Ένα ρεβανί μόνον με αλεύρι

Καλαμποκάλευρο! Ένα αλεύρι που χρησιμοποιούσαν πολύ σε κάποιες παλιότερες δύσκολες για τους Έλληνες εποχές και πού αργότερα, στα χρόνια της ευημερίας, ήταν πολλοί αυτοί που δεν ήθελαν ούτε να το δουν μια και τους θύμιζε άσχημες εποχές.
Το καλαμποκάλευρο, αυτό το υπέροχο, κατακίτρινο αλεύρι με την δική του, ιδιαίτερη γεύση υπήρξε πάντα για μένα ένα προϊόν που το λάτρευα κι ας μην το χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι μας (ο πατέρας μου ήταν από κείνους που ...του κρατούσαν κακία γιατί συμβόλιζε και θύμιζε ...εποχή στερήσεων).
Μικρή, λοιπόν, στο δημοτικό ακόμα... η μαμά της κολλητής μου φίλης έφτιαχνε γλυκιά μπομπότα με το χρυσαφένιο καλαμποκάλευρο που δάνειζε στο κέικ το υπέροχο χρώμα αλλά και τη γεύση του.  Πολλές φορές, λοιπόν, μόλις τελείωνα το σχολείο πηγαίναμε μαζί στο σπίτι της (που ευτυχώς ήταν σχεδόν δίπλα), πριν επιστρέψω στο δικό μου για να γευτώ ένα γενναιόδωρο κομμάτι μπομπότας. Ακόμη, θυμάμαι τη γλύκα του να με κατακλύζει! Τί νοστιμιά κι αυτή! Στα παιδικά χείλη εκείνη κατακίτρινη λιχουδιά φάνταζε μοναδική!!!! Η μητέρα μου, σαν νηπιαγωγός επέστρεφε στο σπίτι πριν από μένα και, γνωρίζοντας την ώρα που σχολούσαμε έβλεπε ότι αργώ και θύμωνε!!!! Έτρωγα, λοιπόν, τις ανάλογες κατσάδες γιατί νόμιζε ότι πήγαινα στο σπίτι της Κατερίνας για να παίξουμε αλλά ...μάταια!! Εγώ ούτε άλλαζα ούτε μαρτυρούσα το ...αμαρτωλό μυστικό μου !!!! Μέχρι που, κάποια στιγμή, συζητώντας οι δύο μαμάδες, το μυστικό ...αποκαλύφθηκε!!! Ήταν η αρχή για να μπει στο σπίτι μας το καλαμποκάλευρο, έστω και μόνον για μένα μιας και το κέικ-μπομπότα υιοθετήθηκε προς χάρη μου!!!!    -:)) 
Πέρασαν χρόνια από τότε!! Οι γευστικές συνήθειες αλλά και προτιμήσεις ενός ανθρώπου αλλάζουν με τα χρόνια!! Το καλαμποκάλευρο όμως παραμένει για μένα ένα σημείο αναφοράς, ένα σημείο όπου η γευστική μνήμη με κρατάει καθηλωμένη, ένα προϊόν που με κρατάει δεμένη με το παρελθόν αλλά και μου χαρίζει νέες γευστικές απολαύσεις με νέους συνδυασμούς! Το καλαμποκάλευρο υπάρχει πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας μου και περιμένει...
Κυριακάτικο, διαχρονικό γλυκό σήμερα σε μια αυτοσχέδια εκδοχή που την έκανα διατηρώντας επιφυλάξεις αλλά τελικά μου προέκυψε υπέροχη! Πώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αλλιώς αυτό το χρυσαφένιο γλυκό που έχει τις ρίζες του βαθιά στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα ενώ μπορεί να υποστηρίξει χίλιες παραλλαγές παραμένοντας η απόλυτη, σιροπιασμένη γλυκολιχουδιά;;
Αυτή τη φορά υποδέχθηκε το καλαμποκάλευρο και ένα γλάσο λεμονιού που του χάρισαν ένα διαφορετικό στυλ... δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε!
Σε συνδυασμό με τα υπέροχα ποτήρια που μου έστειλε ο κύριος Π.Μάινας από το κατάστημα Ζούλοβιτς το γλυκό παρουσιάστηκε και γλύκανε σώμα και ψυχή.
Δείτε τα χρώματά τους ...είναι ένα πραγματικό στολίδι για το τραπέζι και μάλιστα σε τιμή πολύ, μα πολύ καλή! Στενή η βάση τους για να μπορούν εύκολα να "χωρέσουν" στο χέρι, ελαφρά αν και γερά, με ανοιχτό το επάνω μέρος για να απολαμβάνει κανείς το νερό ή ακόμα και το αναψυκτικό του σε μια ικανή ποσότητα! Πολύ βολικά για το καθημερινό τραπέζι, ταιριάζουν εύκολα με κάθε σερβίτσιο και μας χαρίζουν ένα όμορφο αποτέλεσμα που μας προσκαλεί να απολαύσουμε το κάθε γεύμα μας! Εάν θέλετε να ανακαλύψετε πολλές και οικονομικές λύσεις για το καθημερινό τραπέζι δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στην ιστοσελίδα zoulovits.com απ' όπου μπορείτε να ψωνίσετε ό,τι θέλετε όπου κι αν βρίσκεστε. -:))
Πάμε όμως να δούμε τη συνταγή του γλυκού μας;;;;
ΥΛΙΚΑ
Για το ρεβανί
4 μεσαία αυγά (200 γρ. περίπου)
200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. μπέικιν
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4-5 κ.σ. λικέρ λεμονιού ή νερό
Λίγο βούτυρο για το ταψί
Για το σιρόπι
700 ml νερό
600 γρ. ζάχαρη
χυμό από 2 λεμόνια και μερικά κομμάτια από τις φλούδες τους
2-3 κ.σ. μέλι
Για το γλάσο λεμονιού
4-5 σταγόνες λεμόνι 
1 φλ.τσ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα δύο άλευρα, το μπέικιν, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.
Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα άσπρο και αφράτο μίγμα που έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέτουμε το λικέρ (ή το νερό) συνεχίζοντας το χτύπημα και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα του αλευριού.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Βάζουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι να κάνει μια ωραία καστανή κρούστα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το ρεβανί μας.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, τις φλούδες του και το μέλι.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε σιγανή φωτιά για 8-9 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Το αποσύρουμε από την εστία και όπως είναι ζεστό περιχύνουμε το ρεβανί μας και το αφήνουμε να απορροφηθεί σιγά σιγά.
Φτιάχνουμε το γλάσο λεμονιού
Όταν απορροφηθεί όλο το σιρόπι και κρυώσει καλά το γλυκό μας (μετά από 3-4 ώρες δηλαδή ή λίγο πριν το σερβίρισμα), ετοίμαζουμε το γλάσο.
Βάζουμε σε ένα μπολ την άχνη και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο που το περιχύνουμε στο ρεβανί μας.
Να έχετε ένα όμορφο και γλυκό Σαββατοκύριακο!!!

14 σχόλια:

  1. Κική μου, τελευταία δείχνω ιδιαίτερα προτίμηση στο καλαμποκάλευρο, αυτό το ταπεινό αλέυρι, κι έτσι του ραβανί σου μου'κλεισε παιχνιδιάρικα το μάτι, πολύ μου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mας γλύκανες νόστιμα Κικίτσα μου με το ιδιαίτερο ραβανί σου!
    Και το γλάσο λεμονιού που το στολίζει, μ' αρέσει πολύ!
    Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ρεβανί είναι από τα αγαπημένα γλυκά για τους περισσότερους από εμάς!Με γλάσο λεμονιού σίγουρα θα διαφοροποιείται η νοστιμιά του και θα μεγιστοποιείται η ήδη υπέροχη γεύση του!!!Και εμένα μου αρέσει το καλαμποκάλευρο!Η μητέρα μου κάνει ένα υπέροχο αλμυρό κέικ με το αλεύρι αυτό και δεν προλαβαίνει να μείνει ψίχουλο ...όταν το προσφέρει!Φαντάζομαι ότι το ρεβανί απόκτησε εκτός από το θαυμάσιο χρώμα του και διαφορετική υφή και γεύση!!!Είμαι πολύ περίεργη για το γευστικό αποτέλεσμα και θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!!!
    Καλή Κυριακή Κική μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικά πρωτότυπη η συνταγή σου , Κική μου !!!! Η γεύση του καλαμποκάλευρου
    μου αρέσει πολύ !!!!
    Καλή Κυριακή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία η συνταγή σου Κική!!!
    Αγαπημένο γλυκό τό ραβανί!!!Καί τό γλάσο λεμονιού τού δίνη μοναδική γεύση!!!
    Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω το ραβανί!!! Η συνταγή σου είναι πάρα πολύ ωραία και η εμφάνιση του super!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρωματικό το λεμονάτο ραβανί σου,Κικίτσα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι υπέροχη πρόταση για να συνοδέψει τον καφέ μας!
    Και αυτές οι λεμονάτες πινελιές του πάνε τόσο πολύ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι που είναι αγαπημένο γλυκάκι το ρεβανί, το γλάσσο λεμονιού το απογείωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου καταπληκτικό, σε λίγες μέρες θα σας κεράσω και απο το δικό μου ρεβανί με καλαμποκάλευρο που έφτιαχνε η γιαγιά μου!Το γλάσο απο πάνω...φοβερό!Θα κεραστώ με ένα μεγάλο κομμάτι!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάποια εξακολουθεί να μου... ανοίγει την όρεξη!!!
    ;-)
    Καλή εβδομάδα, κούκλα μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου Κικίτσα μου..καταπληκτική η ιδέα του ρεβανί σε άλλη διάσταση με το καλαμποκάλευρο!!φαντάζομαι με το γλάσο του λεμονιόυ τι αρώματα και τι γεύση!!η παρουσάση συναρπαστική!!να είσαι καλά γλυκιά μου φίλη με όσα μας προσφέρεις πάντα!φιλάκια άπειρα και καλή βδομάδα να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα.
    Ανακάλυψα το blog σου πρόσφατα και σήμερα αποφάσισα να φτιάξω το ρεβανί. Μόνο που καταλάθος αντι να ανακατέψω τη ζάχαρη με το αυγά, την έβαλα στο μείγμα με τα αλεύρια. Αρχικά πανικοβλήθηκα αλλά μετά σκέρτηκα να χτυπήσω τα ασπράγια μαρέγκα, μήπως και το σώσω. Τελικά βγηκε αρκετά καλό. Φαντάζομαι αν ακολουθούσα την συνταγή σου κατα γράμμα θα ήταν ακόμα καλύτερο. Πόντως οι δοκιμαστές μου ενθουσιάστηκαν. Θέλω μόνο να σε ρωτήσω σχετικά με το γλάσο.Γράφεις 4-5 σταγόνες λεμόνι. Λίγες δεν είναι????
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα, χαίρομαι που σου αρέσει το blog μου και οι συνταγές! Μην πανικοβάλεσαι γιατί τίποτε δεν είναι τόσο τραγικό όπως είδες... όλα διορθώνονται εκτός από ελαχιστότατες φορές! Δεν πειράζει και τα λάθη για μας είναι ...φαντάσου ότι κάποτε εγώ έκανα κάποια μπισκότα 3 φορές συνεχόμενα γιατί πότε ξεχνούσα κάτι να βάλω κι άλλοτε μπέρδευα τις ποσότητες!!! χαχαχαχα
    Γράφω 4-5 σταγόνες λεμόνι γιατί το γλάσο δεν πρέπει να γίνει πολύ αραιό. Με αυτές τις σταγόνες γίνεται εντάξει αλλά αν δεις ότι το θέλεις πιο αραιό μπορείς να προσθέσεις σταδιακά κι άλλο! Γενικά, στο γλάσο προσθέτουμε το ένα από τα δύο υλικά σταδιακά για να πετύχουμε την υφή που θέλουμε ακριβώς.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!