Η μοτσαρέλα είναι ωραίο τυρί αλλά το ανθότυρο είναι μια ελληνική εκδοχή που της ταιριάζει όπως και το μανούρι!
      Πράγματι είναι νοστιμότατη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. αχ τι ωραία εναλλακτική είναι αυτή!!!! δεν το χω ξαναδεί και με ενθουσιάζει η ιδέα της πατάτας!!!! μιαμ!! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Εβονίτα...αξίζει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία πρόταση Κική μου!!!
    Μου αρέσει πολύ η βάση, πολύ ιδιαίτερη. Θα δοκιμαστεί!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!