Αφράτο κέικ με ελαιόλαδο και μοσχάτα σταφύλια

Καλή σας μέρα!!! Ο Οκτώβριος προχωρά και μαζί του το φθινόπωρο! O καιρός αλλάζει, η ψύχρα διαδέχεται σιγά σιγά τη ζέστη, τα δέντρα αποχωρίζονται από τα φύλλα τους!
Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής έκαναν την εμφάνισή τους  ενώ τα σταφύλια συνεχίζουν την παρουσία τους στους πάγκους των μάρκετς, των μανάβικων και των λαϊκών αγορών. Πριν, λοιπόν, χαθούν για τα καλά και τα τελευταία τσαμπιά, ένα κέικ με σταφύλια ήταν απαραίτητο σαν ...φόρος τιμής σ' αυτό το ελληνικό, αγαπημένο φρούτο που μας χαρίζει τη νοστιμιά του τόσο απλόχερα. 
Αποχαιρετώντας πια το καλοκαίρι σας ετοίμασα ένα κέικ με ελαιόλαδο και σταφύλια. Ένα κέικ που δεν είναι απλά εύκολο αλλά κάτι περισσότερο από εύκολο αφού όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τα σταφύλια) μπαίνουν σε ένα μπολ και συνομωτούν στο να δημιουργηθεί μια γλυκιά απόλαυση που θα τη θυμόμαστε και θα τη νοσταλγούμε στο διάβα μας προς το χειμώνα!
Ελάτε μαζί μου, αν θέλετε να... μάθετε τη συνταγή!!! -:))
ΥΛΙΚΑ
4 αυγά
200 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
200 ml γάλα φρέσκο
280 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 καψουλάκια βανιλίνης
1/2 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
15-20 ρόγες από κόκκινο, μοσχάτο σταφύλι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε τα σταφύλια, κόβουμε τις ρόγες στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι το μίγμα να είναι ομογενοποιημένο και να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια. 
Αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα του κέικ, που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και προσθέτουμε τα σταφύλια.
Βάζουμε στο φούρνο για 45-55 λεπτά ή μέχρι να το δούμε να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα η επιφάνεια και να δούμε το μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέντρο του να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και το πασπαλίζουμε με άχνη.

35 σχόλια:

  1. Καλημέρα , Κική μου !!! Λαχταριστή η συνταγή που μας προτείνεις σήμερα !!!
    Μου κανει εντύπωση που βάζεις μόνο 280 γαμμάρια αλεύρι !!! Θα την κρατήσω για
    άμεση χρήση (όσο υπάρχουν ακόμη σταφύλια )
    Καλή εβδομάδα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα ελαφρώς υγρό κέικ Νίκη μου και αξίζει να το δοκιμάσεις... μόνον προσοχή να είναι ελαφρύ το ελαιόλαδο αλλιώς χρησιμοποίησε σπορέλαιο.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα...
    Πρώτη φορά ακούω για κέικ σταφύλι!! Εχω μεγάλη περιέργεια για τη γεύση του...
    Λατρεύω τα σταφύλια και θα το φτιάξω...είναι και πολύ εύκολο!!
    Σ ευχαριστούμε...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύκολο, εύγευστο, πρωτότυπο! Μπράβο Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα απλό και νόστιμο κέικ είναι Αγγελική μου που έχει σταφύλια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Tι ωραίο που φαίνεται. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Κική!!!!!Πολύ νόστιμη η συνταγή πού μάς προτείνης!!!!Καί ωραία παρουσίαση!!!
    Τό ζήλεψα!!!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Δήμητρα... είναι νόστιμο και απλό το κέικ! Ό,τι καλύτερο για το καφεδάκι!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. μ' αρέσουν τα σταφύλια - μ' αρέσουν και τα κεικ...ο συνδιασμός πρέπει να είναι άπαιχτος. προς δοκιμή λοιπόν...
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθως ο καιρός θα κρυώνει (αχ γιατί?????) θα αποζητάμε όλο και πιο πολύ τέτοιες νόστιμες γλυκές γεύσεις να συνοδεύουν το καφεδακι ή το τσάι μας!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αλλά σκέψου τί ωραία που είναι το πρωί με ένα ζεστό τσάι ενώ έξω βρέχει (αν δεν χρειάζεται, βέβαια, να βγείς!!!)... -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Κοίτα σύμπτωση! Πριν δυο μέρες έφτιαξα ένα κεκάκι με σταφύλια και φυσικά το τσακίσαμε! Το δικό σου φαίνεται τόσο αφράτο και καλοψημένο που ευχαρίστως θα "έμπαινα" μέσα στις φωτογραφίες για μια δοκιμή! ;-)
    Πολλά φιλάκια, Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία αυτά τα κέικ με σταφύλια... και το ελαιόλαδο του δίνει άλλη γεύση!
      Φιλάκια Αναστασία μου!!!

      Διαγραφή
  9. Κέικ με τζίντζερ και κόλιανδρο; Αν μη τι άλλο, αξίζει την δοκιμή. Και το λεμόνι με το σταφύλι, επίσης ωραίος συνδυασμός. Ίσως βάλω λίιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιγη ζάχαρη ακόμα, είμαι γλυκατζού βλέπεις.
    Παρεπιπτόντως Κική, είδα χθες μια συνταγή σου, το πατέ τυριών και μανιταριών. Αναφέρεις στο τέλος, ως υποσημείωση, ότι μπορεί να προστεθεί ζελατίνη για όποιον θέλει. Σε ποιο στάδιο την προσθέτουμε την ζελατίνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει Αθηνά μου πράγματι δίνει ωραίο αποτέλεσμα. Φυσικά εάν δεν σου αρέσει κάποιο από τα δύο το αφαιρείς χωρίς πρόβλημα. Βέβαια και μπορείς να βάλεις λίγη ακόμα ζάχαρη αν και δεν χρειάζεται γιατί το πασπαλίζεις και με άχνη αλλά εσύ ξέρεις πώς σου αρέσει! -:))
      Σου έστειλα ήδη μέιλ όσον αφορά στη ζελατίνη που τη λιώνεις και την προσθέτεις στο μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
      Ανακατεύεις και βάζεις στη φόρμα το πατέ για να παγώσει.

      Διαγραφή
  10. Φαντάζομαι αρώματα και γεύσεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το φθινόπωρο φέρνει και την διάθεση για γλυκιές δοκιμές.Η πρωινή ψύχρα μας σπρώχνει συχνά να επιθυμούμε το ΄΄βούτηγμά ΄΄μας στον καφέ ή το γάλα να έχει γλυκιές αναφορές.Και τι πιο ιδανικό από το αφράτο και ελαφρύ αυτό κέικ με τα αντιπροσωπευτικά για την εποχή αρωματικά φρούτα?Να μας χαρίσει την απαιτούμενη ενέργεια και να κανακέψει το ανεπιθύμητο πρωινό ξύπνημα.Να αρωματίσει ικανοποιητικά τη μέρα μας και να αφήσει στίγματα γευστικής ευτυχίας στο στόμα μας!!!!
    Καλό βράδυ Κική μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Εχεις απόλυτο δίκιο Φωτεινή μου...κι όσο σκέφτομαι και τις "βουτιές" σε ζεστό τσάι του βουνού ...μμμμμμ, κάθε εποχή έχει τις ομορφιές της!!! -:))
      Όσο για το συγκεκριμένο κέικ είναι ωραιότατο με τα γλυκά ακόμη σταφύλια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Κικίτσα μου..φαντάζομαι ότι θα έχει απίστευτη γεύση το κέικ σου με το σταφύλι..ο συνδιασμός με το κόλιανδρο και το τζίντζερ θα του δίνει πολύ αρωματική γεύση..πραγματικά πολύ πρωτότυπο..δεν είχα ξανασυναντήσει κέικ με σταφύλι..και η εποχή είναι τέτοια που ενδείκνυται για κεκάκια..ευχαριστούμε Κικίτσα μου..φιλάκια πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι έγινε πολύ ωραίο Καίτη μου και νομίζω άκρως φθινοπωρινό... αξίζει !
      Φιλάκια πολλά καλή μου και καλά να περνάς!!!
      Υ.Γ. Με τα προβλήματα έχω καιρό να απολαύσω τις υπέροχες εμπνεύσεις σου... έρχομαι!!!

      Διαγραφή
  13. Ιδιαίτερα αρωματικό το κέικ σου Kiki μου!!!! Η προσθήκη των σταφυλιών έδωσε μια δροσερή νότα στο γευστικό σύνολο!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι του έδωσε μια εποχιακή νότα θα έλεγα Σιλένα μου!@
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Καλέ, τι φανταστικό κεικάκι είναι αυτό!Μπράβο,Κικίτσα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λένια μου... έγινε νόστιμο!
      Φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  15. Τι ωραία ιδέα να βάλεις σταφύλια μέσα στο κέικ!
    Δίνει μια διαφορετική νότα!
    Φιλάκια πολλά, καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του έδωσε "γευστικές εκπλήξεις" όπως είπα και στις μικρές Ερμιόνη μου!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Κική μου, ευτυχώς εδώ βρίσκω κάποιες φορές σταφύλια, ακόμα και τα Χριστούγεννα. Οπότε, προλαβαίνουμε να δοκιμάσουμε το νόστιμο κέικ σου. Μου αρέσουν τα σταφύλια σε γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ τί ωραία Ειρήνη μου... εδώ σε μας πηγαίνουν προς το τέλος... Αξίζει το κέικ... κι εμένα μου αρέσουν τα σταφύλια σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, δίνουν μια άλλη νότα!!
      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  17. Τι αφράτο!Με τι ωραίο χρώμα! Φαντάζομαι θα είναι και πολύ νόστιμο, ότι πρέπει για πρωινό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι ό,τι πρέπει και για πρωινό και για απογευματινό Νίκη μου!!!

      Διαγραφή
  18. Μια τρέλλα είναι το κέικ σου και σε εμφάνιση και σε γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!