Ζελέ και μικρά ζαχαρωμένα ζελεδάκια από κόκκινο μοσχάτο σταφύλι



Καλή σας μέρα!!! Να έχετε μιαν ήρεμη και νόστιμη εβδομάδα!!! Να σας γλυκάνω αποφάσισα σήμερα με μια παραδοσιακά ελληνική γλύκα... μια γλύκα που είναι όλο άρωμα και νοστιμιά!
Μια διαφορετική μαρμελάδα, κατακόκκινη και διάφανη... ένα υπέροχο ζελέ που μπορούμε να το προσφέρουμε ακόμη και σαν γλυκό του κουταλιού, να γευτούμε το φθινόπωρο αλειμμένο επάνω σε ψωμί όταν έξω θα κάνει κρύο και μέσα θα καίει το τζάκι αλλά και να συνοδεύσουμε μια πικάντικη γραβιέρα ή ένα κάτασπρο, σοταρισμένο μανούρι αλλά να καλύψουμε και ένα νοστιμότατο cheesecake.
Αλλά και μικρά, νόστιμα ζελεδάκια που θα τα χαρούν μικρά χεράκια και θα τα γευτούν λατρεμένα στοματάκια, χωρίς πολλές τύψεις γιατί είναι αγνά και σπιτικά αν και τη ζαχαρίτσα τους την έχουν.
Από την άλλη προσωπικά, προτιμώ την πηκτίνη από τη ζελατίνη χωρίς όμως να έχω κάποιον συγκεκριμένο λόγο. 
Έτσι, έχοντας φοβερή αδυναμία στις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, όταν ξεκίνησα να φτιάχνω το ζελέ σταφύλι με αφορμή μια ανάλογη συνταγή στο περιοδικό "Γλυκά Μυστικά" θυμήθηκα το κυδωνόπαστο που η όψη του μοιάζει με ζελεδάκια κι αποφάσισα να πειραματιστώ με την πηκτίνη αντί για ζελατίνη ή ακόμη και άγαρ-άγαρ που είναι ένα φυσικό και φυτικό προϊόν. 
Το πείραμα πέτυχε και οι μικρές μας δοκίμασαν τα αγαπημένα τους ζελεδάκια από τη κουζίνας της θείας τους πια και, βέβαια με όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ο χυμός από τα κόκκινα σταφύλια.
Δοκιμάστε να τα φτιάξετε πριν "εξαφανιστούν" τα υπέροχα αυτά φθινοπωρινά δώρα της φύσης γιατί μετά ακολουθεί το ζελέ κυδώνι γιατί και κατακίτρινα φρούτα έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων, των μάρκετς αλλά και των λαϊκών και μάλιστα, περίπου σε προσιτή τιμή.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά σταφύλια μοσχάτα μαύρα (με κουκούτσι)
1 κιλό ζάχαρη + 10 κ.σ. σούπας + ζάχαρη για να "τυλίξουμε" τα ζελεδάκια
2 φακελάκια πηκτίνη Dr Oetker
χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για το ζελέ και για τα ζελεδάκια                               
Αφού πλύνουμε καλά τα σταφύλια, τα βάζουμε (όπως είναι με τα κουκούτσια) στο multi και τα πολτοποιούμε.            
Αδειάζουμε τον πολτό αυτό σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά για να μαλακώσουν οι φλούδες και να περάσει εύκολα ο χυμός από το σουρωτήρι.
Αφαιρούμε τον αφρό που έχει σχηματισθεί στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
Βάζουμε το σουρωτήρι επάνω από ένα μπολ και ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
Περιμένουμε να στραγγίσει εντελώς ο χυμός των σταφυλιών και βοηθάμε τη διαδικασία πιέζοντας με το πίσω μέρος ενός κουταλιού τις φλούδες.
Μέσα στο μπολ έχουμε έναν (σχεδόν) διαυγή χυμό και στο σουρωτήρι τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Ο χυμός που έμεινε στην κατσαρόλα είναι περίπου 1.700-1.800 γραμμάρια.
Από τη ζάχαρη που έχουμε αφαιρούμε 8 κ.σ. από τις οποίες τις 4 κουταλιές τις ανακατεύουμε με το ένα φακελάκι πηκτίνης και τις άλλες 4 με το άλλο φακελάκι.
Μοιράζουμε το χυμό και την υπόλοιπη ζάχαρη σε δύο κατσαρόλες.
Δηλαδή, στην μία κατσαρόλα βάζουμε 400 γρ. από το χυμό και 250 γρ. ζάχαρη.
Στην άλλη βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό και 750 γρ. ζάχαρη.
Φτιάχνουμε πρώτα το ζελέ του σταφυλιού.
Βάζουμε την κατσαρόλα με τον πολύ χυμό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα  αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Έπειτα προσθέτουμε το ένα από τα δύο μίγματα πηκτίνης-ζάχαρης και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5-6 λεπτά. 
Δοκιμάζουμε εάν έχει δέσει,  ρίχνοντας λίγο σε ένα κρύο πιατάκι για να δούμε εάν η σταγόνα του παραμένει στρογγυλή, χωρίς να χάσει το σχήμα της.
Εάν δεν έχει δέσει (δηλαδή η σταγόνα χάνει το σχήμα της) αφήνουμε να βράσει ακόμα 3-4 λεπτά.
Εάν έχει δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Ελέγχουμε εάν έχουν κλείσει σωστά πιέζοντα το κέντρο του καπακιού που δεν πρέπει να πιέζεται γιατί εάν πιέζεται προς τα μέσα, σημαίνει ότι τα βάζα δεν έχουν κλείσει σωστά.
Σ' αυτή την περίπτωση είτε ξανακάνουμε τη διαδικασία αποστείρωσης και κλεισίματος, είτε τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Όσο είναι κλειστά τα βάζα μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Μετά το άνοιγμα πρέπει να μπουν στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τώρα τα ζελεδάκια
Βάζουμε την άλλη κατσαρόλα με τον λίγο χυμό (400 γρ.) και την ζάχαρη στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτια για 8-10 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε το μίγμα πηκτίνης-ζάχαρης και αφήνουμε να βράσει για άλλα 7-8 λεπτά.
Δοκιμάζουμε εάν έχει δέσει καλά, όπως είπαμε και παραπάνω αλλά αυτή τη φορά πρέπει να είναι πιο δεμένο το ζελέ.
Μόλις δούμε ότι έδεσε, το αδειάζουμε σε ένα πυράντοχο ή μεταλλικό ταψάκι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για 4-5 ώρες.
Κόβουμε το ζελέ σε τετραγωνάκια και μετά τα βάζουμε σε ένα πιάτο όπου έχουμε ρίξει κρυσταλλική ζάχαρη.
Τα γυρίζουμε απ' όλες τις πλευρές για να καλυφθούν καλά και τα τυλίγουμε, εάν θέλουμε, σε τετράγωνα κομματάκια αντικολλητικού χαρτιού.
Γυρίζουμε τις δύο άκρες και γίνονται μικρές, κατακόκκινες καραμελίτσες - ζελεδάκια.                   
Πηγή: Προσαρμογή από συνταγή του περιοδικού "Γλυκά Μυστικά"                                  
Tante Kiki
25 Comments
No