Καλή σας μέρα! Μια αργοπορημένη ανάρτηση που οφείλεται στην αλλαγή τηλεφωνικού πακέτου που με κάνει να προσπαθώ να ποστάρω με ένα τραγικά αργό, φορητό Ίντερνετ για ένα πεντανόστιμο ζυμαρικό με ποντιακή καταγωγή, ένα πιάτο απλό και νόστιμο βασισμένο σε συνταγή της Μ.Λαμπράκη!
Τρεις μικρές παραλλαγές δικές μου... η πρώτη για λίγο πιο υγιεινή μορφή του ζυμαρικού με την αντικατάσταση ενός μέρους του άσπρου αλεύρου με αντίστοιχο ολικής άλεσης, η δεύτερη ως προς τη γέμιση όπου σε κάποια έβαλα γέμιση με ανθότυρο και μανιτάρι σοταρισμένο κατέληξαν σε ένα υπέροχο, οικονομικό πιάτο με άρωμα από σπίτι και η τρίτη ως προς το σχήμα τους που εγώ τους έδωσα τετράγωνο σχήμα για μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή.
Τρεις μικρές παραλλαγές δικές μου... η πρώτη για λίγο πιο υγιεινή μορφή του ζυμαρικού με την αντικατάσταση ενός μέρους του άσπρου αλεύρου με αντίστοιχο ολικής άλεσης, η δεύτερη ως προς τη γέμιση όπου σε κάποια έβαλα γέμιση με ανθότυρο και μανιτάρι σοταρισμένο κατέληξαν σε ένα υπέροχο, οικονομικό πιάτο με άρωμα από σπίτι και η τρίτη ως προς το σχήμα τους που εγώ τους έδωσα τετράγωνο σχήμα για μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή.
Η παρασκευή τους εύκολη από το ζύμωμα μέχρι το μαγείρεμά τους κι όσο για τον απαιτούμενο χρόνο είναι γύρω στη 1.30 ώρα, που σημαίνει ότι δεν είναι ένα φαγητό που φτιάχνουμε όταν γυρίσουμε από τη δουλειά αλλά μπορεί να είναι ένα υπέροχο πιάτο για Σαββατόβραδο με φίλους ή ακόμα καλύτερα για... παιχνίδι με παιδιά λόγω του ότι η ζύμη τους δεν έχει αυγά.
Σάββατο αύριο, λοιπόν και, εάν έχετε κέφι, ετοιμάστε βαρένικα και απολαύστε τα οικογενειακά ή με φίλους!
ΥΛΙΚΑ για 20-25 κομμάτια
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 κ.γλ. κοφτό αλάτι
3/4 φλ. τσ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
2 φλ.τσ. ανθότυρο
250 γρ. μανιτάρια σε κομματάκια
Για το σερβίρισμα
Πάπρικα γλυκιά
2-3 κ.σ. βούτυρο κατά προτίμηση αγελαδινό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 2 είδη άλευρου, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε σιγά σιγά προσθέτοντας χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, τόσο σφιχτή που να μπορούμε να ανοίξουμε άνετα φύλλο.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας το ανθότυρο και, προαιρετικά, ανακατεύοντάς ένα μέρος του με τα μανιτάρια.
Εάν θέλουμε αφήνουμε χωριστά τις δύο γεμίσεις.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη (ή σε μικρότερα μπαλάκια ώστε κάθε ένα να αποτελεί ένα στρογγυλό, γεμιστό ζυμαρικό που το κλείνουμε πιέζοντάς το γύρω γύρω με το πηρούνι όπως τα τυροπιτάκια).
Αλευρώνουμε και ανοίγουμε φύλλο πάχους 0.5 εκ. (η αρχική συνταγή έλεγε 1-1.5 εκατοστό πάχος για το φύλλο).
Βάζουμε στη σειρά (φωτογραφία) κουταλίτσες από τη γέμιση της αρεσκείας μας.
Κόβουμε με ροδέλα γύρω γύρω τη ζύμη που περισσεύει (φωτογραφία).
Μετά ανοίγουμε το άλλο φύλλο, το κόβουμε κι αυτό με τη ροδέλα στις διαστάσεις αυτού που έχει τις κουταλίτσες της γέμισης.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο το πρώτο με τις γεμίσεις και κόβουμε τα βαρένικα σε τετράγωνα σαν τα ραβιόλια.
Μόλις τελειώσουμε, γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό, μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και αλάτι.
Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα όσα βαρένικα χωρούν (προσοχή γιατί φουσκώνουν κατά το βράσιμο και ξεφουσκώνουν μετά).
Αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά (δοκιμάζοντας για να διαπιστώσουμε το πόσο καλά έχουν βράσει) και στη συνέχεια τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά.
Τα σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε με το βούτυρο που έχουμε κάψει σε τηγάνι και πασπαλίζοντάς τα με την πάπρικα.
Τα σερβίρουμε και τα γαρνίρουμε με το βούτυρο που έχουμε κάψει σε τηγάνι και πασπαλίζοντάς τα με την πάπρικα.
Καλή σας συνέχεια και καλό Σαββατοκύριακο!!!
Πηγή: Περιοδικό "Νόστιμες Συνταγές", Μάιος 2013, Μ.Λαμπράκη