Ζελέ και μικρά ζαχαρωμένα ζελεδάκια από κόκκινο μοσχάτο σταφύλι


Καλή σας μέρα!!! Να έχετε μιαν ήρεμη και νόστιμη εβδομάδα!!! Να σας γλυκάνω αποφάσισα σήμερα με μια παραδοσιακά ελληνική γλύκα... μια γλύκα που είναι όλο άρωμα και νοστιμιά!
Μια διαφορετική μαρμελάδα, κατακόκκινη και διάφανη... ένα υπέροχο ζελέ που μπορούμε να το προσφέρουμε ακόμη και σαν γλυκό του κουταλιού, να γευτούμε το φθινόπωρο αλειμμένο επάνω σε ψωμί όταν έξω θα κάνει κρύο και μέσα θα καίει το τζάκι αλλά και να συνοδεύσουμε μια πικάντικη γραβιέρα ή ένα κάτασπρο, σοταρισμένο μανούρι αλλά να καλύψουμε και ένα νοστιμότατο cheesecake.
Αλλά και μικρά, νόστιμα ζελεδάκια που θα τα χαρούν μικρά χεράκια και θα τα γευτούν λατρεμένα στοματάκια, χωρίς πολλές τύψεις γιατί είναι αγνά και σπιτικά αν και τη ζαχαρίτσα τους την έχουν.
Από την άλλη προσωπικά, προτιμώ την πηκτίνη από τη ζελατίνη χωρίς όμως να έχω κάποιον συγκεκριμένο λόγο. 
Έτσι, έχοντας φοβερή αδυναμία στις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, όταν ξεκίνησα να φτιάχνω το ζελέ σταφύλι με αφορμή μια ανάλογη συνταγή στο περιοδικό "Γλυκά Μυστικά" θυμήθηκα το κυδωνόπαστο που η όψη του μοιάζει με ζελεδάκια κι αποφάσισα να πειραματιστώ με την πηκτίνη αντί για ζελατίνη ή ακόμη και άγαρ-άγαρ που είναι ένα φυσικό και φυτικό προϊόν. 
Το πείραμα πέτυχε και οι μικρές μας δοκίμασαν τα αγαπημένα τους ζελεδάκια από τη κουζίνας της θείας τους πια και, βέβαια με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο χυμός από τα κόκκινα σταφύλια.
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε πριν "εξαφανιστούν" τα υπέροχα αυτά φθινοπωρινά δώρα της φύσης γιατί μετά ακολουθεί το ζελέ κυδώνι γιατί και κατακίτρινα φρούτα έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων, των μάρκετς αλλά και των λαϊκών και μάλιστα, περίπου σε προσιτή τιμή.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά σταφύλια μοσχάτα μαύρα (με κουκούτσι)
1 κιλό ζάχαρη + 10 κ.σ. σούπας + ζάχαρη για να "τυλίξουμε" τα ζελεδάκια
2 φακελάκια πηκτίνη Dr Oetker
χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για το ζελέ και για τα ζελεδάκια                               
Αφού πλύνουμε καλά τα σταφύλια, τα βάζουμε (όπως είναι με τα κουκούτσια) στο multi και τα πολτοποιούμε.            
Αδειάζουμε τον πολτό αυτό σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν οι φλούδες και να περάσει εύκολα ο χυμός από το σουρωτήρι.
Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματισθεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
Βάζουμε το σουρωτήρι επάνω από ένα μπολ και ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
Περιμένουμε να στραγγίσει εντελώς ο χυμός των σταφυλιών και βοηθάμε τη διαδικασία πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού τις φλούδες.
Μέσα στο μπολ έχουμε έναν (σχεδόν) διαυγή χυμό και στο σουρωτήρι τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Ο χυμός που έμεινε στην κατσαρόλα είναι περίπου 1.700-1.800 γραμμάρια.
Από τη ζάχαρη που έχουμε αφαιρούμε 8 κ.σ. από τις οποίες τις 4 κουταλιές τις ανακατεύουμε με το ένα φακελάκι πηκτίνης και τις άλλες 4 με το άλλο φακελάκι.
Μοιράζουμε το χυμό και την υπόλοιπη ζάχαρη σε δύο κατσαρόλες.
Δηλαδή, στην μία κατσαρόλα βάζουμε 400 γρ. από το χυμό και 250 γρ. ζάχαρη.
Στην άλλη βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό και 750 γρ. ζάχαρη.
Φτιάχνουμε πρώτα το ζελέ του σταφυλιού.
Βάζουμε την κατσαρόλα με τον πολύ χυμό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα  αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Έπειτα προσθέτουμε το ένα από τα δύο μίγματα πηκτίνης-ζάχαρης και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5-6 λεπτά. 
Δοκιμάζουμε εάν έχει δέσει,  ρίχνοντας λίγο σε ένα κρύο πιατάκι για να δούμε εάν η σταγόνα του παραμένει στρογγυλή, χωρίς να χάσει το σχήμα της.
Εάν δεν έχει δέσει (δηλαδή η σταγόνα χάνει το σχήμα της) αφήνουμε να βράσει ακόμα 3-4 λεπτά.
Εάν έχει δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Ελέγχουμε εάν έχουν κλείσει σωστά πιέζοντα το κέντρο του καπακιού που δεν πρέπει να πιέζεται γιατί εάν πιέζεται προς τα μέσα, σημαίνει ότι τα βάζα δεν έχουν κλείσει σωστά.
Σ' αυτή την περίπτωση είτε ξανακάνουμε τη διαδικασία αποστείρωσης και κλεισίματος, είτε τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Όσο είναι κλειστά τα βάζα μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Μετά το άνοιγμα πρέπει να μπουν στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τώρα τα ζελεδάκια
Βάζουμε την άλλη κατσαρόλα με τον λίγο χυμό (400 γρ.) και την ζάχαρη στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτια για 8-10 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε το μίγμα πηκτίνης-ζάχαρης και αφήνουμε να βράσει για άλλα 7-8 λεπτά.
Δοκιμάζουμε εάν έχει δέσει καλά, όπως είπαμε και παραπάνω αλλά αυτή τη φορά πρέπει να είναι πιο δεμένο το ζελέ.
Μόλις δούμε ότι έδεσε, το αδειάζουμε σε ένα πυράντοχο ή μεταλλικό ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για 4-5 ώρες.
Κόβουμε το ζελέ σε τετραγωνάκια και μετά τα βάζουμε σε ένα πιάτο όπου έχουμε ρίξει κρυσταλλική ζάχαρη.
Τα γυρίζουμε απ' όλες τις πλευρές για να καλυφθούν καλά και τα τυλίγουμε, εάν θέλουμε, σε τετράγωνα κομματάκια αντικολλητικού χαρτιού.
Γυρίζουμε τις δύο άκρες και γίνονται μικρές, κατακόκκινες καραμελίτσες - ζελεδάκια.                   
Πηγή: Προσαρμογή από συνταγή του περιοδικού "Γλυκά Μυστικά"                                  

25 σχόλια:

  1. Καλημερα Κικη!
    Υπεροχα τα ζελεδακια, με το περιτυλιγμα, μου θυμιζουν τα ματζουνια, που τα αγαπουσαμε πολυ οταν ειμασταν μικρα!
    Προσωπικα προτιμω την πηκτινη που ειναι φυτικης προελευσης απο την ζελατινη, που ειναι ζωικης, αλλα ελα που σε μερικα παρακευασματα πρεπει να βαλεις ζελατινη...
    Πολλα φιλια, καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι γι αυτό τα τύλιξα έτσι...χαχαχαχα
      Έγιναν πολύ ωραία και άρεσαν σε όλους.
      Να σου πω κι εγώ προτιμώ την πηκτίνη αντί τη ζελατίνη με την οποία έχω ένα θέμα ή το άγαρ άγαρ που επίσης είναι φυτικό.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Μα τι όμορφα!
    Ζελέ και ζελεδάκια σκέτη τρέλα!
    Αυτή η ιδέα με το περιτύλιγμα σαν καραμελίτσες πολύ μού άρεσε!

    Φιλάκια Βασιλική μου, καλή εβδομάδα!

    * Και ένα ερώτημα: αυτήν την πηκτίνη πού την προμηθευόμαστε;
    Στα Σ/Μ που πηγαίνω δεν τη βρίσκω...

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ζαμπία μου. Τα έκανα σαν καραμελίτσες γιατί άρεσαν στη Βασιλικούλα και κέρασε και τους συμμαθητές της! -:))
      Πηκτίνη (στο έστειλα και μέιλ) βρίσκω στο μάρκετ και τώρα έχει και ο Χαϊτογλου με πιο καλή τιμή από τη συγκεκριμένη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Ok!
      Το είδα, σ΄ευχαριστώ Βασιλική μου!

      Z.

      Διαγραφή
  3. Είσαι υπέροχη!
    Πάντα βρίσκεις κάτι για να μας.. ξεσηκώσεις!!!
    Εγώ προσωπικά ενθουσιάστηκα και σίγουρα δεν είμαι η μόνη!!!
    Φιλιά πολλά!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Ιωάννα που σου άρεσε και η αλήθεια είναι ότι άρεσε και στις μικρές μας!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Αν κάποιος έχει την υπομονή να σουρώσει, μετά τα πράγματα είναι εύκολα και το αποτέλεσμα φοβερό! Και τι όμορφα που δείχνουν στο μάτι!
    Τα φωτογράφισες πολύ χαριτωμένα πάντως, νιώθω σαν παιδάκι και μόνο που τα κοιτάω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκοτεινούλα μου, δεν είναι τόσο μεγάλη διαδικασία... είναι εύκολη και αξίζει το αποτέλεσμα!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αν και η φωτογραφική μου νομίζω ότι θα με αφήσει σε λίγο...-:((
      Φιλάκια -:))

      Διαγραφή
  5. Τι ωραιο χρωμα που έχει!
    Μπελαλιδικο όμως...χαρα στο κουραγιο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ιδιαίτερα μπελαλίδικο αλλά θέλει το χρόνο του!!! Αξίζει όμως!!!

      Διαγραφή
  6. Αααα Κικίτσα! Τί όμορφα ζελεδάκια είναι αυτά; Ωραίο χρώμα και πρέπει να έχουν και πρέπει να έχουν και φανταστική γεύση! Να πάρω κάνα δυό να γλυκαθώ; :) :)
    Πολλά φιλιά! Καλή εβδομάδα να έχεις, με πολλά χαμόγελα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις όσα θέλεις Πηνελόπη μου!!! Είναι νόστιμα και θα σε γλυκάνουν!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Μα τι χρώμα είναι αυτό!!!! Θα ξετρελάθηκαν τα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Αγγελική μου ξετρελλάθηκαν!!!!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Κικίτσα μου..καλή βδομάδα να έχουμε..γλυκιά σαν τα υπέροχα ζελεδάκια σου..το καραμέλας στυλάκι μου φάνηκε απίστευτο γιατί έτσι μπορεί να αποτελέσει ένα πρωτότυπο μοναδικό δωράκι..φαντάζομαι αρώματα που θα βγαίνουν στο ζελέ και στα κουκλιστικα ζελεδάκια απο το μοσχάτο!!σ'ευχαριστούμε γλυκιά μου φίλη..άπειρα φιλάκια και ένα όμορφο απογευματάκι σου εύχομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Καίτη μου... είναι όμορφα και νόστιμα και το ζελέ και τα ζελεδάκια!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Τι τυχερές που είναι οι ανιψούλες σου! Τι ωραίες λιχουδιές τους ετοίμασες!
    Πολύ αγαπημένη λιχουδιά τα ζελεδάκια, ακόμα και τώρα όπου τα πετύχω δεν μπορώ να αντισταθώ!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, χάρηκαν πολύ Ερμιόνη μου!!! Πράγματι είναι λιχουδιά κι όταν είναι σπιτικά είναι πεντανόστιμα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραίες ζελεδομπουκίτσες Κική μου, πολύ θαθελα να τσίμπαγα τώρα κανά δυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κικίτσα μου με παρόμοιο τρόπο φτιάχνω ζελεδάκια λεμόνι και πορτοκάλι!
    Μα και αυτά τα κατακόκκινα, μου έκλεψαν την καρδιά!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σειρά έχουν τώρα τα πορτοκαλένια Έλενά μου! Κι εσύ με πηκτίνη τα κάνεις;;;;
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα Κική μου!!!!Τί έφτιαξες πάλι???Καί ο ζελές αλλά καί τά ζελεδάκια σου είναι σκέτη γλύκα!!!!Τί υπέροχο χρώμα!!!!Μπελαλίδικα αλλά χαλάλι τους!!!Καλή εβδομάδα!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά ζελεδάκια και νόστιμο ζελέ-μαρμελάδα από σταφύλια κατακόκκινα Δήμητρά μου!!! Έγιναν νόστιμα... εντάξει είναι λίγο μπελαλίδικα αλλά αξίζουν!!! Ετοίμασε τα ζελεδάκια για τα μικρούλια σας, θα τους αρέσουν!!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!