Πάστα φλώρα με πορτοκάλι, κανέλα και σοκολάτα γάλακτος



Πορτοκάλι, κανέλα και σοκολάτα... αρώματα φθινοπωρινά ή μάλλον... χειμωνιάτικα και μάλιστα Χριστουγεννιάτικα! Θυμίζουν κόκκινο και πράσινο χρώμα, έλατο, πορτοκάλια καρφωμένα με μοσχοκάρφια και ξύλα κανέλας δίπλα κι επάνω στο τζάκι ή μάλλον στη μέση του τραπεζιού.
Μια πάστα φλώρα που μοσχοβολάει όλα τα παραπάνω αρώματα δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει τα Χριστούγεννα μπορεί να γίνει και τώρα ή ακόμα καλύτερα μπορεί να γίνει μια από κείνες τις γλυκές συνήθειες που κατακλύζουν το νου με τη νοστιμιά του.
Σοκολάτα λοιπόν και μια και η πάστα φλώρα με αφρατοτριφτή ζύμη είναι μια λιχουδιά ...διαρκείας γιατί να μην τη συνδυάσουμε με μια ωραία σοκολατένια επικάλυψη που ακόμη κι όταν μπει στο ψυγείο συνεχίζει να είναι μαλακή και ωραία. Από τη πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία (αν μείνει για παραπάνω από μερικές ώρες, πράγμα αμφίβολο) μένει το ίδιο αφρατοτραγανή, νόστιμη με τα αρώματα να ...ξεχειλίζουν και τη σοκολάτα να κυριαρχεί στο νου.
Μοναδική νοστιμιά, εύκολη παρασκευή, εύκολη συντήρηση και απίθανη παρέα για το τσαγάκι ή το καφεδάκι. Τί άλλο να ζητήσει κανείς πέρα από τη συνταγή;;;
 ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
200 γρ. αραβοσιτέλαιο
100 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
4 κ.σ. σπιτικό λικέρ κανέλας (ΕΔΩ)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. κοφτή κανέλα
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
Για την μαρμελάδα σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
30 ml λικέρ κανέλας
300 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. κακάο
100 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μια ζύμη ομοιογενής και μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Για την μαρμελάδα σοκολάτας
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το κακάο, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το λικέρ και την κουβερτούρα σε σιγανή φωτιά και μόλις ζεσταθούν καλά ανακατεύουμε με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) για να επιτύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Αφήνουμε το μίγμα μας σε σιγανή φωτιά να βράσει για 2 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για να σταματήσουμε αμέσως το βρασμό, βάζουμε την κατσαρόλα μας αμέσως σε ένα ταψί με νερό βρύσης ή κρύο.
Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την ρίξουμε επάνω στη ζύμη μας.
Συνθέτουμε την τάρτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Από τη ζύμη κρατάμε ένα κομμάτι για να κάνουμε τις λωρίδες της επιφάνειας. 
Το ανοίγουμε σε φύλλο με το ρολό και κόβουμε λωρίδες με την ροδέλα.
Στρώνουμε στο ταψί την υπόλοιπη ζύμη με το μικρό ρολό ανασηκώνοντας λίγο τις άκρες γύρω γύρω.
Απλώνουμε τις λωρίδες έτσι ώστε να σχηματιστούν εξάγωνα ή τετράγωνα στην επιφάνεια και μετά τοποθετούμε και μια λωρίδα ζύμης γύρω γύρω για να φαίνεται περιποιημένη η πάστα φλώρα.
Ρίχνουμε επάνω τη μαρμελάδα σοκολάτας και μετά βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά ή έως ότου πάρει ένα όμορφο καστανό χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Tante Kiki
34 Comments

34 σχόλια:

  1. Σοκολάτα και πορτοκάλι ο απόλυτος συνδυασμός!!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω ξαναφάει πάστα φλώρα με μαρμελάδα σοκολάτας(???).Καλέ πόσο πίσω είμαι;;;;;Φανταστική φαίνεται στις φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είσαι καθόλου πίσω Γεωργία μου, απλά εγώ πειραματίστηκα και το πείραμα μου πέτυχε!!!
      Είναι νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  3. Τη συνταγή την απογείωσες και εμάς μας έστειλες αδιάβαστους!!!
    ;-)
    Φιλάκια, κούκλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμμμμ.... φοβερή νοστιμιά, με υπέροχα αρώματα!
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελενά μου! :)) Έγινε νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  5. 彡♡♡♫° ·.
    Que doçura!!!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    ¸.•°♡♡♫° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική, ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά από μικρή, ήταν η πάστα φλώρα. Ειδικά αυτή που έφτιαχνε η θεία μου, με τις δικές της μαρμελάδες. Τώρα που την βλέπω φτιαγμένη με σοκολάτα, μου αρέσει ακόμα περισσότερο! Πραγματική, σοκολατένια λιχουδιά!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με σοκολάτα Ειρήνη ταιριάζει καταπληκτικά!!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  7. Μέχριττώρα έφτιαχνα την κλασσική σου πάστα φλώρα, τώρα ήρθε η ώρα και για την παραλλαγή σοκολάτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία πάστα φλώρα!Με σοκολάτα γάλακτος,ρευστή και λαχταριστή να απολαμβάνει υπεροπτικά την υπεροχή της στο καταπληκτικό γλυκό.Την πάστα Φλώρα όλοι την ξέρουμε με τις υπέροχες μαρμελάδες με τις οποίες την γαρνίρουμε.Η εκδοχή της σοκολάτας προσωπικά με συναρπάζει!Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι για την συμπεριφορά της σοκολάτας στη διάρκεια ψησίματος.Δεν καίγεται?
    Πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω οπωσδήποτε!!
    Καλή Κυριακή!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Φωτεινή μου... είναι μια απίστευτη σοκολατολιχουδιά!!
      Η συμπεριφορά της σοκολάτας είναι άψογη αν κι εγώ την φοβόμουν απλά μην αλλάξεις τις αναλογίες γιατί δεν ξέρω τί θα γίνει. Δεν καίγεται καθόλου αν κι εγώ αυτό φοβόμουν ...ακόμη και στο ψυγείο παραμένει μαλακή.
      Καλή εβδομάδα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Πάστα Φλώρα υπερπαραγωγή!
    Εβλεπα σημερα την ελληνικη ταινία που πρωταγωνιστη χ αχα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου είναι το αγαπημένο γλυκό της εγγονής μου, το λατρεύει και της το φτιαχνω συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε Αχτίδα μου αξίζει να το δοκιμάσει και με σοκολάτα!

      Διαγραφή
  11. Ωραίος συνδυασμός Κική!!!!
    Πειρασμός η τάρτα σου!!!!Υπέροχη συνταγή!!!!
    Θά τήν δοκιμάσω!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Δήμητρά μου και περιμένω εντυπώσεις!!!

      Διαγραφή
  12. Εξαιρετική πρόταση Κική μου!!!
    Την κάνω πάντα με μαρμελάδα, αλλά τώρα που την είδα θα δοκιμαστεί..
    Φιλάκια.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φανταστική η μαρμελάδα σοκολάτας!
    Πρωτοποριακή η πάστα φλώρα σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην αρχή την είδα σαν πορτοκανελένια, μετά ήρθε και η σοκολάτα και απογειώθηκε!
    Φανταστική η πάστα Φλώρα σου, σωστός πειρασμός, εύγε, Κική μου!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου... είναι πράγματι πεντανόστιμη σοκολατολιχουδιά!

      Διαγραφή
  15. Εντάξει με πέθανες Κική!
    3 από τα πολύ αγαπημένα μου υλικά μαζί!
    Τη σημειώνω για δοκιμή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ! ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. ΠΕΣΜΟΥ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΚΑΝΕΛΛΑΣ ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορείς Φένια μου... το αντικαθιστάς με κονιάκ (και στη ζύμη και στη μαρμελάδα σοκολάτας).
      Στη ζύμη μπορείς να το αντικαταστήσεις με χυμό πορτοκαλιού ή κανελοσιρόπι που θα το κάνεις με 100 ml νερό, 5 κ.σ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλας βρασμένα για 2-3 λεπτά.
      Στη σοκολατένια μαρμελάδα, είναι λίγο επικίνδυνο να προσθέσεις από την αρχή το χυμό πορτοκαλιού (υπάρχει κίνδυνος να κόψει και να χαλάσει η υφή της κρέμας γάλακτος) μπορείς είτε να το αντικαταστήσεις με λίγο κανελοσιρόπι ή να βάλεις τον χυμό χλιαρό πολύ προσεκτικά όταν έχει αρχίσει να βράσει η μαρμελάδα σοκολάτας.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No