Να ακόμα μια Παρασκευή!!! Να όμως και ένα γλυκό κόλαση!!! Καφές και σοκολάτα!!!! Ένας από τους δικούς μου λατρεμένους συνδυασμούς που είναι αδύνατον να του αντισταθώ (δυστυχώς!!!)!!!
Από φοιτήτρια ακόμη, λάτρευα τις σοκολάτες και τον καφέ... εξετάσεις στο τέλος της χρόνιας;;; Θυμάμαι το γραφείο μου, γεμάτο βιβλία που άλλαζαν ανάλογα με το εξεταζόμενο μάθημα (φυσικά), την καφετιέρα μου (ήταν μια από τις πρώτες ηλεκτρικές μικροσυσκευές που αγόρασα σαν φοιτήτρια) και δίπλα πάντα μια αγαπημένη ΙΟΝ που δεν άλλαζαν ποτέ!!! -:))
Η "επέκταση" της αγάπης μου στα φρουτένια γλυκά, στις κρέμες αλλά και στα σιροπιαστά άργησε να έρθει στη ζωή μου ...αν και καλώς ήρθε!!!
Καφές και σοκολάτα, λοιπόν, για αγχολυτικό, εκτόνωση από την πίεση της εβδομάδας, για αυξημένη διάθεση. Καφές και σοκολάτα, ένα πανεύκολο και θεϊκό γλυκό, προϊόν ανακύκλωσης ή όχι, που ακόμα κι αν δεν καταναλωθεί αμέσως (πράγμα αμφίβολο έως απίθανο) διατηρείται τέλεια στο ψυγείο.
Απολαύστε το... κι αφήστε τις τύψεις των θερμίδων για ...άλλη μέρα!!!
ΥΛΙΚΑΓια τη βάση
350 γρ. μπισκότα σοκολάτας
110 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα μόκας
500 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
1 1/2 κ.σ. σκόνη στιγμιαίου καφέ (εσπρέσο... κατά προτίμηση)
7-8 κ.σ. ζάχαρη (ή σύμφωνα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα)
1 κ.γλ. κακάο σκόνη
5 κ.σ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
Για την ganache πικρής σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο
250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
30 γρ. βούτυρο
2-3 κ.σ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Ψιλοθρυμματίζουμε στο multi τα μπισκότα σοκολάτας και αφού τα βάλουμε σε ένα μπολ ή απευθείας στην ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
"Ζυμώνουμε" τα μπισκότα μέχρι να ομογενοποιηθούν με το βούτυρο και τα στρώνουμε καλά στην ταρτιέρα.
Βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά και μετά αφήνουμε τη βάση μας να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα μόκας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 350 γρ. γάλα (ή την κρέμα γάλακτος), τη ζάχαρη, το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και διαλύουμε σ' αυτό το άνθος αραβοσίτου.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί αλλά λίγο πριν βράσει ρίχνουμε το γάλα με το άνθος αραβοσίτου.
Αφήνουμε την κρέμα να βράσει και να γίνει παχύρρευστη σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις η κρέμα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που την βάζουμε έτσι ώστε να είναι σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει "πέτσα" στην επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την βάλουμε επάνω στη σοκολατένια ζύμη.
Αυτό γίνεται για να μη "νοτίσει" η ζύμη.
Μόλις κρυώσει καλά η κρέμα την απλώνουμε επάνω στην μπισκοτένια βάση.
Ετοιμάζουμε την ganache πικρής σοκολάτας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το βούτυρο σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθούν.
Πριν βράσουν, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια έτσι ώστε να λιώσει.
Μετά από μερικά λεπτά, ανακατεύουμε το μίγμα και μόλις ομογενοποιηθεί, αφήνουμε τη ganache να κρυώσει πριν την τοποθετήσουμε επάνω στην κρέμα μόκας.
Αφού την προσθέτουμε στην τάρτα, τη βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και μετά την γαρνίρουμε με λίγη άχνη ή γκρανέλα ζάχαρης (ή με σοκολατένιους κόκκους καφέ) και την απολαμβάνουμε.