Tarte tatin με μήλα, σταφίδες και καρύδια

Η Tarte Tatin, γαλλικό γλυκό του 19ου αιώνα με καταγωγή σίγουρα γαλλική αλλά αμφισβητούμενη. Οι μεν λένε ότι γεννήθηκε από ένα μικροατύχημα στην κουζίνα των δεσποινίδων Τατέν, στην πόλη Lamotte-Beuvron της κεντρικής Γαλλίας κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα όταν κληρονόμησαν το πανδοχείο του πατέρα τους και η σπεσιαλιτέ τους ήταν η τάρτα μήλου. Κάποια φορά, λοιπόν, που τα μήλα για την τάρτα "άρπαξαν" λίγο και καραμέλωσαν, η μια από τις αδερφές για να μη χάσει την τάρτα έβαλε τα μήλα στον πάτο μιας ταρτιέρας, τα σκέπασε με τη ζύμη και ξανάβαλε την τάρτα στο φούρνο. Όταν σερβιρε την τάρτα στους πελάτες αυτοί ενθουσιάστηκαν κι έτσι η τάρτα "υιοθετήθηκε"!
Οι δε λένε ότι αυτή είναι μια πολύ παλιά, παραδοσιακή συνταγή της περιοχής της Sologne με τις αδερφές Τατέν να είναι σπεσιαλίστες του είδους. Η φήμη της οφείλεται στον ενθουσιασμό του ιδιοκτήτη του εστιατορίου Maxim's που έβαλε στο διάσημο εστιατόριό του στο Παρίσι το γλυκό.  Το όνομα όμως  "Η τάρτα των δεσποινίδων Τατέν" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον διάσημο κριτικό και γαστρονόμο Curnonsky, σε κάποιο βιβλίο, το 1926.
Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που ισχυρίζονται ότι η τάρτα που προοριζόταν για ψήσιμο, έπεσε από τα χέρια της μιας από τις αδερφές που αποφάσισε να την ψήσει έστω και ανάποδα...αφού δεν είχε χρόνο να ετοιμάσει άλλη!!!!
Όποια κι αν είναι η εκδοχή όμως πρόκειται για μια από τις πιο νόστιμες, γλυκές γαλλικές τάρτες.
Η αυθεντική συνταγή  έχει μια κάποια δυσκολία καθώς τα μήλα με τη ζάχαρη ψήνονται πρώτα στο φούρνο και κατόπιν στο μάτι της κουζίνας για να καραμελώσουν και η ζύμη απλώνεται μετά.
Η συνταγή που θα διαβάσετε σήμερα δεν είναι σίγουρα η αυθεντική, είναι όμως πεντανόστιμη, εύκολη, γρήγορη και το ιδανικό επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα ή το ιδανικό συνοδευτικό για το τσάι ή τον καφέ. Απολαύστε την...
 ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου
4 πράσινα μήλα granny smith
3 κόκκινα μήλα στάρκιν 
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
4 κ.σ. σταφίδες ξανθές
130 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο + 20 γρ. για τη φόρμα
2/3 κ.γλ. κανέλα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. 
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τις φέτες μήλου. 
Τις αφήνουμε να σοταριστούν και, κουνώντας το τηγάνι τις γυρίζουμε απ' όλες τις πλευρές μέχρι να τις δούμε ότι μαλάκωσαν, για 5 λεπτά, περίπου.
Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες και αφήνουμε όλα μαζί να καραμελώσουν για άλλα 5-6 λεπτά και να αποκτήσουν ένα καστανόξανθο χρώμα.
Μετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Βάζουμε στη φόρμα το βούτυρο (τα 20 γρ.) και το λιώνουμε (είτε το λιώνουμε πρώτα και μετά το βάζουμε στη φόρμα) που την αλείφουμε καλά (πάτο και τοιχώματα).
Βάζουμε τα μήλα με τα καρύδια και τις σταφίδες στον πάτο της φόρμας και καλύπτουμε από πάνω με το φύλλο σφολιάτας που το κόβουμε ίσο με τη φόρμα ακουμπώντας το στα τοιχώματά της.
Αφού καλύψουμε προσεκτικά τα μήλα, κόβουμε από τη σφολιάτα που έχει περισσέψει λωρίδες (με μια ροδέλα) και τις τοποθετούμε γύρω γύρω στην άκρη του φύλλου.
Ανοίγουμε στη μέση μια μικρή τρυπούλα και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η σφολιάτα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε την τάρτα ζεστή στην πιατέλα, προσέχοντας να μην μείνουν μήλα στον πάτο της φόρμας.
 

28 σχόλια:

  1. γιατιιιιιιιι, πρωι-πρωι;μονο με τον τιτλο της αναρτησης. αναταραχτηκα!αγαπημενη η μηλοπιτα φτιαγμενη με οποιονδηποτε τροπο, με οποιοδηποτε υλικο!φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε αν και αφού αναταράχτηκες θά έπρεπε να έρθεις να κεραστείς!!-:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Πολυαγαπημένο και λαχταριστό γλυκάκι η μηλόπιτα. Και ταιριάζει με τη σημερινή βροχερή φθινοπωρινή μέρα.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι αγαπημένο γλυκό κι εύκολο στην παρασκευή του!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Φανταστικη η συγκεκριμενη ταρτα Κικη μου γλυκια!! Την εχω δοκιμασει, εχω ξετρελαθει μαζι της κ νομιζω θα μπορουσα να την ετρωγα καθε μερα!! Η παρασκευη της πραγματικα δεν ειναι δυσκολη κ τα υλικα ειναι απλα που ολοι εχουμε! Κ εσυ το κανεις να φαινεται ακομα πιο ευκολο! Εννοειται πως θα δοκιμασω την ταρτουλα σου αμεσα! Δε γλυτωνει, δε γλυτωνει!! :-)))
    Σε φιλω πολυ πολυ!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Εύη μου... αξίζει πράγματι γιατί έχει μοναδική γεύση! Όχι δεν είναι καθόλου δύσκολη!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να μπορούν να της αντισταθούν!!
    Εγώ πάντως, σίγουρα, δεν ανήκω σ' αυτούς! Θα το πάρω το κομματάκι μου!
    Καλημέρα, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις όσο θέλεις Ιωάννα μου!!! Έλα, έλα να κεραστείς!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Πίνω τον τρίτο καφέ μου και ψάχνω κάτι να γλυκαθώ, μπορώ να έχω ένα κομματάκι; :) Μ' αρέσει που είναι με φύλλο σφολιάτας! Από τις φώτος δείχνει ονειρεμένη ονειρεμένη! Γεια στα χεράκια σου Κικίτσα μου!
    Πολλά φιλιά! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Όσο θέλεις Πηνελόπη μου... :)) Εϊναι νοστιμότατη!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη ανάρτηση, με σχεδόν σκανδαλιστικές για τις αντιστάσεις μας, φωτογραφίες!!Πόσο διεγείρονται οι αισθήσεις μας στη θέα αυτής της ανεπανάληπτης τάρτας!!!!Τα καραμελωμένα μήλα με τις σταφίδες και τα καρύδια,απόλυτα πετυχημένα σε μία ολική πανδαισία γεύσης και εμφάνισης!!!Μπράβο σου Κική μου, για ένα γλυκό επιδόρπιο ,που στα αρώματά του κρύβεται η υποψία της νοστιμιάς του και στην υπέροχη όψη του επιβραβεύεται η αναμφισβήτητη τέχνη σου!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Φωτεινή μου... και η μηλόπιτα αξίζει γιατί είναι πράγματι νοστιμότατη!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Τέλεια καραμελωμένο!!Τέλεια υλικά!! Πω πω πω φανταστικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι καραμέλωσε πολύ καλά και αξίζει να τη φτιάξεις!

      Διαγραφή
  8. Εκπληκτική εμφάνιση, άκρως προκλητική μπορώ να πω!
    Ο δε συνδυασμός αυτών των υλικών εγγυάται σούπερ γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου γιατί αξίζει!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Πω πω, φαντάζομαι το άρωμά της και την υπέροχα καραμελένια γεύση της! Τέλεια και πολύ εύκολη! Μπράβο, Κική μου!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρωμα και γεύση μοναδικά Αναστασία μου και πράγματι εύκολη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα Κική!!!!Υπέροχη συνταγή!!!!Πολύ λατρεμένη η μηλοπίτα!!!!
    Τήν ζήλεψα!!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου γιατί αξίζει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Κικίτσα μου νομίζω ότι η δική σου εκδοχή, είναι πιο πλούσια, πιο ενισχυμένη και φυσικά πιο νόστιμη από την αυθεντική!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενα, νομίζω ότι η προσθήκη καρυδιού μελωμένου αλλά και σταφίδων αναδεικνύει το μήλο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Αααααααααααα, φανταστική η δική σου μηλόπιτα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπημενη χειμωνιατικη μηλόπιτα... δεν εχω κάτσει ποτέ να την φτιάξω. Ομως την τρωω οπου την βρω ετοιμη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη φτιάξεις... είναι εύκολη και πεντανόστιμη!!!

      Διαγραφή
  14. Πολύ αγαπημένο γλυκό! Και το έφτιαξες με μεράκι Κική μου! Λαχταριστό και στις φωτογραφίες και αρωματικό από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Αγγελική μου γιατί αξίζει!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!