Πιλάφι με ρεβίθια και σταφίδες

Καλή σας μέρα!! Ελπίζω αυτή τη φορά να μην υπάρχουν τα χθεσινά προβλήματα και να φαίνεται η ανάρτηση!!! 
Σήμερα θα σας δείξω τί ανακάλυψα στο βιβλίο του Ν.Τσελεμεντέ... μια γαμήλια σπεσιαλιτέ από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας!! 
Ένα πιλάφι με προσγειωμένη, μεστή γεύση, με λίγη γλύκα να "σκάει" στο δόντι από τις σταφίδες που περιέχει και με αρκετό γευστικό ενδιαφέρον.
Όχι δεν είναι η γεύση που θα μας απογειώσει, ούτε το πιάτο που θα εντυπωσιάσει και θα το παρουσιάσουμε σε κάποιο φιλικό ή επίσημο κάλεσμα. Είναι όμως ένα από κείνα τα καθημερινά πιάτα που μπορούν να μας χορτάσουν νόστιμα, υγιεινά και πολύ οικονομικά. Ένα πιάτο που μπορεί να γίνει νηστίσιμο εάν χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη ή να αναβαθμιστεί η γεύση του και να μοσχοβολίσει εάν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο πρόβειο.
Βέβαια, η συνταγή που θα διαβάσετε σε λίγο είναι ελαφρώς τροποποιημένη μια και πρόσθεσα τσιγαρισμένο φιδέ, κρεμμύδι και το πασπάλισα με λίγο κεφαλοτύρι.
Πάμε να το δούμε;;; Γιατί και τα πιάτα αυτά, τα ...ταπεινά καλό είναι να έχουν τη θέση τους στο οικογενειακό τραπέζι αλλά και στην καρδιά μας.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
3 κ.σ. φιδέ σπασμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 1/2 φλ.τσ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
1 φλ.τσ. ρύζι μπασμάτι 
2 φλ.τσ. νερό ή ζωμό κότας ή ζωμό λαχανικών
3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη (για νηστίσιμο πιάτο)
3-4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το πρωί της ημέρας που θα μαγειρέψουμε το φαγητό βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με ζεστό νερό και λίγο αλάτι για 2 ώρες.
Ύστερα, ρίχνουμε το νερό αυτό και βάζουμε άλλο με 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη).
Αφήνουμε τα ρεβίθια για 15 λεπτά, μετά τα τρίβουμε για λίγο και τα ξεπερνάμε 3-4 φορές με καθαρό νερό.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να χυλώσουν.  
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το ρύζι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τον φιδέ και τον αφήνουμε να σοταριστεί για 1-2 λεπτά.
Μετά, προσθέτουμε και το κρεμμύδι που το σοτάρουμε κι αυτό μαζί με τον φιδέ μέχρι να μαραθεί.
Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 1 λεπτό να σοταριστεί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις σταφίδες και το μισό νερό (ή το ζωμό εάν έχουμε).
Αφήνουμε το ρύζι να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μόλις το νερό μισοτελειώσει ρίχνουμε και το υπόλοιπο.
Μόλις το νερό απορροφηθεί προσθέτουμε αλάτι και αποσύρουμε από την εστία.
Καλύπτουμε με μια πετσέτα για 6-7 λεπτά και σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πασπαλίζοντας με λίγο κεφαλοτύρι, εάν θέλουμε.

22 σχόλια:

  1. Η προσθήκη της σταφίδας μου κινεί το ενδιαφέρον σε αυτό το υπέροχο φαγάκι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του δίνει μια ευχάριστη γλύκα Λένια μου... αξίζει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Πρόσφατα δοκίμασα το φιδέ ανακατεμένο με το ρύζι και μου άρεσε πολύ!!
    Ο συνδυασμός με τα ρεβύθια και τις σταφίδες είναι τέλειος!!!
    Πολύ ωραία ανατολίτικη ιδέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραίο Πέπη μου ...αξίζει να το δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  3. Κική, ωραίο αυτό το παραδοσιακό γαμήλιο φαγάκι του Ικονίου. Μην ξεχνάμε ότι εκείνα τα χρόνια, το ρύζι ήταν ακριβό και γι' αυτό το λόγο το μαγείρευαν σε επίσημες περιστάσεις. Με ρύζι και ρεβύθια, όπως λες και 'συ, χόρταιναν οι καλεσμένοι και έφευγαν ευχαριστημένοι. Καλό είναι να αναβιώνουμε τέτοιες συνταγές που και που. Και υγιεινές είναι και οικονομικές.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη... χρειάζεται πού και πού γιατί είναι υγιεινό, οικονομικό και νόστιμο!

      Διαγραφή
  4. Τα ρεβίθια μ αρέσουν όπως και ναναι.
    Οπότε μ αρέσει το φαγάκι σου Κική μου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα ρεβίθια Μάριόν μου, αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Eνα φαγάκι υγιεινό και οικονομικό, που όπως λες Κική μου καλό είναι να μπαίνει που και που στο τραπέζι μας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου...χρειάζεται κι αυτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο και ξεχωριστό!!!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου καινουργια εκδοση .. του ροβυθόριζου που το κανω ταχτικα και μου αρεσει πολύ..το ρυβυθόρυζο ειναι μικρασιατικη συνταγή απλή..πολύ απλή...με ρεβυθια που περισευουν απο την προηγουμενη... ρίχνουμε το ρυζι .. και στο τελος καπυμε τηγανισμενες μπουκιτσες ψωμιού και τις ρίχνουμε επανω στο πιατο... θα δοκιμασω σίγουρα και την δική σου... συνταγή... σίγουρα..!!! φιλακια πολλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι τόσο υγιεινό όσο και νόστιμο Ρούλα μου!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Ωραία ιδέα ,Κική μου ! Φαντάζομαι ότι η γεύση θα είναι υπέροχη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ωχ ωχ, οι σταφίδες μου το χάλασαν λιγάκι!! χε χε.. γενικά δεν είμαι του όσπριου, οπότε ας μη μιλάω καλύτερα! :) φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα! Εβονίτα μου αν δεν σου αρέσουν οι σταφίδες και τα όσπρια δεν υπάρχει λόγος να το δοκιμάσεις!! :))

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφη η συνταγή σου Κική!!!Ρεβύθια μέ ρύζι κάνω τήν Μεγάλη Εβδομάδα,πού νηστεύω!!!Η σταφίδα καί ο φιδές τήν κάνουν πολύ ιδιαίτερη!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααααα ναι;;; Είναι νόστιμο πιάτο πάντως Δήμητρά μου είτε νηστεύουμε είτε όχι και με λίγες θερμίδες (όπως καταλαβες κάνω διατροφή)!!!!

      Διαγραφή
  11. Ο συνδυασμός όσπριου με ρύζι μου αρέσει πολύ, μιας που από αυτόν δημιουργούνται νόστιμα και πολύ χορταστικά φαγάκια.
    Ωραία η προσθήκη σταφίδας, κάνει το πιάτο ασυνήθιστο.
    Καλό βράδυ Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορεί να είναι ένα καθημερινό συνηθισμένο φαγητό, η μαμά μου το φτιάχνει συχνά, αλλά εσύ με τον φιδέ και τις σταφίδες το απογείωσες! Υπέροχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!