Τα πολύ εύκολα και αφράτα μίνι τσουρεκάκια της αδερφής μου

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Ποιός είπε ότι τα τσουρεκάκια είναι μόνον για το Πάσχα;;; Στο σπίτι μας τα τσουρεκάκια κάνουν παρέλαση σχεδόν όλο το χρόνο για να συνοδεύουν το γάλα ή τον καφέ, για παιδικό κολατσιό στο σπίτι ή στο ταπεράκι του σχολείου.
Τα συγκεκριμένα έγιναν πολύ ωραία, αφράτα αλλά και ιδιαίτερα εύκολα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί παλιότερα είχα την εντύπωση ότι τα τσουρέκια είναι τόσο δύσκολο να πετύχουν. Απλά χρειάζεται όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το γάλα με το βούτυρο χλιαρά. Αυτό είναι το πρώτο μυστικό τους. Το δεύτερο; Η υπομονή της νοικοκυράς να τα αφήσει να φουσκώσουν αρκετά, μέσα ή έξω από το φούρνο. 
Κυριακή πρωί, λοιπόν, η αδερφή μου, μαζί με όλα τα υπόλοιπα καλούδια ετοίμασε τα τσουρεκάκια που ζήτησαν οι μικρές μας κουκλίτσες για το σχολικό κολατσιό τους. Επειδή όμως αυτό το κορίτσι έχει την καινοτομία και τον αυτοσχεδιασμό στο αίμα της... (δεν μπορεί ποτέ να κάνει μια συνταγή... πάντα ξεκινάει με τα υλικά και καταλήγει σε δικό της συνδυασμό!!!!) η συνταγή που δοκίμασε είναι μια συνταγή που βρήκε σε ένα φακελάκι ξηρή μαγιά ΓΙΩΤΗΣ!! Βέβαια, η "καημένη" η συνταγή ήταν πιστή στην κλασσική διαδικασία της παρασκευής των τσουρεκιών αλλά η αδερφούλα μου... την αγνόησε επιδεικτικά και ζύμωσε όλα τα υλικά μαζί!!!!!!!!!! 
Το αποτέλεσμα την δικαίωσε... τα τσουρεκάκια έγιναν υπέροχα, αφράτα, νόστιμα και τα μικρά τους "επιτέθηκαν" ενώ ακόμη ήταν ζεστά!!!!!!!! Αφού φαγώθηκαν μερικά, κάποια σκέτα, κάποια με γάλα και άλλα με καφεδάκι από τα μεγαλύτερα παιδιά του τριωρόφου κι αφού κάποια "τρύπωσαν" γρήγορα στα σχολικά ταπεράκια, τα υπόλοιπα μπήκαν σε σακούλες τροφίμων και πήγαν να συναντήσουν το περιβάλλον Αλάσκας της κατάψυξης έτσι ώστε να διατηρηθούν φρέσκα ως το τελευταίο! -:))
Πάμε να σας δώσω τη συνταγή;;; Αξίζει σας λέω... -:))
ΥΛΙΚΑ για 30-35 τσουρεκάκια των 60-70 γρ.
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
200 γρ. ζάχαρη
150 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
120 γρ γάλα χλιαρό
6 αυγά + 1 αυγό για την επάλειψη πριν το ψήσιμο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί μέχρι να γίνει χλιαρό.
Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε χλιαρό.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε 
Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 35-40 βαθμούς.
Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο για να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζονται περίπου 2-3 ώρες) ή εάν είναι εκτός φούρνου 4-5 ώρες.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. 
Πλάθουμε μικρά τσουρεκάκια των 60-70 γρ. περίπου και αφού τα τοποθετήσουμε σε ταψιά που τα έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια τα ξαναβάζουμε στο φούρνο να φουσκώσουν για 1.5 - 2 ώρες.
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρεκάκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, γκρανέλα ζάχαρης ή τα αφήνουμε σκέτα.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα τσουρεκάκια για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανό χρώμα.
Ελάτε... η αδερφούλα μου κι εγώ σας κερνάμε μοσχοβολιστό τσουρεκάκι για να γλυκάνουμε την εβδομάδα σας!!! -:)))

28 σχόλια:

  1. Έλα Κική μου, στείλε δυο -τρία κομματάκια (καθώς είναι mini σε μέγεθος) για να συνοδεύσω το αρωματικό τσάι μου στο γραφείο.
    Καλημέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Πηνελόπη μου γιατί όχι;;;; Να το φας με το τσαγάκι σου!!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Κικη μου!
    Υπεροχα τα τσουρεκακια της αδελφης σου!! Τυχερες οι μικρουλες που γευονται τετοιες ωραιες και υγιεινες νοστιμιες!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έγιναν νοστιμότατα και πολύ αφράτα και... ευτυχώς οι μικρές τα εκτίμησαν!!

      Διαγραφή
  3. Δεν θα αντισταθώ!!! Ευχαριστούμε την αδελφούλα για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη συνταγή θα τη δείξω σε μια φίλη μου που τρελαίνεται για τσουρέκια! Είμαι σίγουρη ότι θα τα τιμήσει δεόντως! Όσο για 'μένα... Θα συνεχίσω να τρώω τα γεμιστά σαβαγιάρ που έφτιαξα το Σαββατοκύριακο! Τρέλα βγήκαν! Ευχαριστώ Κικίτσα μου!
    Πολλά φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Σελ μου να τη δείξεις γιατί αξίζει...είναι και εύκολα...
      Χαίρομαι που σας άρεσαν τα σαβαγιάρ!!
      Να είσαι καλά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστούμε και την χρυσοχέρα αδελφούλα, κι εσένα που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή της!
    Καλή βδομάδα Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με πέθανες... δεν σου λέω τίποτα άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπέρα Κική!!!Τραιλένομαι γιά τσουρέκι!!!
    Ωραία συνταγή!!!Μπράβο στήν αδελφούλα σου!!!
    Καλή εβδομάδα!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν τα τσουρέκια Δήμητρά μου γιατί είναι ένα νοστιμότατο σνακ. Τα συγκεκριμένα είναι και πολύ εύκολα!

      Διαγραφή
  8. Τα τσουρέκια και κυρίως τα τσουρεκάκια είναι για κάθε μέρα! Συμφωνώ και επαυξάνω. Ιδανικό σνακ για μικρούς αλλά και για μεγάλους που λατρεύουν τα ζυμάρια. Φαίνονται υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι... και τα συγκεκριμένα είναι εύκολα και νόστιμα και αφράτα!!!

      Διαγραφή
  9. Φαίνονται τόσο αφράτα και νόστιμα!
    Γεια στα χέρια της αδερφούλας και μπράβο της που φροντίζει το κολατσιό των παιδιών να είναι σπιτικό.

    Καλή εβδομάδα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραιότατα...αξίζουν!!!! Να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλό είναι να ξέρουμε τί τρώνε τα παιδιά μας και ειδικά τώρα σ' αυτή την εποχή!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχα, μπράβο στην αδερφούλα σου, γεια στα χέρια της!!!Λατρεύω τα τσουρέκια!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου... έγιναν νοστιμότατα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Κοίτα να δεις πόσο πιο εύκολη μπορείς να κάνεις τη ζωή σου!!!!! Όλα για ζύμωμα και τελείωσες!!!!! Φοβερό!!!! Δείχνουν όντως πολύ αφράτα και σίγουρα θα είναι και πεντανόστιμα!!!! Πάει για εκτέλεση!!!
    Καλή εβδομάδα Kiki μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Σιλένα μου... κι εγώ όταν μου το είπε δεν το πίστευα ότι θα γίνονταν τόσο ωραία!!! χαχαχαχα Δοκίμασέ την και περιμένω νέα...
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Α, συμφωνώ πως δεν είναι μόνο για το Πάσχα τα τσουρέκια όπως δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι τα παγωτά! Εγώ όταν τα ξαναβάζω στο φούρνο για το τελευταίο φούσκωμα, εκεί κάτι γίνεται και δεν φουσκώνουν τόσο, ενώ στο μπολ η ζύμη ήταν στρογγυλή και φουσκωμένη σαν έγγυος γυναίκα... Χμμ, εκνευρίστηκα τώρα, θα πάρω ένα έτοιμο κομμάτι από το δικό σου και της αδελφής σου λοιπόν!
    Καλό & γλυκό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ συμφωνώ και με τα δύο Σκοτεινούλα μου!! Μήπως ανεβάζεις τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς και δημιουργεί πρόβλημα;;;;;
      Αλλιώς μήπως να περιμένεις περισσότερο χρόνο;;;
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Γειά σου γλυκιά μου Κική..για να μας προτείνεις εσύ τέτοιο λαχταριστό τσουρεκάκι και μάλιστα απο αδελφικά χέρια επιβάλλεται να το δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε!!ότι πρέπει για το σχολικό σνακ αλλά και για μεγάλους-ποιός θα πεί όχι στο αφράτο αυτό τσουρεκάκι-που φυσικά δεν είναι μόνο για το Πάσχα αλλά γιά όλο τον χρόνο..Ευχαριστούμε Κικίτσα μου!!καλό μήνα να έχουμε,με χαμόγελο κόντρα στο μαύρο και στο γκρίζο..άπειρα φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι να το δοκιμάσεις Καίτη και...!εριμένω τα νέα σου!!!
      Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά στο σχολικό ή "γραφειακό" σνακ αλλά και στο χαμόγελο;;;;
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Υπέροχα φαίνονται...
    Μου αρέσουν πολύ τα τσουρεκάκια και φυσικά όχι μόνο το Πάσχα...
    Φιλάκια Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραιότατα Ρούλα μου... αξίζει να τα δοκιμάσεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!