ΑΡΤΟΣ για αρτοκλασία

Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι να λατρεύω τον άρτο... ναι, αυτό το γλυκό ψωμί της αρτοκλασίας. Η γεύση του συνδέεται με την επιστροφή της μαμάς και του μπαμπά από την εκκλησία και την δική μου προσμονή να γευτώ το κομμάτι αυτού του γλυκού και πολύ αρωματικού ψωμιού ή άλλες φορές με... την οικογενειακή μας έξοδο από την εκκλησία κρατώντας σφιχτά στο χέρι μου το πολύτιμο κομμάτι ψωμιού.
Το καλοκαίρι που πέρασε... ένα μεγάλο κομμάτι άρτος έφτασε σε μένα από μια φίλη που τον έκανε σαν ευχαριστία στην Παναγία. Εεεε, λοιπόν, τέτοιο άρτο δεν είχα ξαναγευτεί... αφράτος, μοσχοβολιστός πέρα από κάθε γνωστή μοσχοβολιά, νοστιμότατος τόσο που για 2 μέρες αντικατέστησε το κέικ στο πρωινό και το απογευματινό κολατσιό των μικρών μας κοριτσιών αλλά και το δικό μας!!! Χαρούμενη ζήτησα τη συνταγή αλλά, δυστυχώς, ο άρτος ήταν δημιουργία κάποιου αρτοποιείου... έτσι συνταγή δεν είχα. 
Όποιος ψάχνει όμως βρίσκει κι εγώ έψαξα και βρήκα... η συγκεκριμένη συνταγή είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ενός πλήθους συνταγών που διάβασε σε δίκτυο, βιβλία και περιοδικά!! 
Νόστιμος και αφράτος, αρωματικός και εύκολος στην παρασκευή του μας οδηγεί άθελά μας θαρρείς στην κουζίνα για να τον ετοιμάσουμε και ίσως, εάν το επιθυμούμε, να τον πάμε στην εκκλησία για αρτοκλασία.
Αλήθεια, γνωρίζετε τί είναι η αρτοκλασία;; Είναι μια ακολουθία που ψάλλεται σε ανάμνηση των πέντε άρτων που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο. Ο άρτος προσφέρεται συνήθως από τους πιστούς σαν ευχαριστία σε κάποιον Άγιο.
Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να γίνει για κάποιον συγκεκριμένο λόγο ...μπορεί να γίνει απλώς και μόνο γιατί είναι ένα νόστιμο, γλυκό ψωμί!!!
Δικός σας...
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι με διάμετρο 20 εκ.

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
16 γρ. μαγιά ξηρή (2 φακελάκια)
5 κ.σ. αραβοσιτέλαιο + λίγο ακόμα για την επάλειψη πριν το ψήσιμο
240-260 γρ. νερό χλιαρό
140 γρ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
100 γρ. αφέψημα γλυκάνισου (140 γρ. νερό + 1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισου)
20-30 γρ. αφέψημα γλυκάνισου για την επάλειψη μετά το ψήσιμο

 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα το αφέψημα γλυκάνισου, βράζοντας για 2 λεπτά τα 140 γρ. νερό με τους σπόρους του γλυκάνισου.
Ύστερα, το σουρώνουμε για να συγκρατηθούν οι σπόροι του γλυκάνισου.
Βάζουμε τα 100 γρ. μέσα στη ζύμη και τα υπόλοιπα 20-30 γρ. τα βάζουμε σε ένα μπολ για να αλείψουμε τον άρτο μετά το ψήσιμο.
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, τη ξηρή μαγιά, το μαχλέπι, τον κακουλέ, το αραβοσιτέλαιο και το αφέψημα γλυκάνισου.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Πασπαλίζουμε τη λεκανίτσα με αλεύρι και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εάν θέλουμε να επιτύχουμε το φούσκωμα σε λιγότερο χρόνο, δεν έχουμε παρά να ανάψουμε το φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου και να βάλουμε μέσα τη ζύμη μέχρι να φουσκώσει.
Ύστερα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τον φουσκωμένο άρτο από το φούρνο και τον ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά.
Τον βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά έτσι ώστε να ξαναφουσκώσει.
Μετά, τον αλείφουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο για να μην κάνει σκληρή κόρα και αφού πασπαλίσουμε ελαφρώς με αλεύρι το κέντρο της επιφάνειάς του, πιέζουμε γερά την ειδική σφραγίδα.
Για να μην χαθούν τα σχέδια της σφραγίδας, με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στον άρτο ακριβώς γύρω από το σχέδιο για να μην φουσκώσει.
Βάζουμε τον άρτο σε ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκατοστά που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
5 λεπτά πριν τον βγάλουμε από το φούρνο τον αλείφουμε, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής με λίγο από το αφέψημα γλυκάνισου που έχουμε ετοιμάσει και χρησιμοποιήσαμε μέσα στη ζύμη.
Τον ξαναβάζουμε στο φούρνο για τα τελευταία 5 λεπτά και όταν τον βγάλουμε οριστικά από το φούρνο τον αλείφουμε και πάλι με αφέψημα γλυκάνισου.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται πολύ αρωματικός αλλά και με μαλακή κόρα.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.γλ. κανέλα αλλά και να αντικαταστήσουμε τον γλυκάνισο με μαστίχα. 
 Καλή σας μέρα!! -:))

22 σχόλια:

  1. Κικη μπραβο για τη συνταγη , εχω κανει αρτο αλλα αυτο ειναι πολυ ιδιαιτερο, θα το δοκιμασω, δεν ξερω αν κανει να το παμε στην εκκλησια ετσι αρωματικο μονο, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από μοναστήρι ...άρα δεν υπάρχει πρόβλημα μπορεί να πάει άνετα στην εκκλησία... εξάλλου δεν έχει κάτι ιδιαίτερο από άρωμα!! -:))

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική!!!Δέν έχω κάνη άρτο ,ποτέ!Θά ήθελα όμως!!!
    Η συνταγή σου πολύ καλή!Σίγουρα εκτός από αφράτο θά είναι πεντανόστιμος!!
    Οι φωτό σου τόν κάνουν πολύ ζηλευτό!!!Καλό μεσημέρι!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τον Δήμητρα και θα ενθουσιαστείς από τη νοστιμιά και το άρωμά του!
      Φιλάκια καλή μου!!!

      Διαγραφή
  3. Κική μου εξαιρετική η ανάρτησή σου, και ο άρτος σου δείχνει υπέροχος!!
    Πολλά μπράβο σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε ωραίος Έλενά μου και πολύ αρωματικός!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Εκπληκτικό τον έβγαλες Κική μου. Φαίνεται πράγματι πολύ αφράτος. Γεια στα χεράκια σου.
    Πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε ωραίος και αρωματικός Σελ μου... να είσαι καλά!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Βρε Κική, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να κάνεις :)
    Κι εμένα μου αρέσει πολύ ο άρτος και ο δικός σου φαίνεται τόσο αρωματικός!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη το λες Ερμιόνη μου αυτό ...πάντα υπάρχουν πιάτα που δεν μπορεί κάποιος να κάνει ή τουλάχιστον δυσκολεύεται!!
      Ας πούμε ...η ιταλική μαρέγκα κι εγώ έχουμε πάρει διαζύγιο ...ποτέ δεν την κατάφερα!!! :((
      Ο άρτος έγινε ωραίος και αρωματικός!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. teleios fainetai mosxobolhse mexri to Toronto.Kikh se parakoloutho syxna mou aresoun poly oi syntages sou.thelo mono na sou po h sfragida gia ta prosfora sou den einai sosth. aytes pi logxes gia to x symbolizoun kati pou den anhkei ston Xristianismo. then thelo na kano thn exypnh alla stis ekklhsies tou Toronto prin merika xronia egine megalos salos.akomh kai sfragides pou agorasthkan se monasthria krhthikan akatalhles.Xenes dynameis eisxorhsan pantou gia na mas magareisoyn thn THeia koinonia.ayto to egrapsa kai sthn gastronomikos periplus prin ligo kairo.Psaxto rothse kai tha breis akrh.to HXNIKA tha prepei na grafetai me kanonika Ellhnika grammata kai oxi paralagmena.ean theleis bes sto adventures of an orthodox mom kai koita prosfora ekei tha deis thn sosth sfragida.xilia sygnomh gia thn ora pou sou phra.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα!!! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το ότι με παρακολουθείς! Να είσαι καλά εκεί στο μακρινό Τορόντο. Όσο για τη σφραγίδα μου το είπε και ο πατέρας μου όταν την είδε ...ο παππούς μου ήταν παπάς. Όμως ήδη τον είχα φτιάξει τον άρτο και, ναι μεν δεν τον πήγα στην εκκλησία ...επειδή όμως έγινε πολύ νόστιμος ήθελα να κάνω την ανάρτηση. Τη σφραγίδα την αγόρασα από κάποιον στο Μέτσοβο και τώρα ψάχνω να βρω άλλη. Αλλά αφού την πρώτη φορά την έπαθα, τώρα θα το ψάξω πολύ καλά.
      Ευχαριστώ πολύ και για τις πληροφορίες, να είσαι καλά! -:))

      Διαγραφή
  7. Κική, τι ωραίος άρτος!!! μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στη Κρήτη!!! Νομίζω πως το μυρίζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου θύμισε τα μικράτα σου κι ελπίζω να είναι όμορφες θύμησες
      Έγινε ωραίος και αρωματικός!!
      :))

      Διαγραφή
  8. Πολύ επιτυχημένος ο άρτος σου Κική μου!χρήσιμη και απαραίτητη η ανάρτηση σου σχετικά με την αρτοκλασία,η οποία τελείται στους ναούς προς τιμή των Αγίων,αλλά και για προσευχή παράκλησης για υγεία των αγαπημένων μας ανθρώπων.
    Πράγματι η κυρία άνωθεν έχει δίκιο για την σφραγίδα,Ωστόσο έκανες πολύ καλά που πραγματοποίησες την ανάρτηση.Είναι σπάνιες οι φορές που αφιερώνονται αναρτήσεις σε θρησκευτικά μυστήρια.Είναι μέρος της ζωής μας και της θρησκευτικής μας παράδοσης και θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον την στοιχειώδη γνώση,αν δεν επιθυμούμε να λαμβάνουμε μέρος σε αυτά.
    Προσωπικά συνηθίζω σε όλες τις ονομαστικές εορτές των οικείων μου να κάνω αρτοκλασία ,δυστυχώς χωρίς χειροποίητος άρτους!Θα το επιχειρήσεων όμως .Μουάρεσε πολύ το αποτέλεσμα του δικού σου!
    Βοήθειά σου Κική μου!Καλό βράδυ ! Φιλιά πολλά ,πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φωτεινή μου και η αλήθεια είναι ότι την έπαθα με τη σφραγίδα!! Τί να γίνει;;;;
      Πάντως ο άρτος είναι πεντανόστιμος και αξίζει να τον δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Χρήσημη συνταγή και πολύ επιτυχημένη όπως φαίνεται!
    Χρειάζεται σε ένα μπλόγκ μαγειρικής σαν το δικό σου που πραγματικά τα έχει όλα!!!

    Καλησπέρα Κική μου!!!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Χρυσαυγή μου... κι εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να μπορούμε να τα βρούμε όλα ή ...σχεδόν!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Έφτασε μέχρι δένω το μοσχοβόλημα του.
    Μου θύμισε , ως προς την φωτογραφία, άρτου που είχα γευτεί σε αρτοκλασία παραμονή κάποιας εορτής και έψαχνα να βρω την.........παρασκευάστριας για να μου δώσει την συνταγή.
    Δυστυχώς εδώ οι άρτοι που φτιάχνουν οι φούρνοι είναι σαν ψωμί λίγο γλυκό και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
    Φιλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωσώ μου καλώς επανήλθες!!! Είναι πράγματι αρωματικός ο άρτος αυτός και πολυ νόστιμος!!
      Φιλιά και να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  11. parakalo Kikh.THa ftiaxo ton arto sou stis 8 Noembriou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετική συνταγή!!! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!