Βαρένικα... ένα νόστιμο ζυμαρικό σε παραλλαγή

Καλή σας μέρα! Μια αργοπορημένη ανάρτηση που οφείλεται στην αλλαγή τηλεφωνικού πακέτου που με κάνει να προσπαθώ να ποστάρω με ένα τραγικά αργό, φορητό Ίντερνετ για ένα πεντανόστιμο ζυμαρικό με ποντιακή καταγωγή, ένα πιάτο απλό και νόστιμο βασισμένο σε συνταγή της Μ.Λαμπράκη!
Τρεις μικρές παραλλαγές δικές μου... η πρώτη για λίγο πιο υγιεινή μορφή του ζυμαρικού με την αντικατάσταση ενός μέρους του άσπρου αλεύρου με αντίστοιχο ολικής άλεσης, η δεύτερη ως προς τη γέμιση όπου σε κάποια έβαλα γέμιση με ανθότυρο και μανιτάρι σοταρισμένο κατέληξαν σε ένα υπέροχο, οικονομικό πιάτο με άρωμα από σπίτι και η τρίτη ως προς το σχήμα τους που εγώ τους έδωσα τετράγωνο σχήμα για μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή.
Η παρασκευή τους εύκολη από το ζύμωμα μέχρι το μαγείρεμά τους κι όσο για τον απαιτούμενο χρόνο είναι γύρω στη 1.30 ώρα, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα φαγητό που φτιάχνουμε όταν γυρίσουμε από τη δουλειά αλλά μπορεί να είναι ένα υπέροχο πιάτο για Σαββατόβραδο με φίλους ή ακόμα καλύτερα για... παιχνίδι με παιδιά λόγω του ότι η ζύμη τους δεν έχει αυγά.
Σάββατο αύριο, λοιπόν και, εάν έχετε κέφι, ετοιμάστε βαρένικα και απολαύστε τα οικογενειακά ή με φίλους!
ΥΛΙΚΑ για 20-25 κομμάτια
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 κ.γλ. κοφτό αλάτι
3/4 φλ. τσ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
2 φλ.τσ. ανθότυρο
250 γρ. μανιτάρια σε κομματάκια
Για το σερβίρισμα
Πάπρικα γλυκιά
2-3 κ.σ. βούτυρο κατά προτίμηση αγελαδινό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 2 είδη άλευρου, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε σιγά σιγά προσθέτοντας χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, τόσο σφιχτή που να μπορούμε να ανοίξουμε άνετα φύλλο.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας το ανθότυρο και, προαιρετικά, ανακατεύοντάς ένα μέρος του με τα μανιτάρια.
Εάν θέλουμε αφήνουμε χωριστά τις δύο γεμίσεις.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη (ή σε μικρότερα μπαλάκια ώστε κάθε ένα να αποτελεί ένα στρογγυλό, γεμιστό ζυμαρικό που το κλείνουμε πιέζοντάς το γύρω γύρω με το πηρούνι όπως τα τυροπιτάκια).
Αλευρώνουμε και ανοίγουμε φύλλο πάχους 0.5 εκ. (η αρχική συνταγή έλεγε 1-1.5 εκατοστό πάχος για το φύλλο).
Βάζουμε στη σειρά (φωτογραφία) κουταλίτσες από τη γέμιση της αρεσκείας μας.
Κόβουμε με ροδέλα γύρω γύρω τη ζύμη που περισσεύει (φωτογραφία). 
Μετά ανοίγουμε το άλλο φύλλο, το κόβουμε κι αυτό με τη ροδέλα στις διαστάσεις αυτού που έχει τις κουταλίτσες της γέμισης.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο το πρώτο με τις γεμίσεις και κόβουμε τα βαρένικα σε τετράγωνα σαν τα ραβιόλια.
Μόλις τελειώσουμε, γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και αλάτι.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα όσα βαρένικα χωρούν (προσοχή γιατί φουσκώνουν κατά το βράσιμο και ξεφουσκώνουν μετά).
Αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά (δοκιμάζοντας για να διαπιστώσουμε το πόσο καλά έχουν βράσει)  και στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά.
Τα σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε με το βούτυρο που έχουμε κάψει σε τηγάνι και πασπαλίζοντάς τα με την πάπρικα.
Καλή σας συνέχεια και καλό Σαββατοκύριακο!!! 
Πηγή: Περιοδικό "Νόστιμες Συνταγές", Μάιος 2013, Μ.Λαμπράκη
  

33 σχόλια:

  1. Μ' αρέσει πολύ αυτό το φαγάκι, το είχα πρωτοδοκιμάσει στο σπίτι φίλης αγαπημένης!
    Ωραία ιδέα να προσθέσεις μανιτάρι στην γέμιση!
    Φιλιά Κική μου, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ νόστιμα Έλενάκι μου και με τις δύο γεμίσεις!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Εμείς το φτιάχνουμε το ζυμαρικό;;; Ωωωω! Μου έβαλες φυτιλιές τώρα! Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω, αλλά αυτό φαίνεται σχετικά εύκολο. Βρε λες;;;; Χα,χα,χα,χα! Πάντως το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ καλό και μου αρέσει και η γέμιση που τους έβαλες! Μήπως να στείλεις καμιά μεριδούλα να δοκιμάσω; :) :)
    Πολλά φιλιά Κικίτσα μου! Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι ...δοκίμασέ το Σελ... αξίζει η γεύση τους!!! Να σου στείλω όσες μερίδες θέλεις!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  3. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φτιάξω μόνη μου το ζυμαρικό !!! Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το κάνω !!!Πολύ λαχταριστά φαίνονται, Κική μου !!!!
    Ευχαριστούμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις γιατί έχουν άλλη γεύση από τα έτοιμα!!! Άσε που είναι και εύκολα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικό πιάτο Κική μου,το πρωτοδοκίμασα από τα χεράκια της πανάξιας οικιακής βοηθού,κάποιας φίλης.Σε σχήμα πουγκιού με τυράκι και σωταρισμένα σε φρέσκο βούτυρο.Θερμιδική βόμβα δηλαδή!
    Η εκδοχή σου μου αρέσει πολύ και την βρίσκω πιο κοντά στα ελληνικά γούστα,αλλά και πιο εύκολη για να πραγματοποιηθεί.Γειά στα χεράκια σου!!!
    Στέλνω πολλά πολλά φιλιά!Καλή σχολική αρχή και στις κούκλες σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι λίγο διαφορετικά αλλά εξίσου νόστιμα Φωτεινή μου!!
      Να είσαι καλά και φιλιά!!!

      Διαγραφή
  5. Πολυ ωραιο φαγακι Κικη μου και σιγουρα η γεμιση με τα μανιταρια θα ειναι ξεχωριστη!
    Καλο Σ/Κ!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο!! Πράγματι με τα μανιτάρια ταιριάζει!!!
      Καλά να περνάς!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία καί νόστιμη συνταγή Κική!!!Τό έφτιαξε μία φίλη μου,καί είχα ξερελαθεί!!!Ηρθε η ώρα,καί η δική σου συνταγή,νά τήν δοκιμάσω!!!
    Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νόστιμα και αξίζει να τη δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Κικιτσα δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ ζυμαρικό, το γιατί μη με ρωτάς, δεν ξέρω!!!! τα δικά σου φαίνονται υπέροχα, οποτε παίρνω να δοκιμάσω απο τα δικά σου γιατί εγω μάλλον ΔΕΝ προβλέπεται να έχω την υπομονή σου !!! χιχιχι


    γεια στα χεράκια σου κικίτσα μου και καλό σ/κ

    φιλια πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Μαρία μου... αξίζουν και είναι εύκολα!!! Χρειάζονται απλά λίγο χρόνο!!!
      Να είσαι καλά και καλά να περνάς!!! -:))

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετική και αυτή την φορά Κική μου.
    Μια φορά τα έχω φτιάξει με βοήθεια αγαπημένου προσώπου, που δεν υπάρχει πια, από την αρχή μέχρι το τέλος.
    Θέλουν χρόνο όντως, αλλά σε αποζημιώνουν με το παραπάνω.

    Τελευταίως έχω αρκεστεί σε έτοιμα που αγοράζω από μαγαζί με ποντιακά προϊόντα, και είναι γίνονται νόστιμα και έτσι, αν τους συμπεριφερθείς με τον κατάλληλο τρόπο :-)

    Kαλό ΣΚ εύχομαι εκεί στα Βόρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Πηνελόπη μου και είναι πανεύκολα... λίγο χρόνο χρόνο περισσότερο θέλουν αλλά αξίζουν!!!
      Επίσης καλό ΣΚ ...καλά να περνάτε!

      Διαγραφή
  9. Τι υπέροχο πιάτο, Κική, αυτά τα γεμιστά ζυμαρικά!! Αξίζουν τον κόπο τους!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζουν και είναι πανεύκολα Ειρήνη μου!!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  10. Φαίνεται υπέροχο δεν το εχω ξαναδοκιμάσει,αχ με τις φοβερές σου συνταγές...δε σε προλαβαίνω,καλό σου σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Νάντια ...αξίζει!! -:))
      Καλά να περάσεις!!

      Διαγραφή
  11. Μπαίνω στον πειρασμό κι εγώ να το δοκιμάσω Κική μου !!!
    Υπέροχο φαίνεται !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει Σοφάκι, δοκίμασέ τα .. θα σου αρέσουν και είναι χαλαρωτική διαδικασία!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Αν και το τρώω σπάνια, (διότι ποιος να το φτιάξει;...) είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά! Ευχαριστούμε για τη συνταγή κ τις παραλλαγές... Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο κι εύκολο... αξίζει να το φτιάξεις!!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  13. Αν ήμασταν κοντύτερα πάρα πολύ θα ήθελα να συμμετάσχω στη διαδικασία ετοιμασίας τους και φυσικά να τα απολαύσουμε παρέα.
    Υπέροχα!

    Καλό Σ/Κ Βασιλική μου!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  14. Kι εγώ Ζαμπία μου κι αν έρθεις προς τα εδώ ... περιμένω μήνυμα!!! -:)))
    Έχει πλάκα η προετοιμασία με τα πιτσιρίκια... είναι μια εντελώς χαλαρωτική διαδικασία! -:))
    Καλά να περνάς και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο φαγάκι,αλλά το τρώμε σπάνια! Φιλάκια και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι πολύ νόστιμα, από τις αγαπημένες μου γεύσεις!
    Ωραία η ιδέα σου να προσθέσεις μανιτάρια!

    Καλή Κυριακή, φιλάκια!

    ΥΓ. Το σχόλιό μου για το αέρινο φύλλο, το τρώει το μαύρο σκοτάδι...χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ωραία και με το μανιτάρι γίνονται καταπληκτικά!

      Διαγραφή
  17. Λοιπόν κορίτσια, είμαι πόντια και να σας πω, πως ακριβώς γίνονται.
    Καλά μας τα λες Κική, αλλά αν στο τέλος (αφού βράσουν) δε ρίξεις καμένο βούτυρο από πάνω και δεν τα βάλεις στο ταψί, να τρώει όλη η οικογένεια από εκεί και να μαλώνουν ποιος θα φάει αυτό που έχει διαλυθεί, δεν έχει καμία σημασία και καμιά ουσία. Εγώ μεγάλωσα με τα βαρένικα. Δεν τα φτιάχνω γιατί τα φτιάχνει η μαμά μου και κάθε φορά που θα πάμε στο χωριό, όταν ρωτήσει η μαμά μου τι φαγητό να κάνω τα παιδιά μου θα πουν βαρένικα (ακόμη και αν είναι Χριστούγεννα ή Πάσχα. Πάντως μπράβο σου Κική που τα δείχνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ με συγχωρείς και έχεις απόλυτο δίκιο γιατί έγραψα στα υλικά το βούτυρο και στην διαδικασία μου ξέφυγε... βέβαια, φαίνεται στις φωτό το βούτυρο που έχει γιατί και στο περιοδικό το αναφέρει. Καλά που το ανέφερες και πρόσεξα ότι δεν έγραψα το γαρνίρισμα με το βούτυρο και την πάπρικα.
      Να είσαι καλά!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!