Τάρτα μόκας με ganache πικρής σοκολάτας

Να ακόμα μια Παρασκευή!!! Να όμως και ένα γλυκό κόλαση!!! Καφές και σοκολάτα!!!! Ένας από τους δικούς μου λατρεμένους συνδυασμούς που είναι αδύνατον να του αντισταθώ (δυστυχώς!!!)!!!
Μια γεύση που αναστατώνει τον εγκέφαλο και τον κάνει να ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις!
Από φοιτήτρια ακόμη, λάτρευα τις σοκολάτες και τον καφέ... εξετάσεις στο τέλος της χρόνιας;;; Θυμάμαι το γραφείο μου, γεμάτο βιβλία που άλλαζαν ανάλογα με το εξεταζόμενο μάθημα (φυσικά), την καφετιέρα μου (ήταν μια από τις πρώτες ηλεκτρικές μικροσυσκευές που αγόρασα σαν φοιτήτρια) και δίπλα πάντα μια αγαπημένη ΙΟΝ που δεν άλλαζαν ποτέ!!! -:))
Η "επέκταση" της αγάπης μου στα φρουτένια γλυκά, στις κρέμες αλλά και στα σιροπιαστά άργησε να έρθει στη ζωή μου ...αν και καλώς ήρθε!!! 
Καφές και σοκολάτα, λοιπόν, για αγχολυτικό, εκτόνωση από την πίεση της εβδομάδας, για αυξημένη διάθεση. Καφές και σοκολάτα, ένα πανεύκολο και θεϊκό γλυκό, προϊόν ανακύκλωσης ή όχι,  που ακόμα κι αν δεν καταναλωθεί αμέσως (πράγμα αμφίβολο έως απίθανο) διατηρείται τέλεια στο ψυγείο.
Απολαύστε το... κι αφήστε τις τύψεις των θερμίδων για ...άλλη μέρα!!!
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
350 γρ. μπισκότα σοκολάτας
110 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα μόκας
500 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
1 1/2 κ.σ. σκόνη στιγμιαίου καφέ (εσπρέσο... κατά προτίμηση)
7-8 κ.σ. ζάχαρη (ή σύμφωνα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα)
1 κ.γλ. κακάο σκόνη
5 κ.σ. άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
Για την ganache πικρής σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο
250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
30 γρ. βούτυρο
2-3 κ.σ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Ψιλοθρυμματίζουμε στο multi τα μπισκότα σοκολάτας και αφού τα βάλουμε σε ένα μπολ ή απευθείας στην ταρτιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
"Ζυμώνουμε" τα μπισκότα μέχρι να ομογενοποιηθούν με το βούτυρο και τα στρώνουμε καλά στην ταρτιέρα.
Βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά και μετά αφήνουμε τη βάση μας να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα μόκας
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 350 γρ. γάλα (ή την κρέμα γάλακτος), τη ζάχαρη, το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και διαλύουμε σ' αυτό το άνθος αραβοσίτου.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί αλλά λίγο πριν βράσει ρίχνουμε το γάλα με το άνθος αραβοσίτου.
Αφήνουμε την κρέμα να βράσει και να γίνει παχύρρευστη σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Μόλις η κρέμα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που την βάζουμε έτσι ώστε να είναι σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει "πέτσα" στην επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την βάλουμε επάνω στη σοκολατένια ζύμη.
Αυτό γίνεται για να μη "νοτίσει" η ζύμη.
Μόλις κρυώσει καλά η κρέμα την απλώνουμε επάνω στην μπισκοτένια βάση.
Ετοιμάζουμε την ganache πικρής σοκολάτας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το βούτυρο σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθούν.
Πριν βράσουν, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια έτσι ώστε να λιώσει.
Μετά από μερικά λεπτά, ανακατεύουμε το μίγμα και μόλις ομογενοποιηθεί, αφήνουμε τη ganache να κρυώσει πριν την τοποθετήσουμε επάνω στην κρέμα μόκας.
Αφού την προσθέτουμε στην τάρτα, τη βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και μετά την γαρνίρουμε με λίγη άχνη ή γκρανέλα ζάχαρης (ή με σοκολατένιους κόκκους καφέ) και την απολαμβάνουμε.

41 σχόλια:

  1. Καλημερα!
    Σαν κοπελα αργησα να ανακαλυψω τον καφε... τα τελευταια χρονια ομως τον τιμω δεοντως σε ολες τις εκφάνσεις του :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει πάντως η τάρτα... δοκίμασέ την... εύκολη και νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  2. αμαν.....ηδη νοιωθω την γευση στο στομα!καλο π.σ.κ. να εχουμε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει... είναι πολύ νόστιμη!! -:))
      Επίσης!

      Διαγραφή
  3. Απόλαυση!!!
    ;-)
    Καλημέραααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τρέλλα το γλυκάκι! Κι αφού υπάρχει και καφές είναι ακόμη μεγαλύτερη τρέλλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φοβερή γεύση και μάλιστα παρέα μ' ένα καφεδάκι!!!

      Διαγραφή
  5. Πωπω!!! Καφέ δεν πίνω, αλλά τον εκτιμώ σε γλυκά με σοκολάτα - το συγκεκριμένο, δε, φαίνεται πολύ-πολύ ωραίο και ό,τι πρέπει για αυτές τις μέρες, που ο καιρός αρχίζει να ψυχραίνει! Για την ακρίβεια, έτσι μού 'ρχεται να μη μαγειρέψω σήμερα και να φτιάξω αυτό, αντί για φαγητό, τόσο το λιγούρεψα!
    Δύο ερωτήσεις, όμως: Τι είναι η "γκρανέλα" ζάχαρης; Και τους σοκολατένιους κόκκους καφέ πού τους βρίσκω;
    Καλημέρα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχααα!! Τί μου θύμησες... στις αρχές του πρώτου έτους του πανεπιστημίου (μετά σοβαρεύτηκα) πολλές φορές έτρωγα τα μεσημέρια γλυκό αντί για φαγητό!!!! χαχαχα
      Η γκρανέλα ζάχαρης είναι "κομματάκια" ζάχαρης που δεν λιώνουν με το ψήσιμο γιατί είναι για γαρνίρισμα.
      Όσο για τους κόκκους καφέ προσωπικά είχα βρεί κάποια φορά σε κατάστημα με καφέδες, καραμέλες και ξηρούς καρπούς.
      Καλό απόγευμα! -:)

      Διαγραφή
  6. Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε και γλυκό σαν την τάρτα Σόκο μόκο λατας! Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε και γλυκό σαν την τάρτα Σόκο μόκο λατας! Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Αγγελική μου αν κι εμένα μου βγήκε άκρως ξινό γιατί κάτι έπαθε ο σκληρός δίσκος, έχασα πολλά αρχεία κι αυτή τη στιγμή δουλεύω με κάποιον παλιό που έχω και μου λείπουν ένα σωρό φωτό από αναρτήσεις που θα έγραφα αλλά και πολλά άλλα.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Σοκοκόλαση!!!!!!!
    Λάτρης του καφέ και της σοκολάτας θα το τιμήσω δεόντως το γλυκό σου Kiki μου!!!!!!
    Καλό μεσημέρι! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού κι εσύ είσαι λάτρης του καφέ και της σοκολάτας... να το δοκιμάσεις Σιλένα μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Γλυκό κόλαση,Κική!!!!Ωραίες καί αγαπημένες γεύσεις!!!!
    Θά δοκιμαστεί!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Δήμητρά μου... να το δοκιμάσεις και περιμένω εντυπώσεις! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Θεϊκό!
    Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός για το συγκεκριμένο γλυκό!
    Όλα του τα στρώματα είναι απλά άψογα!
    Υπέροχη πρόταση Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου... είναι πράγματι πολύ ωραίος συνδυασμός!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Φαίνεται καταπληκτική τάρτα! Και στην εμφάνιση αλλά προπαντός στη γεύση. Είμαι στη δουλειά τώρα και τη λιγουρεύομαι. Μπορείς να στείλεις ένα μεγάαααλο κομμάτι; :)
    Πολλά φιλιά Κικίτσα μου! Καλό και χαρούμενο Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Σελ μου και αξίζει... να σου στείλω καλύτερα 2-3 κομμάτια;;;
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Καφές και σοκολάτα, λατρεμένος συνδυασμός, δεν του αντιστέκομαι με τίποτα!
    Υπέροχη η τάρτα σου Κική μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεσπέσιος συνδυασμός Έλενά μου!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Έχετε βαλθεί να με παλαβώσετε σήμερα, εσύ και η Ερμιόνη! Από εκεί έρχομαι. Φεύγω όπως ήρθα χιχιχι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαλθήκαμε να σε πείσουμε ότι πρέπει να τρώμε σοκολάτα... χαχαχαχα
      Μηηηηη φεύγεις ...πάρε ένα κομμάτι!!!! -:))

      Διαγραφή
  14. Φανταστικό!!!!!!Καφές και σοκολάτα είναι απο τους συνδυασμούς που λατρεύω Κική μου!!!Στείλε 2-3 κομμάτια απο αυτό το υπέροχο γλυκό!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου στέλνω Ελένη μου!!! Αμέσως!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Θεέ μου βραδυάτικα τι βλέπουν τα ματάκια μου!!! Δεν έχω λόγια πραγματικά! Θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο ωραίος συνδυασμός και ας τσίμπησα 800 θερμίδες μόνο με την σκέψη! φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου θα σε μαλώσω... όταν έχουμε έναν τέτοιο συνδυασμό ξεχνάμε τις θερμίδες και μετά... ή κάνουμε γυμναστική, τζόκινγκ κλπ ή κάνουμε δίαιτα για μια εβδομάδα!!!! χαχαχαχα Αξίζει όμως!!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. Κική μου, εγώ τι να πω;;!! Τα είπαν όλα οι προλαλλήσασες φίλες!! Εγώ απλώς θα πάρω το καφεσοκολατένιο κομμάτι μου και θα το τσακίσω με τον απογευματινό καφέ! Και αν περισέψει κανένα, που δεν το βλέπω να γίνεται, ξέρεις... το κρατάς για μένα!!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσο θέλεις Ειρήνη μου και να το απολαύσεις με όλη σου τη ψυχή!!!! Πού να περισσέψει... εξαφανίστηκε ως δια μαγείας!!! -:))

      Διαγραφή
  17. Είναι αυτό που λέμε κόλαση αλλά και απόλαυση!
    Όλες μαζί οι αγαπημένες γεύσεις σε υπέροχο συνδυασμό!
    καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου είναι ένα κολασμένα νόστιμο γλυκό που το λατρεύουν όλοι!!!

      Διαγραφή
  18. Απολαυστικότατο το γλυκάκι σου!!! Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο απόλυτος πειρασμός!!! Από όποια πλευρά και να το κοιτάξω, σε όποια φωτογραφία και να σταθώ, μου τρέχουν τα σάλια! Τέλειος ο συνδυασμός σοκολάτας και καφέ! Εύγε!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αναστασία μου... να σου στείλω;;;;;; -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!