Σνίτσελ χοιρινά γεμιστά με μανιτάρια


Καλή σας μέρα!!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά! 
Και πάλι μαζί σήμερα μαγειρεύοντας!! Η λέξη "μαγειρεύοντας" με ταξίδεψε πίσω στο χρόνο όταν...
'Οχι πολλά χρόνια πριν, η μαγειρική θεωρούνταν δευτεροκλασάτη δραστηριότητα, με την οποία ασχολούνταν κυρίως οι νοικοκυρές...το πολύ πολύ και όσες είχαν μικρά παιδιά. Το έτοιμο η τουλάχιστον το προμαγειρεμένο είχε εισβάλλει στις κουζίνες των σύγχρονων γυναικών εκτοπίζοντας κάθε έννοια υγιεινού φαγητού και φροντίδας για την οικογένεια. Ο στόχος των "μορφωμένων" γυναικών της εποχής ...αποκλειστικά η καριέρα!!
Σιγά σιγά η αντίληψη αυτή έδωσε τη θέση της ή μάλλον ξαναέδωσε τη θέση της σε μια νέα διάσταση του φαγητού και ιδιαίτερα του καλού φαγητού που ταυτίστηκε με την εκλεκτικότητα της γεύσης, τα πολυτελή και ακριβά υλικά αλλά και το "γκλάμουρ" στυλ ζωής. Κι έτσι το σπιτικό φαγητό άρχισε να ανεβαίνει στην εκτίμηση όλων αλλά μέσω κάποιων αναγνωρισμένων μαγείρων ή μαγειρισσών που μαγείρευαν σε αριστοκρατικά και πλούσια σπίτια.
Και το επόμενο βήμα;;; Η σύγχρονη οπτική γωνία που έχει άμεση σχέση με το φαγητό σαν βάση της υγείας αλλά και της απόλαυσης. Ο προσεκτικός διαχωρισμός και η αξιολόγηση των τροφίμων σε υγιεινά, περισσότερο ή λιγότερο απαραίτητα ανάλογα με τα θρεπτικά τους συστατικά αλλά και τον τρόπο μαγειρικής τους. Το σπιτικό φαγητό που εκτοπίζει πια το έτοιμο, γρήγορο και άγνωστης ποιότητας έτοιμο φαγητό. Η σύγχρονη γυναίκα που αισθάνεται πιο περήφανη όταν παρουσιάζει ένα δικό της εκλεκτό και καλομαγειρεμένο έδεσμα ή ένα νοστιμότατο γλυκό παρά τις δυσκολίες και την έλλειψη χρόνου που μαστίζει την καθημερινότητά της!
Εάν κανείς ασχοληθεί με το φαγητό και τη μαγειρική-ζαχαροπλαστική συνειδητοποιεί εύκολα ότι ένα πιάτο, αλμυρό ή γλυκό χαρίζει στον άνθρωπο πολυδιάστατες εμπειρίες ανάλογα με τη διάθεση που ο ίδιος έχει. Από απλό μέσο επιβίωσης και πηγή ενέργειας μετατρέπεται σε μέσο κοινωνικής, φιλικής ή οικογενειακής συναλλαγής, μέσο θρησκευτικού συμβολισμού, εθνικής ταυτότητας, κοινωνικής καταξίωσης αλλά και ένδειξη αγάπης και φροντίδας. Αφορμή για συμφιλίωση αλλά και πνευματική γέφυρα για φιλοσοφικές αναζητήσεις. Ποιός, λοιπόν, μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη ενός καλομαγειρεμένου φαγητού ή ενός καλοφτιαγμένου γλυκού;
Αυτή τη δύναμη μπορούμε εύκολα να τη διαπιστώσουμε σερβίροντας το σημερινό πιάτο!
Σνίτσελ χοιρινό, τυλιγμένο σε ρολό, γεμάτο με τυρί, ζαμπόν και μανιτάρια μέσα σε μια κατακόκκινη θάλασσα από σάλτσα ντομάτας "παντρεμένη" με τυρί-κρέμα και φέτες από κάτασπρα φρέσκα μανιτάρια.
Ένα πιάτο ιδιαίτερο, νόστιμο, γιορτινό, σχετικά εύκολο στην παρασκευή του αν και με... κάποιες απαιτήσεις ως προς το χρόνο προετοιμασίας του!
Αξίζει να το δοκιμάσετε...θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 4 σνίτσελ χοιρινά (χωρίς πανάρισμα) και καλά "χτυπημένα"
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας (ή άλλο της αρεσκείας μας), ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. τριμμένο ρεγκάτο (ή παρμεζάνα)
  • 450 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια κονσέρβας
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 πρέζα ρίγανη 
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
  • 200 γρ. τυρί-κρέμα
  • 3-4 κ.σ. γέμιση
  • 4 μανιτάρια άσπρα μεγάλα σε φέτες
  • 250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το ζαμπόν και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  2. Προσθέτουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το τριμμένο τυρί.
  4. Εάν θέλουμε, χωρίζουμε από τη γέμιση 3-4 κ.σ. για να τις βάλουμε στη σάλτσα.
Ετοιμάζουμε τα σνίτσελ
  1. Επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνουμε δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε επάνω τα σνίτσελ.
  2. Απλώνουμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε το σνίτσελ.
  3. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα σνίτσελ.
  4. Για να μην ανοίξουν κατά το σοτάρισμα, τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
  5. Στο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με λίγο νερό τις φέτες από τα άσπρα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν.
  6. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα ρολάκια σνίτσελ και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα απ΄όλες τις πλευρές.
  7. Αμέσως μετά προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τις πολτοποιημένες ντομάτες, τη γέμιση (εάν κρατήσαμε), τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και νερό τόσο όσο να καλυφθούν τα ρολάκια σνίτσελ.
  8. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα μανιτάρια
  9. Βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι το φαγητό μας να μείνει με τη σάλτσα του και χωρίς περιττά υγρά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε μικρά ρολά.
  11. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι.

Tante Kiki
20 Comments
No